Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τρίτη, 23 Μαρτίου 2004 07:01
UPD:07:03

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές, καθώς έντονη ανησυχία επικρατεί ότι μετά τη δολοφονία του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς από τους Ισραηλινούς, θα υπάρξουν αντίποινα στις ΗΠΑ και στις χώρες συμμάχους τους. Οι μετοχές της News Corp. και της Samsung Electronics Co. οδηγούσαν την πτώση.

Στην Ταϊβάν ο δείκτης TWSE περιόρισε τις απώλειές του, καθώς ο πρόεδρος της χώρας αναμένεται να προτείνει στο Κοινοβούλιο την τροποποίηση του εκλογικού νόμου, ώστε να καταστεί δυνατή η ανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, των οποίων το αποτέλεσμα αμφισβητεί η αντιπολίτευση.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific, εκτός της Ιαπωνίας, έχανε ποσοστό 0,2%, φθάνοντας στις 229,94 μονάδες στη 1:18' μ.μ. στο Τόκυο. Ο δείκτης Nikkei υποχωρούσε κατά 0,5%, μετά την υποχώρησή του κατά 2,2%.

Πτωτικά κινούντο οι δείκτες σε όλες τις ασιατικές αγορές, εκτός από τους δείκτες στο Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη, την Ταϊλάνδη και τη Ν. Ζηλανδία.

Ο Nikkei και ο MSCI Asia-Pacific Index, εκτός της Ιαπωνίας, υποχώρησαν και οι δύο περισσότερο από 4%, από την άνοδο που είχαν σημειώσει μέσα στο 2004, μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 200 άνθρωποι, αλλά και τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε ο πρόεδρος της Ταϊβάν την εβδομάδα που πέρασε.

«Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ των επιθέσεων στην Ισπανία και την απόπειρα κατά της ζωής του προέδρου της Ταϊβάν, διεθνώς οι αγορές έδειξαν μια νευρικότητα», ανέφερε ο Robert Howe, ο οποίος διαχειρίζεται 2,5 δισ. δολ. σε μετοχές με την AIG Global Investment Management Corp. στο Τόκυο.

Η δολοφονία του σεΐχη Αχμεντ Γιασίν, του πνευματικού ηγέτη της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, ίσως έχει και άλλες συνέπειες εκτός του πολιτικού αδιεξόδου στο οποίο οδηγούνται Ισραηλινοί και Παλαιστινίοι και ίσως οδηγήσει σε τρομοκρατικές επιθέσεις κατά αμερικανικών στόχων.

Στις ΗΠΑ, ο Standard & Poor's 500 έχασε ποσοστό 1,3%, τη στιγμή που ο Europe Dow Jones Stoxx 50 Index υποχώρησε κατά 2%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα