«Τυφλό» χτύπημα στην Ευρώπη

Κλονίσθηκαν οι αγορές από το μακελειό στη Μαδρίτη
Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2004 00:01
UPD:06:42

ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Μαδρίτη κινήθηκαν οι διεθνείς αγορές, καθώς το γεγονός αυτό επαναφέρει την αστάθεια, σε μια περίοδο που το διεθνές οικονομικό περιβάλλον είχε αρχίσει να εξομαλύνεται. Ετσι, οι διεθνείς αγορές θα γιορτάσουν σήμερα την πρώτη επέτειο του ράλι μέσα σε βαρύ κλίμα.

Οι αμερικανικές μετοχικές τιμές, ήδη εξασθενημένες από τρεις ημέρες ρευστοποιήσεων, υποχώρησαν στο νέο της χειρότερης τρομοκρατικής επίθεσης στην ιστορία της Ισπανίας.

Οι επενδυτές δεν ικανοποιήθηκαν επίσης ιδιαίτερα από τα στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής στις ΗΠΑ το μήνα Φεβρουάριο, καθώς εξαιρουμένων των πωλήσεων αυτοκινήτων και πολυκαταστημάτων, παρέμειναν σε στάσιμα επίπεδα σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Τα blue chip δέχθηκαν επιπλέον πιέσεις από την πτώση των μετοχών μεγάλων ονομάτων όπως της General Motors και της Coca Cola, κατά 97 σεντ και 1,10 δολάρια αντίστοιχα. Τα σχόλια του διοικητή της Φέντεραλ Ριζέρβ, Αλαν Γκρίνσπαν, αν και καθησυχαστικά για την αγορά εργασίας και τη «μετανάστευση» θέσεων στο εξωτερικό, επισκιάστηκαν από τις δραματικές εξελίξεις στη Μαδρίτη.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 168,51 μονάδες, ποσοστό 1,64%, φθάνοντας στις 10.128,38 μονάδες. Με απώλειες 20,26 μονάδων, ποσοστό 1,03%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.943,89 μονάδες.

Το «μαύρο» σύννεφο της Μαδρίτης σκίασε και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα πέντε εβδομάδων, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις για την αποκόμιση βραχυχρόνιων κερδών λόγω των ανησυχιών για την ασφάλεια διεθνώς που προκάλεσαν οι βομβιστικές επιθέσεις.

Η αγορά σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από πέρυσι το Μάιο συμβάλλοντας σ' αυτό και οι πιέσεις που δέχθηκε η τουριστική βιομηχανία.

Οι πολύνεκρες επιθέσεις ενέτειναν τους φόβους ότι πολλοί ταξιδιώτες ενδεχομένως να ακυρώσουν τα προγραμματισμένα ταξίδια τους προς την Ευρώπη. Ο ταξιδιωτικός κολοσσός TUI ήταν πρωταγωνιστής στις απώλειες στον κλάδο των πανευρωπαϊκών μετοχών, σημειώνοντας πτώση 7,2% και ακολουθεί ο γερμανικός αερομεταφορέας Lufthansa με πτώση 4,7%.

Ο δείκτης FTSE Eurotrop 300 έκλεισε με πτώση 2,6% στις 986,46 μονάδες, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια υποχώρηση από τον περασμένο Μάιο και το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 6 Φεβρουαρίου. Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 έκλεισε με απώλειες 3%.

Τέλος, στο Τόκιο οι μετοχές έκλεισαν με πτώση για δεύτερο διαδοχική συνεδρίαση, εξαιτίας των συνεχιζόμενων απωλειών της Wall Street και της ενίσχυσης του γιεν, το οποίο έπληξε τους εξαγωγείς. Ο Nikkei έκλεισε με πτώση 1,19%.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα