Market beat: Σήμερα αποκαλύπτονται τα αίτια των ισχυρών πιέσεων, στο τέλος χθες

Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2015 10:33
UPD:10:36
INTIME NEWS/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Το ΧΑ διέκοψε την ανοδική δυναμική που επικράτησε επί τρεις συνεδριάσεις και αυτό θα ήταν, σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές, κάτι που δεν θα προκαλούσε μεγάλη ανησυχία. Διότι το μέγεθος των κερδών που σημειώθηκαν για επιμέρους τίτλους, δικαιολογούσε την πίεση από ρευστοποιήσεις θέσεων, για ενθυλάκωση κερδών από τους επενδυτές που κινούνται με βραχυπρόθεσμων οριζόντων απαιτήσεις αποδόσεων. Αλλά η επιβάρυνση του διεθνούς κλίματος, δεν επιτρέπει να κατανοήσουμε τη φύση και τη διάρκεια των πιέσεων που ξέσπασαν στο τέλος των συναλλαγών μιας μέρας που ως το τέλος σχεδόν ήταν εμφανής η προσπάθεια να μην εγγραφούν τιμές κάτω από το ελάχιστο μέρας για τον 25άρη που σημειώθηκε στο πρώτο πεντάλεπτο.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Όμως και ενώ ο δείκτης των θεσμικών πέρασε σε θετικό πεδίο σχετικά γρήγορα και άνετα, την ώρα που τα χρηματιστήρια του ευρώ βούλιαζαν, μετά τις 15:00 οι πιέσεις που επανήλθαν, ήταν τόσο ισχυρές, που τα επίπεδα λίγο πάνω από τις 263 μονάδες επανεμφανίστηκαν.

Το ευχάριστο, από τα διεθνή, ήταν ότι από το Δικαστήριο της Ευρώπης, η απόφαση που πάρθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα, δικαιώνει τις ως τώρα επιλογές του κ Ντράγκι. Το δυσάρεστο ήταν μια δέσμη μακροοικονομικών στοιχείων από Ευρωζώνη, Εν Βασίλειο και ΗΠΑ, αλλά και η διαρκής υποχώρηση των τιμών στα commodities. Η πτήση των κεφαλαίων προς ασφαλή επενδυτικά λιμάνια προκάλεσε βουτιά των αποδόσεων των ομολόγων των ισχυρών οικονομιών. Μαζί υποχώρησαν και των ελληνικών ομολόγων.    

Η εκπνοή των σειρών Ιανουαρίου είναι μια ανάσα πριν την έλευσή της και φυσικά οι επενδυτές εντατικοποίησαν τις κινήσεις για τη μετακύληση θέσεων έχοντας πλέον μειώσει τα ανοικτά συμβόλαια στη σειρά Ιανουαρίου σε 20.221 ενώ οι ανοικτές θέσεις της σειράς Φεβρουαρίου ξεπέρασαν τις 34.300. Ο δείκτης έπεσε στις 264 μονάδες χονδρικά, και η τιμή εκκαθάρισης για τη σειρά που αύριο μετά τις 14:00 θα είναι κυρίαρχη ορίστηκε στις 256,75 μονάδες. Η προπορεία του 25άρη είναι πάλι πάνω από επτά μονάδες έναντι του ΣΜΕ Φεβρουαρίου μια μέρα που ο ημερήσιος όγκος ξεπέρασε τα 22.450 συμβόλαια. Επέστρεψαν συνεπώς στις αρνητικές προσδοκίες για την βραχυπρόθεσμη πορεία του δείκτη των blue chip που εξακολούθησαν να εμφανίζουν τζίρο πάνω από τα 60 εκατ. ευρώ.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Με απώλειες έκλεισαν την Τετάρτη οι αμερικανικοί δείκτες, επηρεασμένοι από τα μέχρι τώρα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται για το τελευταίο τρίμηνο του 2014. Ωστόσο, οι απώλειες μειώθηκαν στο τέλος της συνεδρίασης, λόγω αφενός της σημαντικής ανόδου του αργού και αφετέρου από τα στοιχεία της Federal Reserve που έδειξαν συνέχιση της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας. 

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 1,06% στις 17.426,90 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq  σημείωσε πτώση 0,48% στις 4.639,32 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με απώλειες 0,58% στις 2.011,29 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Tesla Motors σημείωσε απώλειες κατά 5,7%, μετά τις εκτιμήσεις του διευθύνοντος συμβούλου Έλον Μασκ, ότι η εταιρεία μπορεί να γίνει κερδοφόρα το 2020, όταν και οι ετήσιες πωλήσεις αναμένεται να φτάσουν τις 500 χιλ. οχήματα.

Επίσης, η JPMorgan υποχώρησε κατά 3,6%, μετά την ανακοίνωση ότι τα καθαρά κέρδη της το τελευταίο τρίμηνο του 2014 υποχώρησαν στα 4,9 δισ. δολάρια, μειωμένα σε σύγκριση με το γ’ τρίμηνο από τα 5,3 δισ. δολάρια.

Η Wells Fargo έχασε 1,1%, παρά το γεγονός ότι τα καθαρά κέρδη το δ' τρίμηνο του έτους ανήλθαν στα 5,71 δισ. δολάρια, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ανά μετοχή τα κέρδη άγγιξαν τα 1,02 δολάρια.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, απρόσμενη πτώση παρουσίασαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, κυρίως εξαιτίας των μειωμένων τιμών της βενζίνης.

Επίσης, σύμφωνα με την οικονομική θεώρηση της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), γνωστή και ως «Beige Book», η αμερικανική οικονομία συνεχίζει τον ήπιο ρυθμό ανάπτυξης της, ενώ έντονα είναι τα σημάδια βελτίωσης στον κλάδο των λιανικών πωλήσεων και της μεταποίησης, καθώς και στην αγορά εργασίας. 

ΕΥΡΩΠΗ

Με απώλειες έκλεισαν χθες οι ευρωπαϊκοί δείκτες, διορθώνοντας από τα υψηλά πέντε εβδομάδων που βρέθηκαν χθες, καθώς εκδηλώθηκαν ισχυρές πιέσεις από την πτώση του κλάδου ενέργειας και εμπορευμάτων.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100  υποχώρησε κατά 2,35% στις 6.388 μονάδες, ο γερμανικός DAX  κατέγραψε πτώση 1,25% στις 9.817 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με απώλειες 1,57% στις 4.223 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε πτώση 1,48% στις 339 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έχασε έως και 1,4%, εξαιτίας των πιέσεων στην βρετανική αγορά.

Στο ταμπλό, ο ενεργειακός κλάδος καταγράφει σημαντικές απώλειες, καθώς το πετρέλαιο διαμορφώνεται κοντά στα 46 δολάρια, εν μέσω εκτιμήσεων ότι τα αμερικανικά αποθέματα της προηγούμενης εβδομάδας σημείωσαν αύξηση, καθιστώντας έτσι την προσφορά σημαντικά υψηλότερη. Πάνω από 2% οι απώλειες σε BP και Royal Dutch Shell, ενώ στον κλάδο των εμπορευμάτων, οι Rio Tinto Group και BHP Billiton σημείωσαν πτώση άνω του 4%.

Στον αντίποδα, η Jeronimo Martins σημείωσε κέρδη 10%, μετά την ανακοίνωση ότι τα έσοδα του τετάρτου τριμήνου από την Πορτογαλία και την Πολωνία αυξήθηκαν σημαντικά. Αρνητικά επιδρά στις αγορές και η επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την οικονομική ανάπτυξη το 2015 και το 2016, από την Παγκόσμια Τράπεζα, εξαιτίας των απογοητευτικών οικονομικών προοπτικών στην Ευρωζώνη και την Ιαπωνία, οι οποίες θα αντισταθμίσουν τα οφέλη της μείωσης των τιμών του πετρελαίου.

ΧΑ

Διορθωτικά κινήθηκε χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να ρευστοποιούν μέρος των κερδών που κατέγραψαν τις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις, εν μέσω κινήσεων επιλεγμένων και ελεγχόμενων. 

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 1,90% στις 819,55 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 842,45 μονάδες και η χαμηλότερη στις 819,55. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 3,44% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τρίτης, διαμορφούμενη στα 68,40 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 9,17 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. 

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η σημερινή κίνηση ήταν απόλυτα αναμενόμενη, μετά το εντυπωσιακό τριήμερο ράλι που έδωσε στον Γενικό Δείκτη κέρδη 9,68%, δεδομένου, μάλιστα, ότι βρισκόμαστε 12 ημέρες πριν τη διεξαγωγή των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου και η επιρροή του πολιτικού κινδύνου στην ελληνική οικονομία συνεχίζει να υφίσταται σε υψηλό βαθμό.

Πλέον οι τόνοι έχουν πέσει τόσο για το ζήτημα της πιθανής εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, όσο και στους χειρισμούς που μπορεί να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που γίνει κυβέρνηση. Σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι ότι θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη ορισμένων από τους στόχους του ελληνικού προγράμματος. Αυτό το νέο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει πιθανώς μια επαναδιαπραγμάτευση του υπάρχοντος χρονοδιαγράμματος στην αποπληρωμή του χρέους, ενώ αυτό δυνητικά θα μπορεί να επεκταθεί ή/και στα επίπεδα του επιτοκίου. Σύμφωνα με τους αναλυτές αυτό το σενάριο φαίνεται να διαθέτει μια σχετικά υψηλή πιθανότητα και θα ήταν πιθανόν να εκληφθεί ως θετικό από την αγορά.

Στο ταμπλό, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε πτώση 1,56% στις 263,90 μονάδες, με πέντε μετοχές του μόνο να κλείνουν σε θετικό έδαφος. Ειδικότερα, θετικές ήταν οι μετοχές της Εθνικής (+2,76%), της ΕΥΔΑΠ(+1,77%), του ΟΠΑΠ  (+1,73%) του ΟΤΕ  (+1,35%) και της ΜΠΕΛΑ (+0,22%). Στον αντίποδα, η Motor Oil σημείωσε απώλειες που έφτασαν το 6,87%, ο ΟΛΠ σταμάτησε στο -6,34%, η Grivalia Properties στο -6,08% και η Coca Cola HBC στο -5,58%. Πτωτικά και οι μετοχές των MIG (-5,43%), ΔΕΗ  (-5,27%), ΜΕΤΚΑ  (-4,22%), ΕΛΠΕ (-4,00%), Πειραιώς (-3,69%) και Τιτάν (-3,15%).

Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης μειώθηκε σε ποσοστό 1,92% στις 780,41 μονάδες, με τα Ελληνικά Καλώδια ΕΛΚΑ να σημειώνουν απώλειες 9,21%, την Ιντρακομ να κλείνει στο -3,65%, τον ΟΛΘ στο -3,74%, την Φουρλής στο -4,29% και την Αττικής στο -4,17%. 

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος Πετρελαίου - Αερίου (-5,65%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Ταξιδιών - Αναψυχής (+1,39%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 41 κινήθηκαν ανοδικά, 70 καθοδικά, ενώ η τιμή 29 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Η πορεία του δείκτη χθες ενδοσυνεδριακά απόκτησε πτωτική κατεύθυνση σταθερής τελικά κλίσης από τις 12:10 και μετά, ως το πέρας των συναλλαγών. Αλλά, οι θεσμικοί δεν επέτρεψαν να σημειωθούν στο τέλος νεότερα χαμηλά για τον 25άρη, από εκείνα που έγραψε στις 10:35 και ήταν 263,67 μονάδες. Ο δείκτης έκλεισε πολύ κοντά σε αυτά, την ώρα που οι δείκτες στην αγορά φάρο των χρηματιστηρίων, σημείωναν μεγάλες απώλειες.

Τεχνικά τα χαμηλά των συνεδριάσεων στις 31/12 όταν ο 25άρης έκλεισε στις 264,86 μονάδες που ήταν το μέγιστο ημέρας με άνοδο 0,93% και ελάχιστο μέρας  τις 260,22 και εκείνης στις 12/12 όταν ο 25άρης έκλεισε στις 265,75 μονάδες με μεταβολή -0,22% και μέγιστο ημέρας τις 271,74 και ελάχιστο μέρας  τις 260,89. Και στις δυο περιπτώσεις ο δείκτης τις επόμενες μέρες κινήθηκε ανοδικά και συνεπώς αποτέλεσαν στήριξη για την εποχή που δεν απέχει πολύ από την τρέχουσα. Για αυτό θεωρούμε ότι η αγορά έχει τη δυνατότητα να βρεθεί σε επίπεδα που αντιστοιχούν στις 260 μονάδες για το δείκτη των blue chip χωρίς να προκληθεί ανησυχία για περαιτέρω πτώση. Αν όμως διασπαστούν πτωτικά τότε η επιστροφή την περιοχή των 240 μονάδων δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Το ελάχιστο για το ΣΜΕ της σειράς Ιανουαρίου ορίστηκε στις 260,50 μονάδες χθες και το μέγιστο στις 270,50.  Το ελάχιστο για το ΣΜΕ της σειράς Φεβρουαρίου όμως ορίστηκε στις 255,00 μονάδες χθες και το μέγιστο στις 266,25.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές μάζεψαν τις αρχικές τους απώλειες και οι περισσότερες έφτασαν σε κέρδη την Πέμπτη, μετά τη σημαντική ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου η οποία έφερε μια επίφαση ηρεμίας, αλλά οι ανησυχίες για την ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο παρέμειναν  μετά τα αδύναμα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ που επιδείνωσαν τους φόβους που προκάλεσε η βύθιση στις τιμές του χαλκού.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας παρουσίασε αύξηση 0,3%. Στην Ιαπωνία ο Nikkei ανέκαμψε 1,9% και ο Shanghai Composite Index αναρριχήθηκε +3,54%. Ο Hang Seng κέρδισε +0,67%. Αντίθετα με την κυρίαρχη τάση, οι μετοχές στην Αυστραλία, επειδή σε μεγάλο βαθμό εξαρτώνται από τις εξαγωγές φυσικών πόρων, έπεσαν -0,4%. Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε -0,4% αλλά προς το τέλος εμφάνισε μεταβολή +0,03%.

«Οι καταναλωτές ανακτούν αγοραστική δύναμη, όταν οι τιμές του πετρελαίου πέφτουν, αλλά το γεγονός ότι οι αμερικανικές λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν τον Δεκέμβριο, παρά το φτηνό πετρέλαιο, ανέδειξε ως σοβαρό τον κίνδυνο αποπληθωρισμού». Δήλωσε ο Τσουν Γιουνγκ-Hun, αναλυτής της Kiwoom Securities.

Ο Χαλκός έφθασε την Τετάρτη σε χαμηλά σε βάθος πεντέμισι ετών επειδή η πρόσφατη πτώση των τιμών του πετρελαίου ενίσχυσε τους φόβους για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας. Το βιομηχανικό μέταλλο θεωρείται γενικά ένα βαρόμετρο της παγκόσμιας ζήτησης.

Μετά από βύθιση 5,3% στη διάρκεια της νύχτας, η τιμή του χαλκού σημείωσε άνοδο 1,6% σε  5.639 δολάρια ανά τόνο, αν και οι traders, δήλωσαν πως οι αγοραστές ήταν παράξενα ήσυχοι.

Τα δεδομένα της Τετάρτης από τις Ηνωμένες Πολιτείες δοκίμασαν περαιτέρω τη διάθεση για ανάληψη κινδύνου, με τους επενδυτές να αισθάνονται ήδη μια ψύχρα από την υποβάθμιση στις οικονομικές προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2015 και 2016.

Οι Λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση τους σε 11 μήνες το Δεκέμβριο, καθώς η ζήτηση μειώθηκε σχεδόν σε όλους τους τομείς, μετριάζοντας τις προσδοκίες για μια απότομη επιτάχυνση των καταναλωτικών δαπανών κατά το τέταρτο τρίμηνο.

Οι τιμές του πετρελαίου διατήρησαν μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους μετά από την ανάκαμψη από χαμηλά περίπου έξι ετών στη διάρκεια της νύχτας, καθώς οι traders απομακρύνθηκαν από τα bearish (δυσοίωνα) στοιχήματα ωθούμενοι από ένα κορεσμό της προσφοράς παγκόσμια, για την κάλυψη των options που εκπνέουν την Παρασκευή. Η τιμή του Αργού στις ΗΠΑ μειώθηκε 0,7% στα 48,11 δολάρια το βαρέλι, μετά την ραγδαία ανοδική αντίδραση κατά 6% σχεδόν στη διάρκεια της νύχτας.

Η τεχνική φύση της ανάκαμψης των τιμών του πετρελαίου διατηρούν τις αγορές και τους επενδυτές επιφυλακτικούς σχετικά με τις προοπτικές.

Στα νομίσματα, το δολάριο εμφάνισε απώλειες μετά τα ασθενέστερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις που μετά την ανακοίνωση έστειλε τις αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ αποδίδει σημαντικά χαμηλότερα την Τετάρτη.

Το δολάριο σκαρφάλωσε 0,3% στα 117,65 γιεν, αφού βρέθηκε ως τα 116,06 κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα χαμηλότερα επίπεδα σε βάθος ενός μήνα.

Το 10ετές ομόλογο ΗΠΑ εμφάνισε απόδοση στο 1,8758% μετά την επαφή με το χαμηλότερο σημείο 20-μηνών στο 1,7840%.

Το ευρώ είναι στα 1,1783 δολάρια, βαδίζοντας μακριά από το χαμηλό εννέα ετών στα 1,1728 δολάρια.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Θεόδωρος Κρίντας της Attica Wealth Management

Η Χρηματιστηριακή Αγορά ψάχνει να βρει ένα σημείο ισορροπίας. Σχεδόν 40% χαμηλότερα από το υψηλό του περασμένου έτους, με πληροφορίες συγκεχυμένες και βραχυπρόθεσμους traders, το σημείο αυτό δεν είναι εύκολα αναγνωρίσιμο.

Η προεκλογική περίοδος δεν βοηθά, όπως δεν βοηθούν και τόσα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε καθημερινή βάση τόσο στην Χώρα μας όσο και διεθνώς.

Τελικά όμως η εμπειρία διδάσκει πως τα σημεία αυτά βρίσκονται μέσα από τη διαδικασία διαρκών συναλλαγών. Είναι πολύ ενδιαφέρον να παρατηρήσει ο επενδυτής πως μέσα σε λίγες μέρες οι 830 μονάδες του Γενικού Δείκτη αποτέλεσαν την αρχή μιας πτωτικής πορείας και την ανακοπή μιας ανοδικής.

Το χρονικό διάστημα είναι τόσο μικρό και οι νέες πληροφορίες τόσο λίγες – ή απαιτούσαν σοβαρή αποκρυπτογράφηση – που ο μέσος επενδυτής θα μπορούσε να "το έχει χάσει" και αν δεν παρακολουθούσε καθημερινά να μη γνωρίζει την κίνηση.

Ουσιαστικά περνάμε μια περίοδο όπου οι διακυμάνσεις γίνονται μόνο για να προσφέρουν ευκαιρίες συναλλαγών. Μάλλον δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά καθώς οι συμμετέχοντες το τελευταίο διάστημα έχουν μικρό επενδυτικό ορίζοντα.

Έτσι στο επίκεντρο παραμένουν οι τίτλοι στους οποίους πραγματοποιείται μεγάλος όγκος συναλλαγών με την "Περιφέρεια" να έχει μεταπέσει σε "αφάνεια".

Για μια ακόμα φορά στην Αγορά έχουν προεξοφλήσει αρνητικές εξελίξεις και η αναζήτηση της ισορροπίας θα συνεχιστεί ανάλογα με την επιβεβαίωση ή τη διάψευση αυτών.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Η διάθεση για ανάληψη ρίσκου σταθεροποιείται καθώς η Ινδία μειώνει τα επιτόκια

Οι μετοχές στις ΗΠΑ υπέστησαν γερό ξεπούλημα και οι αποδόσεις των ομολόγων μειώθηκαν μετά την κατακόρυφη πτώση των τιμών του χαλκού και την απογοήτευση από τα δεδομένα επί των λιανικών πωλήσεων των ΗΠΑ που δεν αντισταθμίστηκαν από τη θετική απόφαση για το OMT και μια αναπήδηση στις τιμές του πετρελαίου. Ωστόσο, οι περισσότερες αγορές μετοχών συσπειρώθηκαν και η τιμή χαλκού διαχειρίζεται ένα μικρό κέρδος μετά τη χθεσινή απότομη πτώση, καθώς το κλίμα μοιάζει να έχει σταθεροποιηθεί στην Ασία. Οι αποδόσεις των ομολόγων παρέμειναν υπό πίεση, με την απόδοση των 5ετων ΗΠΑ να βουλιάζει στα χαμηλά του 1,3%, ενώ το δολάριο δεν κατάφερε να κάνει καμία πρόοδο.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Την απόφαση που προβλέπει την παράταση των εγγυήσεων συνολικού ύψους περίπου 23 δισ. ευρώ που είχαν χορηγηθεί από το 2008 προς τις ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση από την κατάρρευση της Lehman Brothers, υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης. Οι διατάξεις του νόμου 3723/2008 που είχαν ψηφιστεί επί υπουργίας Γιώργου Αλογοσκούφη, παρατείνονται –και ενώ νωρίτερα είχε δοθεί το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ- μέχρι και το τέλος Ιουνίου.

Με πολύ μεγάλες αποκλίσεις στο σκέλος των εσόδων έναντι των στόχων που είχαν τεθεί κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού, ολοκληρώθηκε το 12μηνο. Με την προσθήκη και των στοιχείων του Δεκεμβρίου, προέκυψε ότι τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάζουν υστέρηση 3,529 δισεκατομμυρίων ευρώ έναντι των στόχων με την ποσοστιαία απόκλιση να διαμορφώνεται στο 7%.

Τις παρατάσεις έως τις 30 Ιουνίου 2015 στο σύστημα τραπεζικών εγγυήσεων της Κύπρου και στα προγράμματα εγγυήσεων και ομολογιακών δανείων για τα πιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδας ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην περίπτωση της Ελλάδας, τα μέτρα αυτά είχαν ληφθεί το 2008, με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Ειδικότερα, με δύο ξεχωριστές αποφάσεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η παράταση του κυπριακού καθεστώς κρατικής εγγύησης για τα πιστωτικά ιδρύματα και οι παρατάσεις των ελληνικών εγγυήσεων όπως και του συστήματος ομολογιακού δανείου για τα πιστωτικά ιδρύματα, έως τις 30 Ιουνίου 2015, είναι σύμφωνες με τους κανόνες της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις.

Δεν αλλάζουν οι βασικές προϋποθέσεις μετά τις εκλογές διεμήνυσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπογραμμίζοντας την σημασία των μεταρρυθμίσεων. Όποιος και αν κερδίσει τις εκλογές στις 25 Ιανουαρίου, θα πρέπει να φροντίσει ώστε οι Έλληνες να συνεχίσουν στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, στον οποίο η Ελλάδα, με μεγάλη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, σημείωσε τα τελευταία χρόνια μεγάλη πρόοδο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας σε συνέντευξή του στον ιδιωτικό ενημερωτικό τηλεοπτικό σταθμό Ν24.

Την εκτίμηση ότι μπορεί να ανοίξει μία συζήτηση για «κάποια επιπλέον ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια και την εφαρμογή των μέτρων που έχει συμφωνήσει με την τρόικα, εκφράζει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σε συνέντευξή του στην πορτογαλική εφημερίδα «Diario Economico» ο Ρέγκλινγκ υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα από το 2009 ως σήμερα έχει διανύσει μεγάλο δρόμο, ξεκινώντας από μια πολύ δύσκολη οικονομικά και πολιτικά θέση.

Την αντίθεση του σε οιαδήποτε μορφή αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Άλεξ Στουμπ, δηλώνοντας, μεταξύ άλλων ότι θα πει ένα μεγάλο «όχι» σε προτάσεις απομείωσης του ελληνικού χρέους. Μιλώντας στην εφημερίδα Financial Times, ο Φιλανδός πρωθυπουργός θέτει τη χώρα του σε  πορεία σύγκρουσης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για τις 2 Απριλίου 2015 αναβλήθηκε η εκδίκαση της έφεσης της ΑΤΤΙΚΑΤ κατά της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία  απορρίφθηκε η αίτηση της εταιρείας προς επικύρωση της συμφωνίας συνδιαλλαγής με την πλειοψηφία των πιστωτών της, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 99 του Ν. 3688/07.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Την έγκρισή του για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (ΟΜΤ) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έδωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο αποφάσισε ότι το πρόγραμμα κινείται με βάση το Σύμφωνο της Ε.Ε. Σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα, Κρουζ Βιγιαλόν, το πρόγραμμα Outright Monetary Transactions (ΟΜΤ), είναι συμβατό κατ' αρχήν με το δίκαιο της Ε.Ε., αλλά αν εφαρμοστεί, η συμβατότητά του θα εξαρτηθεί από ορισμένες προϋποθέσεις.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν διαθέτει «άπειρες δυνατότητες» για τη στήριξη της Ευρωζώνης, η οποία βρίσκεται στο χείλος του αποπληθωρισμού, δηλώνει ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Zeit, δίνοντας μία ακόμη ένδειξη για το ότι επίκειται μαζική αγορά κρατικών ομολόγων. «Όλα τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου είναι αποφασισμένα να εκπληρώσουν την αποστολή τους. Φυσικά, υπάρχει διάσταση απόψεων σχετικά με τον τρόπο που αυτό πρέπει να γίνει. Αλλά δεν ισχύει ότι οι δυνατότητές μας είναι άπειρες», δηλώνει ο Μάριο Ντράγκι στην εβδομαδιαία γερμανική Die Zeit που κυκλοφορεί σήμερα.

Απρόσμενη πτώση παρουσίασαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, κυρίως εξαιτίας των μειωμένων τιμών της βενζίνης.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, οι πωλήσεις των λιανεμπόρων υποχώρησαν κατά 0,9% σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα σχεδόν ενός έτους.

Το διορισμό της Κάρλα Γκράσο στη θέση της αναπληρώτριας γενικής διευθύντριας και εκτελεστικής διευθύντριας του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου ανακοίνωσε σήμερα η γενική διευθύντριά του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.  Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΝΤ η θέση της εκτελεστικής διευθύντριας είναι καινούρια στο ΔΝΤ.

Εντυπωσιακή ήταν η άνοδος για το πετρέλαιο χθες Τετάρτη, με την αγορά να αντιδρά μετά και τις πιέσεις των τελευταίων ημερών, που έφεραν τα συμβόλαια στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πεντέμιση ετών. Σταθεροποιητικά κινήθηκε και σήμερα ο χρυσός. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου του αργού πετρελαίου σημείωσαν κέρδη 5,6% στα 48,48 δολάρια το βαρέλι. Παράλληλα, τα συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου του χρυσού έκλεισαν με κέρδη μόλις 10 σεντς στα 1.234,50 δολάρια η ουγγιά.

Η Airbus ξεπέρασε οριακά την Boeing στη «μάχη» για την εξασφάλιση νέων παραγγελιών για αεροσκάφη στη διάρκεια του 2014, αν και η ευρωπαϊκή βιομηχανία παρέδωσε τελικά λιγότερα αεροσκάφη από την ανταγωνίστριά της.

Η Airbus ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε παραγγελίες για 1.456 αεροσκάφη πέρυσι από 67 πελάτες έπειτα από 340 ακυρώσεις, αριθμός μικρότερος από τις 1.503 παραγγελίες του 2013, αλλά αρκετός για να ξεπεράσει τις αντίστοιχες παραγγελίες της Boeing, που ανήλθαν σε 1.432.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα