Ντέισελμπλουμ: Αλλαγές μόνο στο πλαίσιο των υπαρχουσών συμφωνιών

Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2015 15:07
UPD:17:41

Δείτε εδώ την δήλωση.

Οι όποιες αλλαγές στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας πρέπει είναι ευθυγραμμισμένες με τις υπάρχουσες συμφωνίες της χώρας με τους διεθνείς δανειστές της, δήλωσε ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ.

Λίγες ώρες πριν το αποψινό κρίσιμο Eurogroup, μιλώντας στην ολλανδική Βουλή, όπου η πλειονότητα των βουλευτών τάχθηκε κατά νέας στήριξης στην Ελλάδα, σημείωσε πως «μια συμφωνία είναι μία συμφωνία» και πρόσθεσε ότι «αυτό σημαίνει πως μόνο στο πλαίσιο του προγράμματος, μπορούν να υπάρξουν άλλα μέτρα σε αντικαστάσταση άλλων μέτρων».

Σημείωσε ακόμη πως οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να εγκριθούν από την τρόικα των δανειστών της Ελλάδας, που αποτελείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. 

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο αποψινό έκτακτο Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπου ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μεταβαίνει για να παρουασιάσει σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει πρωτογενή πεονάσματα 1,5% του ΑΕΠ, δέσμευση από την πλευρά των εταίρων για διευθέτηση του χρέους με τη χρήση swaps, προώθηση μεταρρυθμίσεων με τη σφραγίδα του ΟΟΣΑ και συμφωνία-γέφυρα έξι μηνών μέχρι και τον Αύγουστο, ώστε από την 1η Σεπτεμβρίου να τεθεί σε εαφρμογή το νέο πρόγραμμα-συμβόλαιο. 

Το Βερολίνο πάντως έχει διαμηνύσει διά του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι «δεν διαπραγματευόμαστε νέο πρόγραμμα», ενώ διέψευσε και σχέδιο της Κομισιόν για εξάμηνη παράταση.

Σήμερα πάντως, δεν αναμένονται συγκεκριμένες αποφάσεις για την Ελλάδα, όπως έχει δηλώσει από χθες Τρίτη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το ίδιο επανέλαβε αργότερα σήμερα, λίγη ώρα πριν την έναρξη της υπουργικής συνόδου, και ο επικεφαλής του Eurogroup, λέγοντας πως δεν περιμένει να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα από τις αποψινές συνομιλίες. 

Πρόσθεσε ότι θα εκφράσει την ελπίδα η Ελλάδα να παραμένει στον δρόμο των μεταρρρυθμίσεων, κάτι που, όπως είπε, είναι κρίσιμο. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα