Προειδοποιητική «βολή» από την ΕΚΤ, λένε τραπεζικοί κύκλοι

Πέμπτη, 05 Φεβρουαρίου 2015 12:38
UPD:12:41
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Σαφή προειδοποιητική «βολή» εν όψει διαπραγμάτευσης, με αποδέκτη την κυβέρνηση, χαρακτηρίζουν τραπεζικοί παράγοντες την κίνηση της ΕΚΤ να φέρει τις ελληνικές τράπεζες στη θέση που αναμενόταν μετά τις 28 Φεβρουαρία αν δεν είχε επιτευχθεί συμφωνία.

Αυτό που διαμηνύουν οι τράπεζες και η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα ρευστότητας και πως όλες οι ανάγκες είναι διασφαλισμένες μέσω του ELA. 

Τα περίπου 50 δισ. που αντλούνταν από την ΕΚΤ μεταφέρονται στον ELA, καθώς τα αντίστοιχα collateral δεν είναι επιλέξιμα από τις 11 Φεβρουαρίου, ενώ οι τράπεζες έχουν ομόλογα του EFSF που είναι επιλέξιμα από το ευρωσύστημα. 

Όπως επισημαίνεται, στην εκτελεστική επιτροπή της ΕΚΤ, όπου είναι σαφής η γερμανική επιρροή, «πέρασε» η σκληρή γραμμή και μεταφέρθηκε και στο διοικητικό συμβούλιο σε μία προσπάθεια του Μάριο Ντράγκι να επιταχύνει τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης. 

Η ρευστότητα άλλωστε είναι το πιο ισχυρό μέσο πίεσης της ΕΚΤ, αφού η απειλή διακοπής του ELA ώθησε σε συμφωνία για μνημόνιο τόσο την Ιρλανδία όσο και την Κύπρο. 

ΑΝΝΑ ΔΟΓΑ

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα