Market Beat: Εβδομάδα «ψήφου εμπιστοσύνης» των ξένων θεσμικών στη νέα κυβέρνηση

Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου 2015 09:49
UPD:09:50
REUTERS/JOHN KOLESIDIS

Η περασμένη εβδομάδα ήταν της ΕΚΤ για την παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία αλλά αυτή είναι της Ελλάδας. Η αλλαγή στην διακυβέρνηση της χώρας και η ανάληψη της εξουσίας από το ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη σχηματίσει αντίκτυπο στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά.

Αλλά αυτός σε παγκόσμια κλίμακα οι αναλυτές θεωρούν ότι θα είναι περιορισμένος μετά την απορρόφηση του πρώτου σοκ. Στο Reuters σημειώνουν:

«Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, θα γίνει πρωθυπουργός της πρώτης κυβέρνησης της ευρωζώνης που εκδήλωσε ανοικτά την αντίθεση στους όρους διάσωσης που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Η επαναδιαπραγμάτευση με άλλες κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο για την Ελλάδα, να αφήσει τελικά τη νομισματική ένωση, αν και οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς αναμένουν ο Τσίπρας να κάνει τελικά συμβιβασμούς για να αποφύγει το λεγόμενο "Grexit".

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Πράγματι, η ευρεία συναίνεση στις αγορές είναι ότι κάθε ανανέωση στις εντάσεις γύρω από την Ελλάδα είναι απίθανο να βλάψει ευρύτερα την ψυχολογία των επενδυτών πολύ περισσότερο από ένα αρχικό σοκ.Αντίθετα από το αποκορύφωμα της κρίσης χρέους στην περίοδο 2011-12, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν πλέον περιορισμένη έκθεση στην Ελλάδα, και οι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν πλαίσιο για να αντιμετωπίσουν τις χρεωμένες χώρες, λένε οι αναλυτές».

Κατά τα λοιπά που δεν ξέρουμε την βαρύτητά τους μπροστά στο εκλογικό αποτέλεσμα: Η στήλη είχε υποστηρίξει, πως η συνήθεια των θεσμικών να δίνουν ώθηση στις τιμές των μετοχών του ΧΑ την εβδομάδα προ των εκλογών στη χώρα, είχε πιθανότητα να εμφανιστεί ξανά στο ταμπλό. Αυτό έκαναν πέρυσι, αλλά και τον Ιούνιο του 2012, το ίδιο καταγράφηκε και φέτος. Αφού  την εβδομάδα που στο τέλος της θα «μιλούσαν» οι κάλπες, το χρηματιστήριο παρουσίασε άνοδο 6,3%, με τον 25άρη στο +5,6% και τον FTSEM με κέρδη +4,6%.

Η κατάσταση αυτή προέκυψε μέσα από νευρική κίνηση των βασικών δεικτών ήτοι η διάθεση των θεσμικών για ανάληψη ρίσκου ήταν στο ON OFF με εναλλαγές γρήγορες και για αρκετούς αναλυτές χωρίς «δικαιολογία». Αλλά κατά την εκτίμησή μας οι εκλογές της Κυριακής και οι αποφάσεις της ΕΚΤ ήταν η βάση για την άνοδο του αγοραστικού ενδιαφέροντος στις δυο τελευταίες συνεδριάσεις καθώς τα κέρδη της πρώτης ανοδικής συνεδρίασης την Τρίτη και την Τετάρτη εξανεμίστηκαν. Ενώ οι τιμές των βασικών δεικτών είχαν βρεθεί πάλι σε επίπεδα που ήταν πολύ κοντά στα χαμηλά της προηγούμενης εβδομάδας, οι δυο ανοδικές συνεδριάσεις της Πέμπτης και της Παρασκευής προκάλεσαν στον ΓΔ κέρδη που τον έφεραν στο υψηλότερο κλείσιμό του στο τρέχον έτος. Έτσι μετά από τέσσερις εβδομάδες οι βασικοί δείκτες για πρώτη φορά εμφανίζουν θετική μεταβολή για το 2015.  

Η φάση προ των εκλογών λειτούργησε στις τελευταίες συνεδριάσεις καταλυτικά και ανάτρεψε την αρνητική στατιστική εικόνα της αγοράς για το τρέχον έτος. Παρά ταύτα αξίζει να σημειώσουμε πως η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ ήταν πάνω από τα 65,2 δις ευρώ στις 8/12 πριν από την έκπληξη της επίσπευσης των διαδικασιών για εκλογή Προέδρου και κατέληξε την Παρασκευή στα 53,6 δις ευρώ. Το κούρεμα των δεικτών ήταν της τάξης του -20% και της κεφαλαιοποίησης κατά -18% μια εποχή που οι αγορές μετοχών στην ευρωζώνη ανέβαιναν περιμένοντας το QE της ΕΚΤ και μετά την αναγγελία συνέχισαν αναζητώντας νεότερα υψηλά βίου ή πολλών ετών.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ Ευρώπη κόσμος

Κέρδη, για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση, κατέγραψαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, αποτυπώνοντας την ικανοποίησή τους από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ξεκινήσει πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων. Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,54% στις 6.833 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 2,05% στις 10.650 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με κέρδη 1,94% στις 4.641 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε άνοδο 1,7% στις 370,3 μονάδες, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δελέμβριο του 2007.

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι δείκτες στη Wall Street την Παρασκευή, με τους επενδυτές να επηρεάζονται αρνητικά από τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν για το τελευταίο τρίμηνο του 2014, διακόπτοντας το τετραήμερο ανοδικό σερί. 

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,79% στις 17.672,60 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε άνοδο 0,16% στις 4.757,88 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με απώλειες 0,55% στις 2.051,82 μονάδες.

Χωρίς αμφιβολία, πάλι ο Μάριο Ντράγκι κατάφερε το κάτι παρά πάνω από εκείνα που  προσδοκούσαν οι αγορές, ενώ φαινόταν ότι οι δυνατότητές του μπορούσαν να ψαλιδιστούν από ισχυρούς εταίρους της Κεντρικής Ευρώπης. Το ύψος των κεφαλαίων που έχουν προγραμματιστεί, αν υπάρξει ομαλή εφαρμογή του προγράμματος, είναι πάνω από 1 τρισεκατομμύριο ευρώ. Άρα πολύ μεγαλύτερο από τα 550 δισεκατομμύρια που υπολόγιζαν οι αναλυτές. Επίσης, ο ρυθμός αγορών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά ορίστηκε στα 60 δις ανά μήνα, πάλι ψηλότερα από τα 50 και για μικρότερη διάρκεια προγράμματος. Γιατί το καλύτερο για τους αγοραίους ήταν, πως η διάρκεια στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων έφτανε ως τον Σεπτέμβριο του 2016 με έναρξη τον Μάρτιο του 2015, υπό την αίρεση να συνεχιστεί ακόμα μακρύτερα. Αν δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό, που χρειάζεται να πλησιάσει το 2%.

Όλες οι μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες έχουν την υποχρέωση και την πολυτέλεια, να βάζουν στόχους για τον πληθωρισμό. Επειδή όλες έχουν επιλέξει το 2%, θα το χαρακτηρίζαμε τιμή με βαρύτητα… Παγκόσμιας Σταθεράς στη φυσική.  Θα ορίζαμε αυτά τα επίπεδα ως εκείνα που θεωρούνται τα πλέον συμβατά με την σταθερότητα των τιμών που καλείται να υπερασπιστεί ο θεσμός των Κεντρικών Τραπεζών. Τα QE, δηλαδή οι πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης είναι προγράμματα που εμφανίστηκαν κύρια, μετά την οικονομική κρίση του 2008. Όλες οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες τα χρησιμοποίησαν. Αλλά τώρα, είμαστε σε μια φάση που διαφοροποιείται από εκείνη του παρελθόντος, γιατί έσπασε ο συντονισμός των ενεργειών από τις τέσσερις μεγαλύτερες.

Για να γίνει δε αντιληπτή μια τάξη μεγέθους της επίπτωσης των προγραμμάτων χαλάρωσης και αναζωπύρωσης της οικονομικής δραστηριότητας παγκόσμια, αξίζει να αναφέρουμε ότι το σύνολο των assets που φιλοξενούσαν στους ισολογισμούς τους οι Fed, EKT, Τράπεζα της Ιαπωνίας και η Κινέζικη κεντρική τράπεζα αυξήθηκε κατά 3,2 τρις δολάρια από το Σεπτέμβριο του 2008 ως τον Δεκέμβριο του 2014, ανεβαίνοντας στα 13,9 τρις δολάρια. Επειδή το σύνολο είναι εκφρασμένο σε δολάρια και το νόμισμα αυτό έχει ισχυροποιηθεί πολύ από το περασμένο καλοκαίρι, η επέκταση του ενεργητικού στις άλλες Κεντρικές Τράπεζες, σε τοπικό νόμισμα, είναι ακόμα μεγαλύτερη από το 29% αύξηση των τελευταίων ετών.

Ο πληθωρισμός και το φρέσκο χρήμα

Τη Δευτέρα, το ΔΝΤ κατέβασε τις εκτιμήσεις του για τη μεταβολή σε ετήσια βάση του πληθωρισμού βάσει του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στις προηγμένες οικονομίες στο 1,0% για το 2015 ενώ οι προβλέψεις του τον Οκτώβριο ήταν για 1,8%. Είναι το ήμισυ του 2,0% που οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες βλέπουν ως συμβατό με τη σταθερότητα των τιμών. Η πρόγνωση για το 2016 μειώθηκε από 1,9% σε 1,5%. Ο πραγματικός ρυθμός πληθωρισμού για τις προηγμένες οικονομίες ήταν 1,1% κατά το Νοέμβριο του περασμένου έτους. Ο ρυθμός του πληθωρισμού παγκόσμια έπεσε στο 2,8% κατά την ίδια περίοδο, το χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2009.

Μετά δε από έξη χρόνια, σε σχέση με τη Fed, η ΕΚΤ ξεκινά τώρα τις μηχανές που τυπώνουν ευρώ. Για  να αντιμετωπίσει την απειλή του αποπληθωρισμού που χτύπησε την πόρτα της ευρωζώνης με την επιπλέον δύναμη που του δίνει η συνεχιζόμενη βουτιά στις τιμές του πετρελαίου. Έχουμε μια νέα κατεύθυνση στην νομισματική πολιτική της ζώνης του κοινού νομίσματος,  την ώρα που στις ΗΠΑ τερμάτισαν τις ενέσεις ρευστότητας και παρακολουθώντας τις εξελίξεις στο μέτωπο των πληθωριστικών πιέσεων και στις ΗΠΑ, ετοιμάζονται για έξοδο και από το καθεστώς των σχεδόν μηδενικών επιτοκίων.

Ορισμένοι αξιωματούχοι της Fed έχουν τοποθετηθεί δημόσια σηματοδοτώντας μια πιθανή πρώτη αύξηση των επιτοκίων στα μέσα του έτους. Άλλοι με τη στάση τους υποστήριξαν ότι μια τέτοια κίνηση θα πρέπει να αναβληθεί μέχρι να σκαρφαλώσει ο πληθωρισμός ξανά αρκετά πλησιέστερα στο 2%.

Τίθεται το ερώτημα: Γιατί να απασχολεί όλες τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες αλλά και τη Fed, ότι ο πληθωρισμός είναι πολύ χαμηλός δεδομένου ότι έχει επιλέξει μια εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική από τα τέλη του 2008;

Μάλλον γιατί τα QE κάνουν διαφορετικές «δουλειές» από εκείνες για τις οποίες αναγγέλλεται η επιλογή τους. Διπλωματικότερα, ενώ επιλέγονται για να αντιμετωπίσουν αποπληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία, τελικά οι μηχανισμοί απορρόφησης και υποδοχής της ποσοτικής χαλάρωσης λειτουργούν ως ακολούθως: υπέρ εξασθένισης του νομίσματος, ενδυνάμωσης της εξαγωγικής δραστηριότητας, υποχώρησης των αποδόσεων στα ομόλογα, με κατάληξη την ενίσχυση της αγοράς μετοχών, που τα κέρδη της ενεργοποιούν την εσωτερική κατανάλωση των ήδη ευκατάστατων. Αδυνατίζοντας τη μεσαία τάξη κάνοντας του πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους όπως σημειώνεται στην παγκόσμια αρθογραφία. Κύρια με την ευκαιρία του φόρουμ στο Νταβός.

Τα QE ανά Κεντρική Τράπεζα

Τα assets της Fed έχουν αυξηθεί 279% από το Σεπτέμβριο του 2008, χάρη σε μια σειρά από προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης. Ωστόσο, ο ρυθμός του δομικού πληθωρισμού βάσει του ΔΤΚ τον Δεκέμβριο ήταν στο 1,6% σε ετήσια βάση. Αυτό μάλιστα σημειώθηκε παρά την αύξηση κατά +2,9% της συνιστώσας του πληθωρισμού στα ενοίκια, το οποίο αντιστοιχεί στο 40% του δομικού πληθωρισμού.

Την Τετάρτη, η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της BOJ μείωσε την πρόβλεψή της για τον δομικό πληθωρισμό στο 1,0% για το οικονομικό έτος που αρχίζει τον Απρίλιο, από 1,7%. Παρά το QE από τις 4 Απριλίου του 2013 και στη συνέχεια τα Abenomics από τις 31 Οκτωβρίου του 2014, η νομισματική πολιτική της Ιαπωνίας δεν φαίνεται να μπορεί να οδηγήσει το δομικό πληθωρισμό έως το μαγικό 2%. Γι 'αυτό διατήρησε τη δέσμευσή της για την αύξηση της νομισματικής βάσης στον ετήσιο ρυθμό των 80 τρισεκατομμύρια γιεν ή 674 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η BOJ πέτυχε υποτίμηση του γιεν και την ενίσχυση των τιμών των μετοχών. Αλλά αυτό στρεβλώνει την αγορά ομολόγων. Οι αποδόσεις βραχυπρόθεσμου χρέους της Ιαπωνίας, με ωρίμανση λιγότερο από τρία χρόνια, έγινε αρνητικές το περασμένο έτος, και την περασμένη εβδομάδα έπεσαν κοντά στο μηδέν αρκετές φορές των πενταετών ιαπωνικών κρατικών ομολόγων. Η μείωση της κλίσης της καμπύλης αποδόσεων κοντά στο μηδέν είναι άσχημα νέα για τις χρηματοπιστωτικές εταιρείες, ιδιαίτερα τις ασφαλιστικές εταιρείες και τράπεζες.

Ορισμένοι αναλυτές στο forex μιλούν για ένα άλμα του γιεν με… ελβετικό στιλ, αν η BOJ διαπιστώσει ότι είναι δύσκολο να αγοράσει ομόλογά της από τη δευτερογενή αγορά γιατί κανείς δεν θέλει… να τα πουλήσει! Θα λέγαμε τότε πως της ξετίναξαν το QE.

Η Κεντρική Τράπεζα του Καναδά πάλι, με τον πληθωρισμό πάνω στα επιθυμητά επίπεδα μείωσε τα βασικά της επιτόκια από 1% στο 0,75% για να ενισχύσει το αδυνάτισμά του καναδέζικου δολαρίου που πέφτει ούτως ή άλλως μαζί με τα υπόλοιπα “commodity currencies”.

Δεν είναι προφανές ότι η ποσοτική χαλάρωση θα αναζωπυρώσει τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, δεδομένου ότι δεν το έπραξε στις ΗΠΑ. Ίσως ο πληθωρισμός θα κινηθεί χαμηλότερα στις ΗΠΑ χωρίς QE. Δεδομένου ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν μειωθεί κοντά στο μηδέν στην Ευρωζώνη, η «αποστολή» του QE έχει ήδη επιτευχθεί στην αγορά ομολόγων.

Ο μόνος μηχανισμός μετάδοσης ανάμεσα στο QE και τον πληθωρισμό είναι μέσα από το νόμισμα. Αν το ευρώ συνεχίζει να βυθίζεται ως αποτέλεσμα από το πρόγραμμα της νέας ποσοτικής χαλάρωσης, τότε η οικονομία της Ευρωζώνης θα μπορούσε να πάρει ώθηση από την άνοδο στις εξαγωγές και από τις λιγότερες εισαγωγές. Αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει τον πληθωρισμό. Ωστόσο, οι επιφυλάξεις και για αυτό είναι μεγάλες, λόγω της πρόσφατης απογοητευτικής εμπειρίας της Ιαπωνίας με την ποσοτική χαλάρωση, όπως περιγράψαμε πιο πάνω.

Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη συνεχίζει να μειώνεται εξ αφορμής της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, ο ονομαστικός πληθωρισμός βάσει του ΔΤΚ μειώθηκε το μήνα Δεκέμβριο -0,2% σε ετήσια βάση. Η αντίστοιχη μεταβολή του δομικού ήταν 0,7%. Οι αγοραίοι αισθάνονται πως οι μετοχές θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά καθώς εκεί θα κατευθύνεται ή θα κατευθυνθεί αργά ή γρήγορα η φθηνή ρευστότητα που θα διοχετεύσουν η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ιαπωνίας. Ωστόσο στο πίσω μέρος του μυαλού τους κρύβεται η ανησυχία, μήπως το χαμηλής ισχύος ευρώ προκαλέσει επιβράδυνση στην ανάπτυξη των ΗΠΑ ελαττώνοντας τις εξαγωγές προϊόντων του «ακριβού» δολαρίου και μείωση των πληθωριστικών πιέσεων. Αναγκάζοντας την Fed σε αλλαγή στάσης. Όλα είναι τόσο ρευστά, μοιάζουν όλα πιθανά, ακόμα και μια καραμπόλα στις αγορές νομισμάτων, αν παιχθεί το Grexit από τα κερδοσκοπικά funds στο FX.

ΧΑ

Με θετική επίδοση έτους έξαφνα το ΧΑ

Η συνήθεια των ξένων θεσμικών να δίνουν ώθηση στις τιμές των μετοχών του ΧΑ την εβδομάδα προ των εκλογών στη χώρα, εμφανίστηκε ξανά στο ταμπλό. Αυτό έκαναν πέρυσι, αλλά και τον Ιούνιο του 2012, το ίδιο καταγράφηκε και φέτος. Αφού  την εβδομάδα που στο τέλος της θα «άνοιγαν» οι κάλπες, το χρηματιστήριο παρουσίασε άνοδο 6,3%, με τον 25άρη στο +5,6% και τον FTSEM με κέρδη +4,6%.

Η επίδοση αυτή προέκυψε μέσα από νευρική κίνηση των βασικών δεικτών. Ήτοι, η διάθεση των θεσμικών για ανάληψη ρίσκου ήταν στο ON/OFF με εναλλαγές γρήγορες και για αρκετούς αναλυτές, χωρίς «δικαιολογία». Αλλά κατά την εκτίμησή μας, οι εκλογές της Κυριακής και οι αποφάσεις της ΕΚΤ ήταν η βάση για την άνοδο του αγοραστικού ενδιαφέροντος, στις δυο τελευταίες συνεδριάσεις. Επειδή τα κέρδη της πρώτης ανοδικής συνεδρίασης, εξανεμίστηκαν την Τρίτη και την Τετάρτη. Οι τιμές των βασικών δεικτών είχαν βρεθεί, πάλι, σε επίπεδα που ήταν πολύ κοντά στα χαμηλά της προηγούμενης εβδομάδας και οι φόβοι για αναζήτηση νέων χαμηλών μήνα μεγάλωσαν. Ωστόσο, οι δυο ανοδικές συνεδριάσεις της Πέμπτης και της Παρασκευής, προκάλεσαν στον ΓΔ κέρδη που τον έφεραν στο υψηλότερο κλείσιμό του στο τρέχον έτος. Έτσι μετά από τέσσερις εβδομάδες οι βασικοί δείκτες για πρώτη φορά εμφανίζουν θετική μεταβολή για το 2015.  

Το αποτύπωμα της πολιτικής στο ταμπλό

Επιλέξαμε σε αυτό το σχόλιο να αναφερθούμε στην «μετάφραση», μέσω της στατιστικής, της συμπεριφοράς των αγοραίων δυνάμεων. Αυτή προέκυψε ως αντίδραση έναντι των πολιτικών εξελίξεων, που καθόρισαν τις τρέχουσες στο πολιτικό πεδίο, αλλά και τα επίπεδα τιμών των μετοχών, προ του εκλογικού αποτελέσματος, που προτιμούν οι κυρίαρχοι των συναλλαγών ξένοι θεσμικοί. 

Αυτοί λοιπόν είχαν επιλέξει να αφήσουν στο τέλος της πρώτης βδομάδας του Δεκεμβρίου τους δείκτες και τις μετοχές του 25άρη στα σχεδόν υψηλότερα επίπεδα προ της αιφνιδιαστικής επίσπευσης της διαδικασίας για την εκλογή προέδρου που ανακοινώθηκε στις 9/12. Ο ΓΔ ήταν πάνω από τις 1030 μονάδες και ο 25άρης στις 335 με τον FTSEM πάνω από τις 910. Από τη βδομάδα που η κυβέρνηση αποφάσισε να εκλεγεί Πρόεδρος από την υπάρχουσα τότε Βουλή, ως την Παρασκευή 23/1, προ της ανάδειξης της νέας Βουλής, ο ΓΔ έχει χάσει -19% και ο 25άρης -20%, με τον FTSEM -14% χαμηλότερα.

Το πιο «παράξενο» αλλά και ενδεικτικό της κατάστασης που διαμόρφωσαν οι επιλογές των ισχυρών θεσμικών είναι το ότι την πρώτη εβδομάδα, με γνωστή την απόφαση έκπληξη, ο ΓΔ έχασε από το κλείσιμο της πρώτης βδομάδας του Δεκεμβρίου -20,2%, ο 25άρης -20,7% και ο FTSEM -19,9%. Δηλαδή με εξαίρεση τον δείκτη των μετοχών της μεσαίας οι βασικοί δείκτες του ΧΑ χάνουν τόσο όσο τις πίεσαν, οι ρευστοποιήσεις της πρώτης βδομάδας με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ανοικτό. Από το τέλος της δεύτερης βδομάδας του Δεκεμβρίου ως τις 23/1 μεσολάβησαν έξη εβδομάδες και εκ του αποτελέσματος αυτές δεν προκάλεσαν σημαντικές αλλαγές στα επίπεδα τιμών των δεικτών. Ωστόσο οι εκλογές ως τις 23/12 δεν ήταν σίγουρο ενδεχόμενο, καθώς αυτό έγινε γνωστό στις 29/12. Από τις 23/12 δε ως τις 23/1 η στατιστική μας δίνει μεταβολή των ΓΔ -1%, 25άρη -3% και FTSEM +2%. Άρα τα διάφορα σενάρια ως προς το ποιο θα είναι το επόμενο κυβερνητικό σχήμα δεν μέτρησαν σημαντικά στις κινήσεις των ξένων θεσμικών.

Η ζώνη στήριξης προεκλογικά

Θα αδικούσαμε βέβαια την ευαισθησία τους ως προς τις δημοσκοπήσεις, αν δεν αναφέραμε ότι το στατιστικό αποτύπωμα των τελευταίων 30 ημερών, χωρίς να φαίνεται στην τελική μεταβολή, περιλαμβάνει εγγραφή ελάχιστων σε βάθος πολλών ετών για πολλές μετοχές. Ενώ οι δείκτες, σημείωσαν ελάχιστα τη μέρα που οι εκλογές ορίστηκαν, που ήταν αρκετά πιο κάτω από τη βουτιά κατά -20% χονδρικά. Και για τον ΓΔ, ήταν οι 757 μονάδες, για τον 25άρη οι 240,8 και οι 696,6 για τον FTSEM. Δηλαδή, στην περίοδο της αναμονής ενός για αυτούς «βέβαιου» γεγονότος, από τη δεύτερη βδομάδα  του Δεκεμβρίου, δοκίμασαν επίπεδα κατώτερης τιμής αρκετά χαμηλότερα από εκεί που ακούμπησαν τις κεφαλαιοποιήσεις στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη. Αλλά τελικά αποφάσισαν, με τρεις πτωτικές και τρεις ανοδικές εβδομάδες, να αφήσουν την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ φτωχότερη κατά το ένα πέμπτο από εκεί που ήταν στις αρχές του Δεκέμβρη, πριν τον αιφνιδιασμό τους από το πολιτικό σκηνικό.

Δυο «φωτογραφίες» της εικόνας των blue chip

Στον πίνακα που συνοδεύει το σχόλιο τοποθετήσαμε τις στήλες με τα ποσοστά μεταβολής από τα κλεισίματα της 5/12 και 23/12 που προαναφέραμε, χωρίς δεκαδικό στις ποσοστώσεις. Αποκαλύπτεται ότι στα blue chip η μεταβολή από τις 5/12 είναι κοντά στο -20% μόνο για τις ΕΛΠΕ -22%, ΜΟΗ -20% και ΟΠΑΠ -21%. Οι θεσμικοί πίεσαν ιδιαίτερα τις ΓΕΚΤΕΡΝΑ -30%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -31% και ΤΕΝΕΡΓ -26% δηλαδή προεξόφλησαν καθυστέρηση στα μεγάλα έργα, αλλά και τις ΔΕΗ -25%, ΕΤΕ -27%, ΕΥΔΑΠ -26%, ΕΥΡΩΒ -36%, ΟΛΠ -31%, που είναι εταιρίες που οι επενδυτές αντιστοιχούν σε αυτές μια εξάρτηση από το κράτος. Την ομάδα με απώλειες μεγαλύτερες των δεικτών, συμπληρώνουν οι ΜΙΓ -24% και ΠΕΙΡ -26% του ιδιωτικού τομέα αλλά μέσα στον τραπεζικό χώρο, που πιέστηκε κλαδικά. Στις τελευταίες τριάντα μέρες όπου ο 25άρης εμφάνισε μικρή  πτώση -3%, διψήφια άνοδο εμφάνισαν με αλφαβητική σειρά οι ΒΙΟ +17%, ΙΝΛΟΤ +20% που την ανέδειξε πρώτη και μόνη κερδισμένη από τις 5/12, ΜΙΓ +12%, ΜΠΕΛΑ +10% όπως και η ΜΥΤΙΛ. Στον αντίποδα υπό ισχυρή πίεση βρέθηκαν από τις 23/12 ΓΕΚΤΕΡΝΑ -10%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -14%, ΕΥΔΑΠ -15%, ΕΥΡΩΒ -16% και ΟΛΠ -10%. 

Τεχνική ανάλυση

Οι θεσμικοί στο ΧΑ με δυο σημαντικά ανοδικές συνεδριάσεις από τις πέντε της εβδομάδας, χωρίς να είναι γνωστό το εκλογικό αποτέλεσμα, έδωσαν στον 25άρη κέρδη +5,6% και παράλληλα βοήθησαν να σχηματιστεί μια βάση στήριξης μιας κατηφόρας που ξεκίνησε στις 9 Δεκεμβρίου αλλά είναι μέρος μιας ευρύτερης διόρθωσης που ξεκίνησε από τον Μάρτιο του 2014 για να φέρει το δείκτη των παραγώγων κοντά στις τελευταίες ζώνες των χαμηλών του 2012! Μετά τα χαμηλά στις 241 μονάδες φέτος, απομένουν χονδρικά δύο ζώνες τιμών για τον 25άρη πριν αναζητήσει νεότερα χαμηλά του βίου του στο ευρώ και είναι από τις 205 ως τις 235 και από τις 170 ως τις 205.

Μόλις έσκασε η έκπληξη με επίσπευση της διαδικασίας για τον Πρόεδρο, σε τρεις συνεδριάσεις ο 25άρης έχασε πάνω από -20%, ξεπερνώντας πτωτικά τα ελάχιστα Οκτωβρίου Νοεμβρίου καταλήγοντας στις 12/12 στις 265,75 μονάδες. Κατόπιν και επί σειρά συνεδριάσεων κίνησαν τις τιμές πάνω και κάτω από αυτά τα επίπεδα ορίζοντας ως νέα χαμηλά με την προοπτική των εκλογών ανοικτή στις 241 μονάδες. Επιτρέποντας επίσης σε αυτό το διάστημα στον 25άρη να φθάσει ως τις 285.

Την Παρασκευή έκλεισε στις 266,7 πάνω στο κλείσιμο της εβδομάδας που οι θεσμικοί προεξόφλησαν την αστάθεια και το κενό στην οικονομική δραστηριότητα από την προεκλογική αναταραχή. Χωρίς καν να ξέρουν το αποτέλεσμα της τρίτης ψηφοφορίας. Αυτή η σβελτάδα με κινήσεις γρήγορα και με όγκους και αντιδράσεις χωρίς δισταγμό, υπογραμμίζουν την εμπιστοσύνη στα μοντέλα τους για την πολιτική και την οικονομία, αλλά και τακτικές με βάση την τεχνική ανάλυση. Αυτά έδειξαν οι τελευταίες 30 μέρες. Είναι λογικό να αναμένεται συνέχεια στη νευρικότητα τουλάχιστον ως την εκλογή νέου Προέδρου και θα λέγαμε πως τέτοιου τύπου παράμετροι κάνουν τους επενδυτές στα παράγωγα να κρατούν μικρό καλάθι αναφορικά με την τάση του 25άρη.

Ενώ οι τιμές των βασικών δεικτών στο κλείσιμο της Τέταρτης  είχαν βρεθεί πάλι σε επίπεδα που ήταν πολύ κοντά στα χαμηλά της προηγούμενης εβδομάδας, οι δυο ανοδικές συνεδριάσεις της Πέμπτης και της Παρασκευής προκάλεσαν στον ΓΔ κέρδη που τον έφεραν στο υψηλότερο κλείσιμό του στο τρέχον έτος. Έτσι μετά από τέσσερις εβδομάδες οι βασικοί δείκτες για πρώτη φορά εμφανίζουν θετική μεταβολή για το 2015.  

Οι μετοχές του 25άρη εμφάνισαν σε εβδομαδιαία βάση θετική μεταβολή και ο διαχωρισμός τους με βάση τη μεταβολή των βασικών δεικτών καθορίζεται από το πόσο πάνω εμφανίζεται η μεταβολή τους από του μέσου όρου. Διψήφια κέρδη έχουν οι ΜΥΤΙΛ +19,8%, ΔΕΗ +18%, ΕΧΑΕ +13,6%, ΤΕΝΕΡΓ +12,8%, και ΜΠΕΛΑ +10,4%. Με άνοδο πάνω από τους βασικούς δείκτες αλφαβητικά εμφανίζονται τα blue chip ΒΙΟ +7,7%, ΓΡΙΒ +7,4%, ΕΛΠΕ +7,7%, ΙΝΛΟΤ +7,9%, ΜΙΓ +9,8%, ΟΛΠ +8,8%, και ΠΕΙΡ +8,7%. Με μεταβολές γύρω από τον μέσο όρο σε εβδομαδιαία βάση εντοπίζονται οι ΕΕΕ +5,6%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +6,6%, ΕΤΕ +6,6%, ΜΟΗ +4,8%, ΟΠΑΠ +4,1%, ΤΙΤΚ +5,7%. 

Οι μετοχές που το rebound άγγιξε λιγότερο ήταν εκείνες που ενισχύθηκαν λιγότερο από το μέσο όρο και αυτές αλφαβητικά ήταν ΑΛΦΑ +3,1%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +2,7%, ΕΥΔΑΠ +3,85%, ΕΥΡΩΒ +1,8%, ΜΕΤΚ +1,9%, ΟΤΕ +0,1% και ΦΦΓΚΡΠ +3,7%.

Ενώ οι βασικοί δείκτες μόλις ξεμύτισαν από το αρνητικό πεδίο υπάρχουν blue chip που έχουν εμφανίσει στο τρέχον έτος διψήφιες αποδόσεις και αλφαβητικά είναι οι ΒΙΟ +12,4%, ΕΧΑΕ 12,9%, ΙΝΛΟΤ +25,7%, ΜΠΕΛΑ 15,7%, ΜΥΤΙΛ +17,2%, και στον αντίποδα εντοπίζονται οι ΕΥΔΑΠ -13,6% στο 2015, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -8,9%, ΕΥΡΩΒ -7,5%, ΜΙΓ -5,8%, και ΕΕΕ -4,9%. Αυτές οι δυο ομάδες έχουν την πιο «ακραία» συμπεριφορά στο τρέχον έτος και οι υπόλοιπες 15 του 25άρη ανήκουν σε εκείνες που έχουν θετική απόδοση ως 8% και αυτές είναι οι ΓΡΙΒ +5,7%, ΔΕΗ +4,3%, ΜΕΤΚ +3%, ΟΛΠ +2,2%, ΠΕΙΡ +6,7%, ΤΕΝΕΡΓ +8%, ΤΙΤΚ +4,8% και ΦΦΓΚΡΠ +6,1%. Με απώλειες κάτω του -5% από τις 31/12/2014 οι ΑΛΦΑ -0,4%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -0,5%, ΕΛΠΕ -,5%, ΕΤΕ -0,7%, ΜΟΗ -2,3%, ΟΠΑΠ -0,6%, ΟΤΕ -0,7%.

Σήμερα

Το ευρώ ξέφυγε σε ένα χαμηλό 11ετίας σήμερα Δευτέρα και οι τιμές των μετοχών υποχώρησαν καθώς στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε να επιχειρήσει αναδίπλωση στα μέτρα λιτότητας μετά από σαρωτική νίκη σε πρόωρες εκλογές, βάζοντας την Αθήνα σε πορεία σύγκρουσης με τους διεθνείς δανειστές.

Το ευρώ υποχώρησε στα 1,1098 δολάρια  μετά το αποτέλεσμα ψηφοφορίας, πριν ανακάμψει στα 1,1171 δολάρια, παραμένοντας ωστόσο κάτω 0,3% από την περασμένη εβδομάδα.

Το αποτέλεσμα από τις εκλογές ήταν το δεύτερο χτύπημα από την περασμένη εβδομάδα για το ευρώ, με νωπό τον αντίκτυπο μετά την απόφαση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που παρουσίασε ένα τεράστιο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Αμφότερα τα futures επί των μετοχών των ΗΠΑ και ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησαν -0,6%, ενώ ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας σημείωνε πτώση -0,1% από τις αυξημένες ανησυχίες που προκάλεσαν τα ελληνικά εκλογικά αποτελέσματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανανέωση της αστάθειας στην Ευρώπη.

Τα ασφαλή assets ευνοήθηκαν, με την απόδοση των 30-ετών ομολόγων των ΗΠΑ σε επίπεδα χαμηλών ρεκόρ του 2,347%. Η απόδοση του 10ετούς μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης στο 1,767%.

Το ελβετικό φράγκο ενισχύθηκε το γιεν αυξήθηκε φέρνοντας τη σχέση για το δολάριο στα 117,63 γιεν. Ο χρυσός κέρδισε 0,3% στα 1.297,86 δολάρια ανά ουγγιά, στριμώχνεται κοντά στα υψηλά πέντε μηνών των 1.306,20 δολαρίων την Πέμπτη.

«Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σημειώνουν στο Reuters έχει οριστεί να γίνει πρωθυπουργός της πρώτης κυβέρνησης της ευρωζώνης που εκδήλωσε ανοικτά την αντίθεση στους όρους διάσωσης που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Η επαναδιαπραγμάτευση με άλλες κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο για την Ελλάδα, να αφήσει τελικά τη νομισματική ένωση, αν και οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς αναμένουν ο Τσίπρας να κάνει τελικά συμβιβασμούς για να αποφύγει το λεγόμενο "Grexit".

Πράγματι, η ευρεία συναίνεση στις αγορές είναι ότι κάθε ανανέωση στις εντάσεις γύρω από την Ελλάδα είναι απίθανο να βλάψει ευρύτερα την ψυχολογία των επενδυτών πολύ περισσότερο από ένα αρχικό σοκ.

Αντίθετα από το αποκορύφωμα της κρίσης χρέους στην περίοδο 2011-12, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν πλέον περιορισμένη έκθεση στην Ελλάδα, και οι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν πλαίσιο για να αντιμετωπίσουν τις χρεωμένες χώρες, λένε οι αναλυτές.

Το σχέδιο της ΕΚΤ να παροχετεύσει περισσότερο από ένα τρισεκατομμύριο ευρώ στο τραπεζικό σύστημα κατά το επόμενο ενάμισι έτος στηρίζει τη διάθεση για ανάληψη κινδύνου, η οποία αύξησε τις τιμές των ευρωπαϊκών μετοχών σε υψηλά επτά ετών την Παρασκευή.

Από την άλλη πλευρά, οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν την Παρασκευή, επειδή η ισχύς του δολαρίου επηρέασε αρνητικά εν μέρει την εικόνα των προοπτικών σχετικά με την υγιή οικονομία των ΗΠΑ.

«Τα οικονομικά δεδομένα από τις ΗΠΑ φαίνεται να έχουν χάσει λίγο από την πρόσφατη ορμή  της. Η επίδραση του ισχυρού δολαρίου έχει αρχίσει να φαίνεται». Δήλωσε ο Tohoru Yamamoto, αναλυτής της Daiwa Securities.

Το δολάριο αυξήθηκε πάνω από 5% μέχρι στιγμής φέτος, έναντι ενός καλαθιού των κυριότερων νομισμάτων DXY, χτυπώντας το υψηλότερο επίπεδο από το 2003.

Αυτό θα μπορούσε να ενθαρρύνει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να παραμείνουν «υπομονετική» έναντι της αύξησης των επιτοκίων, όταν συνεδριάσει, την Τρίτη και την Τετάρτη.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust

Με μία έντονα ανοδική συνεδρίαση και μάλιστα με σημαντικό τζίρο ολοκλήρωσε την δεύτερη ανοδική εβδομάδα η Χρηματιστηριακή Αγορά, τελευταία πριν τις εκλογές της Κυριακής. Οι αποφάσεις της ΕΚΤ, την Πέμπτη, για αγορές Κρατικών ομολόγων προκάλεσε έντονη ανοδική κίνηση σε όλα τα Χρηματιστήρια με το Ελληνικό να ακολουθεί την Παρασκευή.

Δύο είναι οι κυριότεροι λόγοι της σημερινής αντίδρασης:

Η Αγορά προεξοφλεί, με βάση τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, το σχηματισμό Κυβέρνησης την Δευτέρα, αλλά κυρίως η θετική δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για το πρόγραμμα της ΕΚΤ που προϋποθέτει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την ύπαρξη προγράμματος και τη πληρωμή των ομολόγων που λήγουν, δείχνουν ότι και η νέα Κυβέρνηση θα επιδιώξει τον συμβιβασμό με τους εταίρους.

Προς αυτή την κατεύθυνση και η έκθεση της BofA Merrill Lynch που προχώρησε σε αναβάθμιση της σύστασης της για το Ελληνικό Χρηματιστήριο σε "overweight" προεξοφλώντας ότι το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής δεν θα δημιουργήσει μεγάλη κρίση στις σχέσεις Αθήνας – δανειστών.

Από την άλλη, η μεταβλητότητα θα παραμείνει στην Αγορά κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ενώ οι πολιτικές που θα εφαρμοστούν θα είναι στο μικροσκόπιο των επενδυτών.

Η παραμονή του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 835 μονάδες είναι το πρώτο ζητούμενο, ενώ οι 890 μονάδες είναι ο επόμενος στόχος. Στήριξη παραμένει η περιοχή των 770 μονάδων που θα πρέπει να διατηρηθεί για να απομακρυνθούν οι πιθανότητες καταγραφής νέων χαμηλών.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Οι παράγοντες κινδύνου σε μια Χρηματιστηριακή Αγορά συνοψίζονται σε δύο κατηγορίες:

Σε αυτούς που θα μπορούσαν να ποσοτικοποιηθούν και να αποτελέσουν ένα μετρήσιμο κομμάτι του ρίσκου και σε αυτούς που κάτω από τον γενικό τίτλο "αβεβαιότητες" έχουν αόριστο εύρος διακύμανσης.

Η συγκυρία που διανύουμε χαρακτηρίζεται από τέτοιου είδους "αβεβαιότητες" που συνδέονται σχεδόν αποκλειστικά με τις πολιτικές εξελίξεις που θα προκύψουν από τις κάλπες της 25ης Ιανουαρίου.

Ο βαθμός των αβεβαιοτήτων δεν περιορίζεται μόνο στις ισορροπίες που θα διαμορφωθούν την επόμενη ημέρα των εκλογών, αλλά στην διαχείριση και διεκπεραίωση της αξιολόγησης με την τρόικα, την εκτέλεση του προϋπολογισμού και την πιθανή συζήτηση για το χρέος. Αν η αξιολόγηση τελειώσει τον Ιούνιο η ΕΚΤ θα βγει στα τερματικά της ΗΔΑΤ βάζοντας και την Ελλάδα στο κάδρο της ποσοτικής χαλάρωσης.

Σε συνθήκες που οι αγορές ομολόγων δεν θα είχαν προϋποθέσεις δημοσιονομικού προγράμματος, η είδηση θα αποτελούσε λόγο για ένα ισχυρό ράλι με έμφαση στον Τραπεζικό κλάδο και θα άνοιγε το δρόμο για μια γρήγορη αποκλιμάκωση των επιτοκίων που πιθανώς με την σειρά της να επαν εκκινούσε εκδόσεις εταιρικών ομολόγων όπως έγινε το Καλοκαίρι του 2014.

Από την Δευτέρα ο "άγνωστος Χ" θα αρχίσει να ποσοτικοποιείται από την Αγορά.

Η άνοδος της Παρασκευής αποδίδεται –εκτός από το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ- στην απομάκρυνση του ενδεχόμενου ακυβερνησίας με βάση τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των δημοσκοπήσεων. Από εκεί και πέρα η προεξόφληση άλλων ενδεχομένων θα χρειαστεί πιο συγκεκριμένες πληροφορίες.

Σε δεύτερο επίπεδο αναμένεται η εστίαση να γίνει πιο ειδική, καθώς η αποσαφήνιση των προθέσεων της νέας Κυβέρνησης σε διάφορους τομείς (Φορολογία, Αποκρατικοποιήσεις, Μεταρρυθμίσεις) θα προκρίνει περισσότερο, ή λιγότερο, κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης επανήλθε πάνω από τις 800 μονάδες στην συνεδρίαση της Παρασκευής, ενώ η διάχυση της ανόδου ήταν καθολική και επιμέρους αποδόσεις ξεπέρασαν ακόμα και διψήφια ποσοστά ανόδου.

Η προσέγγιση των 840 μονάδων και η διατήρηση του σήματος αγοράς από τον MACD, έστω και την ύστατη ώρα, βελτίωσαν τις πιθανότητες αντιστροφής της βραχυπρόθεσμης τάσης, η οποία θα γυρίσει σε ανοδική σε κλείσιμο πάνω από τις 880 μονάδες, επίπεδο στο οποίο κινείται ο κινητός μέσος των 50 ημερών.

Τα καλά νέα για τους αγοραστές είναι ότι οι πωλητές έχασαν ευκαιρίες να σημειώσουν νεότερα χαμηλά και το κομβικό σημείο για το γύρισμα της τάσης δεν κόστισε μεγάλες απώλειες σε μονάδες. Οι 750 μονάδες άντεξαν και το γύρισμα που βρίσκεται σε εξέλιξη, αν και έχει κάθετη ανέλιξη, μπορεί να ανατρέψει την πτωτική εικόνα που επικρατεί από το Σεπτέμβριο του 2014 και μετά. Ως εκ τούτου η ανοδική προσπάθεια διαφυγής θα κριθεί από την διόρθωση της.

Η Ελληνική Αγορά την Κυριακή οδεύει προς το τέλος μιας περιόδου αναμονής. Η επόμενη ημέρα των εκλογών θα δώσει απαντήσεις για τις δυνατότητες αναχρηματοδότησης του Κρατικού χρέους, καθώς και την διατήρηση των δημοσιονομικών στόχων. Σε αυτές, το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα προσαρμόσει ανάλογα την πορεία του, παραμένοντας μια Αγορά με υψηλό ρίσκο, αλλά και με πολύ ελκυστικές αποτιμήσεις.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Εβδομαδιαία ανασκόπηση για την Παγκόσμια Οικονομία

Η ΕΚΤ κυριαρχεί στην παράσταση

Με μια πρωτοφανή κίνηση, η ΕΚΤ έχει ξεκινήσει οριστικά QE. Παράλληλα με τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, αυτό θα προκαλέσει πιθανόν ακόμη γύρο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το πετρέλαιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη περαιτέρω χαλάρωση από την Τράπεζα της Ιαπωνίας, αν υπονομεύσει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, αλλά δεν περιμένουμε καμία σημαντική αλλαγή στη στάση της πολιτικής της Fed.

Έχουμε αναβάλει την προσδοκία μας γύρω από την πρώτη αύξηση των επιτοκίων στο Ηνωμένο Βασίλειο έως το τέταρτο τρίμηνο του 2015, στον απόηχο των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Τράπεζας της Αγγλίας και του QE της ΕΚΤ.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές της Κυριακής στην Ελλάδα και θα παρουσιάσει την επόμενη κυβέρνηση.  Μπροστά μας βρίσκονται δύσκολες διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας του τύπου ESM.

Ανεπτυγμένες οικονομίες

Ηνωμένες Πολιτείες: Η κατανάλωση αναμένουμε να εκτιναχθεί σε επίπεδο που να τονώσει την ανάπτυξη στο 4ο τρίμηνο Η πρόβλεψη μας επί του πραγματικού ΑΕΠ Q4 2014 είναι τώρα 3,5% πραγματικής ανάπτυξης ενώ η προηγούμενη εκτίμηση του ΑΕΠ για το Q4, ήταν αποτέλεσμα ώθησης από την αύξηση κατά 4,0% της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Η ζώνη του ευρώ:

Η ΕΚΤ πυροβολεί με μπαζούκα για την εξάλειψη του αποπληθωρισμού

Η ΕΚΤ έχει πλέον δεσμευτεί για μηνιαίες αγορές περιουσιακών στοιχείων ύψους € 60 δις, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών ομολόγων, τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο το 2016.

Ηνωμένο Βασίλειο: Η BoE κλείνει το παράθυρο για αύξηση των επιτοκίων τώρα

Ιαπωνία: Η BoJ έχει εστιάσει την προσοχή της στο να  διαχειρίζεται τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας διαφοροποίησε την επίδραση των τιμών του πετρελαίου επί  της υποκείμενης τάσης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο, το πετρέλαιο θα μπορούσε να προκαλέσει επιπλέον περαιτέρω χαλάρωση εάν υποσκάπτει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό.

Αναδυόμενες Αγορές

Κίνα: Καλύτερα δεδομένα για τον Δεκέμβριο. Προσέξτε τη δραστηριότητα στην οικονομία για το κινεζικό νέο έτος.

Αναδυόμενες Ασία: Η ανάπτυξη παραμένει υποτονική παρά τη χαμηλότερο πετρέλαιο

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Την ανάγκη ολοκλήρωσης της τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος έως τις 28 Φεβρουαρίου, ώστε να αποδεσμευτεί η δόση των 7,2 δισ. ευρώ, αλλά και της συνέχισης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μιλώντας στο «1ο Ναυτιλιακό Forum της Ναυτεμπορικής».

Δεν υπάρχει θέμα κουρέματος του ελληνικού χρέους, το οποίο είναι «βιώσιμο», σημείωσε, σε δηλώσεις του στο κρατικό γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD ο πρόεδρος της κεντρικής γερμανικής τράπεζας Bundesbank, Γενς Βάιντμαν. Σχολιάζοντας τα διαφαινόμενα ως αποτελέσματα των εκλογών, ο κ. Βάιντμαν τόνισε ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να συνεχιστούν οι δομικές μεταρρυθμίσεις, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ο κ. Τσίπρας ως επικεφαλής της νέας κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε ενέργειες «τις οποίες δεν μπορεί να αντέξει η Ελλάδα».

Πεπεισμένος ότι η Ελλάδα δεν θα αποχωρήσει από το ευρώ εμφανίζεται ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ, του συγκυβερνώντος, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, ενώ επισημαίνει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να προκαλεί τους Έλληνες. Ήδη, πριν από τρεις εβδομάδες, την περίοδο που κορυφωνόταν η εικοτολογία για το Grexit, ο Αυστριακός ΥΠΟΙΚ είχε απευθύνει νουθεσίες προς τη Γερμανία για «αυτοσυγκράτηση στη συζήτηση ως προς την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».

Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της 100% θυγατρικής της εταιρείας Flexopack International Limited, που εδρεύει στην Λάρνακα της Κύπρου, κατά το ποσό των 200.000 ευρώ, ανακοίνωσε η Flexopack ΑΕΒΕ Πλαστικών. Η εν λόγω αύξηση πραγματοποιήθηκε με αποκλειστικό σκοπό την χρηματοδότηση και κεφαλαιακή ενίσχυση της εδρεύουσας στο Ηνωμένο  Βασίλειο εταιρείας του ομίλου Flexopack Trade and Services UL Limited, η οποία ελέγχεται εξ ολοκλήρου από την παραπάνω κυπριακή θυγατρική.

Τον ορισμό του Αριστείδη Παπαθάνου ως γενικού διευθυντή της CPI ΣΠΙ Α.Ε. Ηλεκτρονικών Υπολογιστών αποφάσισε χθες, έπειτα από διεξοδική συζήτηση, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Σημειώνεται ότι, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, ο πρόεδρος του δ.σ. Χρήστος Παπαθάνος ενημέρωσε και εξήγησε στα μέλη του δ.σ. τους λόγους για τους οποίους επιβάλλεται, στο πλαίσιο των προσπαθειών βελτίωσης της λειτουργίας της εταιρείας, ο ορισμός γενικού διευθυντή.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Το Βερολίνο, τις επόμενες εβδομάδες, είτε θα πρέπει να κλείσει συμφωνία με τη νέα αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα ή θα δει την Ελλάδα να εξέρχεται της Ευρωζώνης, με καταστροφικές συνέπειες για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, τονίζεται σε άρθρο του Σάιμον Νίξον στην Wall Street Journal.  Ο κ. Νίξον σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγνόησε πρόσφατα τις συστάσεις της Γερμανίας να μην προχωρήσει στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων χωρών - μελών της Ευρωζώνης.

Τη σύσταση «κακής τράπεζας» με κρατική στήριξη εξετάζει η Ιταλία, για να συμβάλει στην εξυγίανση του τραπεζικού της τομέα, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της χώρας Πιέρ Κάρλο Παντόαν. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Repubblica, ο ΙταλόςΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι η κυβέρνησή του εξετάζει την εισαγωγή μέτρων, που σε γενικές γραμμές εμπίπτουν στη δημιουργία «κακής τράπεζας», αλλά μπορούν να πάρουν διάφορες μορφές.

Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (QE) που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των αγορών, όμως ενδέχεται να μην αποτελέσει πανάκεια για τα προβλήματα της Ευρωζώνης, υποστηρίζει η Moody’s, τονίζοντας πως πρέπει να γίνουν περισσότερα προκειμένου να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα των μελών της νομισματικής ένωσης. Το πρώτο που πρέπει να γίνει, σύμφωνα με τον διεθνή οίκο αξιολόγησης, είναι να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, για να ενισχυθεί η κινητικότητα και η μισθολογική ευελιξία των εργαζομένων της Ευρωζώνης.

Την αντίθεσή του στην απόφαση που έλαβε την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για αγορά κρατικών ομολόγων προκειμένου να αποσοβλήσει τον κίνδυνο αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη, εξέφρασε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας, Κλάας Νοτ. Σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο Νοτ είπε πως ο κυριότερος αντίκτυπος αυτής της πολιτικής μπορεί να είναι ότι θα μειωθεί η τιμή του ευρώ έναντι των άλλων νομισμάτων.

Η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε στις αγορές της Αυστραλίας και της Ασίας σε χαμηλό 11ετίας, γεγονός το οποίο εν μέρει αποδίδεται στη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές. Το ευρώ υποχώρησε πριν από λίγο σε μια ισοτιμία 1 προς 1,1998 έναντι του δολαρίου στην πλατφόρμα συναλλαγών EBS, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2003.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα