Market beat: Στις διαθέσεις των διαχειριστών που κυνηγούν κέρδη βραχυπρόθεσμων οριζόντων

Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2015 10:27
UPD:10:27
INTIME NEWS/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ακόμα μια μέρα με άνοδο, που συμπλήρωσε μια αλυσίδα τριών ανοδικών συνεδριάσεων παρά την εφαρμογή του Τ+2 που υπογραμμίζει την σταθερότητα του αγοραστικού ενδιαφέροντος από επενδυτές που δεν θέλουν να εκμεταλλευτούν μόνο τη βραχυπρόθεσμη τάση του ΧΑ. Αξίζει να υπολογίσουμε ότι στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία επικρατεί η προσδοκία για QE made in EU. Το δολάριο ισχυροποιήθηκε απέναντι στο ευρώ, σαν αντίδραση στα αισιόδοξα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ και μετά από δύο στελέχη από Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) που τροφοδότησαν τις προσδοκίες ότι η τράπεζα θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα, κατά τη συνεδρίασή της για την πολιτική της 22ης Γενάρη, για να αγοράζει κρατικά ομόλογα.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Οι εγχώριοι αναλυτές παραμένουν σε κατάσταση περιορισμένης αισιοδοξίας τονίζοντας την έκπληξή τους για την αλλαγή στη διάθεση για ανάληψη ρίσκου από την πλευρά ισχυρών θεσμικών της αγοράς της Αθήνας, χωρίς να έχει αλλάξει το πλαίσιο των εξελίξεων στο εσωτερικό.

Έτσι, από τις χθεσινές μας παρατηρήσεις διαπιστώνεται ότι οι θεσμικοί του ΧΑ έφεραν χθες τις τιμές, στα επίπεδα που τις είχε οδηγήσει η διήμερη ανάσα στη φάση της τελικής εκτόνωσης των πιέσεων, που άρχισαν μετά την αποτυχία εκλογής Προέδρου. Για αυτό σήμερα ή αύριο, δεν αποκλείεται να δούμε μια υποχώρηση του 25άρη ως τις 260 μονάδες, προτού επιχειρηθεί η υπέρβαση των επιπέδων γύρω από τις 280 μονάδες. 

Από την παγκόσμια κεφαλαιαγορά έχουμε να παρατηρήσουμε πως η ελληνική περίπτωση πέρασε στην αφάνεια ή σε δεύτερες θέσεις, καθώς η συνέχεια στην βουτιά των τιμών του μαύρου χρυσού εξακολουθεί να λειτουργεί αρνητικά στη διάθεση για ανάληψη ρίσκου. Επίσης, προστέθηκε ανησυχία για την παγκόσμια ανάπτυξη, από την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας με ψαλίδισμα της εκτίμησης για την αύξησή της το 2015 και από την ξαφνική βουτιά στην τιμή του χαλκού, που για τους επενδυτές επί δεκαετίες αποτελεί πρόδρομο δείκτη για τους ρυθμούς της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Με απώλειες έκλεισε τελικά η Wall Street την Τρίτη, ολοκληρώνοντας μια συνεδρίαση όπου η μεταβλητότητα και οι εναλλαγές πρόσημων ήταν έντονη. Αν και οι δείκτες ξεκίνησαν με σημαντικά κέρδη, τελικά η ροή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων για το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους θόλωσε την εικόνα στα ταμπλό. 

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,15% στις 17.613,68 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε πτώση 0,07% στις 4.661,50 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με απώλειες 0,26% στις 2.023,03 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Apple σημείωσε κέρδη 0,7%, περιορίζοντας το ράλι που σημείωνε ενδοσυνεδριακά, μετά την αναβάθμιση της από την Credit Suisse σε outperform από neutral προηγουμένως. Όπως σημείωσε, οι πωλήσεις του νέου iPhone μπορεί να προσφέρουν επιστροφή κεφαλαίου έως και 200 δισ. δολάρια. 

Στον αντίποδα, η Goodyear Tire & Rubber έχασε 6,4%, καθώς ανέφερε ότι ο όγκος των πωλήσεων το 2014 ήταν στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος. Επίσης, η διοίκηση ανέφερε ότι το νέο έτος θα είναι γεμάτο προκλήσεις, ενώ επιβαρυντική είναι και η εξέλιξη της ανόδου του δολαρίου. 

Παράλληλα, η μετοχή της Alcoa σημείωσε απώλειες 2,2%, παρά το γεγονός ότι ανακοίνωσε κέρδη 159 εκατ. δολ. ή 11 σεντς ανά μετοχή το δ' τρίμηνο του 2014 έναντι ζημιών 2,34 δισ. δολ. ή 2,19 δολ. ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα.

Αυτή την εβδομάδα αναμένονται τα αποτελέσματα δ' τριμήνου 2014 των JPMorgan, Citigroup, Intel και άλλων 16 εισηγμένων του δείκτη S&P 500. Οι αναλυτές αναμένουν αύξηση κερδών κατά 2%, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις του Οκτωβρίου, που ήθελαν η κερδοφορία να βελτιώνεται κατά 8,5%.

ΕΥΡΩΠΗ

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες χθες, για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, λαμβάνοντας ώθηση από τον κλάδο των λιανικών πωλήσεων. Θετικά λειτούργησε και η πτώση του δείκτη πληθωρισμού στη Μ. Βρετανία, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,62% στις 6.542 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 1,63% στις 9.941 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με κέρδη 1,46% στις 4.290 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε άνοδο 1,51% στις 345 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Metro κέρδισε 5,8%, μετά την ανακοίνωση ότι τα έσοδα του πρώτου τριμήνου χρήσης αυξήθηκαν σημαντικά και ήταν υψηλότερα των εκτιμήσεων. Η αύξηση μάλιστα παρατηρήθηκε σε όλες τις μονάδες.

Επίσης, η William Morrison Supermarkets κατέγραψε κέρδη 4,5%, στον απόηχο της ανακοίνωσης ότι ξεκινά την αναζήτηση νέου διευθύνοντος συμβούλου, καθώς ο Ντάλτον Φίλιπς θα αποχωρήσει στο τέλος του έτους. Επίσης, αναφέρθηκε ότι οι πωλήσεις του προηγούμενου έτους μειώθηκαν κατά 3,1%, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να μειωθούν κατά 4%.

Επίσης, η Sika σημείωσε άνοδο 4,2%, καθώς ανακοίνωσε αύξηση των εσόδων από τις δραστηριότητες της στις αναδυόμενες αγορές. Η ελβετική εταιρεία ανακοίνωσε έσοδα στα 5,57 δισ. ελβετικά φράσκα το 2014, αυξημένα κατά 8,3%, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθούν στα 5,54 δισ. φράγκα.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών βρέθηκε ο πληθωρισμός στη Μεγάλη Βρετανία, το Δεκέμβριο. Περιορίστηκε σε 0,5%, εξέλιξη που οφείλεται, κυρίως, στη ραγδαία μείωση του κόστους ενέργειας.

ΧΑ

Εντυπωσιακά ήταν τα κέρδη, για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, στο Χρηματιστήριο Αθηνών χθες, με το κλίμα να αλλάζει ευνοϊκά στην αγορά, υπερκαλύπτοντας το χαμένο έδαφος των λιγοστών συνεδριάσεων του νέου έτους. 

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 3,26% στις 835,40 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 842,84 μονάδες και η χαμηλότερη στις 806,68. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 3,34% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας, διαμορφούμενη στα 70,84 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 13,75 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. 

Η τριήμερη άνοδος συνέπεσε με την αποκλιμάκωση των τόνων των Ευρωπαίων αξιωματούχων και του διεθνούς Τύπου κατά της προοπτικής μιας κυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ,  με την αγορά πλέον να βλέπει ελαφρώς πιο θετικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Μάλιστα, όπως σχολιάζουν εγχώριοι αναλυτές, η πορεία αυτή απέδειξε και στην πράξη ότι οι επενδυτές του Χ.Α. δεν είχαν ανησυχήσει για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά για το ενδεχόμενο η επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου να μην εφαρμόσει το πρόγραμμα προσαρμογής και να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις. 

Την άποψη αυτή διατυπώνουν και οι θεσμικοί αναλυτές που μιλούν για την Ελλάδα, με την Goldman Sachs να διαβεβαιώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζονται ανθεκτικές στις πολιτικές αναταράξεις και την Bank of America Merrill Lynch να βλέπει με περισσότερο θετική ματιά μια πιθανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. 

Στο ταμπλό, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε άνοδο 3,84%, με μόνη την ΕΥΔΑΠ να καταγράφει πτώση της τάξεως του 1,57%. Αντίθετα, πρωταγωνίστριες της ανόδου αναδείχθηκαν οι μετοχές της ΜΠΕΛΑ (+7,89%), της ΜΟΗ (+7,03%), της Εθνικής (+6,62%), της Eurobank (+5,82%), της  ΑΛΦΑ+5,53% , του ΟΠΑΠ(+5,34%), του ΟΤΕ  (+4,11%), της Grivalia Properties (+3,67%) και της MIG(+3,37%).

Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,34%, με τη Σιδενορ  να ξεχωρίσει στο +6,04%, να ακολουθούν τα Ελληνικά Καλώδια ΕΛΚΑ+7,01% στο +7,01%, η ΛΑΜΔΑ στο +2,85% και η ΑΤΤ στο +4,29%. Αδύναμες να ακολουθήσουν το ρεύμα ήταν η Ιντρακομ, η οποία έκλεισε με απώλειες 1,48% και η ΟΤΟΕΛ που βρέθηκε στο -0,34%.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Οικιακών Αγαθών (+7,05%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος της Τεχνολογίας (-0,21%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 81 κινήθηκαν ανοδικά, 36 καθοδικά, ενώ η τιμή 13 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Οι τρεις τελευταίες συνεδριάσεις που ήταν ανοδικές είναι δυνατό να θεωρηθούν ως μέρος μιας κίνησης που ξεκίνησε από τις 22/12 όταν ο 25άρης έκλεισε στις 279,64 μονάδες με μέγιστο μέρας τις 282,97. Η κάθοδος που ξεκίνησε από τότε έδωσε μια ανοδική ανάσα με δυο ανοδικές συνεδριάσεις στις 31/12 με κλείσιμο στις 264,86 και ελάχιστο μέρας τις 260 μονάδες και μέγιστο την τιμή κλεισίματος. Την επόμενη συνεδρίαση την είχαμε στο νέο χρόνο 2/1 με κλείσιμο στις 267,97 μονάδες μέγιστο τις 269,7 και ελάχιστο τις 264,58.

Ο 25άρης χθες έκλεισε στις 268,09 δηλαδή λίγο κάτω από το μέγιστο της ανοδικής ανάσας των ημερών που αναφέραμε αλλά με μέγιστο στις 271,63 μονάδες δηλαδή πάνω από τη μέγιστη τιμή στη συνεδρίαση που αποτέλεσε το πέρας της ανοδικής αντίδρασης εκείνων των ημερών της πτώσης, λόγω της διαπίστωσης ότι οι έκτακτες και πρόωρες εκλογές ήταν γεγονός. Με βάση λοιπόν την πρόσφατη στατιστική προϊστορία ο 25άρης θα συναντήσει μια οροφή μεταξύ των 279 ως 283 μονάδων. Όλα αυτά αν συνεχίσουν οι επενδυτές να αγοράζουν μετοχές του ΧΑ πιθανά γιατί θεωρούν ότι η μείωση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα είναι δείγμα πως οι αγοραίοι δεν ανησυχούν πως η ΕΚΤ δεν θα στηρίξει τα ομόλογα της χώρας.

Πολλά θα εξαρτηθούν λοιπόν από το διεθνές κλίμα και τα ζητήματα που θεωρούν καίρια σε παγκόσμια κλίμακα οι θεσμικοί. Το πρώτο ζήτημα είναι η συνεχιζόμενη βύθιση των τιμών του πετρελαίου και το αμέσως επόμενο είναι το σχεδόν σίγουρο QE από πλευράς ΕΚΤ. Αν γυρίσει η τάση σε πτωτική τα επίπεδα των τιμών που θα εμφανιστεί στήριξη είναι γύρω από τις 260 μονάδες.

Σήμερα

Οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία είχε αρνητικές επιπτώσεις στις τιμές για τα commodities και διατήρησαν τις τιμές στις ασιατικές αγορές σε χαμηλά επίπεδα σήμερα Τετάρτη, ενώ το ευρώ καρφώθηκε κοντά στα χαμηλά εννέα ετών, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι μόλις μία εβδομάδα μακριά από την έναρξη μιας νέας νομισματικής πολιτικής αναθέρμανσης της οικονομίας.

Τα συμβόλαια του χαλκού υποχώρησαν ξαφνικά -6,3% στα 5489 δολάρια τον τόνο αφού μια σημαντική στήριξη στο διάγραμμα της τιμής του ράγισε. Το βιομηχανικό μέταλλο θεωρείται συχνά ως ένας πρόδρομος δείκτης της παγκόσμιας ζήτησης.

Δεν βοηθά το κλίμα ήταν είδηση ότι η Παγκόσμια Τράπεζα είχε ψαλιδίσει τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2015 στο 3% από 3,4% λόγω της βραδύτητας στη ζώνη του ευρώ, την χαμηλά ανάπτυξη στην Ιαπωνία και σε ορισμένες μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες.

«Η παγκόσμια οικονομία βρέθηκε σε ανησυχητική συγκυρία. Είναι μια στιγμή προκλήσεων όσον αφορά τις οικονομικές προβλέψεις». Δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας κ. Kaushik Basu.

Αυτά αποτέλεσαν ένα δύσκολο υπόβαθρο για τις μετοχές, με τον δείκτη MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αγωνίζεται να παραμείνει χωρίς μεταβολή και τον κύριο δείκτη μετοχών της Αυστραλίας να υποχωρεί -0,93%.

Επιδιώκοντας να υποστηρίξει την ανάπτυξη, το υπουργικό συμβούλιο του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε ενέκρινε ένα προϋπολογισμό ρεκόρ 812 δις δολάρια, ενώ μείωσε τον νέο δανεισμό για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Οι μετοχές δεν επωφελήθηκαν από αυτά και ο δείκτης Nikkei χάνει -1,8%.

Η Wall Street έκλεισε την Τρίτη με μικρές απώλειες, με οδηγό μια πτώση στις εταιρίες πρώτων υλών και στις μετοχές των εταιριών ενέργειας. Ήταν μια ασταθής συνεδρίαση με τον S&P 500 να αιωρείται από ένα κέρδος της τάξης του 1,4% σε πτώση της τάξης του -1% πριν σταθεροποιηθεί. Ο Dow υποχώρησε -0,15%, ενώ ο S & P 500 βούτηξε -0,26% και ο Nasdaq -0,07%.

Το δολάριο ξεπέρασε το ευρώ σαν αντίδραση στα αισιόδοξα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ και μετά από δύο στελέχη από Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) που τροφοδότησαν τις προσδοκίες ότι η τράπεζα θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα, κατά τη συνεδρίασή της για την πολιτική της 22ης Γενάρη, για να αγοράζει κρατικά ομόλογα.

Το κοινό νόμισμα υποχώρησε όσο τα 1,1753 δολάρια, φθάνοντας στο ελάχιστο δεν έχει παρατηρηθεί από τον Δεκέμβριο του 2005. Τελευταία διαπραγματεύθηκε στα 1,1769 δολάρια. Έναντι του γιεν, το ευρώ υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα πάνω από δύο μήνες κοντά στα 138,30 γιεν.

Η προσοχή της αγοράς στρέφεται τώρα προς το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (ΔΕΚ), η οποία αναμένεται να δώσει μια μη δεσμευτική γνωμοδότηση σχετικά με τη νομιμότητα του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ αργότερα σήμερα Τετάρτη 14/1.

Η πίεση στην ΕΚΤ για πολιτική δράση έχει αναπτυχθεί έντονα, καθώς η πτώση των τιμών του πετρελαίου τράβηξε τις τιμές καταναλωτή σε αρνητικό έδαφος σε όλη τη ζώνη του ευρώ τον περασμένο μήνα.

Μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα, το Brent έχει χάσει 7% και το αμερικανικού αργό 5%. Σήμερα Τετάρτη, το Brent είχε κέρδη νωρίς και υποχώρησε μετά κατά 25 σεντς, φθάνοντας στα 46,34 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ του αμερικανικού αργού έπεσαν 20 σεντς στα 45,69 δολάρια.

Ο αντίκτυπος ήταν σαφής για το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ο πληθωρισμός έπεσε το Δεκέμβριο στο μισό από τον προηγούμενο μήνα μόλις 0,5%, το χαμηλότερο ποσοστό για πάνω από 14 χρόνια. Αυτό μόνο ενίσχυσε τις προσδοκίες της αγοράς, πως η Τράπεζα της Αγγλίας δεν θα είναι σε θέση να αυξήσει τα επιτόκια μέχρι το 2016 το νωρίτερο.

Ομοίως, οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Federal Reserve θα είναι δύσκολο να ξεκινήσει τη σύσφιξη στη μέση του έτους, όπως έχουν προτείνει ορισμένα μέλη της.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας της TecGroup

Η ανοδική κίνηση των τελευταίων συνεδριάσεων οδήγησε τον Γενικό Δείκτη στην ανάκτηση των απωλειών που είχαν καταγραφεί από την αρχή του έτους και όχι μόνο.

Ωστόσο, διαμόρφωσε εύλογα ερωτηματικά σε σχέση με τους λόγους που την προκάλεσαν, δεδομένου ότι βρισκόμαστε 12 ημέρες πριν τη διεξαγωγή των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου και η επιρροή του πολιτικού κινδύνου στην Ελληνική Οικονομία συνεχίζει να υφίσταται σε υψηλό βαθμό. Και τούτο γιατί το ενδεχόμενο σχηματισμού Κυβέρνησης Ευρωπαϊκού προσανατολισμού με ρεαλιστική ατζέντα επιλογών στην Οικονομία, εξακολουθεί να είναι αβέβαιο. Επομένως, ενισχύεται η πιθανότητα διενέργειας νέων εκλογών, διαδικασία με επώδυνες συνέπειες για την Οικονομία που ήδη βιώνει σκηνικό στάσης αναμονής.

Παράλληλα, στο εσωτερικό η Χρηματιστηριακή Αγορά έλαβε τη βοήθεια της Αγοράς ομολόγων, καθώς οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων που υπενθύμισαν ότι είναι νομικά αδύνατη η εκδίωξή μας από το ευρώ, συνέβαλαν στη μείωση των spreads των 10 ετών ομολόγων οδηγώντας τις αποδόσεις στη ζώνη του "ευπρεπέστερου" 9,5%. Ακόμη, τεχνικοί λόγοι υπαγορεύουν μια ανοδική κίνηση της Αγοράς για την επίτευξη της μετακύλισης των θέσεων "short" επί ΣΜΕ σε επόμενους μήνες.

Και βέβαια, δεν πρέπει να μας διαφεύγει η ρηχότητα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, γεγονός που επιτρέπει την κατά το δοκούν μόχλευση του Γενικού Δείκτη από μια μικρή παλέτα Δεικτοβαρών μετοχών, διαδικασία που συχνά διακρίνει τη συναλλακτική συμπεριφορά του Χ.Α. την τελευταία διετία, εκτρέφοντας υπέρμετρη μεταβλητότητα και αποθαρρύνοντας τη συμμετοχή σε αυτό.

Από την άλλη πλευρά, στο εξωτερικό περιβάλλον, όλα τα μάτια είναι στραμμένα στην ΕΚΤ από την οποία όλοι περιμένουν να κάνει το μεγάλο βήμα της εφαρμογής μιας ισχυρής δόσης ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 500 δισ ευρώ μετά τις 22/1, στο βαθμό που ξεπεραστεί το εμπόδιο του Ευρωδικαστηρίου όπου έχουν προσφύγει οι Γερμανοί.

Η υλοποίηση αυτών των ενεργειών θα έχει σημαντικά δυνητικά οφέλη και για την Ελληνική Οικονομία μέσω της διαμόρφωσης θετικής πιστωτικής επέκτασης από τις Τράπεζες, εφόσον όμως η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται σε συμφωνημένο πρόγραμμα με τους δανειστές της. Έτσι, η ανοδική κίνηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου δύσκολα μπορεί να αποσυνδεθεί από τη διαδικασία αποεπένδυσης, που έχει χαρακτηρίσει την περίοδο μετά την αναγγελία πρόωρων εκλογών, αφού δεν υπάρχει ουσιαστική αλλαγή των δεδομένων.

Εκτός αν κάποιοι ψηφίζουν (από τώρα ;) θετικά την προοπτική γρήγορης συμφωνίας της νέας Ελληνικής Κυβέρνησης με τους δανειστές της και την εξασφάλιση νέας πιστωτικής γραμμής από την Ε.Ε. στο πλαίσιο του ECCL, εξέλιξη που ασφαλώς θα είναι ευεργετική τόσο για τα Ελληνικά ομόλογα όσο και τις μετοχές.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Τα μάτια όλων στρέφονται σήμερα στην απόφαση από το European Court of Justice’s (ECJ) Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Σκληρή δοκιμασία για το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης θα αποτελέσει η υλοποίηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2015, καθώς ήδη διαπιστώνονται αρρυθμίες στα δημόσια έσοδα, που ξεκίνησαν από τον Νοέμβριο και συνεχίζονται μέχρι και τον τρέχοντα μήνα, ενώ πιέσεις ασκούνται και από τις δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων.

Τα τέσσερα συμπεράσματα που εξήχθησαν από το πρόσφατο ταξίδι της ομάδας της στην Ελλάδα παρουσιάζει η Goldman Sachs, στο οποίο είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, φορείς χάραξης πολιτικής και σχολιαστές της αγοράς.

Αναλυτικά τα συμπεράσματα της Goldman Sachs:

(1) Ο πολιτικός συμβιβασμός είναι εφικτός, αλλά όχι απλός

2) Η παρατεταμένη αβεβαιότητα μπορεί να εμποδίσει την ανάκαμψη

(3) Η εκροή καταθέσεων στις τράπεζες είναι ήπια

(4) Οι τράπεζες είναι μέχρι στιγμής ανθεκτικές

Με το παράδειγμα του πρώην προέδρου της Βραζιλίας, Ινάσιο Λούλα Ντα Σίλβα, συγκρίνει την περίπτωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, η Bank of America Merrill Lynch, θεωρώντας ότι μπορεί ο τελευταίος να εκπλήξει ευχάριστα τις αγορές λαμβάνοντας αποφάσεις φιλικές προς την αγορά.

Στους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του προγράμματος στήριξης για τη χώρα μας αναφέρθηκε, ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης. Ο ίδιος μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου υποστήριξε πως χωρίς την ολοκλήρωση του προγράμματος, μέσα σε ένα αποδεκτό χρονικό διάστημα, το κόστος για τη χώρα μεγεθύνεται υπέρμετρα.  

Την υπογραφή σύμβασης αξίας 125 εκατ. ευρώ για έργο στη Μάλτα ανακοίνωσε η J&P-Άβαξ. Το έργο αφορά στη Μελέτη, Προμήθεια, Κατασκευή και Θέση σε Λειτουργία (EPC) μίας εγκατάστασης Εισαγωγής, Αποθήκευσης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) και Επαναεριοποίησής του, ενώ η διάρκεια της σύμβασης είναι 18 μήνες. Κύριος του έργου είναι η Electrogas Malta Limited, η οποία αποτελεί consortium των εταιρειών GEM Holdings Limited, Socar Trading SA, SIEMENS Project Ventures GmbH, και Gasol LNG Import Limited.

Την προτεινόμενη διάθεση κερδών της χρήσης 2013 και τη μη διανομή μερίσματος, λόγω πραγματοποίησης ζημιών κατά την κλειόμενη χρήση, ενέκρινε, μεταξύ άλλων, η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες ΑΒΕΕ.

Την ολοκλήρωση της Δημόσιας Προσφοράς της τρίτης και τελευταίας φάσης της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου ανακοίνωσε η Τράπεζα Κύπρου. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η τράπεζα έχει παραλάβει έγκυρες αιτήσεις στο πλαίσιο της Δημόσιας Προσφοράς για 567.188 νέες συνήθεις μετοχές στην τιμή των 0,24 ευρώ ανά μετοχή, συνολικής αξίας 136.125 ευρώ.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Σε επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων της για την οικονομική ανάπτυξη το 2015 και το 2016, προχώρησε χθες η Παγκόσμια Τράπεζα (ΠΤ), εξαιτίας των απογοητευτικών οικονομικών προοπτικών στην Ευρωζώνη και την Ιαπωνία, οι οποίες θα αντισταθμίσουν τα οφέλη της μείωσης των τιμών του πετρελαίου. Ειδικότερα, η ΠΤ εκτιμά ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 3% φέτος, από 3,4% που εκτιμούσε τον Ιούνιο, ενώ το 2016 θα αυξηθεί ο ρυθμός στο 3,3%, σε αντίθεση με την πρόβλεψη του Ιουνίου στο 3,5%. Το 2017 η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 3,2%.

Ισοσκελισμένο προϋπολογισμό εμφάνισε η Γερμανία, για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια, χάρις στα ισχυρά φορολογικά έσοδα και τα ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της χώρας. Το Βερολίνο στόχευε να εμφανίσει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2015, αλλά φαίνεται πως τελικά το κατόρθωσε ένα χρόνο νωρίτερα. Έτσι, εξασφαλίζει πιθανόν τη δυνατότητα να δώσει έμφαση σε αναπτυξιακές δαπάνες, ανταποκρινόμενο σε πιέσεις των ευρωπαίων εταίρων του.

Περιορίστηκαν στο τέλος οι απώλειες για το πετρέλαιο, το οποίο σήμερα έχασε ενδοσυνεδριακά ακόμη και το επίπεδο των 45 δολαρίων, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2009. Αντίθετα, ο χρυσός σημείωσε μικρά κέρδη, αφομοιώνοντας τα επίπεδα στα οποία βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες.  Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου του αργού πετρελαίου σημείωσαν απώλειες 0,4% στα 45,89 δολάρια το βαρέλι. Παράλληλα, τα συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου του χρυσού έκλεισαν με κέρδη 0,1% στα 1.234,40 δολάρια η ουγγιά, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκαν ακόμη και στα 1.244,29 δολάρια, επίπεδα που θεωρούνται τα υψηλότερα από τον Οκτώβριο

Υιοθετήθηκαν από την Κομισιόν οι νομοθετικές προτάσεις της για την υλοποίηση του επενδυτικού πακέτου, γνωστού και ως «πακέτου Γιούνκερ» ύψους 315 δισεκ. ευρώ. Ειδικότερα, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και της ανάπτυξης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τις νομοθετικές προτάσεις για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, το οποίο θα λειτουργεί σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Στη διαβεβαίωση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τον Ιούνιο θα έχει ετοιμάσει μέτρα προκειμένου να παταχθεί η φοροδιαφυγή στην Ε.Ε., προέβη ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ειδικότερα ο κ.  Γιούνκερ στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την παρουσίαση των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (18-24 Δεκεμβρίου 2014), διαβεβαίωσε την Ολομέλεια της Ευρωβουλής ότι μέχρι τον Ιούνιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει μία δέσμη μέτρων, για την πάταξη της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής στην Ευρώπη.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα