Market Beat: Η επιστροφή των επαγγελματιών επενδυτών στις συναλλαγές καθορίζει τάση

Τετάρτη, 07 Ιανουαρίου 2015 10:02
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Η στήλη αναφορικά με τις κινήσεις των ξένων θεσμικών έχει υπογραμμίσει την εξάρτηση των αντιδράσεων τους στο ΧΑ από την εικόνα της διαπραγμάτευσης των ελληνικών ομολόγων. Χθες οι αποδόσεις του 10ετούς ανέβηκαν στο 9,75% αυξημένες κατά 9 μονάδες βάσης. Στην μελέτη των παραδόσεων των χρηματιστηρίων υπάρχει η παρατήρηση που σχετίζει την πορεία των τιμών με τις καιρικές συνθήκες και θεωρείται πιθανό να υπάρχει επίπτωση στη διάθεση για ανάληψη ρίσκου τις πρώτες μέρες που εμφανίζεται ιδιαίτερης ισχύος ψύχος. Ακόμα και οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν την άνοδο των τιμών στην τρίτη συνεδρία του έτους που αναμένεται να γίνουν με καλύτερο τζίρο αφού επέστρεψαν από τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς όλοι οι επαγγελματίες διαχειριστές κεφαλαίων.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η πρώτη συνεδρίαση της δεύτερης χρηματιστηριακά  εβδομάδας του Νέου Έτους σφραγίστηκε από την απόφαση των θεσμικών να οδηγήσουν τους βασικούς δείκτες στο μεγαλύτερο διάστημα της ελεύθερης διαπραγμάτευσης σε αναζήτηση νεότερων χαμηλών. Ώθησαν από το ξεκίνημα τους βασικούς δείκτες χαμηλότερα, αλλά στα πρώτα 90 λεπτά της ώρας οι θεσμικοί οδήγησαν τον δείκτη με τις μετοχές που τους ενδιαφέρουν ως τις 261 μονάδες που φάνηκε ότι θα λειτουργούσαν ως στήριξη.

Αυτά ίσχυαν ως τις 12:10. Κατόπιν αναπτύχθηκαν ισχυρότερες πιέσεις και αυξήθηκε τόσο η προσφορά μετοχών, ώστε ο δείκτης απέκτησε πορεία σε ζώνη κάτω από τις 260 μονάδες και αυτό όπως τονίζαμε από το πρωί της Δευτέρας ανέβασε τη διάθεση για ρευστοποιήσεις ώστε στις 16:03 οι δείκτες βρέθηκαν στο χαμηλότερο σημείο της ελεύθερης διαπραγμάτευσης που ήταν οι 791,8 για τον ΓΔ και οι 253,1 για τον 25άρη και έκλεισαν ακόμα χαμηλότερα με τις δημοπρασίες.

Οι αναλυτές της παγκόσμιας επενδυτικής δραστηριότητας έχουν αναδείξει τους κινδύνους που ίσως κάνουν το 2015 χρονιά της έναρξης της καθόδου των τιμών των μετοχών όπως κάθε φορά στην αρχή κάθε χρόνου,. Αυτές ανεβαίνουν, σε παγκόσμια κλίμακα, σχεδόν αδιάλειπτα επί πέντε χρόνια. Έχουν ανακινήσει λοιπόν το ζήτημα της Grexit σε κεντρική απειλή για το ευρώ και την σταθερότητα στην ευρωζώνη, σε τέτοιο βαθμό, που αναγκάστηκαν πολλοί αρμόδιοι της ΕΕ και της Γερμανικής πολιτικής σκηνής να αναφερθούν σε αυτή. Έστω για να την αποκλείσουν ως ενδεχόμενο. Αλλά το πλήθος των αναφορών είναι τόσο μεγάλο που επηρεάζει όλους τους εμπλεκόμενους στις συναλλαγές του ΧΑ αυτή την εποχή.

Οι θεσμικοί στην πρώτη συνεδρίαση της δεύτερης βδομάδας του 2015 πίεσαν τις τιμές και οδήγησαν σε κάθοδο με άξονα τις μετοχές των Τραπεζών και από την στιγμή που οι πιέσεις έφεραν κάτω από τις 260 μονάδες τον 25άρη που φιλοξενεί τις μετοχές που ενδιαφέρουν πρωτίστως τους επαγγελματίες επενδυτές. Ενώ στην προηγούμενη εβδομάδα ξεχώρισαν οι μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης για τον ανοδικό τους βηματισμό τη Δευτέρα εμφάνισαν πτώση ισοδύναμη με του μέσου όρου υπογραμμίζοντας την ύπαρξη γενικευμένων πιέσεων.

Οι γενικευμένες πιέσεις παραπέμπουν σε στάση που απέκτησαν οι θεσμικοί με βάση τη γενική εικόνα της ελληνικής οικονομίας και ειδικότερα για την σχέση της χώρας με τους δανειστές της. Άλλωστε σε αυτή και για αυτή έχει εμφανιστεί το διεθνή τύπο πλήθος απόψεων υπό τη μορφή άρθρων ή δηλώσεων πολιτικών ιθυνόντων. Παράλληλα δεν υπήρχε μέχρι χθες το μεσημέρι ανάλυση για την εικόνα των αγορών στον κόσμο που να μην περιλαμβάνει στην αιτιολόγηση της δυναμικής τους και την ανησυχία για Grexit.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Απώλειες,για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση, κατέγραψαν οι αμερικανικοί δείκτες, δεχόμενοι πιέσεις από τον ενεργειακό κλάδο, αλλά και από τις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης. 

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,74% στις 17.371,64 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε πτώση 1,29% στις 4.592,74 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με απώλειες 0,89% στις 2.002,61 μονάδες.

Στο ταμπλό, απώλειες που έφτασαν το 1,1% σημείωσε ο κλάδος της ενέργειας, καθώς το πετρέλαιο σήμερα έχασε και τα 48 δολάρια. Οι μετοχές των Southwestern Energy και Range Resources σημείωσαν απώλειες άνω του 3,7%. Απώλειες 2,6% κατέγραψε και η JP Morgan, συνεχίζοντας για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση την πτωτική της πορεία, μετά τα σχόλια της Goldman Sachs, ότι η επενδυτική τράπεζα αξίζει πολύ περισσότερο ως τμήματα στους μετόχους της, απ' ότι ως σύνολο. 

Επίσης, η Michael Kors υποχώρησε κατά 8,3%, μετά την υποβάθμισή της από την Credit Suisse σε outperform από neutral προηγουμένως. Στον αντίποδα, η AOL κέρδισε 4,2%, καθώς έχει διαρρεύσει ότι η Verizon Communications έχει προσεγγίσει τη διοίκηση της εταιρείας για το ενδεχόμενο απόκτησής της ή δημιουργίας σύμπραξης.

ΕΥΡΩΠΗ

Με απώλειες έκλεισαν τελικά χθες οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον τραπεζικό κλάδο να παρασύρει σε αρνητικό έδαφος τους δείκτες για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Μάλιστα, αν και ενδοσυνεδριακά οι δείκτες σημείωναν κέρδη, ένα μπαράζ ρευστοποιήσεων την τελευταία ώρα της συνεδρίασης οδήγησε στο “κόκκινο” τα ευρωπαϊκά ταμπλό.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,79% στις 6.366,51 μονάδες, ο γερμανικόςDAX κατέγραψε πτώση 0,04% στις 9.469.66 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,68% στις 4.083,50 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε πτώση 0,71% στις 331,61 μονάδες, αν και ενδοσυνεδριακά έφτασε έως και το +0,6%.

Στο ταμπλό, ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε με απώλειες 1,4%, καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί να πληγεί από την κρίση που έχει κλιμακωθεί τις τελευταίες ημέρες γύρω από την Ελλάδα. Η HSBC Holdings και η Banco Santander έχασαν πάνω από 1,6%, ενώ και η BNP Paribas βρέθηκε στο -2,4%.

Στον αντίποδα, η TomTom κέρδισε 9,5%, καθώς ανακοινώθηκε ότι η Volkswagen επέλεξε την ολλανδική εταιρεία ώστε να χρησιμοποιεί τα συστήματα πλοήγησής της σε αρκετά μοντέλα αυτοκινήτων.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Γαλλία αυξήθηκε στις 90 μονάδες τον Δεκέμβριο, από 88 μονάδες τον Νοέμβριο, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2012. Επίσης, νωρίτερα έγινε γνωστό ότι σημειώθηκε απροσδόκητη συρρίκνωση στον κλάδο υπηρεσιών της Ευρωζώνης τον Δεκέμβριο, καθώς η τελική εκτίμηση του δείκτη PMI υπηρεσιών άγγιξε τις 51,6 μονάδες, έναντι αρχικής εκτίμησης 51,9 μονάδων.

ΧΑ

Με σημαντικές απώλειες έκλεισε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, χάνοντας τη στήριξη των 800 μονάδων, εν μέσω πρωτοφανούς καταιγισμού δημοσιευμάτων και αναλύσεων για τον κίνδυνο εξόδου της χώρας μας από την Ευρωζώνη. 

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 5,63% στις 789,20 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 835,83 μονάδες και η χαμηλότερη στις 789,20. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 98,77% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, διαμορφούμενη στα 50,44 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 12,28 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. 

Δημιουργήθηκε ένα ασφυκτικό περιβάλλον για την ελληνική αγορά, η οποία αν και ξεκίνησε δείχνοντας διαθέσεις να κρατήσει μια μετριοπαθή στάση αναμονής, οι «ριπές» ξένων δημοσιευμάτων και αναλύσεων για τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, δεν άφησαν περιθώρια ούτε και στον πιο αισιόδοξο επενδυτή. 

Ο καταιγισμός αυτός προκάλεσε και την εκπρόσωπο της Κομισιόν να υπενθυμίσει ότι η συνθήκη προβλέπει ότι η ένταξή στην Ευρωζώνη είναι αμετάκλητη, απαντώντας επί της ουσίας σε δημοσιεύματα στο γερμανικό Τύπο που κάνουν λόγο για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.  Προφανώς, όμως, όσοι δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά θα πρέπει να θωρακιστούν με ιώβεια υπομονή, καθώς απομένουν ακόμη 20 μέρες μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, με την προεκλογική περίοδο να είναι μόνο στην αρχή. 

Στο ταμπλό, μία μόλις μετοχή από τον FTSE25 κατάφερε να κλείσει θετικά και αυτή στο +1,33%. Περί της Grivalia ο λόγος, που την βοήθησε η μικρή προσφορά τίτλων της (μόλις 23000 τεμάχια) αφού το free float είναι ούτως ή άλλως περιορισμένης εμβέλειας. 

Ο FTSE25 έκλεισε με απώλειες 5,70% στο κατώτατο της συνεδρίασης και στις 252,70 μονάδες με την αξία των συναλλαγών του σε 59,3 εκατ. ευρώ και στο 94,12% του συνόλου. Πλήν της Grivalia, πολύ καλά στάθηκε η ΜΕΤΚΑ στο -0,58%, καθώς και ο τίτλος της Τιτάν που έκλεισε στο -1,63%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες από τις υπόλοιπες μετοχές είχαν οι MIG με -11,52%, η ΕΥΔΑΠ στο -9,81%, η Folli Follie στο -8,79%, η ΔΕΗ  με πτώση 8,65%, η ΕΤΕ με απώλειες 7,43%, ο  Ελλάκτωρ -7,41%, ο ΟΠΑΠ στο -7,32%, οι Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια στο -7,20% και 7,12% αντίστοιχα.

Οι 3 συστημικές τράπεζες σήμερα κάλυψαν το 37% του τζίρου, με την Eurobank να καλύπτει άλλο ένα 8,2%. Οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ απορρόφησαν το 29% του τζίρου, ενώ οι τίτλοι των Τιταν, Folli Follie, ΜΕΤΚΑ και Jumbo  άλλο ένα 12,2%. Έχουμε δηλαδή ξανά μία ομάδα 11 τίτλων να καλύπτει το 87% περίπου του συνολικού τζίρου.

Ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε στο εύρος των 97,81 (-0,1%) και 90,32 μονάδων για να ολοκληρώσει στο -6,34% στις 91,75 μονάδες.  Επίσης, μεγάλες απώλειες σημείωσαν τα warrants της Εθνικής στο -7,06% με τζίρο 46,5 χιλ. ευρώ, της Πειραιώς στο -5% και 0,4 εκατ. ευρώ στο 0,2090 και της Alpha Bank στο -3,33% στα 0,9280 ευρώ με τζίρο 1,62 εκατ.. Η αξία των συναλλαγών τους ανήλθε συνολικά σε 2,1 εκατ. ευρώ περίπου και στο 3,33% του συνολικού.

O MidCap20 τώρα υποχώρησε 5,74% στις 758,63 μονάδες με τον δικό του τζίρο στις 707 χιλ. ευρώ. Με μία ανοδική, ήτοι την Λαμδα (0,27%) και μία χωρίς αλλαγή (Ικτίνος) και 18 στο μείον (ΟΛΘ -15,79%, Φουρλής -11,04%, Χαλκορ -9,72%, Autohellas -8,41%, Ανεμος -7,65%, Υγεία -7,61%).

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος του Εμπορίου (-8,76%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 23 κινήθηκαν ανοδικά, 98 καθοδικά, ενώ η τιμή 14 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Επιμένουμε σε όσα αναπτύξαμε τη Δευτέρα.

«Φάνηκε πρόσφατα, αλλά φαίνεται και στο ιστορικό διάγραμμα του 25άρη, ότι η απόσταση από τις 270 ως τις 233 -235 μονάδες διανύεται εύκολα και γρήγορα. Αυτό συνέβη δύο φορές μέσα στο 2012, όταν από τις 234,8 στις 4/9, έκλεισε στις 270,1 στις 11/9. Και επίσης με ανάποδη φορά, από τις 269,15 μέγιστο στις 2/5 στις 8/5 έκλεισε στις 231,83 με ελάχιστο μέρας τις 227,26. Κάτι ανάλογο συνέβη μέσα σε μια μέρα στις 29/12 αφού από τις 279,64 μονάδες που ήταν το κλείσιμο τη μέρα της δεύτερης ψηφοφορίας στη Βουλή, ήτοι στις 22/12, μετά τη μεσολάβηση μιας συνεδρίασης, ο δείκτης άνοιξε στις 274,67 έγραψε κατώτερη ημέρας και έτους στις 240,84 και έκλεισε στις 266.

Αυτά δικαιολογούν τον κίνδυνο να γλιστρήσει ο δείκτης των θεσμικών κάτω από τις 260 μονάδες με αποτέλεσμα να δούνε γρήγορα το δείκτη στα παράγωγα στις 240 ξανά. Αν πάλι οι θεσμικοί πεισθούν ότι δεν συντρέχουν λόγοι εξαιρετικής ανησυχίας θα οδηγήσουν τις τιμές του 25άρη ως τις 280 -287.  Αξίζει να θυμίσουμε πως ακόμα και στην πρόσφατη μεγάλη πτώση, που προκλήθηκε με την αναγγελία της επίσπευσης της διαδικασίας για την εκλογή προέδρου, ανάμεσα στην βουτιά της 9/12 κατά -12,93% και κατά -7,69% στις 11/12 μεσολάβησε η συνεδρίαση που ο 25άρης άνοιξε στις 289,48 και έκλεισε στις 288,53 με μεταβολή -1,24%».

Σήμερα

Όλα δείχνουν πως θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση των μετοχικών αξιών στο ΧΑ κάτω από μια βαριά ατμόσφαιρα σε διεθνές και τοπικό επίπεδο.

Σήμερα οι αγορές μετοχών στην Ασία εμφανίζουν μεικτή εικόνα μεταβολών με μικρές μεταβολές για τον ΝΙΚΚΕΙ ο οποίος στην αρχή έδειξε ικανός να σταματήσει την πρόσφατη αλυσίδα πτωτικών κλεισιμάτων. Τώρα στις 08:25 εμφανίζει οριακή άνοδο ενώ ο Χανγκ Σενγκ κερδίζει 0,18% όταν -0,22% είναι η μεταβολή της αγοράς μετοχών στην Αυστραλία.

Κύριο ζήτημα παραμένει η πορεία των τιμών του πετρελαίου. Οι τιμές του πετρελαίου παρέμειναν την Τετάρτη στα χαμηλά επίπεδα πέντε-και- μισό ετών στις ασιατικές συναλλαγές μετά από πτώση στις τιμές πιο βαριά στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Οι τιμές πετρελαίου υποχώρησαν την Τρίτη για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση και έχουν πέσει σχεδόν 10% αυτή την εβδομάδα στα χαμηλότερα επίπεδα από την άνοιξη του 2009. Στις αρχές των συναλλαγών σήμερα δεν υπήρχαν σημάδια για μια στροφή προς τα άνω, με το μπρεντ στα 50,95 δολάρια το βαρέλι στις 20:37 ET, κάτω 15 σεντς από το κλείσιμο της προηγούμενης συνεδρίασης, και futures του στις παρέμεινε κάτω από τα 48 στα 47,97 δολάρια ανά βαρέλι. 

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Το 2014 ήταν μία άσχημη χρηματιστηριακή χρονιά, μιας και η Αγορά έχασε περίπου το 30% της αξίας της και η Ελληνική Οικονομία σημαντικό χρόνο μέσα στην μεγάλη και σε μέγεθος και σε χρόνο κρίση που βιώνει.

Το 2015 ξεκινάει με εκλογική αναμέτρηση, με τα αποτελέσματα να κρίνουν την συνέχεια, μιας και οι πολιτικές που θα ακολουθηθούν σε μία τέτοια περίοδο μπορούν να κρίνουν σημαντικά τις εξελίξεις. Η αβεβαιότητα στο ζενίθ για την συνέχεια, κάτι που δεν συνάδει με ομαλότητα στην Οικονομία και παράλληλα κάνει τους περισσότερους επενδυτές να κρατούν στάση αναμονής για την συνέχεια και μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Το μόνο σίγουρο είναι πως το 2015 θα είναι με πολύ μεγάλο "volatility", με την Αγορά πολύ "ρηχή", ειδικά σε αυτές τις αποτιμήσεις, με αποτέλεσμα η όποια πρόβλεψη να είναι παράτολμη. Το δεδομένο μέχρι στιγμής είναι ότι μεσοπρόθεσμα έχουμε γυρίσει πτωτικοί, όσο το 1050-1100 δεν κατοχυρώνεται.

Μένει να δούμε που θα μας οδηγήσει η κατάσταση και πως θα αντιδράσει η Ευρώπη απέναντι στο Ελληνικό πρόβλημα. Το θέμα είναι πως το χρέος μας είναι στο μεγαλύτερο μέρος του διακρατικό, οπότε και οι ίδιοι θέλουν η Οικονομία να μπορέσει να αναπνεύσει για να μπορέσει να το αποπληρώσει στο μακρινό μέλλον.

Το χρέος είναι και το μικρότερο πρόβλημα (όσο και αν φαίνεται οξύμωρο) στην παρούσα στην Ελληνική οικονομία, μιας και αργά ή γρήγορα η ΕΕ θα αναγκαστεί να το ρυθμίσει με τέτοιο τρόπο που να είναι βιώσιμο, από την στιγμή που και εμείς καταφέρουμε να έρθουμε σε συμφωνία.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Η διάθεση για ανάληψη κινδύνου δείχνει σημάδια σταθεροποίησης

Η διάθεση για ανάληψη κινδύνου έχει αρχίσει να σταθεροποιείται αλλά παραμένει εύθραυστη. Ο αντίκτυπος από αδύναμα στοιχεία στις ΗΠΑ φαίνεται να έχει προστεθεί στις ανησυχίες της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας. Η εικόνα της αγοράς μετοχών είναι μεικτή στην Ασία πριν από την δημοσίευση των πρακτικών της FOMC. Ο δείκτης του δολαρίου ήταν οριακά ψηλότερα στο 91,7, ενώ οι αποδόσεις επίσης παρουσίασαν οριακή αύξηση.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

«Δίπλα στην Μέρκελ», είναι ο τίτλος άρθρου στην εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», σύμφωνα με το οποίο οι Σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία είναι συμμερίζονται τις θέσεις της γερμανίδας καγκελαρίου σε ό,τι αφορά την Ελλάδα. «Όταν το Σαββατοκύριακο δόθηκε στην δημοσιότητα, προφανώς από την πλευρά της CDU, στο Der Spiegel η πληροφορία ότι η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί πλέον διαχειρίσιμη μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, έπρεπε ο εταίρος της να αντιδράσει. Αλλά πώς; Την ίδια διαπίστωση συμμερίζεται και κομμάτι του SPD στην κυβέρνηση», επισημαίνει και προσθέτει ότι «τα περασμένα χρόνια δόθηκαν πολλά χρήματα και ιδρώτας για την σταθεροποίηση της Ευρωζώνης».

Η Ελλάδα έχει τη θέση της στην Ευρωζώνη όποια και αν είναι η επόμενη κυβέρνησή της, τονίζει ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Les Echos, συνιστώντας στο Βερολίνο και της Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για την οικονομική ανάκαμψη.

Οι εικασίες για ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι χάσιμο χρόνου και κινούνται σε λάθος κατεύθυνση δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γέρκι Κατάινεν, υπογραμμίζοντας ότι η συμμετοχή στο ευρώ είναι αμετάκλητη. Σε παρέμβασή του σε εκδήλωση της Ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα την ανάπτυξη, ο κ. Κατάινεν τόνισε ότι η Kομισιόν είναι απολύτως δεσμευμένη στην ακεραιότητα της Ευρωζώνης.

Στις πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα από το Βερολίνο και το Παρίσι να αναλάβει τις υποχρεώσεις της, προειδοποιώντας την ότι τίθεται σε κίνδυνο η θέση της στην Ευρωζώνη, αναφέρεται η Wall Street Journal. «Με τις επικείμενες εκλογές στο τέλος αυτού του μήνα και με το ενδεχόμενο νίκης του ριζοσπαστικού κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ανέφερε ότι αυξάνονται οι πιθανότητες για μια ελληνική αποχώρηση από την Ευρωζώνη. 

Το δημοκρατικό δικαίωμα των Ελλήνων να επιλέξουν οι ίδιοι ποιόν θα ψηφίσουν επεσήμανε ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκι Φερχόφστατ, σημειώνοντας πως η Ευρωζώνη δεν είναι μόνο μια οικονομική ένωση αλλά μια κοινότητα βασισμένη σε αρχές. Ο κ. Φερχόφστατ υποστήριξε πως η συζήτηση περί Grexit δεν είναι έξυπνη, αλλά αντιπαραγωγική, διότι ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα αποτελέσει σοκ για την Ευρωζώνη.

Την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την μακροπρόθεσμη αναδιάρθρωση του συνολικού της δανεισμού με την Alpha Bank με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, ανακοίνωσε η Dionic. Ειδικότερα, η εταιρεία ρύθμισε συνολικά 16.685.000 ευρώ δανείων με την Alpha Bank σε μακροπρόθεσμη βάση, εκ των οποίων 10.000.000 ευρώ Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου σε 12 έτη με καταβολή κεφαλαίου και τόκων στο τέλος της περιόδου δανεισμού σε μία μόνο δόση (“bullet repayment”)  και 6.685.000 ευρώ μετατροπή υφιστάμενου βραχυπρόθεσμου δανεισμού σε μακροπρόθεσμο διάρκειας  6 ετών με καταβολή κεφαλαίου στο τέλος της περιόδου δανεισμού σε μία μόνο δόση (“bullet repayment”) και πληρωμή τόκων μετά από τρία έτη με ευνοϊκό επιτόκιο και στα δύο δάνεια.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων σχεδόν έξι ετών υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας άνοδο μόλις 0,1% σε ετήσια βάση. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών προέβλεπαν άνοδο των τιμών καταναλωτή κατά 0,2%. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος. Οι τιμές ενέργειας υποχώρησαν κατά 6,6% και οι τιμές των τροφίμων σημείωσαν πτώση 1,2%.

Όσο στη Γερμανία συνεχίζεται η συζήτηση για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη,πληθαίνουν οι φωνές πολιτικών που συστήνουν στη γερμανική κυβέρνηση αυτοσυγκράτηση. Σε ασυνήθιστα χαμηλούς τόνους o Χόρστ Ζέεχοφερ, πρόεδρος των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και κυβερνητικός εταίρος των Χριστιανοδημοκρατών της Άγκελα Μέρκελ απορρίπτει σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt οποιαδήποτε παρέμβαση στον ελληνικό προεκλογικό αγώνα.

Η συζήτηση γύρω από το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ σε περίπτωσηα αθέτησης των συμφωνηθέντων με τους δανειστές από την επόμενη ελληνική κυβέρνηση έχει αναζωπυρωθεί. Τις δηλώσεις κορυφαίων πολιτικών εκπροσώπων σε Γερμανία και Ευρώπη πλαισιώνει πληθώρα σχολίων και εκτιμήσεων στον γερμανικό Tύπο. Η Deutsche Welle εκτιμά ότι «ένας νέος γύρος πόκερ άνοιξε». 

Δίχως τέλος είναι, όπως φαίνεται,η πτώση του πετρελαίου, με την τιμή του να βρίσκεται πλέον πάνω από 60% χαμηλότερα σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων 100 ημερών. Στον αντίποδα, ο χρυσός έκλεισε με κέρδη, με τους επενδυτές να αναζητούν ασφάλεια, εν μέσω διόρθωσης των κεφαλαιαγορών παγκοσμίως. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου του αργού κατέγραψαν πτώση κατά 2,11 δολάρια στα 47,93 δολάρια. Επίσης, τα συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου του πετρελαίου τύπου Brent έχασαν 4,7% στα 50,63 δολάρια, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασαν τα 50,55 δολάρια. 

Έκκληση προς τη Γερμανία να αυξήσει τις επενδύσεις απευθύνει ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν, λέγοντας ότι τόσο το Βερολίνο όσο και το Παρίσι χρειάζεται να καταβάλουν από κοινού περισσότερες προσπάθειες για να δώσουν ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη. Οι δηλώσεις του Μακρόν δημοσιεύονται στην εφημερίδα Les Echos, λίγες ημέρες πριν από την συνάντηση κορυφής που θα έχουν στο Στρασβούργο την Κυριακή ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.

Διεθνή διάσκεψη για το ελληνικό χρέος εισηγείται ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου Χανς-Βέρνερ Ζιν, ο οποίος ωστόσο επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα θα αποφύγει νέα χρεοκοπία μόνο εάν αποχωρήσει από την Ευρωζώνη. Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι από τους λίγους Έλληνες πολιτικούς οι οποίοι έχουν αντιληφθεί τη φύση του προβλήματος.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα