Market Beat: Οι ξένοι θεωρούν πιθανό ένα συμβιβασμό οι εγχώριοι αναλυτές προβληματίζονται

Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2015 10:42
SOOC/Nikos Libertas

Η αγορά σήμερα, αν κινηθεί με βάση τις εντυπώσεις από την εκφορά των ειδήσεων μέσω των εγχώριων μέσων ενημέρωσης θα εμφανίσει πτώση. Αν όμως οι ξένοι θεσμικοί αποτυπώσουν τις ίδιες προσδοκίες με αυτές που κίνησαν τους δείκτες στις ΗΠΑ και τις ασιατικές αγορές σήμερα το ΧΑ θα ακολουθήσει το ανοδικό άνοιγμα των χρηματιστηρίων της ευρωζώνης. Η στήλη καλού κακού έχει συμπεριλάβει και τις στηρίξεις του 25άρης αν αυτός περάσει κάτω από τις 245 μονάδες.

Η αγορά της Αθήνας δεν μπορούσε με την ροή των ειδήσεων που παράγονται στο εσωτερικό και τις Βρυξέλλες, να κινηθεί καλύτερα αυτή τη βδομάδα, που κορυφώνουν το διαπραγματευτικό τους πείσμα οι δυο πλευρές. Δηλαδή η νέα ελληνική κυβέρνηση  και οι ευρωπαίοι εταίροι και πιστωτές, που έχουν κουραστεί να ακούνε πολιτικά επιχειρήματα σε ένα περιβάλλον που εξετάζει τεχνοκρατικά αιτήματα και επιμετρημένες οικονομικά προτάσεις.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Σήμερα υπάρχει προσδοκία από τους ξένους αναλυτές και ρεπόρτερ, πως η ελληνική πλευρά θα ζητήσει παράταση του προγράμματος στήριξης, αλλά αυτοί δεν καταλαβαίνουν το διαχωρισμό που θέλει να κάνει και κάνει η κυβέρνηση ανάμεσα στη δανειακή σύμβαση και το  πρόγραμμα στήριξης. Αφού οι ξένοι τα βλέπουν ενωμένα στην οντότητα που ονομάζουμε εδώ μνημόνιο.

Οι ψύχραιμοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι πιθανά άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τη μεγαλύτερη χρεοκοπία στην σύντομη ιστορία της ευρωζώνης που πιθανά να δημιουργήσει μεγάλων διαστάσεων πτήση κεφαλαίων από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ. Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ χθες βράδυ ξεκαθάρισε πως από τις 28 Φεβρουαρίου η Ελλάδα θα είναι ξεκρέμαστη αν δεν ζητήσει παράταση του Μνημονίου ενώ κάθε άλλου τύπου πρόταση δεν θα γίνει αποδεκτή.

Εκτός της πιθανής υποβολής αιτήματος για παράταση του προγράμματος στήριξης χωρίς τους επαχθείς όρους του μνημονίου, σήμερα θα αποφασίσει η ΕΚΤ για την παράταση της λειτουργίας του ELA. Καλό είναι να αναμένουν οι αρμόδιοι την απόφασή της πριν καταθέσουν την αίτηση, που θα απορριφθεί, αφού οι εταίροι δεν δέχονται να μην ολοκληρωθεί το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε το 2012. Η εκτίμησή μας είναι ότι όταν οι ξένοι θεσμικοί αντιληφθούν τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με τη διαχείριση του ζητήματος ταμπού δηλαδή το «μνημόνιο», θα θεωρήσουν πιθανότερη την περίπτωση Grexit. Τότε θα περάσει ο 25άρης κάτω από τις 245 μονάδες και η επόμενη στάση μπορεί να γίνει λίγο πάνω από τις 232.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Σε νέα ιστορικά υψηλά βρέθηκε ο δείκτης S&P 500, με τη Wall Street να κλείνει με κέρδη καθώς έχουν αρχίσει να διαφαίνονται σημάδια συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και επίσημων πιστωτών, ώστε να επιλυθεί το ζήτημα που προκαλεί αναταράξεις στις αγορές το τελευταίο διάστημα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,16% στις 18.047,58 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε κέρδη 0,11% στις 4.899,27 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 0,16% στις 2.100,34 μονάδες, σπάζοντας το “φράγμα” των 2.100 μονάδων για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Στο ταμπλό, η Medtronic ενισχύθηκε κατά 3,6%, καθώς ανακοίνωσε αύξηση κερδών κατά 28% κατά το τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, πριν, δηλαδή, την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Covidien, η οποία αναμένεται να της δώσει νέα ώθηση στα μεγέθη της. 

Στο +5,9% βρέθηκε η Waste Management, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από το 1999. Η εταιρεία εξέπληξε ευχάριστα την αγορά με τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου του 2014, ενώ παράλληλα αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την πορεία της κερδοφορίας το τρέχον έτος. 

Στον αντίποδα, απώλειες 4,5% σημείωσε και η Cablevision Systems, εν μέσω συνεχών αρνητικών σχολίων από τους αναλυτές, οι οποίοι έχουν υποβαθμίσει τη σύστασή της, εξαιτίας των δυσμενών προοπτικών των εσόδων.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, στις 7,78 μονάδες υποχώρησε ο μεταποιητικός δείκτης Empire State τον Φεβρουάριο του 2015, από 9,95 μονάδες τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές εκτιμούσαν πως ο δείκτης θα υποχωρούσε στις 8 μονάδες.

ΕΥΡΩΠΗ

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκοί δείκτες, τηρώντας μια άτυπη στάση αναμονής επί των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων, αναφορικά με το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει η πρώτη μετά τη λήξη της παράτασης του τρέχοντος στις 28 Φεβρουαρίου.

O βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,60% στις 6.898,13 μονάδες, ο γερμανικός DAXκατέγραψε πτώση 0,25% στις 10.895,62 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,04% στις 4.753,99 μονάδες.Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε άνοδο 0,12% στις 377,02 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε ακόμη και στο -0,7%. Ο δείκτης από την αρχή του έτους καταγράφει κέρδη 10%.

Στο ταμπλό, η TNT Express κατέγραψε απώλειες 9,7%, μετά την ανακοίνωση ότι το 2015 θα είναι ένα έτος γεμάτο προκλήσεις, εξαιτίας των δυσχερειών που παρατηρούνται στο διεθνές εμπόριο. Το 2014 οι πωλήσεις της εταιρείας υποχώρησαν και οι ζημίες αυξήθηκαν κατά 60%. Στον αντίποδα, η Pandora ενισχύθηκε κατά 17,5%, μετά τα καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το τέταρτο τρίμηνο του 2014. Η εταιρεία εκτιμά ότι θα συνεχιστεί ο ρυθμός αύξησης των εσόδων και το 2015.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 50 και πλέον ετών υποχώρησε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Μ. Βρετανία τον Ιανουάριο, καθώς διαμορφώθηκε στο ετήσια προσαρμοσμένο μέγεθος του 0,3%, έναντι 0,5% τον Δεκέμβριο. Από την άλλη, βελτίωση παρουσίασε το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία, για τέταρτο συνεχή μήνα, ωστόσο διαμορφώθηκε σε επίπεδα χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος αυξήθηκε στις 53,0 μονάδες τον Φεβρουάριο από 48,4 μονάδες που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές ανέμεναν μεγαλύτερη αύξησή του, στις 55,8 μονάδες.

ΧΑ

Νευρικότητα και έντονες εναλλαγές κλίματος ήταν τα δύο κύρια χαρακτηριστικά της χθεσινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε σπασμωδικές κινήσεις που θα τους προσφέρουν την ποθούμενη ασφάλεια, όσο η αβεβαιότητα για την έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδος και Ευρωπαίων πιστωτών συνεχίζεται. 

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 2,45% στις 838,61 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 861,42 μονάδες και η χαμηλότερη στις 819,52. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 57,58% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας, διαμορφούμενη στα 137,87 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 5,80 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. 

Υπήρξε μια προσπάθεια να ισορροπήσει η αγορά κοντά στις 850 μονάδες, χωρίς όμως να το καταφέρει απόλυτα. Η αναδίπλωση άλλωστε στο εύρος των 800-850 μονάδων, επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά τη θέση της αγοράς περί της ασφάλειας των επιπέδων αυτών, αν κρίνουμε το πως κινήθηκε από την αρχή του έτους. Το εύρος αυτό αποτέλεσε και το «ορμητήριο» τόσο των αγοραστών όσο και των πωλητών, αν και τα όρια του παραμένουν ακόμη ασαφή, εξαιτίας των έντονων και νευρικών διακυμάνσεων. 

Η νέα «κανονικότητα», ή μάλλον αυτή που επικρατεί εωσότου ξεκαθαρίσει το τοπίο στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων, θέλει την εγχώρια αγορά να «υποκύπτει» στη ροή των πληροφοριών και των δηλώσεων που γίνονται τόσο επί ευρωπαϊκού, όσο και επί ελληνικού εδάφους, αναφορικά με την έκβαση των διαπραγματεύσεων, η οποία θα δείξει και την πορεία της χώρας μας μετά τη λήξη της παράτασης του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής στις 28 Φεβρουαρίου. 

Ωστόσο, η νευρικότητα και οι έντονες διακυμάνσεις είναι στην «ημερήσια διάταξη» από τις εκλογές μέχρι σήμερα, κατάσταση η οποία βρίσκει και τα ερείσματα της στο σύστημα διαμόρφωσης του γενικού δείκτη. Η συμμετοχή των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στην διαμόρφωση του γενικού δείκτη έχει περιορισθεί στο 17% περίπου. Ένα ποσοστό που μπορούν και το αντισταθμίζουν μόλις δύο μετοχές της πραγματικής οικονομίας και συγκεκριμένα των Coca Cola Hellenic και της Τιτάν. Επίσης, σημαντικό ρόλο στην τελική διακύμανση μπορούν να έχουν και οι δυνάμεις των Folli Follie και Jumbo ή των ΟΠΑΠ -8,36% ΔΕΗ -0,33% και ΟΤΕ. 

Στη συνεδρίαση της Τρίτης από τα 144 εκατ. ευρώ της συνολικής αξίας των συναλλαγών, τα 83,5 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 58%, κατευθύνθηκαν στις τράπεζες.  Χαρακτηριστικό της νευρικότητας όμως ήταν το γεγονός ότι κάποιες στιγμές αρκετές δεικτοβαρείς μετοχές πέρασαν σε θετικό πρόσημο, καθώς υπήρξαν κάποια μηνύματα από την ελληνική κυβέρνηση, τα οποία έδειχναν μια προσπάθεια συναίνεσης με τους Ευρωπαίους πιστωτές. Η νευρικότητα όμως δεν απομακρύνθηκε, με τους πωλητές να θολώνουν εκ νέου το τοπίο. Η διακύμανση του τραπεζικού δείκτη έφθασε στο 12,56%, με χαμηλό του στο -9,52% και υψηλό στο +2,99%, για να κλείσει τελικά με απώλειες 6,36% στις 706,82 μονάδες. Από τα 225 εκατ. τεμάχια που άλλαξαν χέρια μόλις τα 15,25 εκατ. τεμάχια ανταλλάχθηκαν σε θετικές περιοχές. 

Ο FTSE25, με κίνηση μεταξύ των 243,89 μονάδων (-5,53%) και 258,65 (+0,18%) ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του στο -3,92% και στις 248,05 μονάδες, διευρύνοντας το διήμερο πτωτικό σερί, μετά το χθεσινό -4,81%. Η αξία των συναλλαγών του ανήλθε στα 139,3 εκατ. ευρώ και στο 96,7% του συνολικού.  Από τις 25 μετοχές του θετικά έκλεισαν οι τέσσερις, χωρίς αλλαγή οι δύο και στο μείον οι υπόλοιπες 19.

Ξεχώρισε η Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ+4,57% με άνοδο 4,57% στα 2,29 ευρώ. Πολύ καλή η κίνηση της Τέρνα Ενεργειακή στο +3,01% και στο υψηλό της ημέρας με αντίδραση από το -4,51% και ισομερώς καταμερισμένος ο όγκος θετικών και ανοδικών μεταβιβάσεων. 

Αρκετά ικανοποιητική η αντίδραση της Motor Oil από το -4,68% στο +4,68%, με τελική κατάληξη το +2,84%, με την αξία των συναλλαγών της στις 925 χιλ. ευρώ. Σταθερές οι Τιτάν και Βιοχαλκο, οριακή πτώση για ΔΕΗ (βρέθηκε και στο -5,83% και στο +4,17%), ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ-0,47% (από -4,55% σε +4,22% και τελικά -0,47%), Folli Follie (-0,66% και 30,30 ευρώ) και ΟΛΠ ΟΛΠ-0,75% (-0,75%, ενώ προσπάθησε για την διάσπαση των 14 ευρώ φθάνοντας στο +4,10% και στα 13,95 ευρώ). 

Πολύ άσχημη η εικόνα για την Πειραιώς στο -9,02% και στη τιμή του 0,5750 ευρώ που την αποτιμά σε 3,5 δισ. ευρώ. Το ίδιο ισχύει για Alpha Bank, ΑΛΦΑ-8,61% ΟΠΑΠ, Eurobank, που υποχώρησαν από 8,61% έως 8,13%, με τον ΟΤΕ ΟΤΕ-7,32% να ακολουθεί στο -7,32% στα 7,60 ευρώ. Με πτώση 3,80% έως 4% τέσσερις τίτλοι, αυτοί των Jumbo, ΓΕΚΤέρνα, ΜΕΤΚΑ ΜΕΤΚ-3,98% και Ελληνικά Πετρέλαια.

Μικρή πτώση - συγκριτικά - για τον MidCap20, ο οποίος έκλεισε στο -0,89% στις 862,48% μονάδες, περιορίζοντας  στο +12% τα κέρδη του από την αρχή του έτους. Από τις 20 μετοχές του θετικές βρέθηκαν οι εννέα, αμετάβλητες οι τρεις και οκτώ στο μείον.

Ξεχώρισαν ιδιαίτερα οι τίτλοι των Ελληνικά ΚαλώδιαΕΛΚΑ+15,00% (+15%) και Σωληνουργεία Κορίνθου (+5,71%), αλλά και η Σιδενόρ ΣΙΔΕ+3,40% στο +3,40%. Μεγάλη πτώση για την Ιντραλοτ, κατά 4,73%, αλλά παραμένει πολύ θετική για το 2015, στο +50% περίπου. Να σημειωθεί η αξία των συναλλαγών του δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης δεν ξεπέρασε τα 1,42 εκατ. ευρώ.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των   Ταξιδιών - Αναψυχής (-7,37%)   ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Ασφαλειών (+3,01). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 49 κινήθηκαν ανοδικά, 69 καθοδικά, ενώ η τιμή 25 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Μετά την επιβεβαίωση της εκτίμησης της στήλης που θυμίζουμε: «Επιμένουμε στη θέση πως η αναγνώριση τελικά της οροφής στις 268 μονάδες για τον 25άρη παρά το κλείσιμο στις 271 την Παρασκευή δεν εμπνέει ανησυχία ως την πρόσκρουση του δείκτη στις 245 μονάδες». Η αγορά μπορεί να συνεχίσει την απομάκρυνση από αυτή την ισχυρή στήριξη. Με τον υποκείμενο δείκτη στο -3,92% και κλείσιμο στις 248,05 μονάδες η τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ Φεβρουαρίου ορίστηκε στις 250,00 και για τη σειρά Μαρτίου στις 249,50. Συνεπώς οι traders μετέβαλλαν στάση για την απόσταση του ΣΜΕ έναντι του υποκειμένου που προπορευόταν σταθερά.

Πιθανές επόμενες στηρίξεις

Η εκτίμησή μας είναι πως μια ακόμα καθοδική συνεδρίαση αναμένεται με τις μεγαλύτερες πιθανότητες με βάση την τεχνική ανάλυση. Επίσης έχουμε δεδομένη την άνοδο που έχει αφήσει κέρδη στον 25άρη και τις τραπεζικές μετοχές ακόμα, από τα επίπεδα του κλεισίματος την περασμένη Τετάρτη.

Παίζοντας με τη λεπτομέρεια διακρίνουμε με βάση την πρόσφατη δυναμική ως πρώτη στήριξη τα επίπεδα των χαμηλών της συνεδρίασης της Πέμπτης στις 235,15 μονάδες, που ήταν και κλείσιμο στην προηγούμενη συνεδρίαση όπου το ελάχιστο ήταν στις 232,42 μονάδες. Συνεπώς ζώνη ασθενούς στήριξης προκύπτει μεταξύ των 232,5 και 235,5 μονάδων αν ο 25άρης σήμερα δεν αντιδράσει υποχωρώντας ως τις 245 μονάδες. Κάτι που δεν προσδοκούν οι traders στα παράγωγα αφού άφησαν το ΣΜΕ Μαρτίου στις 249,50 μονάδες γνωρίζοντας πως ο δείκτης έκλεισε χαμηλότερα.

Αν δεν λειτουργήσει η στήριξη στις 235, εντοπίζουμε κατόπιν τη ζώνη που ορίστηκε με τα ελάχιστα στις συνεδριάσεις της 10ης ( 227,5 μονάδες) και 3ης ( 226,4 μονάδες) του Φεβρουαρίου αλλά και το κλείσιμο του 25άρη στις 2/2 στις 225,7 μονάδες. Άρα υπάρχει η ζώνη μεταξύ 225 και 227,5 μονάδων που έχει πιθανότητα να λειτουργήσει σαν στήριξη, πριν τα επίπεδα κοντά στις 210 μονάδες. Αυτά είναι ως τώρα η απόλυτη στήριξη στην πρόσφατη κάθοδο, που προκλήθηκε από το ξεπούλημα λόγω πολιτικών εξελίξεων που έφεραν αλλαγή κυβέρνησης στη χώρα.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά την Τετάρτη επειδή υποχώρησε κάπως η απαισιοδοξία στο έπος του ελληνικού χρέους, ενώ το δολάριο παρέμεινε σε σταθερά επίπεδα έναντι του γεν.

Οι μετοχές στην Ευρώπη αναμένεται να κινηθούν επίσης ανοδικά. Η πρόβλεψη για τον FTSE της Βρετανίας είναι να ανοίξει επίπεδος, της Γερμανίας ο DAX να αυξηθεί 0,1% και ο CAC της Γαλλίας να κερδίσει 0,5%.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκαν 0,3%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας αυξήθηκε 0,9%, με μια επιπλέον ώθηση από το αδύναμο γιέν.

Οι μετοχές των ΗΠΑ κέρδισε στη διάρκεια της νύχτας, με τον S & P 500 σε νέο ιστορικό υψηλό, αφού οι ελπίδες ότι στην Ελλάδα θα καταλήξουν σε συμφωνία για τα δάνεια έκτακτης ανάγκης ανέβασαν τις ορέξεις για ανάληψη κινδύνου που μειώθηκαν μετά την κατάρρευση στις διαπραγματεύσεις της Δευτέρας.

Η Ελλάδα θα παραμείνει μια άμεση ανησυχία για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, επειδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποφασίσει αργότερα μέσα στην ημέρα, αν θα διατηρήσει το κανάλι έκτακτης ανάγκης δανεισμού των ελληνικών τραπεζών που έχουν χάσει καταθέσεις σε ένα αποθαρρυντικό ποσοστό.

Ενώ η ΕΚΤ είναι πιθανό να μειώσει το ανώτατο όριο δανεισμού βοήθεια έκτακτης ανάγκης (ELA) από την ελληνική κεντρική τράπεζα, η άρνηση να αυξηθεί παρ 'όλα αυτά θα είναι άσχημα νέα για τις ελληνικές τράπεζες, που βρίσκονται κοντά στην εξάντληση όλων των € 65 δισεκατομμυρίων που χορηγούνται.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

O Δημήτρης Τζάνας της TecGroup

Η τελεσιγραφική διατύπωση του Προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάιζελμπλουμ προς την Ελληνική Πλευρά, για διορία υποβολής αιτήματος παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος μέχρι την Παρασκευή δεν προκάλεσε ιδιαίτερη "ταραχή" στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, ελέω μεθοδευμένων κινήσεων σε Δεικτοβαρείς μετοχές. Με δεδομένη μάλιστα την προεξόφληση για επίτευξη συμφωνίας κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας, με αποτέλεσμα την θεαματική ώθηση των τιμών των τραπεζικών μετοχών κυρίως.

Ωστόσο, η μεταβλητότητα του Γενικού Δείκτη συνεχίζει να καταγράφει υψηλές επιδόσεις, έχοντας μετατρέψει την κίνησή σε κατά κυριολεξία "τραινάκι του τρόμου", όπως αυτά που επιλέγουν όσοι αρέσκονται σε εμπειρίες που ανεβοκατεβάζουν την αδρεναλίνη.

Σε αυτό συμβάλλει, ήδη και η αλλαγή του τρόπου εκκαθάρισης των συναλλαγών επί το αυστηρότερο, οδηγώντας κάποιες εταιρείες σε αναστολή της εφαρμογής του Τ+ 2 (εξόφλησης δηλαδή αγορών μετοχών, με πωλήσεις των ίδιων, ή άλλων, μετά 2 ημέρες).

Πάντως, η αύξηση της αξίας των συναλλαγών (πάνω από 200 εκατ. ευρώ την Παρασκευή), σε συνδυασμό με την ανοδική κίνηση μετοχών που εκπροσωπούν και άλλους κλάδους πλην των Τραπεζών (εξαγωγικών χαρακτηριστικών κυρίως), συνιστά αμυδρή ένδειξη ότι στο Χρηματιστήριο δεν συμμετέχουν μόνο κεφάλαια που προσβλέπουν σε βραχυχρόνια κέρδη, αλλά και κάποια με επενδυτικά χαρακτηριστικά.

Με δεδομένη την εκροή κεφαλαίων από Τραπεζικούς λογαριασμούς, ενόψει ενδεχόμενης εξόδου από το ευρώ, η επιλογή μετοχών της πραγματικής Οικονομίας με "στέρεα θεμελιώδη" θα έπρεπε να αποτελούσε μια εναλλακτική επιλογή τόσο ως "επενδυτικό καταφύγιο" όσο και ως επιλογή με προσδοκίες κέρδους.

Λαμβάνοντας υπόψη την κορύφωση του Ελληνικού "countryrisk", τέτοιες τοποθετήσεις είναι πιθανό να προέρχονται μόνο από το "έξυπνο χρήμα" ιδιωτικών κεφαλαίων και όχι επενδυτών με θεσμικά χαρακτηριστικά.

Αναμένοντας πλέον το επόμενο Eurogroup, ο χρόνος των επομένων ημερών θα είναι ιδιαίτερα "πυκνός", ώστε να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις μιας μεταβατικής συμφωνίας.

Η στάση της ΕΚΤ σε σχέση με την συνέχιση της εφαρμογής του ELA θα είναι καταλυτικής σημασίας, για τη διατήρηση ικανοποιητικής ρευστότητας από το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα, καθώς η απόσυρση καταθέσεων συνεχίζεται, ενώ αναμένεται να κορυφωθούν οι πιέσεις από όλες τις πλευρές για υποχωρήσεις ώστε να υπάρξει ευόδωση.

Η εναλλαγή των προσδοκιών θα κορυφώσει και τις διακυμάνσεις στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, τις επόμενες ημέρες, με το σενάριο "Ιφιγενοποίησης" της Ελληνικής Οικονομίας, μέσω της εξόδου της από το ευρώ, να συνεχίζει να θεωρείται ακραίο.
Από την άλλη πλευρά, το θετικό σενάριο επίτευξης συμφωνίας συνεχίζει να έχει εμφανές προβάδισμα, η επιβεβαίωση του οποίου θα οδηγήσει σε διάσπαση της περιοχής των 900 μονάδων για το Γενικό Δείκτη.

Τα δύσκολα, ωστόσο, έπονται στη συνέχεια σε σχέση με την υλοποίηση των προϋποθέσεων επανεκκίνησης της πραγματικής Οικονομίας σε οποιοδήποτε σενάριο, καθώς ο αποπληθωρισμός έχει εγκατασταθεί και τα μακροοικονομικά μεγέθη καταγράφουν ήδη σημαντικές αποκλίσεις από τους στόχους για το 2015.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Η αποστροφή έναντι του κινδύνου μειώνεται από τα σημάδια ενός συμβιβασμού για την Ελλάδα

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και το Eurogroup συνεχίστηκε την Τρίτη, αν και εκθέσεις (π.χ. Bloomberg) δείχνουν ότι η Ελλάδα μπορεί να ζητήσει παράταση της δανειακής σύμβασης της για έξι μήνες. Οι εκθέσεις οδήγησε σε αδυναμία τα ασφαλή στοιχεία ενεργητικού, με τις αποδόσεις για το επενδυτικό καταφύγιο του 10ετούς ομολόγου ΗΠΑ ανέβηκε περαιτέρω 8 μονάδες βάσης χθες και  47 τον Φεβρουάριο, οι τιμή του χρυσού υποχώρησε κατά 1,7% κατά τη διάρκεια της συνόδου των ΗΠΑ, και καταγράφηκε αποδυνάμωση του γιεν σχεδόν 1% από τα χαμηλά της χθεσινής ημέρας. Το ευρώ επίσης, που είχε εξασθενήσει τη Δευτέρα, ανέκτησε την ισχύ του χθες με κέρδη άνω του 1%.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης για έξι μήνες θα υποβάλει σήμερα Τετάρτη η ελληνική κυβέρνηση στον Πρόεδρο του Εurogroup, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της «Ν» στις Βρυξέλλες Νίκος Μπέλλος, με το ελληνικό αίτημα για εξάμηνη παράταση (μεχρι τέλος Αυγούστου) ικανοποιείται το ένα σκέλος της ανακοίνωσης του Εurogroup. Ωστόσο, για το δεύτερο σκέλος που αφορά το περιεχόμενο της ανακοίνωσης η κυβέρνηση σκοπεύει να διαφοροποιηθεί σε κάποια σημεία, για το λόγο αυτό κυβερνητικά στελέχη βρισκόντανε χθες σε συνεχή επικοινωνία με αξιωματούχους της Ευρωζώνης.

Την παράταση της δανειακής σύμβασης κατά μερικούς μήνες θα ζητήσει η Αθήνα, όπως δήλωσε χθες τη νύχτα, μιλώντας στο δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. «Οφείλουμε να παρατείνουμε τη δανειακή σύμβαση κατά μερικούς μήνες για να έχουμε αρκετή σταθερότητα, ώστε να μπορέσουμε να διαπραγματευθούμε μια νέα συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη» είπε από τις Βρυξέλλες ο κ. Βαρουφάκης. Ο ίδιος σημείωσε ότι για την παράταση αυτή θα υπάρξουν «προφανώς τρεις ή τέσσερις προϋποθέσεις», αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν αναμένεται να αποφασίσει αυτή την εβδομάδα να ακυρώσει την έγκριση που έχει δώσει για την έκτακτη αναχρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, δήλωσε πηγή ενήμερη για το θέμα στο πρακτορείο Reuters. «Δεν αναμένεται να υπάρξει ξαφνικό τέλος (της χορήγησης ρευστότητας μέσω) του ELA αυτή την εβδομάδα», ανέφερε η πηγή. Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει την Τετάρτη, προκειμένου να αξιολογήσει την χρηματοδότηση από τον λεγόμενο μηχανισμό επείγουσας χορήγησης ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να δει την Ελλάδα να ανακάμπτει οικονομικά, και υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση να βρεθεί λύση προς όφελος όλων, εφόσον γίνεται στο ισχύον πλαίσιο και όλοι εμμείνουν στις δεσμεύσεις τους, δήλωσε ο Βάλντις Ντομπρόφσκις, επίτροπος για το ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., σήμερα στις Βρυξέλλες.

Η θέση της κυβέρνησης της Ρώμης είναι ότι χάρη στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς θα υπάρξει ανταπόκριση στα ελληνικά αιτήματα, αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΜΠΕ). Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΜΠΕ η ιταλική κυβέρνηση δεν σχολιάζει επισήμως την τηλεφωνική συνομιλία, το βράδυ της Τρίτης, μεταξύ του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Ιταλό ομόλογό του, Ματέο Ρέντσι.

Η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) πρέπει να είναι έτοιμη να αναλάβει δράση για να εγγυηθεί την ομαλή λειτουργία των αγορών και τη ρευστότητα σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, δήλωσε την Τρίτη ένα στέλεχός της.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους πώς θα αντιδρούσε η Fed στην περίπτωση που συνέβαινε κάτι τέτοιο, ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Φιλαδέλφειας Τσαρλς Πλόσερ απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένους σχεδιασμούς, ωστόσο είπε πως ένα υποθετικό σενάριο είναι να υπάρξει μια «τεράστια πλημμύρα ρευστότητας», καθώς οι επενδυτές θα εγκατέλειπαν την Ευρώπη.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Βελτίωση παρουσίασε το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία, για τέταρτο συνεχή μήνα, ωστόσο διαμορφώθηκε σε επίπεδα χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων. Το Κέντρο Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών, ZEW, ανακοίνωσε πως ο δείκτης οικονομικού κλίματος αυξήθηκε στις 53,0 μονάδες τον Φεβρουάριο από 48,4 μονάδες που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές ανέμεναν μεγαλύτερη αύξησή του, στις 55,8 μονάδες.

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 50 και πλέον ετών υποχώρησε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Μ. Βρετανία τον Ιανουάριο, καθώς διαμορφώθηκε στο ετήσια προσαρμοσμένο μέγεθος του 0,3%, έναντι 0,5% τον Δεκέμβριο. Η επιβράδυνση του πληθωρισμού οφείλεται κυρίως στην πτώση των τιμών ενέργειας και τροφίμων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, οδηγώντας τον δείκτη στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 1960.

Μια σειρά μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά, όπως περισσότερη δουλειά τις Κυριακές και άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων προβλέπει ο «νόμος Μακρόν», τον οποίο ψηφίζει σήμερα το γαλλικό κοινοβούλιο. Ο κύβος ερρίφθη και ο «νόμος Μακρόν», για τον οποίο τόσος λόγος έχει γίνει, περνά σήμερα για τελευταία φορά τη δοκιμασία του κοινοβουλίου. Κατατέθηκαν πάνω από 2.800 αιτήσεις για τροπολογίες για τον νόμο ο οποίος έρχεται πλέον προς ψήφιση.

Στην εξαγορά της βρετανικής ασφαλιστικής εταιρείας Brit έναντι τιμήματος 1,88 δισ. δολαρίων ανακοίνωσε πως προχωρά η καναδική Fairfax, όπως μετέδωσε το Reuters. Συγκεκριμένα, η Fairfax θα αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο της Brit από τις εταιρείες Apollo Global και CVC Capital Partners, οι οποίες από κοινού διαθέτουν το 73% των μετοχών της βρετανικής εταιρείας. Με την ανακοίνωση της συμφωνίας, η μετοχή της Brit κατέγραψε άνοδο 10% στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι εβδομάδων βρέθηκε την Τρίτη ο χρυσός, με τους επενδυτές να αναζητούν τοποθετήσεις με υψηλότερες αποδόσεις εγκαταλείποντας τις βραχύβιες διακυμάνσεις του. Από την άλλη, το πετρέλαιο συνέχισε την ανοδική του πορεία, ανακάμπτοντας πάνω από τα επίπεδα των 53 δολαρίων.  Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου του χρυσού έκλεισαν με απώλειες της τάξεως του 1,5%, στα 1.208,60 δολάρια η ουγγιά.  Παράλληλα, το αργό πετρέλαιο παράδοσης Μαρτίου ενισχύθηκαν κατά 1,4%, κλείνοντας στα 53,53 δολάρια.

Στο -3,4% διευρύνθηκε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της Κύπρου την περίοδο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2014, έναντι -2,9% της αντίστοιχης περιόδου του 2013. Σύμφωνα με τη Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Δεκέμβριο του 2014 το εμπόριο αγαθών της Ευρωζώνης με τον υπόλοιπο κόσμο παρουσίασε πλεόνασμα 24,3 δισ. ευρώ, έναντι 13,6 δισ. τον Δεκέμβριο του 2013.

Ανακαλεί την άδεια λειτουργίας της τράπεζας SB Bank η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, επικαλούμενη «υψηλού ρίσκου» πρακτικές χορήγησης δανείων, εξαιρετικά ασθενή κεφαλαιακή βάση καθώς και αποτυχία της SB να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις έναντι των πιστωτών της.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα