Η S&B για την εξαγορά της Stollberg

Τετάρτη, 14 Απριλίου 2004 14:42

Tους στρατηγικούς σκοπούς που οδήγησαν την S&B στην εξαγορά του διεθνούς ομίλου Stollberg, καθώς και τα σχέδια για την περαιτέρω ανάπτυξή του και τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των δραστηριοτήτων του, παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της πρώτης, Ευθύμιος Βιδάλης.

Αναφερόμενος στη στρατηγική για την εξαγορά της Stollberg, ο κ. Βιδάλης επεσήμανε ότι η εξαγορά του εν λόγω ομίλου είναι το αποτέλεσμα συντονισμένων και προγραμματισμένων προσπαθειών δύο περίπου ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων η S&B, ως προμηθευτής πρώτων υλών της Stollberg, γνώρισε από κοντά το εύρος των δραστηριοτήτων της, τις δυνατότητες ανάπτυξης που παρουσιάζονται, αλλά και το υψηλό επίπεδο και τις εξειδικευμένες γνώσεις και τεχνογνωσία που διαθέτουν τα στελέχη της.

«Για εμάς στην S&B», ανέφερε ο κ. Βιδάλης, «η εξαγορά της Stollberg ήταν ένας στρατηγικός στόχος. Μας ενδιέφερε τόσο η εξειδίκευση που διαθέτει στη μεταποίηση βιομηχανικών ορυκτών για την παραγωγή προϊόντων ιδιαιτέρως υψηλής προστιθέμενης αξίας για την αγορά της χαλυβουργίας, όσο και η γεωγραφική διασπορά των δραστηριοτήτων της».

Αναλύοντας τους σκοπούς της εξαγοράς ο κ. Βιδάλης αναφέρθηκε καταρχάς στην εξειδικευμένη γνώση και τεχνολογία, αλλά και στην ηγετική θέση της Stollberg σε μια παγκόσμια «αγορά-θύλακα» (niche market), μικρότερη συνολικά των €200 εκατ. και με περιορισμένο αριθμό παικτών, που παρουσιάζει όμως σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.

Μια εξειδίκευση που συνάδει με τη στρατηγική της S&B για την εξασφάλιση ηγετικών θέσεων σε τέτοιες αγορές, μέσω της προσφοράς στους πελάτες της προϊόντων ειδικών προδιαγραφών και ποιότητας καθώς και υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Ένας δεύτερος στόχος που επετεύχθη με την εξαγορά της Stollberg, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της S&B, είναι η δημιουργία μιας νέας ολοκληρωμένης αλυσίδας «από την αγορά στο ορυχείο», η οποία βασίζεται στο εξειδικευμένο ορυκτό βολλαστονίτης. Το ορυκτό αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο κατ’ όγκο βιομηχανικό ορυκτό που χρησιμοποιεί η Stollberg για την παραγωγή των προϊόντων της. Θα πρέπει στο σημείο αυτό να επισημανθεί ότι η συμμετοχή της S&B κατά πλειοψηφία στο μεγαλύτερο ορυχείο και μονάδα επεξεργασίας βολλαστονίτη στην Κίνα, που ανακοινώθηκε το Φεβρουάριο του 2004, αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της εταιρείας για τη διαμόρφωση της νέας αυτής ολοκληρωμένης αλυσίδας που επιτυγχάνεται με την εξαγορά της Stollberg.

Τέλος, ένας τρίτος επιχειρηματικός στόχος της S&B αφορά τη γεωγραφική διασπορά των δραστηριοτήτων της STOLLBERG. Οι σημαντικές επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει η STOLLBERG για την επέκταση των δραστηριοτήτων της σε χώρες με πολύ καλές αναπτυξιακές προοπτικές, όπως η Βραζιλία, η Ινδία, η Κίνα και η Κορέα, αφενός τοποθετούν την ίδια σε πλεονεκτική θέση έναντι των ανταγωνιστών της και αφετέρου η ισχυρή της παρουσία σ’αυτές τις χώρες μπορεί να λειτουργήσει ως πλατφόρμα για τη γεωγραφική επέκταση και των υπολοίπων δραστηριοτήτων της S&B στις αναπτυσσόμενες αυτές αγορές.

Στη συνέχεια ο κ. Γιάννης Πανιάρας, Γενικός Διευθυντής του Κλάδου OTAVI Minerals της S&B, έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τον όμιλο STOLLBERG και αναφέρθηκε στο στρατηγικό ρόλο του κλάδου OTAVI, ο οποίος λειτουργεί καταλυτικά για τη σε βάθος διερεύνηση και έγκαιρη και αποτελεσματική αξιοποίηση των ευκαιριών που παρουσιάζονται σε πολύ εξειδικευμένες αγορές βιομηχανικών ορυκτών, όπως αυτές του βολλαστονίτη.

Ο κ. Πανιάρας αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στους στόχους της S&B αναφορικά με την περαιτέρω ανάπτυξη του βολλαστονίτη και σε άλλες αγορές πλην της μεταλλουργίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνολική παγκόσμια αγορά του βολλαστονίτη είναι της τάξεως των 550.000 τόνων, εκ των οποίων μόνο το 10-15% απευθύνεται στην αγορά της μεταλλουργίας. Το 40% απευθύνεται στην αγορά των πλαστικών ειδών, ενώ το υπόλοιπο σε χρήσεις όπως τα κεραμικά είδη ή άλλες εξειδικευμένες χρήσεις.

Ο κ. Πανιάρας ολοκλήρωσε την παρουσίασή του τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε νέες ευκαιρίες για τον όμιλο S&B με βάση τις δραστηριότητες της OTAVI. Μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα οι χρήσεις των κεραμικών και των πλαστικών, όπου ο τομέας των πληρωτικών και υποκατάστατων διαφόρων υλών παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, όχι μόνο για το βολλαστονίτη αλλά και για άλλα εξειδικευμένα ορυκτά στα οποία επίσης επιδιώκουμε να επεκταθούμε. Στόχος μας είναι, με την εξαγορά της STOLLBERG, να ανοίξουμε τη βεντάλια και σε άλλες εφαρμογές και κλάδους».

Κλείνοντας την παρουσίαση, ο κ. Βιδάλης τόνισε: «Η εξαγορά της STOLLBERG αποτελεί επιχειρηματική κίνηση ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας για την S&B, καθώς επιτυγχάνουμε τη δημιουργία μιας πραγματικά καινούργιας ολοκληρωμένης αλυσίδας, μιας ολόκληρης καινούργιας δραστηριότητας «από την αγορά στο ορυχείο», ταυτόχρονα με τη γεωγραφική επέκταση σε αγορές και σημεία που παρουσιάζουν ουσιαστικές προοπτικές ανάπτυξης και ισχυροποίησης της διεθνούς παρουσίας του ομίλου S&B. Επίσης», συνέχισε ο κ. Βιδάλης, «η εξαγορά πραγματοποιείται σε κατάλληλη χρονική στιγμή, δεδομένου ότι μετά από μια περίοδο ύφεσης και χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης, η παγκόσμια οικονομία και ιδιαίτερα η χαλυβουργία αναμένεται να κινηθούν ανοδικά, με περισσότερο ταχύρρυθμη ανάπτυξη».

Υπενθυμίζεται ότι ο Όμιλος εταιριών STOLLBERG ανήκει στην SKW Metallurgie AG, 100% θυγατρική εταιρία της DEGUSSA AG. Διαθέτει μονάδες παραγωγής στη Γερμανία, τις Η.Π.Α., τη Γαλλία, τη Βραζιλία, την Ινδία, την Κορέα (μέσω 50% συμμετοχής σε κοινή εταιρία) και την Κίνα (μέσω της κοινής εταιρίας στην Κορέα) και κατέχει ηγετική θέση, με παγκόσμιο μερίδιο αγοράς πάνω από 30%, στην επεξεργασία βιομηχανικών ορυκτών για την παραγωγή εξειδικευμένων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, που χρησιμοποιούνται ως πρόσθετα για την υποβοήθηση της παραγωγής χάλυβα με τη διαδικασία της συνεχούς χύτευσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της S&B, τα προϊόντα της STOLLBERG, πάνω από 500 είδη, είναι απόλυτα εστιασμένα στις εξειδικευμένες ανάγκες κάθε χαλυβουργείου–πελάτη, και προσφέρουν καλύτερο έλεγχο της θερμοκρασίας και της ρεολογίας του χρησιμοποιούμενου χάλυβα. Διατίθενται σε δύο μορφές, είτε σε μορφή πούδρας είτε, κυρίως, σε μορφή κόκκων η οποία προκύπτει μετά από εξειδικευμένη επεξεργασία που πραγματοποιείται στις εργοστασιακές μονάδες της STOLLBERG. Η ετήσια παραγωγή της STOLLBERG ανέρχεται σε περίπου 120.000 τόνους τελικών προϊόντων και καλύπτει τις ανάγκες των μεγαλύτερων εταιριών παραγωγής χάλυβα παγκοσμίως. Οι συνολικές πωλήσεις το 2003 ανήλθαν σε €60,3 εκατ., με κέρδη προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ) €6,1 εκατ.

Η τιμή αγοράς του 100% των μετοχών της STOLLBERG έχει ορισθεί σε €43,8 εκατ. και το καθαρό χρέος που αναλαμβάνει η S&B (με βάση το κλείσιμο της 31/12/2003) ανέρχεται σε €10,7 εκατ. Το κόστος της εξαγοράς θα καλυφθεί μέσα από τις υπάρχουσες δανειακές γραμμές της S&B. Η ολοκλήρωση της εξαγοράς αναμένεται σε περίπου δύο μήνες, μετά την έγκριση του Εποπτικού Συμβουλίου της Degussa AG και των αρμόδιων εποπτικών αρχών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα