Παράταση της δανειακής σύμβασης «κατά μερικούς μήνες» θα ζητήσει η Ελλάδα

Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2015 09:02
UPD:11:31
ΑΠΕ ΜΠΕ/Zucchi Enzo

«Οφείλουμε να παρατείνουμε τη δανειακή σύμβαση κατά μερικούς μήνες για να έχουμε αρκετή σταθερότητα, ώστε να μπορέσουμε να διαπραγματευθούμε μια νέα συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη» είπε από τις Βρυξέλλες ο κ. Βαρουφάκης (φωτ. αρχείου).

Την παράταση της δανειακής σύμβασης κατά μερικούς μήνες θα ζητήσει η Αθήνα, όπως δήλωσε χθες τη νύχτα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, ενώ με σημερινές του δηλώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης διευκρίνισε ότι το αίτημα θα κατατεθεί σήμερα από την κυβέρνηση.

«Οφείλουμε να παρατείνουμε τη δανειακή σύμβαση κατά μερικούς μήνες για να έχουμε αρκετή σταθερότητα, ώστε να μπορέσουμε να διαπραγματευθούμε μια νέα συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη» ανέφερε συγκεκριμένα ο Γ. Βαρουφάκης, μιλώντας στο δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Ο ίδιος σημείωσε ότι για την παράταση αυτή θα υπάρξουν «προφανώς τρεις ή τέσσερις προϋποθέσεις», αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ερωτηθείς σχετικά με το πότε θα κατατεθεί το αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης, ο κ. Σακελλαρίδης σημείωσε από την πλευρά του ότι αυτό «θα γίνει σήμερα» και υπογράμμισε τη βούληση της κυβέρνησης να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατό.

«Η ελληνική πλευρά καταθέτει μία πρόταση που μπορεί να δώσει διέξοδο στις διαπραγματεύσεις ώστε να καταλήξουμε σύντομα σε μία λύση», ανέφερε μιλώντας στον Ant1.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι μέσα στο χρονικό αυτό διάστημα της παράτασης να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, αλλά και η δυνατότητα μιας δημοσιονομικής χαλάρωσης σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι η αίτηση παράτασης θα στηριχθεί στο κείμενο Μοσκοβισί, ενώ ξεκαθάρισε ότι «δεν θα παγώσει το πρόγραμμα της κυβέρνησης».

Απαντώντας στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών που προεξόφλησε απόρριψη της πρότασης σημείωσε ότι «οι διαπραγματεύσεις δεν γίνονται μέσω δηλώσεων, αλλά σε κλειστές αίθουσες με συζητήσεις».

Στο ίδιο μήκος κύματος, και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο», τόνισε ότι «η κυβέρνηση, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, αποκλείεται να αιτηθεί παράταση του μνημονίου».

Αναφερόμενος στη γραμμή Σόιμπλε και τη στάση των εταίρων σχολίασε ότι οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών δείχνουν πως το θέμα είναι αμιγώς πολιτικό, διότι πρέπει να πει στη γερμανική κοινή γνώμη ότι το πρόγραμμα αυτό απέτυχε, να τους πείσει με τέτοιες δηλώσεις που πολλές φορές υπερβαίνουν τα διπλωματικά εσκαμμένα. «Χωρίς μεγάλη επιτυχία, προσπαθεί να αποδώσει το βάρος της μεγάλης ευθύνης που και ο ίδιος έχει» σημείωσε.

Αυτό που στεναχωρεί, πρόσθεσε ο κ. Παππάς, «είναι πως φωνές εντός Ελλάδας, πολιτικές και δημοσιογραφικές, καταπίνουν αμάσητη μία προπαγάνδα που αναπαράγει με ευκολία ότι η Ελλάδα πήγε εκεί χωρίς προτάσεις, η οποία μοναδικό στόχο έχει να σταματησει η συζήτηση ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας απέτυχε. Για παράδειγμα, κανείς δεν μιλάει για το πλεόνασμα του 4,5% και η διαμορφούμενη συναίνεση είναι να μη μιλάνε γι' αυτό».

Μιλώντας για τα βήματα που έχει καταφέρει έως τώρα η ελληνική κυβέρνηση, τα χαρακτήρισε «επιτυχίες», καθώς η κυβέρνηση ρητά έχει δεσμευθεί για μη παράταση του μνημονίου αλλά και διπλωματικά έχει αναβαθμιστεί.

«Υπάρχουν περιορισμοί που απορρέουν από τις συνθήκες της Ε.Ε., αλλά και από τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες. Πρέπει π.χ., είτε υπήρχε η τρόικα, είτε όχι, να αυξήσουμε τα φορολογικά μας έσοδα, να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή. Η στρατηγική μας που υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα έχει διπλό σεβασμό και στους κανόνες αλλά κυρίως στην λαϊκή κυριαρχία, η Ελλάδα πείθει, και με ένα ισχυρό μέτωπο εσωτερικά μπορεί να καταφέρει ακόμη περισσότερα. Αυτό που διαφαίνεται να έχει κερδηθεί είναι ότι θα μιλήσουμε για το διαχωρισμό μεταξύ δανειακής σύμβασης και μνημονίου, που είναι θέματα εσωτερικής πολιτικής μας. Θα δει ο κόσμος τι θα νομοθετήσουμε τον επόμενο καιρό και το πώς θα υπηρετήσει τη λαϊκή εντολή» επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας.

Ερωτηθείς για την κατάθεση των πρώτων νομοσχεδίων, που προανήγγειλε την Τρίτη ο Πρωθυπουργός, και αν μπορούν να θεωρηθούν μονομερής ενέργεια, τόνισε: «Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να απεμπολήσει το δικαίωμά της να νομοθετεί για θέματα εσωτερικής αρμοδιότητας, υπάρχουν κάποια πράγματα που αφορούν την εσωτερική πολιτική κι αυτά δεν μπαίνουν στο τραπέζι. Υπάρχουν θέματα που άπτονται της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού, της δημοκρατίας και της ελληνικής κυβέρνησης και η εξαγγελία των νομοσχεδίων δίνει σάρκα και οστά σε αυτό που λέμε άλλο δανειακή σύμβαση κι άλλο μνημόνιο».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα