Μίνι ράλι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2015 19:12
UPD:19:14
EPA/JUAN CARLOS HIDALGO

Φωτογραφία αρχείου.

Ένα μίνι ράλι κατέγραψαν την τελευταία ώρα της σημερινής συνεδρίασης οι ευρωπαϊκοί δείκτες, ανατρέποντας το αρνητικό ενδοσυνεδριακό κλίμα, καθώς διέρρευσε στις διεθνή μέσα ότι η πρόταση που εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την εφαρμογή προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) προβλέπει αγορές κρατικών ομολόγων 50 δισ. ευρώ μηνιαίως.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,63% στις 6.728 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε 0,41% στις 10.299μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,88% στις 4.484 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε κέρδη 0,51% στις 357,79 μονάδες, διευρύνοντας για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση το ανοδικό του σερί. Από τις 5 Ιανουαρίου, ο δείκτης έχει καταγράψει κέρδη 5,3%.

Αύριο, Πέμπτη, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συνεδρίαση του δ.σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου και εκτιμάται ότι θα αναληφθούν νέες δράσεις για την καταπολέμηση του αποπληθωρισμού και την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Εάν επιβεβαιωθούν όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, η ΕΚΤ θα παρουσιάσει ένα σημαντικό πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων.

Στο ταμπλό, η ολλανδική ASML Holding σημείωσε κέρδη 1,6%, μετά την ανακοίνωση ότι οι πωλήσεις του πρώτου τριμήνου του νέου έτους θα ξεπεράσουν τις προβλέψεις των αναλυτών. Επίσης, η εταιρεία ανακοίνωσε πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών ύψους 1 δισ. ευρώ.

Επίσης, η Alstom κέρδισε 3,9%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα έσοδα του τρίτου τριμήνου χρήσης αυξήθηκαν κατά 11%. Επίσης, η διοίκηση επιβεβαίωσε τις προβλέψεις της για τον ρυθμό αύξησης των ετήσιων εσόδων.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, περαιτέρω βελτίωση παρουσίασε η αγορά εργασίας στη Βρετανία τον Νοέμβριο, καθώς ο χαμηλός πληθωρισμός συνέχισε να δίνει ώθηση στο βιοτικό επίπεδο, ενώ το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε κάτω από το 6% για πρώτη φορά σε διάστημα άνω των έξι ετών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα