Πιέσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Ανησυχία για τα επιτόκια και απογοήτευση από τα εταιρικά αποτελέσματα
Πέμπτη, 15 Απριλίου 2004 00:01
UPD:06:28

Η ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ που επικρατεί διεθνώς για την πορεία των επιτοκίων και η ανακοίνωση απογοητευτικών εταιρικών οικονομικών αποτελεσμάτων άσκησαν πιέσεις στο χρηματιστήριο της Ν.Υόρκης.

Οι ανησυχίες ότι η αύξηση του πληθωρισμού που ανακοινώθηκε στις ΗΠΑ θα οδηγήσει τη Fed σε αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων πυροδότησε ρευστοποιήσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού για την κατοχύρωση κερδών.

Η εξέλιξη αυτή αντιστάθμισε τα οφέλη που είχαν εισπράξει οι αγορές από την προοπτική για επιτάχυνση της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και τις θετικές εκτιμήσεις για τα εταιρικά κέρδη.

Η δεικτοβαρής μετοχή της McDonald's σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες μετά την ανακοίνωση απογοητευτικών στοιχείων για τις πωλήσεις ενώ στην αντίθετη όχθη βρέθηκαν οι μετοχές της Pfizer και της Wal-Mart.

«Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην προοπτική των επιτοκίων και εν μέρει στις οικονομικές εξελίξεις» ανέφερε ο Εβαν Ολσεν επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης κεφαλαίων της Stephens Inc.

Σε ρευστοποιήσεις για την κατοχύρωση των κερδών της προχώρησαν οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την ανακοίνωση απογοητευτικών στοιχείων για εταιρικά κέρδη από εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και λιανικής.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε 3,33 μονάδες, ποσοστό 0,03%, φθάνοντας στις 10.377,95 μονάδες. Με απώλειες 5,23 μονάδων, ποσοστό 0,26%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.024,85 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο λόγω ανησυχιών για την πορεία της οικονομίας στην Ευρωζώνη με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνουν οι «κυκλικές» μετοχές.

Οι μετοχές που δέχθηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις στην Ευρώπη ήταν του κλάδου της χαλυβουργίας, της υψηλής τεχνολογίας και του λιανικού εμπορίου στις οποίες καθοριστικό ρόλο στην πτώση έπαιξαν τα απογοητευτικά αποτελέσματα του ομίλου Marks & Spenser. O κολοσσός χάλυβα Arcelor και η αγγλο-ολλανδική ομοειδής Corus υποχώρησαν κατά 3,7% και 7% αντίστοιχα.

Απώλειες σημείωσαν και μετοχές του τραπεζικού τομέα λόγω των ανησυχιών ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα περιορίσουν την πελατεία τους λόγω του υψηλού κόστους δανεισμού. Η Commerzbank, η BNP, η Paribas και η ABN AMRO σημείωσαν απώλειες από 3% έως 5%.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chips ήταν χαμηλότερος κατά 1,9% στις 1.004 μονάδες ενώ ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 υποχώρησε επίσης κατά 1,9% στις 2.835 μονάδες.

Με απώλειες 0,24% έκλεισε το χρηματιστήριο του Τόκυο. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 29,64 μονάδες για να κλείσει στις 12.098 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα