Κερέ: Η ΕΚΤ δεν έχει χρονοδιάγραμμα για λήψη νέων μέτρων

Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2014 13:06
UPD:13:14
EPA/JULIEN WARNAND

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν θα λάβει βιαστικές αποφάσεις σχετικά με την ενίσχυση των μέτρων στήριξης και τα όποια επιπλέον μέτρα θα εξαρτηθούν από τα νεότερα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας, δήλωσε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ.

«Πρέπει να αντιληφθούμε πώς λειτουργούν αυτά που έχουμε ήδη αποφασίσει - δεν πρόκειται να σπεύσουμε να λάβουμε νέα απόφαση χωρίς τη γνώση αυτή», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης στο Bloomberg, εν όψει της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας την επόμενη Πέμπτη.

«Πρέπει να εξετάσουμε τα στοιχεία και να συζητήσουμε διεξοδικά όλες τις δυνατές επιλογές, ιδιαίτερα όσον αφορά την αγορά νέων στοιχείων ενεργητικού. Υπάρχει ομόφωνη συμφωνία του δ.σ. ότι μπορεί να υπάρξουν καταστάσεις, όπου θα χρειαστεί να κάνουμε περισσότερα», πρόσθεσε.

Οι εκτιμήσεις ότι η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει κρατικά ομόλογα ώθησαν τις αποδόσεις των ισπανικών και των ιταλικών τίτλων σε ιστορικά χαμηλά χθες, μετά τη δέσμευση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι την Παρασκευή να αυξήσει τον πληθωρισμό «όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Αν και το επιτελείο της ΕΚΤ επεξεργάζεται τρόπους αύξησης της στήριξης στην οικονομία, παραμένει η αγωνία για το αν η αίσθηση του επείγοντος που έδωσε ο κ. Ντράγκι θα οδηγήσει στη λήψη μέτρων την ερχόμενη εβδομάδα, ακόμη και αν είναι απογοητευτικά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Νοεμβρίου που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή.

«Δεν δεσμευόμαστε για κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Θα έχουμε μία συζήτηση τον Δεκέμβριο, θα εξετάσουμε τα στοιχεία, θα εξετάσουμε πώς πηγαίνει η οικονομία και τι καταφέραμε να επιτύχουμε στην αγορά των τιτλοποιημένων δανείων (ABS), κάτι που ξεκίνησε πριν από δύο ημέρες και με τις αγορές καλυμμένων ομολόγων. Θα κάνουμε αυτή τη συζήτηση και εάν δεν θα είναι τον Δεκέμβριο, θα είναι αργότερα», δήλωσε ο κ. Κερέ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα