Από την έντυπη έκδοση
Η αναζήτηση διεξόδου από το περιβάλλον οικονομικής αβεβαιότητας και το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο άλλων χωρών συντηρούν ισχυρή την τάση brain drain / «διαρροής εγκεφάλων», με έξι στους δέκα Ελληνες (60%) να δηλώνουν πρόθυμοι να μετακινηθούν στο εξωτερικό για μια νέα αρχή, σύμφωνα με έρευνα της The Boston Consulting Group, όπου φαίνεται η παγκόσμια διάσταση του φαινομένου, με σχεδόν δύο τρίτα (64%) του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού να δηλώνουν ότι θα απαντούσαν θετικά σε πρόταση εργασίας στο εξωτερικό.
Ειδικότερα, 5% των Ελλήνων ερωτηθέντων ήδη ζει στο εξωτερικό και επιπλέον 55% λένε ότι θα μετακόμιζαν στο εξωτερικό για δουλειά. Οι τρεις πρώτες χώρες στις οποίες θα πήγαιναν οι Ελληνες είναι οι αγγλόφωνες Μ. Βρετανία (με 18% στην πρώτη θέση) και ΗΠΑ (12% στην τρίτη θέση), καθώς και η οικονομικά σταθερή Ελβετία (13% στη δεύτερη). Τη δεκάδα συμπληρώνουν οι Γερμανία, Γαλλία, Σουηδία, Ιταλία, Καναδάς, Κύπρος και Μεξικό.
Αν και δεν αναδεικνύεται από την έρευνα («Decoding Global Talent») ποια είναι η συμπεριφορά των απασχολούμενων και ποια των ανέργων, διαπιστώνεται πιο ισχυρή τάση φυγής από τους άνεργους, ενώ συγκρίνοντας τα διάφορα επίπεδα εκπαίδευσης/κατάρτισης εκείνοι που εμφανίζονται πιο πρόθυμοι να εγκαταλείψουν τη χώρα προς αναζήτηση καλύτερης τύχης στο εξωτερικό είναι όσοι έχουν εφόδια παιδείας. Σημειώνεται ότι στην έρευνα, που γίνεται για πρώτη φορά, συμμετείχαν τόσο απασχολούμενοι (55%) όσο και άνεργοι (27%) αλλά και άλλες κατηγορίες πολιτών, όπως συνταξιούχοι, φοιτητές, ασκούμενοι κοκ.
Τα στοιχεία από 189 χώρες (δείγμα 200.000 ερωτηθέντες - 1.235 από την Ελλάδα) όπου διεξήχθη η έρευνα της The Boston Consulting Group και της The Network, παγκόσμιο δίκτυο job sites, όπου συμμετέχει από την Ελλάδα το skywalker.gr, δείχνουν ότι ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά κατοίκων από τις αναπτυγμένες οικονομίες της Ευρώπης δηλώνουν πρόθυμα να μετακινηθούν σε ξένες χώρες για επαγγελματικές ευκαιρίες.
Μεταξύ αυτών είναι πάνω από το 75% των κατοίκων της Ελβετίας και περισσότεροι από το 90% των κατοίκων της Ολλανδίας και της Γαλλίας.
Οπως σχολίασε ο Βασίλης Αντωνιάδης, επικεφαλής της BCG στην Αθήνα, «από την έρευνα αναδεικνύεται ότι τα σύνορα στο θέμα της εργασίας έχουν πέσει και ιδιαίτερα για τους πιο ταλαντούχους και μορφωμένους». Επισημαίνει ένα επιπλέον ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας, που έχει να κάνει με τη διεθνή εμπειρία που είναι πλέον πολύ χρήσιμη για τα στελέχη.
Η Ελλάδα είναι στην 35η θέση σε σχέση με τη διεθνή εμπειρία (σπουδές, πρόγραμμα ανταλλαγής, μαθητεία ή πλήρη απασχόληση).
ΣΟΦΙΑ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ - [email protected]