Η κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ επιταχύνει τις προσπάθειες υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που έχει υποσχεθεί. Ο υπουργός Οικονομίας Εμμανουέλ Μακρόν παρουσίασε σήμερα νομοσχέδιο που προβλέπει σειρά μεταρρυθμίσεων στην οικονομία.
Η πίεση είναι μεγάλη για τη Γαλλία - πίεση τόσο χρονική όσο και ψυχολογική. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αντιδρά σαν πληγωμένο θηρίο τελευταία, αφού είναι δύσκολο για την εθνική της υπερηφάνεια να ακούει τις σκληρές δημόσιες υποδείξεις από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, γράφει η Deutsche Welle.
Και ο χρόνος επείγει, καθώς η χώρα έχει μόνο τρεις μήνες για να αποδείξει ότι μπορεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Αυτός είναι και ο λόγος της μεγάλης δημοσιότητας που δόθηκε κατά την παρουσίαση του αναμενόμενου νόμου Μακρόν.
Η συνέντευξη Τύπου δεν έγινε στο υπουργείο Οικονομίας αλλά στην Προεδρία, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς, παρουσία του Μακρόν αλλά και πολλών υπουργών καθ’ ότι ο νόμος επηρεάζει ένα πλατύ φάσμα τομέων.
«Απελευθέρωση» και «άνοιγμα» είναι οι λέξεις κλειδιά στην πρώτη σελίδα του νόμου, που στοχεύει να διεισδύσει στα πλέον κλειστά προνομιακά επαγγέλματα, στοχεύοντας στην αναδιάρθρωσή τους προς το όφελος των πολλών.
Ο τοκετός θα είναι δύσκολος, γύρω στα 50.000 άτομα - ανάμεσά τους δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές - κατεβαίνουν σήμερα στους δρόμους αρνούμενοι να παραχωρήσουν τα κεκτημένα.
Φουριόζα κατεβαίνει σήμερα από το δημαρχείο της στη Λιλ και η πρώην επικεφαλής των σοσιαλιστών Μαρτίν Ομπρύ. Με δηλώσεις της στην εφημερίδα «Λε Μοντ», καταγγέλλει το νόμο για οπισθοδρόμηση ιδιαίτερα για το άνοιγμα των καταστημάτων. 12 Κυριακές τον χρόνο αντί 5 που ισχύει σήμερα.
Πολλοί πολιτικοί αναλυτές αναγνωρίζουν πως είναι απαραίτητο το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, ιδιαίτερα στις τουριστικές ζώνες. Οι δε οικονομολόγοι βλέπουν θετικά τις επιπτώσεις του νέου νόμου στην οικονομία και πολλοί είναι αυτοί που εκφράζουν την ευχή να λειτουργήσει «εθνικά» η αντιπολίτευση, ψηφίζοντας τον νόμο που η ίδια θα μπορούσε να είχε κάνει.
Πηγή: Deutsche Welle