Ολάντ: Η επόμενη ελληνική κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις

Δευτέρα, 05 Ιανουαρίου 2015 10:35
UPD:11:50
REUTERS/POOL

O πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Η επόμενη ελληνική κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της χώρας, τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στη διάρκεια συνέντευξής του στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter, σημειώνοντας πάντως ότι οι Έλληνες είναι «ελεύθεροι να επιλέξουν».

«Οι Ελληνες είναι ελεύθεροι να επιλέξουν την τύχη τους, όμως, ταυτόχρονα, υπάρχουν δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί. Φυσικά όλες αυτές πρέπει να γίνουν σεβαστές», ανέφερε συγκεκριμένα ο Γάλλος πρόεδρος, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

«Ως προς την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, μόνο η Ελλάδα μπορεί να λάβει αυτήν την απόφαση» πρόσθεσε, ενώ κληθείς να σχολιάσει γερμανικά δημοσιεύματα περί του ενδεχομένου εξόδου της χώρας από το ευρώ σημείωσε πως «Δεν είναι ώρα για να κάνουμε οποιαδήποτε εκτίμηση».

Μ. Φουξ: Το ευρώ δεν κινδυνεύει από την Ελλάδα

Την ίδια ώρα, συνεχίζει να τροφοδοτείται η συζήτηση για τα σενάρια περί Grexit, με αιχμή το επίμαχο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, σύμφωνα με το οποίο η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί πως η Ευρωζώνη μπορεί πλέον να αντέξει μια έξοδο της Ελλάδας εάν αυτό αποδειχθεί ότι είναι αναγκαίο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschlandfunk), ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) Μίχαελ Φουξ, δεν απέκλεισε το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

«Δεν θέλουμε και δεν μπορούμε να αποβάλουμε την Ελλάδα από την Ευρωζώνη - δεν είναι και νομικά επιτρεπτό. Αυτό θα πρέπει να το αποφασίσει μόνη της. Θα μπορούσε να βγει, να υιοθετήσει ένα νέο νόμισμα, μία νέα δραχμή ή οτιδήποτε άλλο και να προβεί σε μαζική υποτίμησή του. Αυτό είναι ένα πιθανό σενάριο, ώστε να μην χρεοκοπήσει», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Φουξ, το σενάριο ενός «Grexit» καθίσταται άκρως πιθανό, αν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και επιχειρήσει να ανατρέψει τις συμφωνίες με τους δανειστές και να αντιστρέψει το μεταρρυθμιστικό έργο των τελευταίων ετών.

Ο κ. Φουξ παραδέχθηκε ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν αποκλείεται να πλήξει εκτός από την ίδια τη χώρα και τους δανειστές της. Ως εκ τούτου, ενδέχεται να υποστούν απώλειες μεταξύ άλλων και οι Γερμανοί φορολογούμενοι. Δεν συμμερίζεται, ωστόσο, την άποψη ότι η αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ θα έθετε σε κίνδυνο το κοινό νόμισμα, τονίζοντας την ύπαρξη δικλίδων ασφαλείας, όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης Τραπεζών.

«Η κατάσταση έχει αλλάξει εντελώς. Πριν από τρία - τέσσερα χρόνια ήταν σαφώς κρισιμότερη. Ως εκ τούτου, το ευρώ δεν κινδυνεύει, κατά τη γνώμη μου, από την Ελλάδα. Η Ελλάδα συνεισφέρει κάτι παραπάνω από το 1% του ΑΕΠ της ευρωζώνης και αυτό καταδεικνύει ότι δεν συνιστά τεράστιο κίνδυνο. Αυτό μπορεί κανείς να το εξετάσει ψύχραιμα. Κυρίως αυτοί που προμηνύουν την κατάρρευση του ευρώ έχουν διαφορετικά συμφέροντα από αυτά που θα έπρεπε να έχουν», επεσήμανε ο κ. Φουξ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο, Deutsche Welle



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα