Μαξίμου: «Πράξη πολιτικής πίεσης» η απόφαση της ΕΚΤ

Πέμπτη, 05 Φεβρουαρίου 2015 12:10
UPD:12:15
EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ
A- A A+

Ως μοχλό άσκησης «πολιτικής πίεσης» προς την κατεύθυνση της ταχείας σύναψης συμφωνίας «βλέπουν» στο Μαξίμου τη χθεσινή αιφνιδιαστική απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα από τις 11 Φεβρουαρίου.

Σε συνέχεια των σχετικών δηλώσεων τόσο από πλευράς ΥΠΟΙΚ, όσο και από πλευράς του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Σακελλαρίδη κυβερνητικές πηγές διαβεβαίωναν ότι το τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως προστατευμένο επισημαίνοντας ότι η ρευστότητα και χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών είναι απολύτως διασφαλισμένες από τον μηχανισμό του ELA.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στην ανεύρεση λύσης που θα είναι επωφελής τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους Ευρωπαίους εταίρους. Η λύση αυτή, σύμφωνα με τους ίδιους, μπορεί να προέλθει μόνο από τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο των κανόνων της Ε.Ε., καθώς και της ανάγκης για τερματισμό της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα και επανεκκίνηση της οικονομίας της.

Καταλήγοντας τα κυβερνητικά στελέχη επαναλάμβαναν ότι η κυβέρνηση εγγυάται στον ελληνικό λαό ότι θα εξασφαλίσει τόσο την οικονομική όσο και την κοινωνική σταθερότητα, διαμηνύοντας επίσης ότι η Αθήνα «δεν έχει σκοπό να εκβιάσει κανέναν αλλά και δεν πρόκειται να εκβιαστεί».

Πώς αξιολογεί την απόφαση της ΕΚΤ το Bloomberg

Στο μεταξύ, σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο Bloomberg εκτιμά ότι η χθεσινή κίνηση της ΕΚΤ θα έχει πολύ μικρή άμεση επίδραση στις ελληνικές τράπεζες, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει παντελής απουσία εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα τις επόμενες ημέρες, εκτιμά το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg σε τηλεγράφημά του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η απόφαση της ΕΚΤ να άρει την εξαίρεση της οποίας έχαιραν τα ελληνικά ομόλογα από τους κανόνες πιστοληπτικής αξιολόγησης δεν συνεπάγεται μια «πιθανή καταστροφή ρευστότητας» για τις ελληνικές τράπεζες.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν εξαρτάται ιδιαίτερα από τη χρήση κρατικού χρέους ως ενεχύρου για την άντληση ρευστότητας, σημειώνει το πρακτορείο, παραθέτοντας στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που καταδεικνύουν ότι η έκθεση των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε ελληνικό κρατικό χρέος είναι της τάξης των 21 δισ. ευρώ. Επιπρόσθετα, όπως τονίζεται, η αξία των ομολόγων αυτών υφίσταται ήδη «κούρεμα» από την ΕΚΤ όταν χρησιμοποιούνται ως ενέχυρα για την άντληση ρευστότητας.

Ακόμη, συνεχίζει το πρακτορείο, απολύτως εντάξει παραμένει κάθε άλλο ενέχυρο, πλην του ελληνικού κρατικού χρέους, που χρησιμοποιούν οι ελληνικές τράπεζες για την άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ. Η απόφαση αυτή της ΕΚΤ στρέφεται κατά των ελληνικών ομολόγων, όχι εναντίον των ελληνικών τραπεζών, σημειώνει το Bloomberg, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι οποιαδήποτε ανάγκη ρευστότητας καλύπτεται από το πρόγραμμα παροχής βοήθειας έκτακτης ρευστότητας ELA, που παρέχεται με ευθύνη της Τραπέζης της Ελλάδος.

Υπό το πρίσμα αυτό, η κίνηση της ΕΚΤ (…) θα πρέπει να ιδωθεί για αυτό που πραγματικά είναι: ήτοι άσκηση πίεσης από την ΕΚΤ επί της ελληνικής κυβέρνησης, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, επισημαίνοντας ότι οι άμεσες επιπτώσεις πρέπει να εκτιμηθούν ως περιορισμένες στην αγορά χρέους αλλά τεράστιες από πολιτικής πλευράς.

«Η ΕΚΤ έχει κατηγορηθεί συχνά ότι θέτει υπέρμετρη πολιτική πίεση επί των κυβερνήσεων. Η σημερινή κίνηση δείχνει ότι έχει επιλέξει να αγνοήσει τις κατηγορίες αυτές και να πράξει ό,τι η ίδια θεωρεί ορθό», καταλήγει.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή