Στην ΕΚΤ τα βλέμματα των αγορών

Πέμπτη, 04 Δεκεμβρίου 2014 10:06
UPD:10:07
REUTERS/RALPH ORLOWSKI

Η ΕΚΤ έχει ήδη μειώσει το βασικό της επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 0,05%, ενώ προσφέρει στις τράπεζες μακροπρόθεσμα φθηνά δάνεια ώστε να συμβάλει στην ενίσχυση της δανειοδότησης προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις της Ευρωζώνης.

Εν μέσω εκκλήσεων και εντεινόμενων πιέσεων για επέκταση του προγράμματος αγοράς ενεργητικού, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ολοκληρώνει σήμερα τον κύκλο συνεδριάσεων του 2014.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι καλείται να σπάσει ακόμη μία «παράδοση» στην άσκηση χαλαρότερης νομισματικής πολιτικής, αν και η πλειοψηφία των αναλυτών δεν αναμένουν στη σημερινή συνεδρίαση το μεγάλο βήμα της αγοράς κρατικών ομολόγων.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, εξάλλου, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάνσιο τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε αγορές κρατικού χρέους στις αρχές του 2015, εφόσον διαπιστώσει ανάγκη για ανάληψη πρόσθετης δράσης.

Η ΕΚΤ έχει ήδη μειώσει το βασικό της επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 0,05%, ενώ προσφέρει στις τράπεζες μακροπρόθεσμα φθηνά δάνεια ώστε να συμβάλει στην ενίσχυση της δανειοδότησης προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις της Ευρωζώνης και έχει εγκαινιάσει πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολογιών και τιτλοποιημένων χρεογράφων (ΑBS), επιδιώκοντας τη διεύρυνση του ισολογισμού της κατά 1 τρισ. ευρώ.

Τα έως τώρα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής χαλάρωσης δεν έχουν καταφέρει, ωστόσο, να βγάλουν την Ευρωζώνη από το οικονομικό τέλμα, γι’ αυτό και ο κ. Ντράγκι καλείται να τηρήσει τη δέσμευση να κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για τη διαφύλαξη της σταθερότητας των τιμών, βγάζοντας και άλλα «όπλα» από τη φαρέτρα της ΕΚΤ.
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα