«Αξιόπιστους» προϋπολογισμούς από το 2005 υποσχέθηκε ο Γ. Αλογοσκούφης

Οι κεντρικοί άξονες του οικονομικού προγράμματος
Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2004 20:15
UPD:20:24

Οι πρώτες ενδείξεις από τη δημοσιονομική απογραφή έρχονται σε πλήρη αντιδιαστολή με την εικόνα που είχε φιλοτεχνηθεί. Αυτό τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνηση.

«Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης για το 2003 είναι περίπου διπλάσιο από την εκτίμηση του προϋπολογισμού του περασμένου Δεκεμβρίου. Αγγίζει το 2,7% του ΑΕΠ, αντί για 1,7% που ήταν η τελευταία εκτίμηση πριν από τις εκλογές. Αυτό δημιουργεί ιδιαίτερα μεγάλα προβλήματα και για τον προϋπολογισμό του 2004, ο οποίος ξεκινά από μία δυσμενέστερη βάση», υπογράμμισε ο κ. Αλογοσκούφης.

Πάντως, ο κ. Αλογοσκούφης προέβλεψε ότι «το δημοσιονομικό πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί παρά τις μεγάλες δυσκολίες που συνεπάγεται η κατάσταση που κληρονομήσαμε. Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας προκειμένου να περιορίσουμε όσο είναι δυνατόν τις αποκλίσεις του προϋπολογισμού του 2004, και για να βάλουμε τις βάσεις για υγιείς, ειλικρινείς και αξιόπιστους προϋπολογισμούς από το 2005».

Ο νέος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών δήλωσε κατά την έναρξη της ομιλίας του ότι θα ήταν ευτυχής αν η κατάσταση της οικονομίας ήταν αυτή που παρουσίασαν τις τελευταίες δύο μέρες ο αρχηγός και τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ως παράδειγμα έφερε το ότι η Ελλάδα έχει «το χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο στην ΕΕ μαζί με την Πορτογαλία».

Για το ρυθμό μεγέθυνσης της οικονομίας που επικαλέστηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι η «ρεαλιστική εκτίμηση που ζήτησε από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών είναι ότι ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης ήταν 4,2% και όχι 5%, όπως αναφέρει η αντιπολίτευση, ενώ αντίστοιχη είναι η πρόβλεψη που γίνεται και για το 2004».

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι ρυθμοί μεγέθυνσης οφείλονται αποκλειστικά και προσωρινά στον κατασκευαστικό τομέα, στην ολοκλήρωση, ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων, κάποιων μεγάλων έργων στο λεκανοπέδιο και στην αύξηση της καταναλωτικής και στεγαστικής πίστης».

Επισήμανε μάλιστα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις τελευταίες προβλέψεις της για την ελληνική οικονομία, εκτιμά ότι αν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής, ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2005 θα μειωθεί στο 3,3%.

Επίσης έκανε λόγο για μεγάλες καθυστερήσεις στο Γ΄ ΚΠΣ, για διατήρηση υψηλού ποσοστού ανεργίας επί μία δεκαετία, για μεγάλες ανισότητες και κακή κατάσταση των δημοσίων οικονομικών, και για μεγάλες περιφερειακές ανισότητες.

Οι κεντρικοί άξονες του οικονομικού προγράμματος

Ο κ. Αλογοσκούφης υποσχέθηκε την εφαρμογή μιας αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής, με ισόρροπη ανάπτυξη που να διαχέεται στην κοινωνία. «Κεντρικός μας στόχος είναι η αύξηση της απασχόλησης» και οι «συναινετικές μεταρρυθμίσεις». Στους κεντρικούς άξονες του οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης περιέλαβε την:

– επίτευξη υψηλού ρυθμού ανάπτυξης που να υπερβαίνει το 5%

– μείωση της ανεργίας κατά 2,5-3 ποσοστιαίες μονάδες και αύξηση της απασχόλησης από το 56,7% του συνολικού πληθυσμού σε ποσοστό άνω του 60% μέχρι το τέλος της επόμενης τετραετίας

– η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας, η βελτίωση της παραγωγικότητας, η βελτίωση της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών, με παράλληλη αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του Γ’ ΚΠΣ, ιδιωτική χρηματοδότηση έργων και υπηρεσιών υποδομής

– σύγκλιση των μισθών και συντάξεων προς το μέσο όρο της ΕΕ στα επόμενα 8-10 χρόνια

– παροχή σε όλους τους πολίτες υψηλής ποιότητας κοινωνικών υπηρεσιών δημόσιας ωφέλειας, προστασία του περιβάλλοντος, των φυσικών πόρων και της εθνικής μας κληρονομιάς.

Επίσης είπε ότι άμεση προτεραιότητα της πολιτικής της κυβέρνησης θα είναι η ενίσχυση του δυναμισμού τομέων όπως ο κατασκευαστικός, αλλά και το να δοθεί νέος δυναμισμός σε τομείς όπου η Ελλάδα υστερεί παρά τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα (αγροτικός τομέας, τουρισμός, μεγάλο μέρος της βιομηχανίας και του εμπορίου, η παραγωγή ενέργειας, οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές).

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα