Ντέισελμπλουμ: Συζητήσεις στη βάση του τρέχοντος προγράμματος

Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2015 17:45
UPD:19:49

Δείτε εδώ την δήλωση.

Ανοιχτός να ακούσει τις ιδέες και τις προτάσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι συζητήσεις θα γίνουν στη βάση του υφιστάμενου ελληνικού προγράμματος.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες, σημείωσε: 

«Θα καλωσορίσουμε τον νέο Έλληνα υπουργό Οικονομικών. Θα ακούσουμε τα σχέδια και τις προτάσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης και θα δούμε σε ποια βάση θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα. Επισήμως, αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόγραμμα. Το ζητούμενο είναι πώς θα προχωρήσουμε στη βάση αυτού του προγράμματος». Σημείο εκκίνησης των συζητήσεων θα είναι το υφιστάμενο πρόγραμμα, συμπλήρωσε.

Ακόμη, εξέφρασε την ελπίδα η χώρα να παραμείνει προσηλωμένη στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, και επισήμανε πως η Ελλάδα επέστρεψε στην ανάπτυξη πέρυσι, πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ χαρακτήρισε «σημαντικό να συνεχίσει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα και να παραμείνει στη σωστή τροχιά» ανέφερε.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε πως δεν αναμένει κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα από τις αποψινές συνομιλίες, ενώ στο ερώτημα αν θα συγκληθεί εκτάκτως Σύνοδος της Ευρωζώνης την Παρασκευή, ο κ. Ντέισελμπλουμ δεν απάντησε, υπενθυμίζοντας ότι θα ακολουθήσει το τακτικό Eurogroup τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου.

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την οικονομία Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέρχεται στο Eurogroup με στόχο την επίτευξη συμβιβασμού μέχρι τo Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου, τονίζοντας ότι το υφιστάμενο πρόγραμμα της Ελλάδας θα αποτελέσει τη βάση των αποψινών συζητήσεων.

Όπως είπε ο Γάλλος Επίτροπος, στο σημερινό Eurogroup οι υπουργοί Oικονομικών της Eυρωζώνης θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν για πρώτη φορά τις ιδέες και τις λύσεις που προτείνει η νέα ελληνική κυβέρνηση και να ανταλλάξουν απόψεις με τον Έλληνα ομόλογό τους.

Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα πρέπει να γίνουν σεβαστές. «Θα εργαστούμε στη βάση αυτών των δεσμεύσεων» δήλωσε και πρόσθεσε: «Το υφιστάμενο ελληνικό πρόγραμμα θα είναι το πλαίσιο, η αναφορά, η βάση των όσων θα συζητηθούν σήμερα».

Ο Γάλλος Επίτροπος δήλωσε ότι η Επιτροπή έχει το ρόλο του διαμεσολαβητή στις διαβουλεύσεις για την Ελλάδα, για να διευκολύνει την εξεύρεση ενός συμβιβασμού. «Θέλουμε να γίνει σήμερα μια καλή συζήτηση», δήλωσε και πρόσθεσε ότι χρειαζόμαστε ακόμα λίγο χρόνο για να φτάσουμε σε μια καλή συμφωνία.

Καταλήγοντας, επισήμανε ότι υπάρχει πάντα χώρος για συζήτηση και περιθώριο ελιγμών. «Έτσι λειτουργεί η Ευρώπη», είπε , προσθέτοντας ότι θα ακούσουμε τους Έλληνες ψηφοφόρους, αλλά και τους ψηφοφόρους των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

«Όλοι έχουμε τον ίδιο στόχο. Η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη» συνέχισε ο κ. Μοσκοβισί και τόνισε ότι όλοι εργάζονται για να επιστρέψει η ανάπτυξη στην Ελλάδα, για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και για να καταπολεμηθούν οι ανισότητες στη χώρα.

Σεβασμό στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού για αλλαγή αλλά και από πλευράς της Ελλάδας στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ζήτησε ο ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μισέλ Σαπέν.

Ο Μ. Σαπέν δήλωσε ότι ελπίζει σε ένα συνολικό και αξιόπιστο διάλογο στο σημερινό Eurogroup.

Ανέφερε ότι για τη Γαλλία δύο είναι οι βασικές αρχές αυτού του διαλόγου: Αφενός να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών για αλλαγή. Όπως είπε, κάτι πρέπει να αλλάξει, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε όπως πριν. Και αφετέρου, δήλωσε ο Μ. Σαπέν, «η Ελλάδα θα πρέπει να σεβαστεί όλους τους κανόνες που μας ενώνουν».

Κατέληξε λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης και πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της.

Στη σκληρή γραμμή επέμεινε από τη δική του πλευρά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που επίσης είπε πως δεν περιμένει κανένα αποτέλεσμα σήμερα, σημειώνοντας πάντως πως «εξαρτάται από το τι θα μας πει ο κ. Βαρουφάκης».

«Θα είναι ενδιαφέρον να ακούσουμε τι σκοπεύει να κάνει εκτός προγράμματος» σημείωσε, ενώ επανέλαβε ότι «υπάρχει ένα πρόγραμμα που πρέπει να ολοκληρωθεί». «Η κάθε χώρα είναι ελεύθερη να κάνει ό,τι επιθυμεί, αλλά αυτό το πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί διαφορετικά δεν θα υπάρξει πρόγραμμα» συμπλήρωσε. 

Ο Γερμανός υπουργός συνέχισε λέγοντας πως «το ελληνικό πρόγραμμα θα συνεχίσει να εκτελείται από την τρόικα, την οποία  απ’ ό,τι φαίνεται δεν μπορούμε να αποκαλούμε πλέον τρόικα».

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση απέκλεισε το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Εκτίμησε ακόμη ότι θα γίνουν επικοιδομητικές συνομιλίες με τους συναδέλφους του υπουργούς Οικονομικών.

Η Ελλάδα συμμετέχει στη συνεδρίαση, που είναι σε εξέλιξη, με τρεις εκπροσώπους της, τους κ.κ. Γ. Δραγασάκη, Γ. Βαρουφάκη και Γ. Χουλιαράκη.

Όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές, λίγο μετά τις 19.00 τελείωσε η συνάντηση των τριών με τους κ.κ. Γ. Ντάισελμπλουμ, Τ. Βίζερ και την κ. Κρ.  Λαγκάρντ, που έγινε σε πολύ καλό κλίμα και αφορούσε το τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια συμφωνία-γέφυρα. 

Ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει πρωτογενή πεονάσματα 1,5% του ΑΕΠ, δέσμευση από την πλευρά των εταίρων για διευθέτηση του χρέους με τη χρήση swaps, προώθηση μεταρρυθμίσεων με τη σφραγίδα του ΟΟΣΑ και συμφωνία-γέφυρα έξι μηνών μέχρι και τον Αύγουστο, ώστε από την 1η Σεπτεμβρίου να τεθεί σε εφαρμογή το νέο πρόγραμμα-συμβόλαιο. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα