Goldman Sachs: Ανθεκτικές οι τράπεζες

Τρίτη, 13 Ιανουαρίου 2015 12:20
UPD:12:37
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τα τέσσερα συμπεράσματα που εξήχθησαν από το πρόσφατο ταξίδι της ομάδας της στην Ελλάδα παρουσιάζει η Goldman Sachs, στο οποίο είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, φορείς χάραξης πολιτικής και σχολιαστές της αγοράς.

Αναλυτικά τα συμπεράσματα της Goldman Sachs:

(1) Ο πολιτικός συμβιβασμός είναι εφικτός, αλλά όχι απλός

Η Goldman Sachs διαπιστώνει ότι υπάρχουν κίνητρα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Τρόικας για έναν συμβιβασμό μετά τις εκλογές. Ωστόσο, ένας συμβιβασμός είναι μια πολιτική διαδικασία η οποία από τη φύση της είναι δύσκολο να προβλεφθεί.

Η δυσκολία που η προηγούμενη κυβέρνηση αντιμετώπισε στην επίτευξη μιας συμφωνίας με την Τρόικα δείχνει ότι αυτό που απομένει να γίνει είναι πιθανό να είναι πολιτικά πολύπλοκο και δύσκολο να εκτελεστεί (ιδίως μέσα σε ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο).

(2) Η παρατεταμένη αβεβαιότητα μπορεί να εμποδίσει την ανάκαμψη

Ορισμένες πηγές που επικαλείται η Goldman Sachs εκτιμούν ότι η αξιολόγηση του προγράμματος της Ελλάδας από την τρόικα, η οποία  αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, μπορεί να διαρκέσει περισσότερο, ενδεχομένως μέχρι και τα μέσα του δευτέρου εξαμήνου του έτους.

Μια παρατεταμένη περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας θα μπορούσε να δημιουργήσει εμπόδια για τις επενδύσεις, την οικονομική ανάπτυξη και την βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού στον επιχειρηματικό κλάδο.

(3) Η εκροή καταθέσεων στις τράπεζες είναι ήπια

Όπως αναφέρει η Goldman Sachs υπήρξε μια μέτρια εκροή καταθέσεων (2-3 δισ. ευρώ, 1% -2%) την περίοδο Δεκεμβρίου/Ιανουαρίου, η οποία αποδίδεται τόσο στο αβέβαιο πολιτικό τοπίο όσο και εποχιακούς παράγοντες.

Στα θετικά κατατάσσεται το γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν αρχίσει να χτίζουν αποθεματικά ρευστότητας ως προληπτικό μέτρο σε αυτό το στάδιο.

(4) Οι τράπεζες είναι μέχρι στιγμής ανθεκτικές

Οι επιδόσεις των τραπεζών θα πρέπει να συνεχίσουν να επωφελούνται από την πτώση των περιθωρίων καταθέσεων και του αυστηρού ελέγχου των δαπανών. Εκτιμάται μείωση του ρυθμού σχηματισμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων και αύξηση του δείκτη κάλυψης.
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα