Αντιδράσεις ΗΠΑ για τη μείωση παραγωγής πετρελαίου

Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2001 21:49
UPD:21:50

«Μια κούρσα στις τιμές του πετρελαίου θα βλάψει. Σίγουρα οι ηγέτες του ΟΠΕΚ το καταλαβαίνουν», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ O. Μπους, σχολιάζοντας την απόφαση των χωρών - μελών του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή αργού πετρελαίου κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια από την 1η Σεπτεμβρίου.

Ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας, Αμπρααμ Σπένσερ άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε χρήση των ενεργειακών αποθεμάτων της, προκειμένου να εμποδίσει ενδεχόμενη αύξηση των τιμών καυσίμων. Τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στις τιμές του μαύρου χρυσού κατά τις επόμενες εβδομάδες.

Από την πλευρά του, ο ΟΠΕΚ τόνισε σε ανακοινωθέν του ότι η απόφαση ελήφθη «προς το συμφέρον της σταθερότητας της αγοράς», καθώς η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας μείωσε τη ζήτηση και υποβοήθησε στην αύξηση των αποθεμάτων.

Η «οροφή» της προσφοράς που συμφωνήθηκε από 10 χώρες του ΟΠΕΚ είναι 23,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, που είναι η χαμηλότερη από τον Απρίλιο του 1999, όταν η τιμή του αργού είχε εκτοξευθεί στα 35 δολάρια το βαρέλι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα