Market beat: Βαρύ κλίμα διεθνώς, που διασφαλίζει τη διατήρηση της νευρικότητας

Δευτέρα, 02 Φεβρουαρίου 2015 10:19
UPD:10:19
Eurokinissi/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Την περασμένη εβδομάδα ειδοποιήσαμε που θα έδιναν στις συναλλαγές οι θεσμικοί χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση. Δεν μας άφησε έκπληκτους λοιπόν το ξεπούλημα ούτε θεωρούμε ότι οφείλεται στην παρουσία του υπουργού οικονομικών στα μέσα ενημέρωσης η πίεση που ασκήθηκε στις τραπεζικές μετοχές. Απλά οι επενδυτές στις αλλαγές έχουν παραδοσιακά απέχθεια γιατί με την αλλαγή των συνθηκών οι αναταράξεις είναι έντονε και οι ευκαιρίες για όσους μένουν με ρευστό μεγαλύτερες. Οι ξένοι αναλυτές έχουν πείσει την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα ότι θα υπάρξει μεγάλη κόντρα ως και ρήξη ανάμεσα στην Αθήνα και τους υπόλοιπους εταίρους και φυσικά καταλαβαίνουν πως για να σχηματιστεί σαφώς ή να αποδειχθεί ότι αυτό το ενδεχόμενο είναι αδύνατο θα περάσουν κάποιες μέρες ή και εβδομάδες.  Σε αυτό το διάστημα η νευρικότητα θα παραμένει και θα τροφοδοτείται καθημερινά από τη ροή των ειδήσεων που θα αφορούν στο εσωτερικό και το ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό. Αλλά αυτής της υφής οι εξελίξεις προκαλούν σχεδόν πάντα σκαμπανεβάσματα.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Το βέβαιο είναι πως όσα συμβαίνουν στην χώρα παρακολουθούνται από όλους τους επενδυτές του πλανήτη. Αξίζει να υπογραμμίσουμε πως για το ΧΑ δεν είναι απαραίτητο να υπάρξει έξοδος της χώρας από το ευρώ για να προεξοφληθεί στο ταμπλό. Γιατί εκεί γράφονται οι τιμές με βάση τις προσδοκίες, ευοίωνες ή δυσοίωνες, των επενδυτών και κυρίως των θεσμικών, καθώς οι ιδιώτες επενδυτές είναι αποδυναμωμένοι από την παρατεταμμένη κατρακύλα. Από το πρωινό σχόλιο των παραγώγων την περασμένη Δευτέρα τονίσαμε την πιθανότητα να βρεθούν οι τιμές εκεί που τις οδήγησαν τελικά οι θεσμικοί την περασμένη βδομάδα με ένα δικό τους τρόπο. Υποδηλώνοντας την μείωση της εμπιστοσύνης τους για τις προοπτικές της χώρας.

Τα «Ευρωβάσανα»

Στην κορυφή των ζητημάτων με αρνητική βαρύτητα, σύμφωνα με τους αναλυτές υπέρ της απαισιοδοξίας για το μέλλον των αγορών, βρέθηκε η Ελλάδα. Εκεί θεωρούν ότι πρόσφατα εξελέγη ηγέτης που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προκαλέσει ένταση με τους άλλους ευρωπαίους ηγέτες. Μαζί φουντώνουν πάλι και οι εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Η Ελλάδα ζητά Debt Restructuring (αναδιάρθρωση του χρέους) και ο Μάρο Ντράγκι ενώ μοίρασε μεγάλες δόσεις ευφορίας στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά, σύμφωνα με τις «αρκούδες», δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί κάτι τέτοιο. Γιατί οι κεντρικές τράπεζες τρομοκρατούνται από κάθε αναδιάρθρωση του χρέους.

Στις 7,8 και 9 Φεβρουαρίου αναμένεται η συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας Κυβέρνησης, ενώ η πρώτη ψηφοφορία για την ανάδειξη προέδρου της Δημοκρατίας έχει μετατεθεί για την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου. Ωστόσο η σημαντικότερη ημερομηνία πριν τις προγραμματικές δηλώσεις είναι η Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου όπου λήγει η πρώτη προθεσμία άντλησης ρευστότητας από τον ELA.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ Ευρώπη κόσμος

Διαρκής ταλάντωση μεταξύ ευφορίας και ανησυχίας

Με το συναίσθημα των επενδυτών να κινείται από την μεγάλη ευφορία, λόγω QE της ΕΚΤ, στην μεγάλη ανησυχία, για μια κρίση που είναι ικανή να απειλήσει και την οικονομία των ΗΠΑ, η πρόσφατη νευρικότητα στην ευρωζώνη και στις ΗΠΑ δικαιολογείται και πιθανά διατηρείται τον Φεβρουάριο.

Τέλος Ιανουαρίου και οι αγορές, φέτος, κινήθηκαν αντίθετα από τα θεμελιώδη των μεγάλων οικονομιών, πρόσφατα μάλιστα με αυξημένη νευρικότητα. Από τους αναλυτές των μεγάλων Επενδυτικών Οίκων ως τα θεσμικά όργανα της παγκόσμιας οικονομίας, όπως η Διεθνής Τράπεζα και το ΔΝΤ, όλοι αναγνωρίζουν, πως οι ΗΠΑ θα έχουν το 2015 την στιβαρότερη οικονομική ανάπτυξη. Ενώ σε αδυναμία βρίσκονται οι οικονομίες της ευρωζώνης και της Ιαπωνίας. Ωστόσο, στις αγορές μετοχών εμφανίστηκε το φαινόμενο να έχουν αρνητική μηνιαία απόδοση οι βασικοί δείκτες της Wall Street, την ίδια ώρα που οι αγορές στην Ευρώπη είχαν στον Ιανουάριο κέρδη, που αντιστοιχούν στην καλύτερη μηναία επίδοση σε βάθος τριών ετών. Ο δε ΝΙΚΚΕΙ στην Ιαπωνία, έκλεισε την Παρασκευή με άνοδο 0,4%, εμφανίζοντας εβδομαδιαία μεταβολή +0,9% και στο μήνα κέρδισε +1,3%.

Ο FTSEurofirst 300 έκλεισε τον Ιανουάριο με άνοδο +7,1%, την καλύτερη επίδοσή του από τον Οκτώβριο του 2011. Την Παρασκευή όμως υποχώρησε ελαφρά, αν και οι μετοχές στην Ευρώπη απόλαυσαν, την περασμένη βδομάδα, εισροές ύψους 5,1 δις δολάρια. Είναι το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο ποσό από το Δεκέμβριο του 2013 και στο μήνα το φρέσκο χρήμα ξεπέρασε τα 7,2 δις. Οι διαχειριστές κεφαλαίων στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά έχουν αρχίσει να αυξάνουν την έκθεσή τους στις ευρωπαϊκές μετοχές, ποντάροντας σε ένα ράλι από την εφαρμογή του QE και στη βελτίωση των περιθωρίων κέρδους των επιχειρήσεων, από το αποδυναμωμένο ευρώ και το χαμηλότερο κόστος ενέργειας. Η Morgan Stanley αναβάθμισε τις προβλέψεις της για τα κέρδη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, για πρώτη φορά μέσα σε τρία χρόνια, βλέποντας μια βελτίωση στην οικονομική δυναμική της περιοχής στο τρέχον έτος.

Την Παρασκευή οι Αμερικανικές μετοχές έκλεισαν πτωτικά, με μια υψηλής νευρικότητας συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές ανησύχησαν στο τέλος ενός σκληρού για την αγορά μήνα, από κάποια  ασθενή στοιχεία για ανάπτυξη στις ΗΠΑ. Μέτρησαν επίσης οι επιφυλάξεις  μήπως η αστάθεια στην Ευρώπη μπορούσε να βλάψει τα εταιρικά κέρδη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ επιβραδύνθηκε απότομα στο τέταρτο τρίμηνο.

Το κλίμα βάρυνε

Μέρος της πτώσης του Dow Jones, την Παρασκευή, κατά -1,45%, προέκυψε από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών στην Ελλάδα, ότι η κυβέρνηση δεν θα συνεργαστεί με την τρόικα. Το «μεταφράσανε» ότι αποφασίστηκε ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο  S&P 500 έχασε 1,3% και πέρασε κάτω από τις 2000 μονάδες, κλείνοντας στις 1.994,99 και για τη βδομάδα αμφότεροι έχασαν -2,8%.  Τον Ιανουάριο, ο Dow ήταν κάτω -3,6%, ο S&P500 υποχώρησε -3,1%, η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Ιανουάριο του 2014 και η πρώτη διαδοχική μηνιαία κάθοδος από τον Απρίλιο-Μάιο του 2012.  Ο Nasdaq στο μήνα έχασε 2,1% ενώ στη βδομάδα έχασε -2,6% και την Παρασκευή -1,03%. Φωτεινό σημείο στην τελευταία συνεδρίαση ήταν οι καταναλωτικές δαπάνες, αφού στοιχεία για τις ΗΠΑ έδειξαν ότι η ψυχολογία των καταναλωτών ανέβηκε τον Ιανουάριο στο υψηλότερο σημείο της σε βάθος 11 χρόνων εξαιτίας της βελτίωσης των προοπτικών απασχόλησης και των μισθών.

Περίπου 8,5 δισεκατομμύρια μετοχές άλλαξαν χέρια για τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ και πάνω από σχεδόν 7 δισεκατομμύρια κατά μέσο όρο στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις.

Το σημαντικότερο είναι ότι οι τελευταίες εξελίξεις έχουν φέρει στη μόδα για την επενδυτική κοινότητα εκείνες τις αναλύσεις που εντοπίζουν αρνητικά χαρακτηριστικά και ειδοποιούν πως μια κρίση σημαντικών διαστάσεων βρίσκεται προ των πυλών. Αυτή έχει τις βάσεις της σε τέσσερις παράγοντες.

Στην πτώση των τιμών του πετρελαίου, στην στασιμότητα που εμφανίζουν οι εργατικές αμοιβές, στο ότι το όπλο του ισχυρού δολαρίου είναι σπαθί που κόβει και από τις δυο πλευρές του και στις μεγάλες φασαρίες που εμφανίζονται στο εξωτερικό. Αυτές στην Ευρώπη έχουν να κάνουν με την περίπτωση της Ελλάδας αλλά και με τις σχέσεις της Ρωσίας με τους Ευρωπαίους καθώς αναζωπυρώθηκαν οι εντάσεις στην Ουκρανία.

Η Microsoft ανακοίνωσε στέρεα κέρδη την Τρίτη αλλά οι μετοχές βούτηξαν 10% χαμηλότερα γιατί υπήρχε πρόβλεψη για μείωση των πωλήσεων στο εξωτερικό λόγω του ισχυρού δολαρίου και το ίδιο ισχύει για εταιρίες γίγαντες των ΗΠΑ όπως οι Procter & Gamble  ή η United Technologies. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την πτώση των τιμών του μαύρου χρυσού. Γιατί η φθηνή βενζίνη ανεβάζει την διάθεση των καταναλωτών, αλλά την ίδια στιγμή ωθεί τις επιχειρήσεις στο να περιστείλουν προσλήψεις και επενδύσεις. Ο τομέας του πετρελαίου έχει προσθέσει πάνω από μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας - πολλές από αυτές συνδέονται με καταβολή υψηλών μισθών – από τον Ιούνιο του 2009 και μετά, την εποχή που έληξε η ύφεση. Αυτές αντιπροσωπεύουν το 13% του συνόλου της αύξησης των θέσεων εργασίας κατά την περίοδο αυτή. Τώρα, οι εταιρείες ενέργειας και των συναφών κλάδων απολύουν χιλιάδες. «Αναμένουμε ότι η τάση θα συνεχιστεί». Υποστηρίζουν οι «αρκούδες» της Wall Street. Το γενικό ερώτημα που τίθεται από τους επενδυτές είναι απλό. Θα  μπορέσει η κατανάλωση στο εσωτερικό των ΗΠΑ να εξισορροπήσει την επιβράδυνση που προκαλούν στην παγκόσμια ανάπτυξη τα προβλήματα των οικονομιών εκτός της χώρας;

Η ανάπτυξη στην Κίνα επιβραδύνεται. Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας πυροδότησε ένα «νομισματικό πόλεμο» αυτό το μήνα με μια αιφνιδιαστική κίνηση. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ρίχνει μια σχεδία σωτηρίας στα έθνη της για να τα διαφυλάξει από ένα πνιγμό στα θολά νερά του αποπληθωρισμού, και η Ιαπωνία βρίσκεται ήδη σε φάση πολυετούς αποπληθωρισμού.

ΧΑ

Ο σκληρός Ιανουάριος

Η εβδομάδα μετά τις εκλογές χαρακτηρίζεται και ως μια διαδικασία έκφρασης της ψήφου εμπιστοσύνης των επαγγελματιών προς την νέα κυβέρνηση, αλλά και της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου σε ελληνικές αξίες, των οποίων οι προοπτικές άλλαξαν. Καθώς η αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα, ήταν βέβαιο πως σήμαινε και αλλαγή στο προσανατολισμό της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας. 

Οι τρεις πρώτες συνεδρίες ήταν υψηλών ρυθμών συναλλαγών σε σύγκριση  με εκείνους που ίσχυσαν τις προηγούμενες εβδομάδες και καθαρά καθοδικές. Η επόμενη ήταν ανοδική, τεχνικού χαρακτήρα. Γιατί μέσα σε τρεις συνεδριάσεις ο Τραπεζικός δείκτης εμφάνισε αθροιστικές απώλειες 44%, οι τίτλοι των τραπεζών του 25άρη σημείωναν χονδρικά απώλειες που ήταν για την ΑΛΦΑ -42%, την ΕΤΕ -43%, την ΕΥΡΩΒ -42 % και την ΠΕΙΡ -49%. Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση της Τετάρτης οι τίτλοι των Eurobank, Εθνικής και Πειραιώς είχαν κλείσει σε νέα ιστορικά χαμηλά. Οι δε βασικοί δείκτες έγραψαν χαμηλό τελευταίων 12 μηνών στις 708,6 ο ΓΔ και στις 209,5 ο 25άρης.

Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ από τα 65 δις ευρώ στις 8/12, πριν την απόφαση επίσπευσης της διαδικασίας για εκλογή Προέδρου από την προηγούμενη βουλή, πλησίασε τα 40, για να καταλήξει την Παρασκευή στην τελευταία και επίσης καθοδική συνεδρίαση του Ιανουαρίου στα 43,6. Ο Δεκέμβριος και ο Ιανουάριος ήταν δυο μήνες που άφησαν τεράστιας σημασίας στατιστικό αποτύπωμα στο ΧΑ, σε σχετικά πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Στο επίκεντρο των πιέσεων βρέθηκαν οι τράπεζες και οι εταιρίες με συμμετοχή του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο.

Ο Ιανουάριος ήταν ο μήνας που ο τζίρος ανέβαινε κλιμακωτά ξεκινώντας την πρώτη εβδομάδα από τα 60 εκατ. ευρώ μέση τιμή την πρώτη βδομάδα, την επόμενη ξεπέρασε τα 80. Την τρίτη, που είχαμε και την πρώτη εκπνοή σειρών στα παράγωγα, ανέβηκε πάνω από τα 82, ενώ την τέταρτη και προεκλογική, ξεπέρασε τα 94 όταν στην τελευταία, και πλέον πτωτική, ο μέσος ημερήσιος τζίρος ορίστηκε πάνω από τα 170 εκατ. ευρώ. Η αγορά πέρασε στα χέρια των ισχυρών θεσμικών όπως φάνηκε από την αξιόλογη ανά μέρα παρουσία προσυμφωνημένων συναλλαγών. Μέσος ημερήσιος τζίρος στα πακέτα ήταν πάνω από 18 εκατ. ευρώ και με αυτές τις εντατικοποιημένες συναλλαγές, ο ΓΔ υποχώρησε σε πέντε συνεδρίες -14,10% ο 25άρης -19,15% και ο FTSEM -7.4%.

Σε επίπεδο μήνα αλλά και έτους, η τελευταία εβδομάδα εξαφάνισε τις οριακά έστω θετικές επιδόσεις των δεικτών μετά την τέταρτη βδομάδα του 2015, που ξεκίνησε πολύ άσχημα για τις ελληνικές αξίες. Έδωσε δε επίδοση -12,62% στον ΓΔ για τον Ιανουάριο και -18,59% για τον δείκτη των blue chip.

Η τελευταία εβδομάδα ήταν και φαρμακερή μεταφορικά και κυριολεκτικά, καθώς η στάση των νέων ιθυνόντων, από την πλευρά της Ελληνικής Δημοκρατίας, οδήγησε σε δυσοίωνα σχόλια και αρνητικές εκτιμήσεις για το μέλλον της σχέσης της χώρας με τους εταίρους και ύστερους δανειστές της. Κύρια από πλευράς Ευρωπαίων αρμοδίων και πολιτικών ηγετών, και από μεγάλους επενδυτικούς κολοσσούς  και Οίκους Αξιολόγησης. Όλα αυτά συνέβαλλαν στο να εκτιναχθούν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σε επίπεδα που προεξοφλούν εν μέρει ως και το Grexit.

Η εβδομάδα και ο μήνας για τα blue chip

Παρατηρώντας τις μεταβολές ανά blue chip ξεχωρίζει η ομάδα εκείνων που έχασαν από δυο ως τα τρία έβδομα της κεφαλαιοποίησης που είχαν πριν το εκλογικό αποτέλεσμα.  Ήτοι από -30% ως  -47% και ήταν ΑΛΦΑ -30,5%, ΕΤΕ -36,6%, ΕΥΡΩΒ -36,4% και ΠΕΙΡ -46,7%. Η αμέσως επόμενη καθοδική ομάδα έχει  blue chip με απώλειες από -11,5% ως -15,3%. Ήτοι αρκετά κάτω από τη βουτιά του 25άρη και ήταν ΔΕΗ -14,74%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -12,4%, ΜΙΓ -11,7%, ΜΠΕΛΑ -14%, και ΟΠΑΠ -15,25%. Μεταβολή της τάξης του 25άρη έχει μόνο ο ΟΤΕ με -19%, όταν οι υπόλοιπες μετοχές να εμφανίζουν από κέρδη ως μικρές απώλειες και θα τις χαρακτηρίζαμε «αμυντικές», μια εβδομάδα τόσο σκληρή. Κέρδη είχαν αλφαβητικά οι ΒΙΟ +2,9%, ΕΥΔΑΠ +7%, ΜΕΤΚ +3,6% και ΤΕΝΕΡΓ +4,4%. Με μεταβολές από -0,5% ως -4,4% αλφαβητικά οι ΓΡΙΒ -1,25% ΕΕΕ -3,3%, ΕΛΠΕ -0,5%, ΙΝΛΟΤ -4,4% και ΤΙΤΚ -1,7%.

Ο Ιανουάριος προκάλεσε τελικά απώλειες -12,6% στο μέσο όρο και -18,6% στον 25άρη καθώς η βουτιά των τραπεζών μέτρησε διαφορετικά στο σχηματισμό της τιμής του καθένα. Σε μηνιαία λοιπόν βάση πτώση μεγαλύτερη του 25άρη εμφάνισαν αλφαβητικά οι ΑΛΦΑ -30,8%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -20,2%, ΕΤΕ -37,1%, ΕΥΡΩΒ -41,2%, ΟΤΕ -19,6% και ΠΕΙΡ -43,1%. Εκτός αυτών διψήφιες απώλειες αλλά μικρότερες του 25άρη εμφάνισαν οι ΔΕΗ -11,1%, ΜΙΓ -16,8% και ΟΠΑΠ -15,7%. Ο μήνας όμως αποδείχθηκε θετικός (με αλφαβητική σειρά) για τις ΒΙΟ +15,6%, ΓΡΙΒ +4,4%, ΕΧΑΕ +2,15%,  ΙΝΛΟΤ +20,2%, ΜΕΤΚ +6,6%, ΜΥΤΙΛ +8,4%, ΤΕΝΕΡΓ +12,8% ΤΙΤΚ +3% και ΦΦΓΚΡΠ +0,3%. Η δυναμική της εβδομάδας έφερε τους βασικούς δείκτες κοντά στο κάτω άκρο μιας περιοχής τιμών, που αμέσως χαμηλότερα βρίσκεται η ύστερη ζώνη τιμών πριν τα κατώτερα επίπεδα του βίου του ΧΑ στο ευρώ. 

Τεχνική ανάλυση

Την περασμένη Δευτέρα σημειώναμε: Οι θεσμικοί στο ΧΑ με δυο σημαντικά ανοδικές συνεδριάσεις από τις πέντε της εβδομάδας, χωρίς να είναι γνωστό το εκλογικό αποτέλεσμα, έδωσαν στον 25άρη κέρδη +5,6% και παράλληλα βοήθησαν να σχηματιστεί μια βάση στήριξης μιας κατηφόρας που ξεκίνησε στις 9 Δεκεμβρίου. Αλλά, είναι μέρος μιας ευρύτερης διόρθωσης, που ξεκίνησε από τον Μάρτιο του 2014 για να φέρει το δείκτη των παραγώγων κοντά στις τελευταίες ζώνες των χαμηλών του 2012!

Μετά τα χαμηλά στις 241 μονάδες φέτος, απομένουν χονδρικά δύο ζώνες τιμών για τον 25άρη πριν αναζητήσει νεότερα χαμηλά του βίου του στο ευρώ και είναι από τις 205 ως τις 235 και από τις 170 ως τις 205».

Είχαμε λοιπόν, τις προηγούμενες των εκλογών μέρες, κουραστεί να υπενθυμίζουμε τη θέση μας πως ο 25άρης δεν θα μπορούσε να διατηρηθεί πάνω από τις 240 μονάδες  και μόλις περνούσε από τις 239 ανοιγόταν ο δρόμος για δυο ζώνες τιμών που είναι οι ύστερες πριν το ελάχιστο βίου στο ευρώ. Την περασμένη εβδομάδα η πορεία του κάλυψε σχεδόν ολόκληρη την πρώτη ζώνη.

Οι τρέχουσες τιμές τονίζουν πως οι θεσμικοί έχουν επαναφέρει τον FTSE25 στη ζώνη μεταξύ των 202 και 238 μονάδων που την διέτρεχε το 2012, από τις 14 Ιουνίου ως τις 5 Σεπτεμβρίου. Δεν είναι λοιπόν τόσο εύκολο να βρεθεί ο δείκτης των blue chip κάτω από τις 200 μονάδες, καθώς η στατιστική προϊστορία δεν θα το επιτρέψει αν δεν είναι μεγάλες, πιο μεγάλες από τις τρέχουσες, οι πιθανότητες για Grexit. Το ελάχιστο για τον 25άρη την περασμένη βδομάδα ορίστηκε στις  209,48 μονάδες και ο δείκτης έκλεισε στις 215,63 με την ορμή του δεύτερου μέρους της διαπραγμάτευσης της Παρασκευής καθοδική με αντίδραση και απομάκρυνση από το ελάχιστο μέρας μέσω των δημοπρασιών. Το διεθνές κλίμα έχει επιβαρυνθεί από τις εξελίξεις στην Ευρώπη και απασχολούν ειδικά οι εντάσεις που αναζωπυρώθηκαν στις σχέσεις Ουκρανίας Ρωσίας και η ελληνική περίπτωση. Οι ξένοι αναλυτές αναγνωρίζουν στην νέα κυβέρνηση την πρόθεση να κινηθεί σε διαφορετικό δρόμο από τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις και προβλέπουν πως μάλλον θα προκληθεί ρήξη με τους υπόλοιπους εταίρους και την ΕΚΤ.

Πάντως αν διατρηθούν καθοδικά τα επίπεδα γύρω από τις 202 μονάδες η θέση μας είναι ότι σύντ(ρ)ομα θα ανοίξει ο δρόμος για εγγραφή νέων ιστορικών χαμηλών. Το κλίμα από τις ξένες αγορές δεν είναι και το καλύτερο αφού ο φάρος των χρηματιστηρίων εμφάνισε όπως και πέρυσι πτωτικό τον Ιανουάριο αλλά τα μηνύματα για την ώρα από την παγκόσμια και την εσωτερική οικονομική δραστηριότητα δείχνουν επιβράδυνση στην ανάπτυξη και ψαλίδισμα προσδοκιών για το 2015.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές ατονήσανε τη Δευτέρα, μετά από σειρά στοιχείων επί της δραστηριότητας του κλάδου βιομηχανικής παραγωγής της Κίνας που εγείρουν ανησυχίες σχετικά με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν κάτω περίπου -0,1%, ενώ ο Nikkei της Ιαπωνίας μειώθηκε κατά -0,6%. Ο Shanghai Composite Index έχασε -1,2%.

Η τελική μέτρηση του Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της HSBC για τον Ιανουάριο έπεσε στο 49,7 σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, ακριβώς κάτω από το επίπεδο των 50,0 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Η εικόνα κυκλοφόρησε σήμερα και ήταν ελαφρώς χαμηλότερη από την έκδοση "Flash" του 49,8.

Τόσο χαμηλή μέτρηση κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων είχε δει για τελευταία φορά τον Σεπτέμβριο του 2012. Η απρόσμενη συρρίκνωση ήταν η πρώτη σε σχεδόν 2-1 / 2 χρόνια, και οι επιχειρήσεις περιμένουν περισσότερη κατήφεια στο μέλλον.

Η τελευταία παρτίδα των απαισιόδοξων δεδομένων που προστίθενται στη συζήτηση για το πώς και αν το Πεκίνο θα επιταχύνει την πολιτική της χαλάρωσης, με τους περισσότερους οικονομολόγους τράπεζα να προβαίνουν σε έκκληση για ένα συνδυασμό μειώσεων των επιτοκίων και αύξηση της ρευστότητας.

Τα κινεζικά στοιχεία ήρθαν αμέσως μετά την απογοητευτική ανακοίνωση για τη μεταβολή στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του τέταρτου τριμήνου για τις ΗΠΑ την Παρασκευή που έδειξε η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε απότομα. Γιατί μειώθηκαν οι δαπάνες των επιχειρήσεων και παρουσιάστηκε ένα ευρύτερο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου που αντιστάθμισε την αύξηση των καταναλωτικών δαπανών.

Οι επενδυτές παρέμειναν επιφυλακτικοί, επίσης, τις εξελίξεις στην Ελλάδα, όπου η νέα αριστερή κυβέρνηση της χώρας ξεκίνησε την προσπάθειά της για να πείσει τη δύσπιστη Ευρώπη να δεχτεί μια νέα συμφωνία επί του χρέους, ενώ αρχίζει να παίρνει πίσω τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο της ισχύουσας συμφωνίας διάσωσης. Επιδιώκει να τερματίσει την υπάρχουσα συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την "τρόικα", όταν η προθεσμία για βοήθεια λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.

«Ο συνδυασμός των πιο ήπιων στοιχείων από τις ΗΠΑ, η απογοητευτική ανάγνωση του PMI στην Κίνα και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι πλέον σε πορεία σύγκρουσης με την υπόλοιπη Ευρώπη, θα συνεχίσει να επιβαρύνει την ψυχολογία υπέρ της αποφυγής του κινδύνου στην Ασία» ανέφερε η Westpac Global Strategy Group στο σημείωμα προς τους πελάτες της.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

Η καθοδική διάτρηση της ζώνης στήριξης των 760 με 735 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη έχει δημιουργήσει τριγμούς στο μεγάλο επίπεδο στήριξης που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους δύο μήνες μεταξύ των 820 και 760 μονάδων, βάζοντας έτσι ως διαγραμματικό στόχο τις 690 μονάδες.

Η μεγάλη όμως καθίζηση στις 4 συστημικές Τράπεζες, όπου ελέγχουν το 16,25% της βαρύτητας του Γενικού σε συνδυασμό με την καλή "αντικραδασμική" στήριξη των άλλων ισχυρών εταιρειών, που απαρτίζουν τον Δείκτη, έθεσαν σοβαρή διαγραμματική υποψία ενός πιθανού βραχυχρόνιου σχηματισμού τοπικού πυθμένα πέριξ των 710 μονάδων.

Στοιχείο το οποίο θα πάρει σάρκα και οστά, όταν ο Δείκτης καταφέρει και "πατήσει" με φίλτρο τριών συνεδριάσεων πάνω από τις 750 μονάδες. Η διατήρηση του Δείκτη πάνω από τις 750 μονάδες θα "λειάνει" την έντονη καθοδική εικόνα των προηγούμενων συνεδριάσεων βάζοντας ως αρχικό στόχο τις 780 με 790 μονάδες. Από την άλλη όμως η οποιαδήποτε επιβεβαιωμένη καθοδική τμήση των 710 μονάδων θα ανοίξει το πεδίο για την καταγραφή τιμών χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων.

Στο "weekly chart" τιμών ο Γενικός Δείκτης ακούμπησε τη κάτω πλευρά του μεσοπρόθεσμου καθοδικού καναλιού, στις 710 μονάδες και δείχνει να αντιδράει ανοδικά. Εδώ η ισχύ του καναλιού μπορεί να δώσει έως 130 ανοδικές μονάδες.

Γενικά σε αυτή τη φάση της Αγοράς, το "όνειρο" προσέγγισης των 840 μονάδων μπορεί να προκαλέσει ισχυρούς "εφιάλτες" στους "Bears", καθώς θα ανασυντάξει τις δυνάμεις των "Bulls" βάζοντας ως στρατηγικό στόχο την ανοδική πυρπόληση των 900 μονάδων. Όμως μετά και από την τελευταία συνεδρίαση, αυτό περισσότερο σαν "όνειρο" συνεχίζει δείχνει (!)

Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ

Με έντονη πτώση και σε νέα χαμηλά λειτούργησε η τρέχουσα εβδομάδα για τον Γενικό Δείκτη, με τις μετοχές των Τραπεζών "πρωταγωνίστριες" σε αυτή την πτώση με συντριπτικές απώλειες. Η διάσπαση των 760 μονάδων θέτει ως στόχο επόμενης στήριξης για τον Γενικό Δείκτη τις 650 μονάδες και μόνο η άμεση επιστροφή πάνω από τις 760 μονάδες μπορεί να ακυρώσει αυτό το στόχο.

Ήδη οι οίκοι αξιολόγησης απειλούν με υποβαθμίσεις αν δεν υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Όσο αφορά τις Τράπεζες, η συνάντηση Δραγασάκη -Watsa ίσως δείξει τις προθέσεις της Κυβέρνησης για το μέλλον τους, καθώς στην Αγορά οι φήμες για το ρόλο του ΤΧΣ και τις επερχόμενες αλλαγές στις διοικήσεις έχουν κυριαρχήσει.

Πολλά τα ερωτήματα για το άμεσο μέλλον και γι αυτό η διακράτηση ρευστότητας από τους επενδυτές επιβάλλεται.

Η μεταβλητότητα θα παραμείνει αυξημένη και ένα εύρος διακύμανσης για τον Γενικό Δείκτη 650 με 750 μονάδες θεωρείται αναμενόμενο.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Με σημαντικές απώλειες έκλεισε η πρώτη μετεκλογική εβδομάδα η οποία χαρακτηρίστηκε για τις ακραίες διακυμάνσεις και την έντονη αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας. Οι βίαιες κινήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχουν την εξήγηση τους στις πολιτικές εξελίξεις που έλαβαν χώρα από την πρώτη μέρα της νέας διακυβέρνησης.

Ο επαναπροσδιορισμός των προσδοκιών σε ότι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις καθώς και η ανησυχία της Αγοράς για την δυνατότητα χρηματοδότησης των αναγκών λειτουργίας του Κράτους, έφεραν σε θέση ισχύος τους πωλητές οι οποίοι με ένα τριήμερο πτωτικό σερί έφεραν την Αγορά 18,2% χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης Παρασκευής.

Η αντίδραση της Πέμπτης ήταν μάλλον αναμενόμενη καθώς οι απώλειες στον Τραπεζικό κλάδο είχαν ξεπεράσει το 40%, δίνοντας στους αγοραστές κίνητρα τεχνικής φύσεως.

Φαίνεται ότι διανύουμε μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία οι αλλαγές που θα επιχειρηθούν από την νέα διακυβέρνηση δεν είναι συμβατές με δεσμεύσεις ή συμφωνίες που περιγράφονται στα δύο προηγούμενα μνημόνια.

Για να ισορροπήσει το χρηματοοικονομικό περιβάλλον (Χρηματιστήριο, ομόλογα) χρειάζονται δύο παράμετροι α) να διαπιστωθεί μια πιο ενεργή σύγκλιση μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ότι αφορά την επόμενη συμφωνία και β) να επιταχυνθεί ο χρόνος υλοποίησης της καθώς οι ανάγκες ρευστότητας δείχνουν ιδιαίτερα απαιτητικές, εφόσον δεν αλλάξει κάτι από όσα είναι ήδη γνωστά.

Η ερχόμενη εβδομάδα είναι ικανή να δώσει απαντήσεις και στις δύο αυτές μεταβλητές, καθώς θα γίνουν πιο ξεκάθαρες οι προθέσεις των δύο μερών και ως εκ τούτου η Αγορά θα διατηρήσει σταθερή την εστίαση της στον πολιτικό παράγοντα αποκομμένη από την διεθνή τάση, ή τα εγχώρια μακροοικονομικά νέα.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε νέο χαμηλό 52 εβδομάδων στις 711 μονάδες αναιρώντας πολύ γρήγορα τα δύο σήματα αγορών από MACD και τον κινητό μέσο των 30 ημερών. Η διαγραμματική εικόνα, παρά το ότι έφθασε πολύ κοντά στην ανατροπή της βραχυπρόθεσμα πτωτικής τάσης, επέστρεψε με εμφατικό τρόπο στο πτωτικό κανάλι διατηρώντας το σενάριο προσέγγισης των 660 μονάδων, επίπεδο στο οποίο και εντοπίζεται ένα πιο ανθεκτικό επίπεδο στήριξης.

Το γενικό κλίμα και οι επιμέρους κινήσεις των Δεικτοβαρών μετοχών παραμένουν έντονα φορτισμένες, καθώς οι τζίροι μπορεί να έδειξαν κάποια αποκλιμάκωση της Παρασκευή, το εύρος διακύμανσης ωστόσο υπερέβη για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση το 5% σε επίπεδο Δείκτη. Ταλαντώσεις αυτής της τάξης δεν αποσβένονται άμεσα και απαιτείται ιδιαίτερη εγρήγορση, ειδικά σε όσα κεφάλαια κινούνται ευκαιριακά και με κοντινό ορίζοντα διακράτησης, καθώς ο κίνδυνος επιβάρυνσης της εικόνας από συστημικές πωλήσεις παραμένει υψηλό.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Ο ΡΜΙ της Κίνας μειώνει τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Αλλαγές στη διοίκηση της Eurobank έγιναν γνωστές το βράδυ της Κυριακής. Νέος πρόεδρος της τράπεζας εξελέγη ο κ. Νίκος Καραμούζης και στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου ο κ, Φωκίων Καραβίας. Οι αλλαγές έγιναν έπειτα από τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Eurobank Ergasias .E. με θέμα την εκλογή νέων μελών δ.σ. και την ανασυγκρότηση αυτού, κατόπιν των παραιτήσεων που υπέβαλαν ο πρόεδρος του δ.σ. κ. Παναγιώτης Θωμόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος κ. Χρήστος Μεγάλου.

Κοινή πεποίθηση μας είναι ότι η θέση της Ελλάδας είναι στο ευρώ τόνισε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του Γιάνη Βαρουφάκη ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν στο Παρίσι. Στόχος είναι να δοθεί ο χρόνος στη νέα ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει στους Ευρωπαίους εταίρους το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που προτείνει και εμείς θα είμαστε σύμμαχοι  σε αυτή την προσπάθεια, διαβεβαίωσε ο Σαπέν.

«Ο Γιούνκερ θέλει να καταργήσει την τρόικα», είναι τίτλος δημοσιεύματος στην ηλεκτρονική σελίδα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt». «Πρώτα οι Έλληνες προκάλεσαν εντός της εβδομάδας πολλή φασαρία. Το Σαββατοκύριακο τα μηνύματα από την Αθήνα έγιναν πιο συμφιλιωτικά. Και τώρα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούνκερ είναι έτοιμος για έναν συμβιβασμό. Και το Βερολίνο μάλλον ακολουθεί».

«Νομίζω ότι αναγνωρίζει η Γερμανία και άλλοι ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, από το να βρεθεί εξω από αυτή» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μιλώντας στο CNN όπου τόνισε μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στη χώρα μας, ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα, όχι με συνθήκες λιτότητας, αλλά ανάπτυξης.

Από παντού βάλλονται τις τελευταίες ημέρες τα ελληνικά εταιρικά και κρατικά ομόλογα, με τους επενδυτές να κατευθύνονται προς την έξοδο και με τη νέα ελληνική κυβέρνηση να κρατά ακόμη κλειστά τα χαρτιά της, δημιουργώντας κλίμα αβεβαιότητας στην ελληνική αγορά και ανησυχίες στον τραπεζικό κλάδο, που βλέπει τις πόρτες να κλείνουν όσον αφορά την πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

Το κούρεμα χρέους που ζητά η νέα κυβέρνηση στην Αθήνα είναι αναπόφευκτο, δήλωσε ο επικεφαλής της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) Μπερντ Λούκε, μιλώντας σε συνέδριο του κόμματός του στην Βρέμη και πρόσθεσε πως αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με την έξοδο της Ελλάδας από την Νομισματική Ένωση.

Σημαντική αύξηση της κερδοφορίας και των εσόδων της παρουσίασε για το 2014 η Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) συνεπεία, μεταξύ άλλων, και των νέων επενδύσεων που έκανε κατά την προηγούμενη χρήση.

Σύμφωνα με τη διοίκησή της και φέτος τα έσοδα από μισθώματα αναμένεται να παρουσιάσουν περαιτέρω αύξηση ως αποτέλεσμα των νέων επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία. Όπως επίσης σημειώνεται, «η προοπτική ανάκαμψης της αγοράς ακινήτων επηρεάζεται σημαντικά από την υποχώρηση της αβεβαιότητας για την ελληνική οικονομία και την ενίσχυση των προοπτικών βελτίωσής της.

Δημοσιεύτηκε η απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Αθηνών, βάσει της οποίας επικυρώνεται η διαταγή πληρωμής του Δικαστή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, σύμφωνα με την οποία υποχρεώθηκε ο δήμος Παλλήνης να καταβάλει στην Reds Α.Ε. το ποσό των 3.978.895,50 ευρώ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το ποσό έχει ανέλθει πλέον σε 4.634.782,42 ευρώ και αφορά σε αποζημίωση απαλλοτριωθείσης ακίνητης περιουσίας, που βρίσκεται στην πολεοδομική ενότητα 6 Τρίγωνο Κάντζα δήμου Παλλήνης, εμβαδού 8.841,90 τ.μ.

Από την 03-02-2015 θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. με τη νέα ονομαστική αξία, ήτοι 0,66 ευρώ ανά μετοχή, οι μετοχές της εταιρείας Πλαστικά Θράκης. Σημειώνεται ότι η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων, που πραγματοποιήθηκε την 29η Δεκεμβρίου 2014, αποφάσισε μεταξύ άλλων την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 7.215.139,20 ευρώ με κεφαλαιοποίηση:

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Στο -0,6% έφτασε ο αποπληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο, από -0,2% τον προηγούμενο μήνα, διαψεύδοντας επί τα χείρω τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν να μειωθεί στο -0,5%. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, η πτώση του δείκτη τιμών καταναλωτή οφείλεται κυρίως στην πτώση των τιμών της ενέργειας, η οποία έφτασε το 8,9%, ενώ και οι τιμές των τροφίμων υποχώρησαν κατά 0,9%. Μόνο οι τιμές στον τομέα των υπηρεσιών ενισχύθηκαν κατά 1%.

Σε μείωση των επιτοκίων αναμένεται να προχωρήσει την Τρίτη η Κεντρική Τράπεζα Αυστραλίας. Η πιθανή μείωση προξενεί ήδη ανησυχίες δεδομένου ότι θα έχει ως συνέπεια οι επενδυτές να εισχωρήσουν ορμητικότερα στην κτηματαγορά την οποία έχουν ήδη κατακλύσει με το ύψος των δανείων αυτής της κατηγορίας να έχει φθάσει 10,1% τον περασμένο χρόνο, το υψηλότερο που έχει σημειωθεί την τελευταία επταετία.

Έπειτα από χρόνια ύφεσης οι Ιταλοί έχουν αρχίσει να απορρίπτουν το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα καθώς σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα το 40% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η χώρα θα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ και να επιστρέψει στη λιρέτα.

Πρόκειται για μεγάλη αύξηση σε σχέση με το 25,7% που είχε την ίδια άποψη πέρυσι, σύμφωνα με το ινστιτούτο ερευνών Eurispes στην ετήσια έκθεσή του.

Κοινό μέτωπο υπέρ του Διατλαντικού Συμφώνου Εμπορίου Επενδύσεων ΗΠΑ-Ε.Ε. (TTIP) συγκροτούν οι επικεφαλής της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, αντικρούοντας την κριτική για τη ζώνη ελευθέρου εμπορίου. Οι πρόεδροι των διοικητικών συμβουλίων της Daimler, της BMW, της Audi, της Porsche και οι επικεφαλής των εργοστασίων της Ford καθώς και των προμηθευτών Kirchoff και Bosch αποφάσισαν να ενώσουν τις φωνές τους, λέγοντας «Ναι στο TTIP».

Χαμηλότερα των προσδοκιών ήταν τα στοιχεία για το λιανεμπόριο στη Γερμανία τον Δεκέμβριο, αν και τα ετήσια στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση συνέχισε να αποτελεί στήριγμα για την οικονομική ανάπτυξη στο τελευταίο τρίμηνο του 2014.

Όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία Destatis, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,2% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, έναντι ανόδου 0,5% που προέβλεπαν οι αναλυτές.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα