Φερχόφστατ: Σοβαρή απειλή για την Ευρωζώνη ένα Grexit

Τρίτη, 06 Ιανουαρίου 2015 18:01
UPD:18:03
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Ο κ. Φερχόφστατ υποστήριξε πως η συζήτηση περί Grexit δεν είναι έξυπνη, αλλά αντιπαραγωγική, διότι ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα αποτελέσει σοκ για την Ευρωζώνη (φωτογραφία αρχείου).

Το δημοκρατικό δικαίωμα των Ελλήνων να επιλέξουν οι ίδιοι ποιόν θα ψηφίσουν επεσήμανε ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκι Φερχόφστατ, σημειώνοντας πως η Ευρωζώνη δεν είναι μόνο μια οικονομική ένωση αλλά μια κοινότητα βασισμένη σε αρχές.

Ο κ. Φερχόφστατ υποστήριξε πως η συζήτηση περί Grexit δεν είναι έξυπνη, αλλά αντιπαραγωγική, διότι ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα αποτελέσει σοκ για την Ευρωζώνη.

Όπως εξήγησε, με τις εγγυήσεις που  έχουν δοθεί από τα κράτη - μέλη, ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα κόστιζε 3 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία, 6 δισ. ευρώ στην Πορτογαλία, 29 δισ. ευρώ στην Ισπανία, 44 δισ. ευρώ στην Ιταλία, 49 δισ. ευρώ στη Γαλλία και 66 - 80 δισ. ευρώ στη Γερμανία.

EURONEWS

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι ενδεχόμενη έξοδος θα συνιστούσε σοβαρή απειλή για την οικονομική ανάκαμψη των περισσότερων χωρών της Ευρωζώνης, είπε ο Γκι Φερχόφστατ. Η εναλλακτική, πρόσθεσε, δεν είναι να ξαναρχίσουμε να συζητάμε για ενδεχόμενη αποχώρηση χωρών από το ευρώ αλλά να αρχίσουμε μια θαρραλέα συζήτηση σχετικά με την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και τα κράτη - μέλη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα