Κλίμα διεθνούς ανασφάλειας

Φόβοι για φαύλο κύκλο αντεκδίκησης
Τρίτη, 23 Μαρτίου 2004 00:01
UPD:06:32

ΒΑΡΥ το κλίμα και μεγάλες οι απώλειες στα διεθνή χρηματιστήρια την πρώτη ημέρα της εβδομάδας, καθώς τα νέα «μέτωπα» αναστάτωσης που ανοίγονται σε διάφορα μέρη του πλανήτη εντείνουν ακόμη περισσότερο τους φόβους για τη διεθνή ασφάλεια.

Η δολοφονία του θρησκευτικού ηγέτη των Παλαιστινίων δημιουργεί απειλές για έναν ασταμάτητο φαύλο κύκλο αντεκδίκησης μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, δημιουργώντας παράλληλα και απειλές κατά των ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, η πολιτική ένταση στην Ταϊβάν από το αμφισβητούμενο εκλογικό αποτέλεσμα επηρέασε τις ασιατικές αγορές.

Δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία, ότι έχει δημιουργηθεί μία ευρύτερη ζώνη γεωπολιτικής έντασης, με επίκεντρο άλλοτε το Ισραήλ, άλλοτε την Ταϊβάν, άλλοτε το Ιράκ και άλλοτε την Ισπανία.

Ο κόσμος έχει μετατραπεί σε ένα επικίνδυνο πεδίο, με τους επενδυτές να φοβούνται ότι αυτό θα έχει επιπτώσεις στην καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη.

Ολοι οι μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street «βούλιαξαν», εν μέσω έντονων ρευστοποιήσεων, με τους επενδυτές να αναζητούν ασφαλές καταφύγιο στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα και στο χρυσό.

Οι μετοχές του αεροπορικού τομέα υποχώρησαν μετά την έκθεση της Διεθνούς Ενωσης Αερομεταφορών, σύμφωνα με την οποία η αμερικανική ταξιδιωτική βιομηχανία παραμένει ακόμη μακριά από μία ισχυρή ανάκαμψη. Η Boeing άσκησε και αυτή πιέσεις στο Dow Jones, μετά την επενδυτική υποβάθμισή της από τη Credit Suisse First Boston.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 121,85 μονάδες, ποσοστό 1,20%, φθάνοντας στις 10.064,75 μονάδες. Με απώλειες 30,57 μονάδων, ποσοστό 1,58%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.909,90 μονάδες.

Στην Ευρώπη, οι χρηματιστηριακοί δείκτες έκλεισαν στα χαμηλότερα του έτους, καθώς οι ρευστοποιήσεις γενικεύθηκαν σε όλους τους τομείς, από ταξίδια και τεχνολογία μέχρι μίντια και τηλεπικοινωνίες, με εξαίρεση τη Belgacom, η μετοχή της οποίας έκλεισε με άνοδο 4,78% κατά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσή της στο χρηματιστήριο.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 υποχώρησε 1,9%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 31 Δεκεμβρίου, ενώ ο DJ Euro Stoxx 50 2,1%. Τα μεγαλύτερα «θύματα» ήταν οι τομείς που είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στον οικονομικό κύκλο, όπως τεχνολογία, αυτοκινητοβιομηχανία, μίντια. Το Λονδίνο έκλεισε με πτώση 1,9%, η Φρανκφούρτη με 2,4%, ενώ το Παρίσι με 2,1%.

Στην Ταϊβάν, οι ανησυχίες για πολιτική αστάθεια οδήγησαν την αγορά σε πτώση 7% και σκόρπισαν «ρίγη» σε ολόκληρη την Ασία, καθώς η οριακή νίκη του προέδρου Τσεν σούι-μπάιαν αμφισβητήθηκε από τον αντίπαλό του. Στην Ιαπωνία, ο Nikkei υποχώρησε 0,88%.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα