Ασιατικά Χρηματιστήρια

Πέμπτη, 15 Απριλίου 2004 07:01

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές της Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. και της Sun Hung Kai Properties Ltd., μετά τις υψηλότερες, από ό,τι αναμένετο, τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ, γεγονός το οποίο τροφοδότησε την ανησυχία ότι η Federal Reserve ενδέχεται να αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού γρηγορότερα και μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

«Από τη στιγμή που η Fed θα αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια δανεισμού, οι ασιατικές οικονομίες θα πρέπει να ακολουθήσουν», ανέφερε ο Yuktai Chan, ο οποίος διαχειρίζεται περίπου τρία δισ. δολ. σε ασιατικές μετοχές, εκτός από ιαπωνικές, με την Threadneedle Asset Management στο Λονδίνο, συμπληρώνοντας : «Με την αύξηση του κόστους δανεισμού, «στραγγαλίζεται» η ζήτηση των καταναλωτών και οι δαπάνες μέσω πιστωτικών καρτών».

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index έχανε ποσοστό 1,1%, φθάνοντας στις 95,40 μονάδες στις 11:51' π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Πτωτικά κινούντο όλοι οι δείκτες στις ασιατικές αγορές, εκτός από τους δείκτες στην Κίνα, την Αυστραλία και τη Ν. Ζηλανδία.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei έχανε ποσοστό της τάξης του 2%, φθάνοντας στις 11.861,98 μονάδες. Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές στη Ν. Κορέα και την Ταϊλάνδη, λόγω εθνικής εορτής.

Χθες, ο MSCI Asia-Pacific Index σημείωσε την μεγαλύτερη πτώση, μετά την υψηλότερη από ό,τι αναμένετο αύξηση των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ, κάτι που ενέτεινε την ανησυχία ότι η Fed θα προχωρήσει στην αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού το συντομότερο. Οι τιμές καταναλωτή τον Μάρτιο, αυξήθηκαν στις ΗΠΑ κατά 0,5%, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι η αύξηση θα ήταν σε ποσοστό 0,3%.

Τα αμερικανικά επιτόκια στα χαμηλότερα επίπεδα τεσσάρων δεκαετιών, βοήθησαν στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, τόνωσαν τα έσοδα των εταιρειών και οδήγησαν τις μετοχές σε υψηλότερα επίπεδα πέρυσι. Ο δείκτης MSCI Asia-Pacific αναρριχήθηκε σε ποσοστό της τάξης του 38% από τα χαμηλότερα επίπεδα στο οποία είχε υποχωρήσει τον Απρίλιο του 2003.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα