Market Beat: Με διεθνές κλίμα ακόμα βαρύτερο η συνέχεια στην αποτύπωση ανησυχιών

Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου 2014 10:28
EUROKINISSI/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Η αγορά χθες έδειξε δείγματα πως επιστρέφει η ψύχραιμη αντιμετώπιση των σημαντικών και έκτακτων γεγονότων που θα στριμωχτούν ως το πέρας της χρονιάς ενώ η επόμενη εβδομάδα έχει στο τέλος της και την εκπνοή όλων των σειρών του 2014.

Αρκετές φορές οι πολιτικές δυνάμεις, συνήθως οι κυβερνήσεις στη χώρα, όταν οι αγοραίοι πίεζαν τις ελληνικές αξίες στην ευρωπαϊκή κεφαλαιαγορά, απέδιδαν αυτή την κατάσταση σε «συνομωσίες». Συνήθως από ξένα κέντρα ή, σαν κινήσεις κερδοσκόπων που είχαν την ισχύ να τις προκαλούν αρχικά στην πολιτική της χώρας. Αλλά αυτή την εποχή έχουμε και την αξιωματική αντιπολίτευση να ισχυρίζεται ότι οι αγορές εκβιάζουν για να καθορίσουν τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό. Αυτή η παραφιλολογία πάνω σε γεγονότα της αγοράς, εμποδίζει την κατανόηση της ατμόσφαιρας που σχηματίστηκε την τρέχουσα εβδομάδα.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Μια ανασκόπηση των ξένων μέσων ενημέρωσης ωστόσο, συμβάλλει στην αντίληψη των κινήτρων που ωθούν τους ξένους θεσμικούς σε ρευστοποιήσεις. Το σκεπτικό τους είναι απλό και καθαρό. Ρευστοποιώντας στα τρέχοντα επίπεδα που παραμένουν ψηλότερα από τα χαμηλά για το 2014 έχουν μπροστά τους δυο κατευθύνσεις. Αν οι εξελίξεις στην Βουλή καταλήξουν σε ανάδειξη Προέδρου θα υπάρξει μια περίοδος ανακούφισης που θα φέρει τις τιμές ψηλότερα και τότε δηλαδή μετά το πέρας του έτους θα τοποθετηθούν άσχετα από τα επίπεδα τιμών. Γιατί θα έχουν οι τιμές ανοδική ορμή ως την ολοκλήρωση του January effect και τα κέρδη τους θα είναι «σίγουρα». Αντίθετα αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος οι πιέσεις θα πολλαπλασιάσουν τις απώλειες με αποτέλεσμα τα επίπεδα του Οκτωβρίου να φαντάζουν ψηλά. Δηλαδή οι ρευστοποιήσεις τώρα δεν αποτελούν κίνδυνο να μην μπορέσουν οι θεσμικοί να σχηματίσουν ξανά τις θέσεις τους με τα ίδια τουλάχιστον κεφάλαια.

Οι ξένες αγορές έχουν επηρεαστεί για τα καλά από την κατηφόρα χωρίς φρένο στις τιμές του πετρελαίου. Παράλληλα, στις αιτίες που γεννούν τις πιέσεις διεθνώς αναφέρεται και η ανησυχία από την εικόνα της κατάστασης στην Ελλάδα της ευρωζώνης, που κινδυνεύει να περάσει πάλι σε ύφεση. Αποκτώντας και νέα κρίση χρέους στην περιφέρειά της.  Στα οικονομικά στοιχεία της χθεσινής  ημέρας, απροσδόκητη συρρίκνωση κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή της Γαλλίας τον Οκτώβριο, καθώς υποχώρησε κατά 0,8% σε μηνιαία βάση. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 0,2%.

Έτσι δεν κατάφεραν τελικά να κρατήσουν το ενδοσυνεδριακό θετικό πρόσημο οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες έκλεισαν με μικτά πρόσημα, υπό την πίεση των μετοχών ενέργειας και την πτώση της αμερικανικής αγοράς. Οι επενδυτές  επηρεάστηκαν επίσης αρνητικά από την έκθεση του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ), η οποία έδειξε ότι η ζήτηση του πετρελαίου το 2015 θα διαμορφωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 ετών. Με τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δύο μηνών έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες, δεχόμενοι εκ νέου πιέσεις από τη νέα πτώση της τιμής του πετρελαίου, με τον ενεργειακό κλάδο να καταγράφει σημαντικές απώλειες επηρεάζοντας σχεδόν το σύνολο της αγοράς.

Το κλίμα στην παγκόσμια αγορά σήμερα δεν είναι ρόδινο. Οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα Πέμπτη, καθώς η πτώση των τιμών του πετρελαίου συνέχισε να τροφοδοτεί την ανησυχία για τα προβλήματα της παγκόσμιας ανάπτυξης, ενώ το δολάριο ανταγωνίστηκε το γεν και το ευρώ μετά από μια περαιτέρω πτώση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Με τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δύο μηνών έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες, δεχόμενοι εκ νέου πιέσεις από τη νέα πτώση της τιμής του πετρελαίου, με τον ενεργειακό κλάδο να καταγράφει σημαντικές απώλειες επηρεάζοντας σχεδόν το σύνολο της αγοράς.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 1,51% στις 17.533,15 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτηςNasdaq σημείωσε πτώση 1,73% στις 4.684,03 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με απώλειες κατά 1,64% στις 2.026,14 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Yum έχασε 4,9%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα κέρδη ανά μετοχή του 2014 θα αυξηθούν κατά μονοψήφιο ποσοστό, ενώ η προηγούμενη εκτίμηση έκανε λόγο για αύξηση 20%.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψε ο ενεργειακός κλάδος, με την ConocoPhillips, την Exxon Mobil και την Chevron να κλείνουν με απώλειες άνω του 2,9%, καθώς το πετρέλαιο βρέθηκε σήμερα στα 61 δολάρια  ήτοι σε χαμηλά πέντε ετών. Επίσης, οι επενδυτές επηρεάστηκαν από την έκθεση του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ), η οποία έδειξε ότι η ζήτηση του πετρελαίου το 2015 θα διαμορφωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 ετών.

Ισχυρές απώλειες κατέγραψε και ο ενεργειακός κλάδος, καθώς η JPMorgan ανέφερε ότι  αναμένει σημαντική πτώση των εσόδων από τις χρηματοπιστωτικές της υπηρεσίες το τέταρτο τρίμηνο του έτους. Η μετοχή υποχώρησε κατά 2,6%, ενώ απώλειες υψηλότερες του 1,9% κατέγραψαν οι Goldman Sachs και η Citigroup.

Στον αντίποδα, η American Airlines κέρδισε 3% και η United Continental βρέθηκε στο +5%. Σύμφωνα με την Ένωση Αερομεταφορών των ΗΠΑ, ο κλάδος θα εμφανίσει κέρδη 25 δισ. δολάρια το 2015, λαμβάνοντας ώθηση από τις χαμηλές τιμές πετρελαίου.

ΕΥΡΩΠΗ

Δεν κατάφεραν τελικά να κρατήσουν το ενδοσυνεδριακό θετικό πρόσημο οι ευρωαγορές, οι οποίες έκλεισαν με μικτά πρόσημα, υπό την πίεση των μετοχών ενέργειας και την πτώση της αμερικανικής αγοράς. 

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ^FTSE-0,45% υποχώρησε κατά 0,45% στις 6.500 μονάδες, ο γερμανικός DAX ^GDAXI+0,06% κατέγραψε άνοδο 0,06% στις 9.800 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40^FCHI-0,85% έκλεισε με απώλειες 0,84% στις 4.228 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε πτώση 0,3% στις 339,57 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά κατέγραφε κέρδη που ξεπερνούσαν το 0,9%.

Οι επενδυτές  επηρεάστηκαν επίσης αρνητικά από την έκθεση του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ), η οποία έδειξε ότι η ζήτηση του πετρελαίου το 2015 θα διαμορφωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 ετών.

Στο ταμπλό, η Ashtead Group κέρδισε 9%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα κέρδη του έτους πιθανόν να ξεπεράσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Μάλιστα, όπως ανέφερε τα έσοδα θα συνεχίσουν την αυξητική τους πορεία και το 2015. Στον αντίποδα, η Sika έχασε 5,1%, καθώς έχει γίνει γνωστό ότι βρίσκεται σε διαδικασία αντικατάστασης του προέδρου και δύο μελών του διοικητικού συμβουλίου, καθώς αντιτέθηκαν στην πώληση του πλειοψηφικού πακέτου στην Cie. de Saint-Gobain.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, απροσδόκητη συρρίκνωση κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή της Γαλλίας τον Οκτώβριο, καθώς υποχώρησε κατά 0,8% σε μηνιαία βάση. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 0,2%.

ΧΑ

Προσπάθεια να ελεγχθούν οι απώλειες έγινε χθες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον γενικό δείκτη να κλείνει μεν με απώλειες, αλλά χωρίς να παρατηρηθούν οι χθεσινές υπερβολές. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 1,01%  στις 893,71 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η  αγορά, ήταν στις 902,40 μονάδες και η χαμηλότερη στις 863,21. Η καθαρή  αξία  συναλλαγών  μειώθηκε  κατά  15,83%  σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τρίτης, διαμορφούμενη στα 154,01 εκατ. ευρώ περίπου,  ενώ  έγιναν  19,70  εκατ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.  

Αν και την πρώτη ώρα της συνεδρίασης το ταμπλό έδειχνε διαθέσεις επανάληψης των χθεσινών ρευστοποιήσεων, η μετοχή της ΔΕΗ ΔΕΗ+5,17% πρωτίστως και δευτερευόντως ορισμένες επιλεγμένες μετοχές του FTSE25, έδειξαν ότι μπορούσαν να λειτουργήσουν ως «ανάχωμα» μπροστά στους πωλητές. Έτσι κι έγινε, με το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης να κυλά με τον δείκτη σε επαφή με τις 900 μονάδες, χωρίς ωστόσο να επιτευχθεί η διατήρηση του επιπέδου, όταν μάλιστα ο τραπεζικός κλάδος δεν προσέφερε τη συνδρομή του. 

Το αρνητικό σημείο της συνεδρίασης ήταν ότι η κατά διαστήματα διεύρυνση της πτώσης πραγματοποιήθηκε εν μέσω απότομης αύξησης του τζίρου, ενώ ο περιορισμός των απωλειών δεν συνοδευόταν από την εμφάνιση αγοραστών. Αυτό σημαίνει ότι η πλειονότητα των επενδυτών είναι σε ετοιμότητα για τη ρευστοποίηση των θέσεων, σε αντίθεση με τους αγοραστές που προς το παρόν απουσιάζουν. 

Αντίθετα, στα θετικά της ημέρας μπορεί να κατατάξει κανείς τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην επίσπευση των διαδικασιών εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, εξέλιξη που μετριάζει κάπως τις ανησυχίες που έχουν προκαλέσει οι «πρώιμες» αναλύσεις που δημοσιοποιούνται τις τελευταίες ώρες από διεθνείς επενδυτικούς οίκους. 

Στο ταμπλό τώρα ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 1,24%, με τη ΔΕΗ να ξεχωρίζει καταγράφοντας κέρδη 5,17% και τη Viohalco να στηρίζει με το +2,99%. Θετικά κινήθηκαν η Aegean (+2,70%), η MIG (+2,63%), η Folli Follie (+1,10%), η Coca Cola HBC (+0,90%), η Τέρνα Ενεργειακή (+0,89%) και η ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ+0,50% (+0,50%). Αντιθέτα τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Motor Oil (-3,98%), της Eurobank (-3,81%), της Πειραιώς (-3,57%), του ΟΛΠΟΛΠ-3,57% (-3,57%), του ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ-2,95% (-2,95%), της Jumbo (-1,87%), της ΜΕΤΚΑ ΜΕΤΚ-1,87%(-1,87%), της Εθνικής (-1,84%) και της ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ-1,84% (-1,84%).

Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 3,52%, με την Αττικής να κλείνει με απώλειες 13,43%, η Άνεμος βρέθηκε στο -9,08%, τα Ελληνικά Καλώδια ΕΛΚΑ-6,89% στο -6,89%, η Σωληνουργεία Κορίνθου στο -6,19% και ο ΟΛΘ ΟΛΘ-5,41% στο -5,41%. Στον δείκτη “διεσώθη” η Σιδενορ,ΣΙΔΕ+0,52% που έκλεισε με κέρδη 0,52% και η MLS στο +0,49%

Τη  μεγαλύτερη  πτώση σημείωσε ο κλάδος των εταιριών Υγείας  (-2,68%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των εταιριών Κοινής Ωφέλειας(+3,11%).  Από τις μετοχές  που  πραγματοποίησαν  πράξη,  39  κινήθηκαν ανοδικά, 83 καθοδικά, ενώ η τιμή 17 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Με την αγορά σε κατάσταση ελεύθερης πτώσης χωρίς εμφανή σημάδια εμφάνισης κάποιου μαξιλαριού οι επενδυτές στα παράγωγα δεν μπορούν να εντοπίσουν μια πιθανή εξέλιξη που θα διακόψει την κάθοδο. Αντίθετα τα margin calls θα την συντηρήσουν αν και θεωρούμε ότι από την Παρασκευή θα επέλθει μια εκλογίκευση του επενδυτικού φόβου. Αυτός όμως δικαιολογείται με βάση την τετράγωνη λογική που χαρακτηρίζει τους ξένους θεσμικούς, που έχουν και μετοχές και κεφάλαια, σε αντίθεση με τους εγχώριους θεσμικούς που έχουν μετοχές, αλλά υστερούν σε κεφάλαια για τοποθέτηση.

Μετά τα χθεσινά πλέον οι στηρίξεις του δείκτη των παραγώγων  είναι σε πρώτη φάση η ζώνη των χαμηλών που ορίστηκαν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο ήτοι από τις 277,08 ως τις 281.

Αν συνεχιστούν οι πιέσεις και σπάσουν τα χαμηλά έτους με αναζήτηση νεότερων χαμηλών για το 2014, τότε έρχονται από τις συναλλαγές του 2013 οι 270 μονάδες και ακόμα πιο κάτω έχουμε τις 253,17 από τον Απρίλιο του 2013.

Μετά από αυτά τα επίπεδα έρχεται το χάος που οδηγεί στις 170 μονάδες που είναι ο πυθμένας της αγοράς στον 21ο αιώνα τον Ιούνιο του 2012 και του Grexit.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα Πέμπτη, καθώς η πτώση των τιμών του πετρελαίου συνέχισε να τροφοδοτεί την ανησυχία για τα προβλήματα της παγκόσμιας ανάπτυξης, ενώ το δολάριο ανταγωνίστηκε το γεν και το ευρώ μετά από μια περαιτέρω πτώση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν πτωτικός κατά 0,3%, επειδή άλλη μια μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου, προκάλεσε βαρύ χτύπημα για τις μετοχές της ενέργειας και πίεσε την Wall Street σκληρά όλη τη νύχτα.

Ο νευρικός Shanghai Composite Index έχασε τα κέρδη που εμφάνισε νωρίτερα και υποχώρησε 0,48%.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου υποχώρησαν -5% κατά τη διάρκεια της νύχτας, μετά τα στοιχεία που υπογράμμισαν την υποτονική ζήτηση στις ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία επανέλαβε ότι δεν έχει σχέδια για τον περιορισμό της παραγωγής.

Η τιμή του Αργού στις ΗΠΑ εμφάνισε μια μέτρια ανάκαμψη σήμερα, μετά την βουτιά της νύχτας, κερδίζοντας 0,8% στα 61,44 δολάρια το βαρέλι, μετά την υποχώρησή του σε χαμηλό σε βάθος 5-1 / 2 χρόνια φθάνοντας στα επίπεδα των 60,43 δολαρίων την Τετάρτη.

Ο Nikkei στο Τόκιο έχασε 0,89%, τραβώντας πίσω από τα ψηλά 7-1 / 2 χρόνων που χτύπησε στο ξεκίνημα της εβδομάδας, με το συναίσθημα πληγωμένο από την ήττα των αμερικανικών μετοχών.

Το δολάριο υποχώρησε 0,2% στα 118,09 γιεν, έτοιμο να απολαύσει κάποια ανάπαυλα μετά την υποχώρηση από το υψηλό επταετίας των 121,86 γιεν που επιτεύχθηκε τη Δευτέρα.

Ο S & P 500, σε επίπεδο ρεκόρ μόλις την περασμένη Παρασκευή, υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Νοεμβρίου την Τετάρτη.

Εκτός από τη μείωση του πετρελαίου, ανησυχίες για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα έχουν επίσης προκαλέσει πλήγμα στην όρεξη για ανάληψη κινδύνου.

Το ευρώ κέρδισε 0,1 τοις εκατό στα 1,2456 δολάρια, βάζοντας επιπλέον απόσταση στην εγγραφή  τη Δευτέρα στα 1,2247 δολάρια. Η απόκλιση νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ από την Ευρώπη και την Ιαπωνία θα μπορούσε να συνεχίσει να ευνοεί ακόμα το δολάριο μακροπρόθεσμα.

Το δημόσιο χρέος παρέμεινε ασφαλές καταφύγιο και η καλύτερη επενδυτική προσφορά. Το 10ετές ομόλογο από την ιαπωνική κυβέρνηση εμφάνισε απόδοση που άγγιξε το 0,390%, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2013.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Σέργιος Μελαχροινός της Solidus Sec.

Η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά έχει πάψει να κινείται βάσει θεμελιωδών και αποτιμήσεων, ούτε καν βάσει προσδοκιών για την Ελληνική Οικονομία, αλλά θα συνεχίσει να παίρνει τάση από τα σενάρια, τις ιδέες και τις φήμες για τις επικείμενες πολιτικές εξελίξεις.

Φαίνεται πως όλο και περισσότεροι επενδυτές επιλέγουν την δημιουργία ρευστότητας, έστω και με απώλειες, καθώς εκτιμούν ότι θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για χαμηλότερες αποτιμήσεις. Η εικόνα της Αγοράς ομολόγων "συνδράμει" στην κακή εικόνα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, κάτι που αποδεικνύει την σημαντική ανησυχία των πιο "επαγγελματιών" επενδυτών.

Οποιαδήποτε πρόβλεψη μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλής, οι τοποθετήσεις στην παρούσα φάση εμπεριέχουν υψηλό επενδυτικό ρίσκο και οι επενδυτές που δεν μπορούν να διαχειριστούν τέτοιες καταστάσεις "ειδικών συνθηκών", είναι καλύτερα να απέχουν από την Αγορά.

Ξένοι αναλυτές

S&P: Οι συνθήκες του παγκόσμιου δανεισμού προσαρμόζονται προς τις καθοδικές τάσεις της ανάπτυξης στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες - πλην των ΗΠΑ

Δημοσιεύσαμε  πρόσφατα τις τριμηνιαίες ενημερώσεις μας σχετικά με τις πιστωτικές συνθήκες στη Βόρεια Αμερική, την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης, παρέχοντας τη γνώμη μας σχετικά με την εξέλιξη των μακροοικονομικών συνθηκών και τις ευρείες οικονομικές τάσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πιστωτική ποιότητα. Ενώ εξακολουθούν να είναι γενικά σταθερές, σε παγκόσμια κλίμακα οι πιστωτικές συνθήκες βαίνουν προς την προσαρμογή τους σε βραδύτερες τάσεις ανάπτυξης στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ που βλέπουμε την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης. Οι κορυφαίοι παγκόσμιοι κίνδυνοι  περιλαμβάνουν τις τρέχουσες γεωπολιτικές ανησυχίες, τη στασιμότητα της ευρωζώνης και τις δυνατότητες για βουτιά της πίσω σε ύφεση, η είσοδος σε αυστηρότερη νομισματική πολιτική της Fed στο 2015, και τα τρωτά σημεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κίνας. Οι πιστωτικές συνθήκες της Βόρειας Αμερικής θα παραμείνουν σταθερές ως επί το πλείστον το 2015. Η βαθμολογία στην πιστωτική ποιότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων παραμένει σταθερή, αν και ορισμένοι τομείς βασικών προϊόντων έχουν αρχίσει να δείχνουν ευπάθεια. Στην Ασία-Ειρηνικό, βλέπουμε πως ο πιστωτικός κύκλος συνεχίζει να προσαρμόζεται σε πιο αργή οικονομική προοπτική. Και της Λατινικής Αμερικής η εταιρική  πιστωτική  ποιότητα  θα πρέπει να παραμείνει σε μεγάλο βαθμό σταθερή, αλλά τομείς που συνδέονται με βασικά προϊόντα παραμένουν ευάλωτα σε μαλάκωμα των τιμών.

Barclays: Η διάθεση για ανάληψη κινδύνων εξακολουθεί να γλιστράει

Η αδυναμία στη συνεδρίαση των αγορών στις ΗΠΑ μεταφέρθηκε στην Ασία, με το Brent να συνεχίζει τις συναλλαγές κάτω από USD65 / βαρέλι. Στις συναλλαγές των ΗΠΑ, οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν άλλο ένα -3%, καθώς ο ΟΠΕΚ μείωσε τις προβλέψεις της ζήτησης του σε χαμηλά 12 ετών, παρά την πτώση του πετρελαίου. Ενώ  και τα αποθέματα του αργού των ΗΠΑ αυξήθηκαν. Η ελεύθερη πτώση του αργού πετρελαίου δεν προσέφερε ανακούφιση στις ασιατικές μετοχές, τα περισσότερα από τα χρηματιστήρια ήταν κάτω. Οι μετοχές στην Κορέα και το Χονγκ Κονγκ, σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση.

Τα ασιατικά χρηματιστήρια ακολούθησαν την πτώση -1,7% του δείκτη S & P 500, με επικεφαλής μια πτώση -3% των μετοχών ενέργειας. Η απόδοση των 5ετών UST έπεσε 6BP κάτω από τα επίπεδα προ της ανακοίνωσης για τις νέες θέσεις εργασίας. Η υψηλή απόδοση, ευρωπαϊκών ομολόγων της περιφέρειας της ζώνης και τα spreads των ομολόγων των αναδυόμενων οικονομιών διευρύνθηκαν σημαντικά.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Οι επόμενες κινήσεις για την ομαλή μετάβαση της Ελλάδας στην προληπτική πιστωτική γραμμή ECCL δρομολογήθηκαν κατά την τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group που έγινε σήμερα Τετάρτη. Συγκεκριμένα, το Euro Working Group ανέλαβε να μεταβιβάσει στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, από τα οποία απαιτείται να δοθεί έγκριση, το ελληνικό αίτημα για παράταση του Μνημονίου έως το τέλος Φεβρουαρίου. Το αίτημα συνοδεύεται και από τη δέσμευση της ελληνικής πλευράς για υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί η 5η αξιολόγηση της οικονομίας από την τρόικα.

Στο 33,5% του ΑΕΠ μειώθηκε το φορολογικό βάρος στην Ελλάδα το 2013 από 33,7% το 2012, σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για τη φορολογία των χωρών - μελών του, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Στη διάρκεια της κρίσης, το φορολογικό βάρος στη χώρα, δηλαδή το σύνολο των φορολογικών εσόδων ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, αυξήθηκε κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, καθώς το 2007 αντιστοιχούσε στο 30,9% του ΑΕΠ. Παραμένει, πάντως, μικρότερο από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ.

Έντονα ανοδική και άμεση ήταν η αντίδραση των ελληνικών εξαγωγών στην υποχώρηση του ευρώ τον Οκτώβριο, επιβεβαιώνοντας τη σημαντικότητα της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου για το εξωτερικό εμπόριο της χώρας, σύμφωνα με τον ΠΣΕ.  Όπως προκύπτει από ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), η υποχώρηση του ευρώ ευνόησε συνολικά τις ελληνικές εξαγωγές, τόσο προς τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, όσο και προς τις Τρίτες Χώρες.

Την εκτίμηση ότι όλα τα επόμενα βήματα για την Ελλάδα εξαρτώνται από την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε δηλώσεις του πριν από τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Μικρή αύξηση σημείωσε η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη ρευστότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η συνολική ρευστότητα που είχαν αντλήσει τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα από την ΕΚΤ αυξήθηκε στα 44,9 δισ. ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου από 43,9 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο.

Εγκρίθηκε από τη γενική συνέλευση της Attica Bank ΑΤΤ-13,43%η αύξηση κεφαλαίου ύψους 434 εκατ. ευρώ με δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της τράπεζας Γιάννης Γαμβρίλης, η διοίκηση συνεχίζει την προσπάθεια για την εξεύρεση επενδυτή, ο οποίος δεν θα καταβάλει απλώς κεφάλαια αλλά θα πλαισιώσει το ΤΣΜΕΔΕ, δίνοντας τεχνογνωσία για την ανάπτυξη της Attica.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Η κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ επιταχύνει τις προσπάθειες υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που έχει υποσχεθεί. Ο υπουργός Οικονομίας Εμμανουέλ Μακρόν παρουσίασε σήμερα νομοσχέδιο που προβλέπει σειρά μεταρρυθμίσεων στην οικονομία. Η πίεση είναι μεγάλη για τη Γαλλία - πίεση τόσο χρονική όσο και ψυχολογική. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αντιδρά σαν πληγωμένο θηρίο τελευταία, αφού είναι δύσκολο για την εθνική της υπερηφάνεια να ακούει τις σκληρές δημόσιες υποδείξεις από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, γράφει η Deutsche Welle.

Στα 61 δολάρια έφτασε η τιμή του πετρελαίου χθες, με τη νέα έκθεση του ΟΠΕΚ για τη μείωση της ζήτησης τα επόμενα χρόνια να προκαλεί νέες αναταράξεις στο «μαύρο χρυσό». Πτωτικά κινήθηκε και ο χρυσός, διορθώνοντας μετά τη χθεσινή του άνοδο. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού σημείωσαν απώλειες της τάξεως του 0,2% κλείνοντας στα 1.229,40 δολάρια ανά ουγγιά.
Τα συμβόλαια παράδοσης Ιανουαρίου του αργού υποχώρησαν κατά 4,39%, καταγράφοντας πτώση στα 61,02 δολάρια ανά βαρέλι.

Συνάντηση με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ είχε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, στο κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης, το Παλάτσο Κίτζι. Όπως γράφει ο ιταλικός Τύπος, επικαλούμενος κυβερνητικές πηγές, η επικεφαλής του ΔΝΤ κατά την συνομιλία της με τον Ιταλό πρωθυπουργό στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της οικονομικής ανάπτυξης.

Έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. και παραίτηση του Μάριο Ντράγκι από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμπεριλαμβάνονται στις ετήσιες Ακραίες Προβλέψεις της Saxo Bank για το επόμενο έτος, οι οποίες παρουσιάστηκαν σήμερα.

Πρόκειται για 10 απίθανα γεγονότα - έστω και αν ο κίνδυνος πραγματοποίησής τους υποτιμάται σε μεγάλο βαθμό - τα οποία θα είχαν σημαντικές επιπτώσεις στις παγκόσμιες αγορές αν πραγματοποιούνταν.

Πτώση παρουσίασε η βιομηχανική παραγωγή στη Γαλλία τον Οκτώβριο, καθώς υποχώρησε η παραγωγή προϊόντων ενέργειας, γεωργίας και διατροφής, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας, Insee, η βιομηχανική παραγωγή στη Νο2 οικονομία της Ευρωζώνης μειώθηκε κατά 0,8% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μια αύξηση της τάξεως του 0,2%.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα