Από την έντυπη έκδοση
Δέσμη προτάσεων που διασφαλίζει τις αρχικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, αλλά ταυτόχρονα ενσωματώνει και βασικά αιτήματα των εκπροσώπων των δανειστών περιέχει το «πακέτο» του υπουργείου Εργασίας που εστάλη στην τρόικα.
Στόχος των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης είναι η αποφυγή λήψης οριζόντιων μέτρων που θα οδηγούσαν σε νέες περικοπές στο ύψος των συνταξιοδοτικών παροχών και ταυτόχρονα η επίσπευση της επιστροφής των δανειστών για να ολοκληρωθεί η κρίσιμη αξιολόγηση.
Στην πρόταση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η αύξηση των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης από 4.500 σε 6.000 ή εναλλακτικά σε 6.500 ένσημα.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αυξάνονται τα χρόνια εργασίας για την κατώτατη σύνταξη, από 15 έτη που είναι σήμερα σε 20 ή 21,6 έτη. Στο θέμα αυτό το υπουργείο Εργασίας επιμένει στην εφαρμογή του μέτρου μόνο για όσους γεννήθηκαν μετά τη 1-1-1975. Δηλαδή, σε όσους είναι σήμερα κάτω των 40 ετών.
Ετσι, δεν θα θιγούν όσοι έχουν ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα και κυρίως οι άνεργοι ασφαλισμένοι που έχουν υπερβεί το πεντηκοστό έτος της ηλικίας τους και εξαιτίας της οικονομικής κρίσης είναι άνεργοι, με περιορισμένες δυνατότητες να εξασφαλίσουν μια σταθερή δουλειά
Μωσαϊκό ειδικών καθεστώτων
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει επισημάνει πολλές φορές μέχρι σήμερα ότι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας αποτελεί σε αρκετές περιπτώσεις ένα «μωσαϊκό ειδικών συνταξιοδοτικών καθεστώτων».
Ετσι, στην πρόταση του κ. Γιάννη Βρούτση προβλέπεται σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους σήμερα έχουν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν σε ηλικία μικρότερη των 62 ετών.
Συγκεκριμένα, η πρόταση περιλαμβάνει αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια από το 2019 και κατά 4 χρόνια από το 2020.
Με αυτό τον τρόπο το υπουργείο Εργασίας επιχειρεί να κλείσει κάποια «παράθυρα» ειδικών συνταξιοδοτικών καθεστώτων που μέχρι σήμερα δίνουν τη δυνατότητα να πάρει κάποιος σύνταξη σε ηλικία μικρότερη των 62 ετών.
Η πρόταση αυτή δεν αφορά μόνο τις μητέρες ανηλίκων, αλλά και τους άνδρες εργαζόμενους όλων των ασφαλιστικών ταμείων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Συνεπώς, θα αυξηθεί ο χρόνος παραμονής στην εργασία για ορισμένες «ακραίες περιπτώσεις» ασφαλισμένων.
Εδώ αξίζει να επισημάνουμε ότι η τρόικα ζητεί την άμεση εφαρμογή του μέτρου από το 2015, ενώ το υπουργείο Εργασίας προτείνει τη σταδιακή εφαρμογή του από το 2019.
Αυστηρότεροι όροι για το ΕΚΑΣ
Επίσης, η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει «πάγωμα» των συντάξεων μέχρι το 2017, καθώς και αυστηρότερους όρους χορήγησης του ΕΚΑΣ. Σε ό,τι αφορά το ΕΚΑΣ, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο ενσωμάτωσής του ή αντικατάστασής του από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Για το ΕΚΑΣ δεν καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές και θεωρείται προνοιακό επίδομα. Αξίζει να επισημάνουμε ότι το αρχικό κονδύλι για την καταβολή του ΕΚΑΣ μέσα στο 2014 ήταν 516 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών έχουν εκταμιευθεί έως τώρα περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ.
Η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε κατηγορηματικά το αίτημα των εκπροσώπων των δανειστών για νέες περικοπές των συντάξεων μέσω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού τους από το 2015 και μετά.
Αιτήσεις για τις ρυθμίσεις
Με γεωμετρική πρόοδο αυξάνεται ο αριθμός των αιτήσεων που υποβάλλονται καθημερινά στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) από οφειλέτες που ζητούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ στις 10 Νοεμβρίου, πρώτη μέρα της εφαρμογής του μέτρου εκδόθηκαν 58 αποφάσεις για ρύθμιση, στις 28 Νοεμβρίου, τελευταία εργάσιμη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας, ο αριθμός αυτός φθάνει στις 3.200.
«Περισσότερο από ικανοποιητική» χαρακτηρίζει την απόδοση του νέου σχήματος ρύθμισης των οφειλών ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ενώ παράλληλα καλεί τους οφειλέτες να ανοίξουν «το τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας», όπως το αποκαλεί, και «να χαράξουν μια διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν».