Να κατευνάσει τις ανησυχίες που προκάλεσε η χθεσινή αιφνιδιαστική απόφαση της ΕΚΤ να μην κάνει αποδεκτά ως ενέχυρα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα από τις 11 Φεβρουαρίου, επιχείρησε η κυβέρνηση, διαβεβαιώνοντας ότι το τραπεζικό σύστημα είναι θωρακισμένο.
Η απόφαση της Φραγκφούρτης, που αναγκάζει τις ελληνικές τράπεζες να δανείζονται ακριβότερα μέσω του ELA, έγινε γνωστή λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη με τον Γερμανό ομόλογό του Β. Σόιμπλε και ερμηνεύθηκε ως πολιτική πίεση προς την κυβέρνηση να συμφωνήσει με τους εταίρους σε ένα νέο πρόγραμμα. Σημειώνεται ότι η έναρξη της άρσης της εξαίρεσης συμπίπτει ημερολογιακά με τη συνεδρίαση του έκτακτου Eurogroup, κατά το οποίο θα συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα.
Μιλώντας στο Mega, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Σακελλαρίδης, τόνισε ότι το τραπεζικό σύστημα είναι εξασφαλισμένο τόσο ως προς τη ρευστότητα όσο και ως προς τη χρηματοδότησή του, επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας» από την απόφαση Ντράγκι.
Όπως εκτίμησε ο κ. Σακελλαρίδης, η απόφαση αυτή συνιστά «ένα μέτρο πολιτικής πίεσης τη στιγμή που βρισκόμαστε σε μία ουσιαστική διαβούλευση που εξελίσσεται σε όλα τα επίπεδα».
Σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν και η ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά τη νύχτα από το υπουργείο Οικονομικών και η οποία διαβεβαίωνε ότι η απόφαση της ΕΚΤ «δεν αντανακλά σε καμία περίπτωση αρνητικές εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας και έρχεται μετά από δύο ημέρες ουσιαστικής σταθεροποίησής του».
«Σύμφωνα με την ίδια την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει επαρκώς κεφαλαιοποιημένο και πλήρως προστατευμένο μέσω της πρόσβασή του στον ELA», ανέφερε η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, σύμφωνα με την οποία η απόφαση της Φραγκφούρτης« ασκεί πίεση στο Eurogroup να προχωρήσει γοργά στην σύναψη νέας αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της».