Κυβέρνηση: Δεν κάνει πίσω και απαντά με τις προγραμματικές

Παρασκευή, 06 Φεβρουαρίου 2015 19:08
UPD:19:11
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Επί της ουσίας, στο Μαξίμου έχουν γίνει αποδέκτες της σκλήρυνσης της στάσης των Ευρωπαίων εταίρων της χώρας, ωστόσο τη θεωρούν «μέρος της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης» και περιμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον το ραντεβού της Δευτέρας Ομπάμα – Μέρκελ, προκειμένου να διαπιστώσουν κατά πόσο η άλλη πλευρά του Ατλαντικού θα στηρίξει το ελληνικό αίτημα για χαλάρωση της λιτότητας.

A- A A+

Διπλό μήνυμα σε εταίρους κα δανειστές στέλνει η κυβέρνηση εν όψει της έκτακτης συνεδρίασης του Eurogroup την ερχόμενη Τετάρτη και στο περιθώριο της σκλήρυνσης της στάσης του Βερολίνου, της ΕΚΤ και του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ

Αφενός χαιρετίζει την έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, σημειώνοντας με νόημα ότι εκεί θα παρουσιάσει ο Υπουργός Οικονομικών τις θέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης, «όπως αυτές ανταποκρίνονται στη νωπή εντολή που έλαβε από τον ελληνικό λαό με σκοπό την αμοιβαία επωφελή συμφωνία σε σύντομο χρονικό διάστημα», αφετέρου δηλώνει πως το απόγευμα της Κυριακής ο Πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, δεν θα κάνει βήμα πίσω από το πρόγραμμα το οποίο παρουσίασε προεκλογικά. «Θα σας εντυπωσιάσουμε πραγματικά και δεν θα ακολουθήσουμε την πεπατημένη», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου στον ΒΗΜΑ FM το πρωί.

Επί της ουσίας, στο Μαξίμου έχουν γίνει αποδέκτες της σκλήρυνσης της στάσης των Ευρωπαίων εταίρων της χώρας, ωστόσο τη θεωρούν «μέρος της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης» και περιμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον το ραντεβού της Δευτέρας Ομπάμα – Μέρκελ, προκειμένου να διαπιστώσουν κατά πόσο η άλλη πλευρά του Ατλαντικού θα στηρίξει το ελληνικό αίτημα για χαλάρωση της λιτότητας.

Η Αθήνα, εκτός από τη σημερινή νέα παρέμβαση του αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, που μίλησε για «αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», αλλά και για επιστροφή στην ανάπτυξη, διατηρεί έναν δίαυλο επικοινωνίας με τις ΗΠΑ.

Ενδεικτικό είναι το σημερινό αίτημα του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα για έκτακτη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, η οποία κατέληξε στην ανακοίνωση της πρεσβείας ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις διοικητικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να ασκεί συνετή δημοσιονομική πολιτική», αλλά και οι συναντήσεις το μεσημέρι των Βαρουφάκη, Τσακαλώτου με τον υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Νταλίπ Σάιν και την επικεφαλής του γραφείου Ευρώπης και Ευρασίας του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, Λια Μπούζις.

Παράλληλα, αναμένει ότι οι προγραμματικές δηλώσεις που θα κάνει ο Πρωθυπουργός -στην κυβέρνηση υπόσχονται εκπλήξεις, ειδικά στον τομέα της πάταξης της φοροδιαφυγής και της αντιμετώπισης της διαφθοράς- μπορούν να αλλάξουν το κλίμα υπέρ της.  

Κι ενώ όλα δείχνουν ότι η Αθήνα πιέζεται ασφυκτικά είτε να καταλήξει σε συμφωνία έως την τακτική συνεδρίαση του Eurogroup στις 16 Φεβρουαρίου καταθέτοντας τις δικές της προτάσεις για την πορεία των μεταρρυθμίσεων και την έξοδο από την κρίση, είτε να ζητήσει δεύτερη παράταση του υπάρχοντος προγράμματος, η κυβέρνηση διέψευσε τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σύμφωνα με τις οποίες κύκλοι του ΥΠΟΙΚ έλεγαν: «Δεν γίνεται να υπογράψουμε το πρόγραμμα, θα πέσει η κυβέρνηση. Θα επιμείνουμε στην απόφαση μας και θα υποστούμε τις όποιες συνέπειες».       

Το Μαξίμου έκανε λόγο για «δήθεν κύκλους του Υπουργείου Οικονομικών» που «ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα έχουν».

Ωστόσο, άσχετα αν οι εν λόγω δηλώσεις έγιναν –πιθανότατα από χαμηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος έδρασε αυτοβούλως- είτε δεν έγιναν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελαρίδης, μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση «δεν συζητά με τελεσίγραφα». 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή