Υπέρ της απεξάρτησης της Ε.Ε. από το ρωσικό αέριο οι ΗΠΑ

Τετάρτη, 03 Δεκεμβρίου 2014 23:29
UPD:23:30
REUTERS/LASZLO BALOGH

ΗΠΑ εξέφρασαν την Τετάρτη την υποστήριξή τους στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο, διαφοροποιώντας τις πηγές (εφοδιασμού) και τις διαδρομές διαμετακομιδής.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση έγινε κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στις Βρυξέλλες μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι στο πλαίσιο  του συμβουλίου Ε.Ε. - ΗΠΑ για την Ενέργεια.

Σε αυτό μεταξύ άλλων συμμετείχαν ο Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε (Επίτροπος Κλιματικής Δράσης και Ενέργειας) και ο Μάρος Σέφκοβιτς (αντιπρόεδρος για την Ενέργεια).

Σημειώνεται ότι η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες έπειτα από την ανακοίνωση της Ρωσίας για την εγκατάλειψη του σχεδίου κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream.

Ενώ οι Ευρωπαίοι καταρτίζουν σχεδιασμούς προκειμένου να διαφοροποιήσουν τις πηγές εφοδιασμού τους και τους πάροχους τους, οι ΗΠΑ υπενθύμισαν τη βούλησή τους να διαθέσουν στην αγορά μεγάλες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει τις τιμές.

«Το σχέδιο του αγωγού South Stream ήταν ένα εναλλακτικό σχέδιο, όμως δεν ανταποκρινόταν στην ανάγκη διαφοροποίησης της Ε.Ε., καθώς αναμενόταν να τροφοδοτήσει τις χώρες με ρωσικό φυσικό αέριο» υπογράμμισε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η Ε.Ε. αυξάνει τις επενδύσεις με στόχο την κατασκευή διασυνδέσεων διακίνησης φυσικού αερίου, κυρίως μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, και σταθμών για το υγροποιημένο φυσικό αέριο.

«Η ασφάλεια του εφοδιασμού επιβάλλει τη διαφοροποίηση των πηγών, των παρόχων και των οδών μεταφοράς» ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος προσθέτοντας πως πίσω από τον South Stream βρισκόταν ο ίδιος πάροχος φυσικού αερίου, η Gazprom, και η ίδια πηγή, η Ρωσία.

«Δεν είναι αυτή η προτεραιότητα για την Ε.Ε.», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα