Market beat: Περιορίστηκε ο χρόνος προεξόφλησης των αρνητικών ενδεχόμενων μετά την κάλπη

Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2015 09:56
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Μετά από τη συνεδρία της Παρασκευής δεν υπάρχει περιθώριο χρονικά για προεξόφληση των εξελίξεων που θα δρομολογήσει το όποιο εκλογικό αποτέλεσμα. Συνεπώς η αύξηση του τζίρου θα μπορούσε να θεωρηθεί αν δεν συνοδεύεται με ανοδική δυναμική αρνητική εξέλιξη καθώς θα αποκαλύψει πως ο χρόνος προεξόφλησης του χειρότερου σενάριου για την οικονομία δεν ήταν αρκετός. Ούτε τα επίπεδα τιμών που σημειώθηκαν στην βουτιά της 29/12 αρκούν σύμφωνα με τα μοντέλα των ξένων θεσμικών. Για την ώρα πάντως, οι συναλλαγές έχουν αποκαλύψει πως οι 240 μονάδες για τον 25άρη και οι 757 για τον ΓΔ φθάνουν και αρκούν για να αποτυπώσουν την χειρότερη εκδοχή για τις μετεκλογικές εξελίξεις.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Αλλά σήμερα και ενώ θα είναι σε λειτουργία η αγορά μας, η ΕΚΤ θα κάνει την πολυαναμενόμενη ανακοίνωση επί του προγράμματος αναθέρμανσης της οικονομικής δραστηριότητας στο ευρωσύστημα  μέσω αγορών, ανά μήνα, κρατικών ομολόγων. Το ευρώ σήμερα το πρωί στην Ασία διαπραγματεύθηκε, μεταξύ 1,1629 και 1,1589 δολαρίων, κινείται μακριά από ένα ναδίρ 11ετίας στα 1,14595 δολάρια την περασμένη εβδομάδα, καθώς η αγορά προτίμησε να μαζέψει ελαφρά τις θέσεις short πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Οι αναλυτές διεθνώς γύρω από το ζήτημα αυτό υπολογίζουν πως δεν υπήρχε πολύς χώρος για να πέσει το ευρώ, με δεδομένο το πόσο πολύ και για πόσο χρονικό διάστημα οι traders στις αγορές νομισμάτων είχαν ήδη προεξοφλήσει την απόφαση της ΕΚΤ να επεκτείνει το πρόγραμμά της, αγοράς περιουσιακών στοιχείων, ώστε να συμπεριλάβει κρατικά ομόλογα. Μια πηγή δήλωσε στο Reuters πως η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΚΤ έχει προτείνει ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), που θα επιτρέψει στην τράπεζα να αγοράζει  50 δισεκατομμύρια ευρώ ή 58 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα ανά μήνα από το Μάρτιο.

Ωστόσο σε αυτή την παγκόσμια συγκυρία, η απόφαση της ΕΚΤ πιθανά να έρθει μαζί με κάποιες διευκρινήσεις, σχετικά με την ελληνική περίπτωση και κάτι τέτοιο θα προκαλέσει πιθανά μια ανατάραξη στο ταμπλό. Θεωρητικά με τη χώρα εντός προγράμματος και χωρίς εκλογικό αποτέλεσμα, δεν θα χρειαστεί κάποια εξαίρεση στην απόφαση της ΕΚΤ, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί αντίκτυπος από απάντηση του Ντράγκι σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις.   

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Με μικρά κέρδη έκλεισαν την Τετάρτη οι δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να λαμβάνουν ώθηση από τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου του 2014 που ανακοίνωσαν οι εισηγμένες, ενώ αναμένουν με θετικές προσδοκίες τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,22% στις 17.554,28 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε άνοδο 0,27% στις 4.667,42 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με κέρδη 0,47% στις 2.032,12 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Netflix ενισχύθηκε κατά 17%, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δ' τριμήνου, τα οποία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ειδικότερα, η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη 83,4 εκατ. δολάρια ή 1,35 δολάρια ανά μετοχή έναντι 48,4 εκατ. δολάρια ή 79 σεντς ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα.

Επίσης, στο +4,9% έκλεισε η Cree, καθώς τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το τελευταίο τρίμηνο του 2014 ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Μάλιστα, η Stephens αναβάθμισε τη σύσταση της σε buy από hold προηγουμένως.

Στον αντίποδα, η IBM υποχώρησε 3,5%, καθώς ανακοίνωσε πτώση στα έσοδα από το τμήμα υπηρεσιών παγκόσμιας τεχνολογίας και τις πωλήσεις λογισμικού.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, αύξηση 4,4% καταγράφηκε στις ενάρξεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2014. Για το σύνολο του 2014, καταγράφηκαν συνολικά 1,1 εκατ. ενάρξεις νέων κατοικιών, που αποτελεί το υψηλότερο νούμερο από το 2007 και είναι σχεδόν 9% υψηλότερο έναντι του 2013.

ΕΥΡΩΠΗ

Ένα μίνι ράλι κατέγραψαν την τελευταία ώρα της χθεσινής συνεδρίασης οι ευρωπαϊκοί δείκτες, ανατρέποντας το αρνητικό ενδοσυνεδριακό κλίμα, καθώς διέρρευσε στα διεθνή μέσα ότι η πρόταση που εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την εφαρμογή προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) προβλέπει αγορές κρατικών ομολόγων 50 δις ευρώ μηνιαίως.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,63% στις 6.728 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε 0,41% στις 10.299 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,88% στις 4.484 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε κέρδη 0,51% στις 357,79 μονάδες, διευρύνοντας για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση το ανοδικό του σερί. Από τις 5 Ιανουαρίου, ο δείκτης έχει καταγράψει κέρδη 5,3%.

Σήμερα, Πέμπτη, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συνεδρίαση του δ.σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου και εκτιμάται ότι θα αναληφθούν νέες δράσεις για την καταπολέμηση του αποπληθωρισμού και την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Εάν επιβεβαιωθούν όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, η ΕΚΤ θα παρουσιάσει ένα σημαντικό πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων.

Στο ταμπλό, η ολλανδική ASML Holding σημείωσε κέρδη 1,6%, μετά την ανακοίνωση ότι οι πωλήσεις του πρώτου τριμήνου του νέου έτους θα ξεπεράσουν τις προβλέψεις των αναλυτών. Επίσης, η εταιρεία ανακοίνωσε πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών ύψους 1 δισ. ευρώ.

Επίσης, η Alstom κέρδισε 3,9%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα έσοδα του τρίτου τριμήνου χρήσης αυξήθηκαν κατά 11%. Επίσης, η διοίκηση επιβεβαίωσε τις προβλέψεις της για τον ρυθμό αύξησης των ετήσιων εσόδων.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, περαιτέρω βελτίωση παρουσίασε η αγορά εργασίας στη Βρετανία τον Νοέμβριο, καθώς ο χαμηλός πληθωρισμός συνέχισε να δίνει ώθηση στο βιοτικό επίπεδο, ενώ το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε κάτω από το 6% για πρώτη φορά σε διάστημα άνω των έξι ετών.

ΧΑ

Ισχυρές απώλειες κατέγραψε χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κοντά στην κρίσιμη στήριξη των 780 μονάδων, αποτιμώντας τον κίνδυνο η ελληνική οικονομία να χάσει τη δυναμική της ανάπτυξης και να βρεθεί εκ νέου σε ένα καθοδικό σπιράλ. 

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 2,40% στις 782,88 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά ήταν στις 799,62 μονάδες και η χαμηλότερη στις 777,73. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 30,30% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τρίτης, διαμορφούμενη στα 54,58 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 5,62 εκατ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες σήμερα κάλυψαν το 45,5% του τζίρου. O OΠΑΠ απορρόφησε το 11,15% με τα 6,69 εκατ. ευρώ των συναλλαγών του, οι μετοχές των ΟΤΕ, ΕΧΑΕ και ΔΕΗ απορρόφησαν το 17,8% του τζίρου, ενώ οι τίτλοι των Jumbo, Folli Follie και Aegean άλλο ένα 8,30%. Έχουμε δηλαδή μία ενδεκάδα τίτλων να καλύπτει το 83% περίπου του συνολικού τζίρου.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ελληνική οικονομία έχει χάσει πολύτιμο χρόνο για τη συνέχιση της ανάκαμψης, ενώ οι διαρροές περί εκροών καταθέσεων μόνο καλό δεν κάνουν, τόσο στις τράπεζες, όσο και στο σύνολο των εισηγμένων. Μπορεί μέχρι τώρα το μέγεθος των εκροών να παραμένει υπό έλεγχο, ενώ μέρος αυτών μπορεί να αποδοθεί σε συγκυριακούς παράγοντες, ωστόσο τα χαρτοφυλάκια των επενδυτών θα πρέπει να ενσωματώσουν σε κάποιο βαθμό (περιορισμένο προς το παρόν) και αυτόν τον κίνδυνο. 

Στο μεταξύ, αβέβαιη παραμένει η «συμμετοχή» των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η ανακοίνωση του οποίου αναμένεται μετά την αυριανή συνεδρίαση του συμβουλίου των διοικητών. Το πιθανότερο σενάριο είναι τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία δεν διαθέτουν τον επενδυτικό βαθμό, να συμπεριληφθούν υπό τον όρο η χώρα να βρίσκεται υπό ένα πρόγραμμα προσαρμογής, θέτοντας έτσι σοβαρά διλήμματα στην νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. 

Στο ταμπλό τώρα, στις 247,40 μονάδες έκλεισε ο FTSE 25 με πτώση 2,56%, ενώ η καθαρή  αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 55,49 εκατ. ευρώ και στο 91,5% του συνόλου. Μόλις μία μετοχή του θετική (Aegean +0,97%)  και δύο σταθερές (ΕΤΕ και Grivalia).

Τις μεγαλύτερες απώλειες από τις υπόλοιπες είχαν οι Alpha Bank  με -7,78%, η MIG στο -7,26%, η Eurobank στο -5,92%, η Folli Follie στο -5,36%, η ΔΕΗ με πτώση 4,63%, η Πειραιώς με απώλειες 4,57%, η Βιοχαλκο στο -4,50%, η ΕΧΑΕ -4,36% και η Τέρνα Ενεργειακή -3,16%.

Ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε στο εύρος των 91,09 μονάδων (+0,50%) και 86,41 μονάδων (-4,67%) για να ολοκληρώσει στο -4,30% στις 86,74 μονάδες. Μεγάλες απώλειες για τα Warrants, με αυτό της Alpha Bank (ΑΛΦΑΤΠ) να κλείνει στο -14,93%, στη τιμή του 0,5700 και με τζίρο 1,84 εκατ. ευρώ, στο -9,37% το ΠΕΙΡΤΠ με τζίρο 152,5 χιλ. ευρώ και -7,64% για το ΕΤΕΤΠ με 58,3 χιλ. ευρώ. Η αξία των συναλλαγών τους ανήλθε συνολικά σε 2,05 εκατ. ευρώ περίπου και στο 3,4% του συνολικού. 

O MidCap20 τώρα υποχώρησε 1,52% στις 754,54 μονάδες με τον δικό του τζίρο στις 932 χιλ. ευρώ. Με μία ανοδική (Autohellas στο +0,97%), τέσσερις χωρίς αλλαγή τιμής (Frigoglass, Fourlis, MLS και Aττικής) και 15 πτωτικές (Πλαστικά Θράκης -6,48%, Ιντρακομ -6,36%, Σωληνουργεία Κορίνθου -6,20%, Ελληνικά Καλώδια -5,86%, Χαλκορ -5,59%).

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος του Εμπορίου (-5,35%), ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Ασφαλειών (+2,86%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 21 κινήθηκαν ανοδικά, 86 καθοδικά, ενώ η τιμή 26 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Επιμένουμε: Οι αισιόδοξοι θεωρούν πως η προεξόφληση του χειρότερου σεναρίου έγινε ήδη με τη βουτιά στις 29/12. Η στήλη περιμένει να οδηγηθεί ο 25άρης στα επίπεδα ελαφρά χαμηλότερα από τις 239 μονάδες, δηλαδή να βρεθεί κάτω από τα χαμηλά μήνα και 12μηνου αλλά πάνω στην οροφή που ορίσανε κάποιες συνεδριάσεις τον Ιούλιο μετά την εκλογική αναμέτρηση του 2012.

Η περίοδος που ανάγκασε τις τράπεζες να περάσουν σε επενδυτική δυσμένεια έχει προκαλέσει μια διαφοροποίηση στην πορεία του ΓΔ έναντι του 25άρη γιατί φαίνεται πως στον ΓΔ μετράει η πορεία της ΕΕΕ περισσότερο από ότι στον δείκτη των blue chip. Έτσι για τον ΓΔ η στήριξη μετά από πιθανό ξέσπασμα πιέσεων εντοπίζεται στην οροφή της ανόδου από τον Ιούνιο του 2012 που είναι στην περιοχή των 620 μονάδων την περίοδο που ο 25άρης βρισκόταν λίγο κάτω από τις 240. Ενώ για την ώρα στήριξη στον ΓΔ δίνουν τα στατιστικά από τις συνεδριάσεις του Σεπτεμβρίου του 2012 όπου η ζώνη τιμών που σχηματίστηκε έχει χαμηλά στις 735 μονάδες και υψηλά στις 755 που πρόσφατα λειτούργησαν ως στήριξη αφού είναι τα ελάχιστα για το τελευταίο 12μηνο.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές κράτησαν τους βασικούς δείκτες κοντά στα επίπεδα των υψηλών οκτώ εβδομάδων σήμερα Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν για το πιθανό μέγεθος και το πεδίο εφαρμογής του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που είναι έτοιμη να παρουσιάσει αργότερα μέσα στην ημέρα, σε μια προσπάθεια να αναζωπυρώσει την αδυνατισμένη οικονομία της ζώνης του ευρώ.

Το ευρώ ήταν πιο ήσυχο πριν από την απόφαση της ΕΚΤ μετά από το ευρύ φάσμα διακύμανσης της προηγούμενης ημέρας, ενώ το καναδικό δολάριο έκλεψε τα φώτα της δημοσιότητας μετά τη βουτιά του σε χαμηλά σχεδόν έξι χρόνια, μετά από την αιφνιδιαστική κίνηση της Τράπεζας του Καναδά να μειώσει το overnight επιτόκιο της ώστε να ομαλοποιηθεί η οικονομία από την πρόσφατη βύθιση στις τιμές του πετρελαίου.

Ευρύτερα η ψυχολογία της αγοράς ήταν ελαφρώς θετική για τα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, υποστηρίζεται από τις επιθετικές ενέργειες από τις κεντρικές τράπεζες που επιδιώκουν να καταπολεμήσουν τον αποπληθωρισμό. Ασιατικές μετοχές αυξήθηκαν, οι αποδόσεις ήταν υψηλότερες, και των πιστωτικών spreads ήταν αυστηρότερη.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν στο +0,3%, παραμένοντας σε υψηλά επίπεδα σχεδόν 8 εβδομάδων. Οι χρηματιστηριακές αγορές στην Αυστραλία +0,43% και τη Μαλαισία +0,56% ξεχώρισαν στην περιοχή, ενώ ο Nikkei της Ιαπωνίας ήταν στο +0,28%.

Το ευρώ διαπραγματεύθηκε, μεταξύ 1,1629 και 1,1589 δολαρίων, κινείται μακριά από ένα ναδίρ 11ετίας στα 1,14595 δολάρια την περασμένη εβδομάδα, καθώς η αγορά προτίμησε να μαζέψει τις θέσεις short πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Οι αναλυτές της αγοράς υπολογίζουν πως δεν υπήρχε πολύς χώρος για να πέσει το ευρώ, με δεδομένο το πόσο πολύ και για πόσο χρονικό διάστημα οι traders στις αγορές νομισμάτων είχαν ήδη προεξοφλήσει την απόφαση της ΕΚΤ να επεκτείνει το πρόγραμμά της, αγοράς περιουσιακών στοιχείων, ώστε να συμπεριλάβει κρατικά ομόλογα.

Μια πηγή δήλωσε στο Reuters πως η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΚΤ έχει προτείνει ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), που θα επιτρέψει στην τράπεζα να αγοράζει 50 δισεκατομμύρια ευρώ ή 58 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα ανά μήνα από το Μάρτιο.

Ο αντίκτυπος για το ευρώ μετά από μια τέτοια ανακοίνωση σήμερα είναι θέμα συζήτησης με δεδομένες τις υψηλές προσδοκίες της αγοράς, καθώς ο κανόνας «αγόραζε στη φήμη, πούλα στην πραγματικότητα» σαν αντίδραση σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, με πιθανό ένα short squeeze, εκτός αν ανακοινωθεί κάτι πιο σημαντικό από ό, τι αναμένεται σχολιάζανε σήμερα από την Barclays. Αλλά ο αναλυτής της, Mitul Kotecha, αναμένει να διατηρηθούν οι καθοδικές πιέσεις στο ευρώ με πιθανότητα να πέσει στα 1,07 δολάρια έως το τέλος του 2015.

Το δολάριο κέρδισε 0,3% έναντι του γιεν και διαπραγματεύεται στα 118.27 γιεν, ακόμη μακριά από τα κέρδη της Τετάρτης αφού η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε σταθερή την πολιτική της.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου βυθίζονται από τις προσδοκίες ότι η απόφαση της ΕΚΤ να ξεκινήσει πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα μπορούσε να ενισχύσει το δολάριο και να ασκήσει καθοδικές πιέσεις στο εμπόρευμα.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Κώστας Φέγγος της Versal ΑΕΠΕΥ

Προχωράμε ολοταχώς για εκλογές. Γιατί χρειαζόμαστε εκλογές κανείς δεν καταλαβαίνει. Τι καλό θα βγάλουν οι εκλογές κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει με βεβαιότητα. Αλλά σαν Έλληνες θεωρούμε τις εκλογές καλό πράγμα. Εξάλλου προεκλογικά κυκλοφορεί χρήμα. Οπότε όλοι είναι χαρούμενοι. Ή μήπως για πρώτη φορά όλοι είναι μουδιασμένοι;

Εδώ και μήνες, λόγω της κατακόρυφης αύξησης της πολιτικής αβεβαιότητας, η Οικονομία έχει "τραβήξει χειρόφρενο". Τίποτε δεν κινείται και ότι προγραμματιζόταν, έχει αναβληθεί. Λόγω της γενικά κακής κατάστασης της Οικονομίας, είναι σαν να τραβήξαμε χειρόφρενο στη μέση ενός δρόμου ταχείας κυκλοφορίας και τώρα περιμένουμε τον νέο οδηγό που θα μας πάρει από κει, πριν μας πατήσουν τα φορτηγά που περνάνε.

Το χειρότερο σενάριο είναι δεύτερες εκλογές, γιατί παραμένοντας για πολύ στο μέσο του δρόμου, είναι σίγουρο ότι κάποιος θα μας πατήσει. Το καλύτερο σενάριο είναι να συνεργαστούν όλοι οι επιβάτες, κάνοντας ο καθένας ότι γνωρίζει καλύτερα και ότι έχει την εμπειρία να κάνει, ώστε να σώσουν τις ζωές τους. Στο ενδιάμεσο υπάρχουν πολλές αποχρώσεις του γκρι.
Σίγουρα η Δευτέρα 26/1, θα είναι ενδιαφέρουσα μέρα. Μέχρι τότε καλό βόλι.

Αλλά τα βόλια είναι επικίνδυνα πράγματα και πρέπει να τα χειριζόμαστε με προσοχή.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Τα μάτια όλων σήμερα στην ΕΚΤ

Περιμένουμε μια ανοιχτή δέσμευση -τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2016- για τις συνολικές μηνιαίες αγορές περιουσιακών στοιχείων ύψους περίπου 50 δις, μέχρι να εκπληρωθεί ο άμεσος στόχος της ΕΚΤ για επέκταση του ισολογισμού της κατά 1 τρις ευρώ. Το ύψος, ωστόσο, θα μπορούσε να προσαρμοστεί και προς τις δύο κατευθύνσεις, προς τα πάνω ή προς τα κάτω, εάν αυτό απαιτήσει ο απώτερος στόχος της ΕΚΤ να επαναφέρει τον πληθωρισμό πάνω από το μεσοπρόθεσμο μέσο όρο ώστε να πλησιάσει λίγο κάτω από 2%.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Με το βλέμμα στραμμένο στον Μάριο Ντράγκι βρίσκεται το εγχώριο οικονομικό και πολιτικό σύστημα, καθώς οι αποφάσεις για την ποσοτική χαλάρωση στο μέρος που αφορούν την Ελλάδα θα δώσουν ένα στίγμα πολιτικό, αφού η αγορά κρατικών ομολόγων αναμένεται να συνδεθεί με την ύπαρξη προγράμματος, ενώ κρίσιμο θα είναι το όφελος για την οικονομία από τη συμμετοχή των ελληνικών τίτλων στο QE.

«Φρένο» στα περί πιθανής διαγραφής του ελληνικού χρέους επιχειρεί να βάλει ο επικεφαλής της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ο καθένας πρέπει να μπορεί να σταθεί στα πόδια του». «Δεν τίθεται θέμα διαγραφής ελληνικού χρέους, οι Έλληνες πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους», αναφέρει ο Βέμπερ σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Oberösterreichische Nachrichten».

Εγκρίθηκε η γραμμή παροχής έκτακτης ρευστότητας προς τις συστημικές ελληνικές τράπεζες, όπως αναμενόταν, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), έπειτα από σχετικό αίτημα που είχε καταθέσει η Τράπεζα της Ελλάδος. Προκειμένου να αποφορτιστούν οι πιέσεις στη ρευστότητα που συνεχίζονται, με τη σταθερά υψηλή εκροή καταθέσεων καθημερινά και την ανάγκη διατήρησης διαθέσιμης ρευστότητας για την κάλυψη εντόκων γραμματίων, άνοιξε με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της EKΤ, η εναλλακτική του Emergency Liquidity Assistance (ELA) για τις ελληνικές τράπεζες που ενέκρινε το ελληνικό αίτημα.

Στη συνεδρίαση της 28ης Ιανουαρίου θα συζητηθεί η αξιολόγηση της τεχνικής έκθεσης για την Ελλάδα και συνακόλουθα την εισήγηση για την παραπομπή του ζητήματος στο Συμβούλιο Διοίκησης της EBRD διευκρινίζει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Στην αξιοποίηση ακόμα τριών ακινήτων προχώρησε το ΤΑΙΠΕΔ μέσα από τη διαδικτυακή πλατφόρμα ηλεκτρονικών δημοπρασιών e-Auction. Το πρώτο ακίνητο βρίσκεται στην Πλάκα, οδός Θέσπιδος 20 και πλειοδοτήθηκε στο ποσό των 300.000, το δεύτερο ακίνητο, το Ειρηνοδικείο Μεσσήνης, στο ποσό των 230.000 ευρώ και τέλος το Ειρηνοδικείο Παραμυθιάς πλειοδοτήθηκε στο ποσό των 210.000 ευρώ.

Εργολαβική σύμβαση για την Μελέτη-Κατασκευή-Λειτουργία του έργου «Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων οικισμών Ποτου-Λιμεναριων Δήμου Θάσου», ποσού 5.530.944,92 ευρώ (με ΦΠΑ 16%), υπέγραψαν στις 19 Ιανουαρίου η εταιρεία Envitec Α.Ε., ο δήμος Θάσου και η Δ.Ε.Υ.Α. Θάσου.

Την πρόθεσή της να συμμετάσχει σε διαγωνισμό της Διεύθυνσης Υλικού & Προμηθειών της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού Α.Ε. γνωστοποίησε η εταιρεία ΕΛΤΡΑΚ Α.Ε. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο διαγωνισμός αφορά στην προμήθεια ανατρεπόμενων χωματουργικών φορτηγών ηλεκτρικής (AC) ή μηχανικής μετάδοσης κίνησης ωφέλιμου φορτίου 175t±10 tonnes (181,9-203,9 SHTNS).

Νέα στρατηγική συνεργασία σύναψε η Eurobank με τη Μαρινόπουλος Α.Ε. για τα καταστήματα Carrefour, Carrefour Μαρινόπουλος και Carrefour Express. Βάσει της νέας αυτής συνεργασίας, οι κάτοχοι πιστωτικών και χρεωστικών καρτών Eurobank, για κάθε αγορά με την κάρτα τους στα καταστήματα Carrefour, Carrefour Μαρινόπουλος και Carrefour Express της εταιρείας Μαρινόπουλος, κερδίζουν 2% επιστροφή σε ευρώ. Ταυτόχρονα, μπορούν να εξαργυρώνουν τα διαθέσιμα ευρώ τους πληρώνοντας λιγότερο ή και καθόλου στις επόμενες αγορές τους.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Την πλήρη ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ως προς τη λήψη αποφάσεων, υπογράμμισε για άλλη μια φορά η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας πάντως πως το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Ευρωζώνης θα πρέπει να αποφύγει να στείλει μηνύματα που θα υπονομεύσουν την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Το στόχο των 50 δισ. ευρώ μηνιαίως αναμένεται να θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο σχέδιο αγοράς κρατικών ομολόγων, το οποίο και εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει μετά τη συνεδρίαση της Πέμπτης, 22 Ιανουαρίου, ξεκινώντας μια νέα περίοδο νομισματικής πολιτικής στην βραχύβια ιστορία της Ευρωζώνης. 

Την πρόθεση της Πορτογαλίας να «αποπληρώσει νωρίτερα» το δάνειο που έλαβε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης, γνωστοποίησε η υπουργός Οικονομικών Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκι. Η Πορτογαλία, η οποία δεν χρειάστηκε την τελευταία δόση της βοήθειας, έχει λάβει περισσότερα από 25 δισεκατομμύρια ευρώ από το ΔΝΤ, ένα ποσό που αποτελεί μέρος του πακέτου ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ που δόθηκε στη χώρα τον Μάιο του 2011.

Την πρόθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να υποστηρίξει ένα μεγαλύτερο και πιο μακροπρόθεσμο σχέδιο χρηματοδότησης για την Ουκρανία από ότι είναι το τρέχον πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας, με αντάλλαγμα μια συμφωνία διαρθρωτικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων εξέφρασε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Μιλώντας μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος και υπέβαλε το σχετικό αίτημα, η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε προς τους δημοσιογράφους: «Εγώ θα το υποβάλλω (σ.σ.το αίτημα) στο Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο θα συνέλθει το συντομότερο δυνατόν. Θα προτείνω την έγκρισή του».

Η διεθνής τρομοκρατία, οι τιμές του πετρελαίου αλλά και η στάση της Ρωσίας στην Ουκρανία θα είναι τα κεντρικά ζητήματα που θα απασχολήσουν το φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, το οποίο άνοιξε χθες τις πύλες του. Το ετήσιο φόρουμ, που παρακολουθούν οι κορυφαίοι αναλυτές, τραπεζίτες, επενδυτές και πολιτικοί παγκοσμίως, θα διαρκέσει από 21 έως και τις 24 Ιανουαρίου, ενώ θα συζητηθούν κρίσιμα ζητήματα της παγκόσμιας οικονομίας. Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, πάνω από 2.500 επιχειρηματίες και 40 αρχηγοί κρατών θα παρευρεθούν στο φετινό φόρουμ.

Tην περικοπή περισσότερων από 4.000 θέσεων εργασίας σχεδιάζει μέσα στον επόμενο χρόνο η American Express, όπως μετέδωσε χθες το CNBC, επικαλούμενο εκπρόσωπο της εταιρείας που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Σε επικοινωνία που είχε το Reuters με την εταιρεία, η τελευταία δεν θέλησε να προβεί σε κάποιο σχόλιο.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα