Έως τις 16 Φεβρουαρίου η Ελλάδα θα πρέπει να έχει υποβάλει αίτημα για παράταση του προγράμματος προκειμένου να διασφαλίσει ότι η Ευρωζώνη θα συνεχίσει να τη στηρίζει οικονομικά, δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής του Eurogroup Γέρουν Ντέισελμπλουμ.
Ο ίδιος τόνισε πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης περιμένουν να ακούσουν στις 11 Φεβρουαρίου, το πώς θέλει η Ελλάδα να καταστεί οικονομικά ανεξάρτητη, καθώς ο χρόνος τελειώνει για τη νέα κυβέρνηση προκειμένου να δεχθεί τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.
«Θα ακούσουμε την Τετάρτη από τη νέα ελληνική κυβέρνηση ποιες είναι οι φιλοδοξίες της και πως θέλουν να κινηθούν με πρόγραμμα» είπε και υπογράμμισε πως η 16η Φεβρουαρίου αποτελεί τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα να αιτηθεί παράταση καθώς ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να έχουν τη σύμφωνη γνώμη των κοινοβουλίων τους. Επίσης σύμφωνα με τον ίδιο ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα χρειαστεί χρόνο έως ότου ολοκληρωθούν οι απαραίτητες τυπικές διαδικασίες.
«Όταν ορίσαμε την ημερομηνία της 16ης Φεβρουαρίου για το Eurogroup το λάβαμε υπόψη αυτό. Ο χρόνος θα είναι βραχύς εάν έως τότε δεν έχουν ζητήσει παράταση» είπε ο Ντέισελμπλουμ.
«Φυσικά θα χρειαστεί και μια συμφωνία για τους όρους που θα συνοδεύουν ένα πρόγραμμα. Αυτό είναι μέρος των κανονισμών μας» επεσήμανε.
Ακόμη πρόσθεσε ότι την Τετάρτη δεν θα ληφθούν μεγάλες αποφάσεις σημειώνοντας ότι το ζήτημα θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να επιλυθεί.
Όσον αφορά στις φετινές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών δεν θέλησε να εισέλθει σε λεπτομέρειες, σημειώνοντας πάντως ότι η νέα κυβέρνηση ενδέχεται να επιβιώσει χωρίς πρόσθετη βοήθεια από την ευρωζώνη, εάν λάβει πολύ συνετές αποφάσεις στο μέτωπο των δαπανών.
Όπως αναφέρει το Reuters ο κ. Ντέισελμπλουμ χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες για το πώς η Ελλάδα θα χρηματοδοτήσει τις ανάγκες αυτό το χρόνο, σχολίασε πως η χώρα θα μπορούσε να επιβιώσει χωρίς επιπλέον βοήθεια από την Ευρωζώνη ένα λάβει πολύ συνετές αποφάσεις.