Πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Δευτέρα, 19 Απριλίου 2004 10:19
UPD:10:31

ΜΕ ΑΠΩΛΕΙΕΣ άνοιξαν πριν από λίγο οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων έπειτα από μία σειρά αποθαρρυντικών εταιρικών νέων.

Ο βρετανο-ολλανδικός πετρελαϊκός όμιλος Royal Dutch Shell ανακοίνωσε ότι η Τζούνι Μπόιντον, επικεφαλής του οικονομικού τμήματος, υπέβαλε την παραίτησή της στον απόηχο της αποκάλυψης ότι ο πετρελαϊκός κολοσσός αναγκάστηκε να αναθεωρήσει προς τα κάτω κατά 20% τα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου, στα 15,5 δισ. βαρέλια, έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων για 19,4 δισ. βαρέλια.

Η Shell ανακοίνωσε επίσης ότι προχωρεί σε νέα αποτίμηση του ετήσιου απολογισμού της για το 2003, η δημοσίευση του οποίο έχει παραταθεί κατά δύο μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Μαρτίου παραιτήθηκε ο πρόεδρος του πετρελαϊκού κολοσσού Σερ Φίλιπ Γουότς, τον οποίο θα διαδεχθεί ο Γιερόεν βαν ντερ Βιρ.

Επιπλέον, η ολλανδική Royal Ahold NV ανακοίνωσε ότι στο σύνολο της περυσινής χρήσης εμφάνισε ζημίες ύψους ενός δισ. ευρώ, έναντι 1,2 δισ. ευρώ στο 2002. Η μείωση αυτή ήταν μικρότερη από εκείνη που ανέμεναν οι αναλυτές. Ο τίτλος της ολλανδικής εταιρείας καταγράφει απώλειες της τάξεως του 2,8%.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και η υποβάθμιση της Nokia από τη Morgan Stanley. Η μετοχική τιμή της φινλανδικής εταιρείας υποχωρεί κατά 0,9%.

Αρνητικά επιδρούν στην επενδυτική ψυχολογία και οι ανησυχίες σχετικά με τις γεωπολιτικές εξελίξεις καθώς και το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων από τη Fed http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/04/19/898314.htm .

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έχει διαμορφωθεί στις 4.532,8 μονάδες μειωμένος οριακά κατά 0,1%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.741,3 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,3% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 4.025,4 μονάδες με απώλειες 0,2%.

Με ενδιαφέρον αναμένεται στις 17:00 (ώρα Ελλάδος) στις ΗΠΑ η ανακοίνωση του δείκτη βασικών οικονομικών δεικτών Μαρτίου, ο οποίος εκτιμάται ότι σημείωσε άνοδο κατά 0,3% έναντι μηδενικής μεταβολής το Φεβρουάριο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα