Από την έντυπη έκδοση
Από παντού βάλλονται τις τελευταίες ημέρες τα ελληνικά εταιρικά και κρατικά ομόλογα, με τους επενδυτές να κατευθύνονται προς την έξοδο και με τη νέα ελληνική κυβέρνηση να κρατά ακόμη κλειστά τα χαρτιά της, δημιουργώντας κλίμα αβεβαιότητας στην ελληνική αγορά και ανησυχίες στον τραπεζικό κλάδο, που βλέπει τις πόρτες να κλείνουν όσον αφορά την πρόσβαση σε χρηματοδότηση.
Η τιμή των ελληνικών τραπεζικών ομολόγων βούλιαξε σε ιστορικό χαμηλό αυτή την εβδομάδα, με τον τραπεζικό κλάδο να δέχεται βαρύ πλήγμα και στο χρηματιστήριο, με αποτέλεσμα να καθίσταται και πάλι ολοένα και πιο εξαρτημένος από τη χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας.
Τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, που γνώρισαν μία «αναγέννηση» στη διάρκεια του 2014, οπότε και κατάφεραν να αντλήσουν από την αγορά ομολόγων 2,25 δισ. ευρώ, «είδαν» τις τελευταίες ημέρες τις μετοχικές τιμές τους να καταρρέουν και τις ομολογιακές αποδόσεις τους να εκτινάσσονται σε δυσθεώρητα ύψη.
Το ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς αξίας 500 εκατ. ευρώ που λήγει τον Μάρτιο του 2017 έχει απόδοση κοντά στο 22%, τη στιγμή που κυμαινόταν στο 5,125% πέρυσι τον Μάρτιο. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στον υπόλοιπο κλάδο, με το ομόλογο της Eurobank με λήξη το 2018 να εμφανίζει απόδοση 17,35%, της Alpha Bank με λήξη το 2017 να φθάνει το 18,29% και της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος με λήξη το 2019 να αγγίζει το 16,29%.
«Εως ότου υπάρξει μία ισχυρή και αξιόπιστη δέσμευση από την Ε.Ε. και την ελληνική κυβέρνηση που να διασφαλίζει έκτακτη ρευστότητα για τις τράπεζες, το σημερινό περιβάλλον δεν προσφέρεται για επενδύσεις», όπως δήλωσε στο Reuters επενδυτής που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, θέση την οποία μοιράζονται και άλλοι επενδυτές και τραπεζίτες. «Δεν πιστεύω ότι θα έχουμε πρόσβαση στην αγορά σε σύντομο χρονικό διάστημα.Πιστεύω ότι θα κλείσει η αγορά τουλάχιστον για τους επόμενους έξι μήνες, εάν όχι περισσότερο» δήλωσε τραπεζική πηγή στο Reuters.
Αλλος επενδυτής εξέφρασε την άποψη ότι τη μεταβλητότητα των τιμών ενέτεινε ακόμη περισσότερο η απροθυμία των επενδυτικών τραπεζών να παράσχουν ρευστότητα στην αγορά ομολόγων, γεγονός που επιδείνωσε ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Ηδη τις τελευταίες εβδομάδες έχουν ενταθεί οι ανησυχίες για εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες. «Αρκετές τράπεζες στάθηκαν στα νούμερα που συζητήθηκαν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για εκροή καταθέσεων ύψους 10 δισ. ευρώ ή και περισσότερο από τα μέσα Δεκεμβρίου του 2014, με 3 δισ. ευρώ μόνο τον Δεκέμβριο και περί τα 8 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο», σύμφωνα με αναλυτές της Citigroup, που συναντήθηκαν με στελέχη των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών αυτή την εβδομάδα.
«Θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε τις πολιτικές που θα ανακοινώσει η νέα κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες. Εάν καταφέρουν να σταματήσουν τις εκροές, τότε οι επενδυτές μπορεί να επιστρέψουν» εκτιμά ο Ντάρεν Ρουάρ της Investec Asset Management.
Kαι οι προκλήσεις δεν σταματούν στον τραπεζικό κλάδο. Αυτή την εβδομάδα «χτυπήθηκε» σκληρά και το ελληνικό κρατικό χρέος, με «αδύναμο κρίκο» τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα που «είδαν» τις αποδόσεις τους να καταρρίπτουν το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο και να ξεπερνούν τις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων, σε αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων, γεγονός που αντανακλά τις ανησυχίες των επενδυτών για την ικανότητα της χώρας να αποπληρώσει το χρέος της.
Η απόδοση των τριετών ελληνικών αυξήθηκε περίπου 900 μονάδες βάσης στη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, ξεπερνώντας χθες το 18%, ενώ του 10ετούς αυξήθηκε περίπου 200 μονάδες βάσης, αγγίζοντας χθες το 10,7%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2013.
To spread του 10ετούς επέστρεψε και πάλι πάνω από τις 1.000 μονάδες βάσης, με την τιμή του ίδιου ομολόγου να κατακρημνίζεται κοντά στα 56 σεντ του ευρώ. «Ο κίνδυνος κουρέματος ή στάσης πληρωμών δεν μπορεί να αποκλειστεί - οι επενδυτές δεν είναι σίγουροι εάν θα αποπληρωθούν στο ακέραιο.
Υπάρχουν πολλά ομόλογα που λήγουν στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, ομόλογα που διακρατούνται από την ΕΚΤ και δάνεια από το ΔΝΤ, δεν γνωρίζουμε με ποιο τρόπο η Ελλάδα θα καταφέρει να εξυπηρετήσει όλο αυτό το χρέος χωρίς συμφωνία με την τρόικα, τη στιγμή που δεν υπάρχει τρόπος χρηματοδότησης των αναγκών της από τις αγορές» εκτιμά ο Πίτερ Σκάφρικ της RBC Capital Markets σε δηλώσεις του στο Reuters.
Εξάρτηση
Οι ελληνικές τράπεζες είναι εξαρτημένες τα μέγιστα από την ΕΚΤ για χρηματοδότηση, κάτι που συνδέεται με τον όρο ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε πρόγραμμα στήριξης από την Ε.Ε.
Οι τράπεζες μπορούν επίσης να προσφύγουν στον μηχανισμό ELA της Τράπεζας της Ελλάδας, όμως σε αυτή τη διευκόλυνση μπορεί να τεθεί περιορισμός και επιπλέον ο ELA είναι περισσότερο κοστοβόρος και υπόκειται στην έγκριση του δ.σ. της ΕΚΤ. Ηδη η Τράπεζα Πειραιώς, η Eurobank και η Alpha Bank έχουν υποβάλει αίτηση για χρηματοδότηση από τον ELA ως προληπτικό μέτρο.
Η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος
Η σημερινή μεγάλη μεταβλητότητα, σύμφωνα με traders της αγοράς που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, έως ότου ξεκαθαρίσουν ακόμη περισσότερο οι θέσεις αλλά και οι προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Υπάρχει όμως και μία μερίδα αναλυτών που εξακολουθεί να είναι «κολλημένη» με τα ελληνικά ομόλογα και θεωρεί υπερβολική την αντίδραση της αγοράς την τελευταία εβδομάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα ζητήσει από τους ιδιώτες ομολογιούχους να επωμιστούν ζημίες, σύμφωνα με τον Χανς Χιουμς της Greylock Capital Management.
O ίδιος θεωρεί ότι οι αγορές έχουν υπερεκτιμήσει την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και τόσο ο κ. Χιουμς όσο και ο Λορέντζο Παγάνι της Pacific Investment Management πιστεύουν ότι θα υπάρξουν πολύ καλές ευκαιρίες για αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων τις επόμενες εβδομάδες.
Αλλωστε, η πρόσφατη ιστορία υπογραμμίζει τόσο τους κινδύνους όσο και την πιθανή ανταμοιβή από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, που υπενθυμίζουν ότι οι επενδυτές που αγόρασαν ελληνικά ομόλογα μετά την αναδιάρθρωση του 2012 ανταμείφθηκαν με τα υψηλότερα κέρδη μεταξύ των ομολόγων ανεπτυγμένων αγορών που παρακολουθούν οι δείκτες του Bloomberg. Πρόκειται δηλ. για κέρδη άνω του 200% συγκριτικά με τα αντίστοιχα 27% στην υπόλοιπη Ευρωζώνη.
ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ - [email protected]