Κύπρος: Μείωση 1% στα καταθετικά επιτόκια

Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2015 17:32
UPD:17:34
REUTERS/YORGOS KARAHALIS

Η είσοδος της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, στη Λευκωσία.

 

Μείωση του ανώτατου καταθετικού επιτοκίου κατά μία ποσοστιαία μονάδα αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι τα πιστωτικά ιδρύματα θα προχωρήσουν αμέσως σε ανάλογες μειώσεις στα δανειστικά επιτόκια.

Ειδικότερα, η ΚΤΚ ανακοίνωσε ότι το δ.σ. σε σημερινή συνεδρία του αποφάσισε να προχωρήσει σε διαφοροποίηση του ανώτατου καταθετικού επιτοκίου, όπως καθορίζεται στον τύπο υπολογισμού των επιπρόσθετων κεφαλαίων των τραπεζών, με μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

Μέχρι σήμερα, το καταθετικό επιτόκιο καθοριζόταν στη βάση τριών εκατοστιαίων μονάδων συν το Euribor, που επί του παρόντος είναι σχεδόν 0,26% για δάνεια ενός έτους. Αυτό σημαίνει ότι στο εξής το καταθετικό επιτόκιο θα είναι περίπου 2,26%, δηλαδή 2% βασικό επιτόκιο συν 0,26% Euribor.

Λίγο μετά την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας, η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε τη μείωση όλων των βασικών επιτοκίων της κατά 1%, χωρίς καμία εξαίρεση, σημειώνοντας ότι «το όφελος θα αφορά σε όλα τα ενεργά δάνεια που συνδέονται με το βασικό επιτόκιο της Τράπεζας».

Η Τράπεζα Κύπρου αναφέρει ότι η απόφαση τίθεται σε άμεση ισχύ, με πλήρη εφαρμογή της την 1η Μαρτίου 2015, προσθέτοντας ότι στατιστικά η μείωση θα καλύψει 180.000 λογαριασμούς 94.000 πελατών με συνολικό ετήσιο όφελος για τους δανειζόμενους ύψους 57,4 εκατ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα