Ασιατικά Χρηματιστήρια

Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2004 07:01
UPD:07:09

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές μετά την έγκριση της πρότασης μομφής κατά του προέδρου της Ν. Κορέας και τις βομβιστικές επιθέσεις στην Ισπανία, που αύξησαν τις ανησυχίες για την τρομοκρατία. Οι μετοχές της Hyundai Motor Co. σημείωναν τις μεγαλύτερες απώλειες σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός.

«Προκάλεσε μεγάλο σοκ αυτό που συνέβη στην Ισπανία κάτι που ουσιαστικά κανείς δεν περίμενε», ανέφερε ο Lee Chae Kwang, ο οποίος διαχειρίζεται 1,4 δισ. δολ. σε μετοχές με την Hanil Investment Trust Management Co. στη Σεούλ.

Οι μετοχές των εταιρειών που σχετίζονται με τον κλάδο των ταξιδίων, όπως της Qantas Airways Ltd. κινούντο πτωτικά μετά τον θάνατο 192 ανθρώπων από τις βομβιστικές επιθέσεις σε τραίνο στην Ισπανία.

Οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Toyota Motor Corp. σημείωναν επίσης απώλειες, καθώς έντονη ανησυχία επικρατεί ότι οι τρομοκράτες ενδέχεται να χτυπήσουν και άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, επηρεάζοντας έτσι αρνητικά τη διάθεση των καταναλωτών.

Ο MSCI Asia Pacific Index, υποχωρούσε κατά 1,8%, φθάνοντας στις 88,67 μονάδες, οδεύοντας να κλείσει στα χαμηλότερα επίπεδα, μετά από χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών, στη 1:30' μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία στην αγορά είναι το ενδεχόμενο νέου τρομοκρατικού χτυπήματος σε σύντομο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο Yasushi Morikawa, ο οποίος διαχειρίζεται 110 δισ. δολ. σε μετοχές με τη Sumitomo Mitsui Asset Management Co. στο Τόκυο.

Ολοι οι δείκτες στην περιφέρεια κινούντο πτωτικά, εκτός από τους δείκτες στη Ν. Ζηλανδία. Ο δείκτης Bloomberg Asia Pacific Travel Index, τον οποίον αποτελούν μετοχές 27 αεροπορικών εταιρειών, ξενοδοχείων έχανε ποσοστό 2,2%.

Στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi έχανε ποσοστό 4,6%, φθάνοντας στις 829,60 μονάδες και στα χαμηλότερα επίπεδα σε 1,5 χρόνο, μετά την έγκριση της πρότασης μομφής κατά του προέδρου της Ν. Κορέας Roh Moo Hyun με την κατηγορία της παραβίασης του εκλογικού νόμου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα