Market Beat: Πολλοί οι λόγοι που φέρνουν φρένο στην αλματώδη άνοδο

Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2014 10:20
UPD:10:21
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Υπάρχουν πολλές αιτίες που συνηγορούν για φρένο στην άνοδο των δύο τελευταίων συνεδριάσεων που έφεραν τους βασικούς δείκτες στα επίπεδα της κορυφής που σημειώθηκε τον Νοέμβριο και συγκεκριμένα στις 6/11. Άρα από την πλευρά της τεχνικής ανάλυσης είναι οροφή τα μέγιστα της Τετάρτης και σήμερα θα συνεχιστεί η κάθοδος που ξεκίνησε μετά την εγγραφή τους.  Το μέγεθος του άλματος μεταξύ των ακρότατων σημείων min και max των ΓΔ και 25άρη σε δυο μέρες είναι βέβαιο πως θα παρακινήσει σε πωλήσεις. Το διεθνές κλίμα είναι επιβαρυμένο από τα αρνητικά κλεισίματα των αγορών στις ΗΠΑ και από τα στοιχεία για την βιομηχανική ανάπτυξη στην Κίνα που έριξαν τους δείκτες των ασιατικών χρηματιστηρίων σήμερα. Το δολάριο συνεχίζει την άνοδό του με τη βοήθεια των κερδοσκόπων που κατάλαβαν ότι η Fed δεν ενοχλείται από την ισχυροποίησή του. Η κεντρική πολιτική σκηνή δεν παράγει θετικά γεγονότα ενώ το παρασκήνιο συνεχίζεται αδιάκοπα. Για όλα αυτά συνδυασμένα με τις σκοπιμότητες κατά την εκπνοή της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Νοεμβρίου η πιθανότητα πτώσης έχει μεγαλώσει και αυτό προσδοκούν οι traders στα παράγωγα με βάση την εκκαθάριση στο ΣΜΕ Δεκεμβρίου που είναι σχεδόν πέντε μονάδες κάτω από το κλείσιμο του υποκειμένου.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Το ΧΑ έκανε αυτό που όριζε η στατιστική του προϊστορία όπως την ερμήνευσε η στήλη και τώρα βρίσκεται σε σημείο καμπής αναφορικά με το μεσοπρόθεσμο μέλλον των τιμών. Αλλά, αυτό το σημείο μπορεί να μην επιφέρει άμεσα τις ενδείξεις που θα μεγαλώσουν την απληστία για κέρδη από το ΧΑ. Ωστόσο είναι σαφές, από την δημοσιότητα που δίνεται πρόσφατα στην αγορά της Αθήνας από τα ξένα μέσα οικονομικής ενημέρωσης, πως έχει προσελκύσει αρκετούς θεσμικούς που συνηθίζουν να διαχειρίζονται κεφάλαια σε αξίες υψηλού κινδύνου.

Γιατί το ΧΑ προσφέρεται για το μεγάλο στοίχημα, επειδή οι συντηρητικοί θεσμικοί των μετοχικών αμοιβαίων έχουν μαζευτεί ως προς την έκθεσή τους σε μετοχές του αφού δεν έχουν ακόμα εμφανιστεί στην Αθήνα αρκετά funds μετοχικών αμοιβαίων που επενδύουν στις αναδυόμενες αγορές. Αντίθετα είναι δεδομένη η κυριαρχία των hedge funds που δεν ζαλίζονται από το μέγεθος της αβεβαιότητας που προκαλεί η σχέση της ελληνικής οικονομίας με τους δανειστές της και τις αγορές ομολόγων. Αυτό μπορεί να δικαιολογήσει πιέσεις επιλεκτικά ενώ οι γενικευμένες θα αποτελέσουν αφορμή για διαφορετικές εκτιμήσεις αναφορικά με τη σύνθεση των ισχυρών παραγόντων κατά την διαπραγμάτευση των μετοχών αυτές τις μέρες.

Οι επενδυτές στο ΧΑ για δεύτερη μέρα εκδήλωσαν κλιμακούμενο αγοραστικό ενδιαφέρον σε ευρύτατο φάσμα κλάδων με συναλλαγές ανάλογες της Τρίτης και με διαφορετικό τρόπο ανάπτυξης. Μειώθηκε όμως ο αριθμός των ανοδικών μετοχών και άλλαξε η σύνθεση των blue chip με τη μεγαλύτερη του 25άρη άνοδο. Σήμερα είναι πιθανότερο να αποκτήσει επιλεκτικότητα το αγοραστικό ενδιαφέρον και επίσης αναμένουμε ρευστοποιήσεις από θεσμικούς που κυνηγούν τα βραχυπρόθεσμα κέρδη.

Τα επίπεδα που έφτασε ο 25άρης χθες ήταν πάνω στις τιμές των ημερών που εκτιμήσαμε πως θα έπαιζαν ρόλο και συνεπώς δεν θα εγκαταλείψουμε αυτή την προσέγγιση. Τώρα λοιπόν που έφθασε ο FTSE εκεί που «επέβαλλαν» τα εργαλεία της στατιστικής ανάλυσης θα εμφανίσει διαφορετικά χαρακτηριστικά στην πορεία του κατά την εκτίμησή μας. Μια πλάγια καθοδική κίνηση είναι πιθανή όμως μια ανοδική συσσώρευση δεν αποκλείεται επίσης, αλλά τεχνικά μια βουτιά που θα συμπέσει με αρνητική ατμόσφαιρα στην ευρωζώνη, θα δώσει μετέπειτα μεγαλύτερη ισχύ στην ανοδική συνέχιση της πορείας των τιμών. 

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Με απώλειες έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες, με την Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να θέτει στο επίκεντρο τον κίνδυνο της παραμονής του πληθωρισμού κάτω του στόχου μεσοπρόθεσμα, εγείροντας πλέον νέες ανησυχίες για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,01% στις 17.685,73 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε πτώση 0,57% στις 4.675,71 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με απώλειες κατά 0,15% στις 2.048,72 μονάδες

Στο ταμπλό, η Lowe’s Companies ενισχύθηκε κατά 6,4%, καθώς αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την πορεία των εσόδων το 2014 στα 2,68 δολάρια ανά μετοχή, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που θεωρούν ότι δεν θα κυμανθούν πάνω από τα 2,63 δολάρια. Επίσης, με κέρδη 7,4% έκλεισε η Target, μετά την ανακοίνωση καλύτερων του αναμενομένου αποτελεσμάτων για το τρίτο τρίμηνο του έτους. Οι πωλήσεις της Target αυξήθηκαν κατά 1,2%, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθούν στο +0,6%.

Στον αντίποδα, η Tesla Motors υποχώρησε κατά 3,86%, μετά την υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την πορεία των εσόδων του μοντέλου Model X από την Morgan Stanley. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι παραγγελίες για το Model X αναμένεται να μην ξεπεράσουν τις 5 χιλ. το 2015, ενώ η προηγούμενη εκτίμηση ανέφερε ότι θα έφταναν τις 15 χιλ.

Από τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed στις 28-29 Οκτωβρίου, τονίστηκε ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό περιορίζονται, εξέλιξη που εάν επιβεβαιωθεί θα είναι αρνητική για την ήδη αναιμική ανάπτυξη. Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι αξιωματούχοι, ο πληθωρισμός αναμένεται να κινηθεί κάτω του στόχου του 2% μεσοπρόθεσμα, την ώρα μάλιστα που οι συνθήκες στην αγορά εργασίας βελτιώνονται. Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο πληθωρισμός το Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στο 1,4% σε ετήσια βάση, παραμένοντας για 29ο συνεχόμενο μήνα κάτω του στόχου.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, κατά 2,8% υποχώρησαν οι αιτήσεις για νέες οικοδομικές άδειες τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ, με το τελικό μέγεθος να μειώνεται στις 1,01 εκατ. νέες άδειες, από 1,04 εκατ. άδειες τον Σεπτέμβριο. Σε ετήσια βάση ο ρυθμός αύξησης άγγιξε το 7,8%.

ΕΥΡΩΠΗ

Με μικτά πρόσημα τελικά έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, οι οποίοι την Τετάρτη βρέθηκαν υπό την πίεση των δεικτοβαρών μετοχών που σχετίζονται με τα εμπορεύματα, ενώ είχαν μοναδικές στηρίξεις στην άνοδο του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Παράλληλα, βρέθηκαν εν αναμονή της δημοσίευσης των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 κατέγραψε πτώση 0,18% στις 6.697 μονάδες, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,17% στις 9.473 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,08% στις 4.266 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε απώλειες 0,04% στις 339,15 μονάδες. Ισχυρή άνοδο κατέγραψαν τα χρηματιστήρια σε Ελλάδα, ενώ σημαντικές στηρίξεις προσέφεραν και μετοχές του ισπανικού και ιταλικού χρηματιστηρίου. 

Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν οι μετοχές που συνδέονται με τα εμπορεύματα, με τους επενδυτές να προεξοφλούν μείωση της ζήτησης λόγω της επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης. Η Rio Tinto Group υποχώρησε κατά 2,4% και η Anglo American κατά 3%. Επίσης, η ICAP έχασε 10%, μετά την ανακοίνωση ότι τα προ φόρων κέρδη της υποχώρησαν κατά 10% το πρώτο εξάμηνο χρήσης. Στο -8,7% βρέθηκε και η Royal Mail, η οποία ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη της ανήλθαν σε 125 εκατ. στερλίνες, μειωμένα από τις 1,22 δισ. στερλίνες του προηγούμενου έτους, ενώ τα έσοδα ενισχυθήκαν στις 4,53 δισ. στερλίνες από 4,52 δισ. στερλίνες.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, πτωτικά κινήθηκε η παραγωγή του κατασκευαστικού τομέα τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ε.Ε. των 28 τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, Eurostat.

Ειδικότερα, η παραγωγή στον κατασκευαστικό τομέα στην Ευρωζώνη υποχώρησε κατά 1,8% τον Σεπτέμβριο και στο σύνολο της Ε.Ε. μειώθηκε κατά 0,9%.

ΧΑ

Πάνω ακόμη και από τις 950 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών χθες, καταγράφοντας για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση εντυπωσιακά κέρδη, προεξοφλώντας το θετικό σενάριο τόσο στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα όσο και στο πολιτικό σκηνικό.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 4,20% στις 954,69 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 963,96 μονάδες και η χαμηλότερη στις 916,92. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 42,25% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τρίτης, διαμορφούμενη στα 87,51 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 4,39 εκατ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Σήμερα ήταν η τέταρτη θετική στις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις για τον Γ.Δ. που από τις 872,31 μονάδες της περασμένης Τετάρτης (12/11) ολοκλήρωσε τις δικαιοπραξίες του σήμερα στις 954,69 μονάδες, με συνολικά κέρδη 9,44%. Στο ίδιο χρονικό διάστημα ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 14,14% (από τις 108,19 στις 123,49 μονάδες (+5,99% σήμερα) και ο FTSE25 κατά 9,36% (+4,17% σήμερα, στις 308,59 μονάδες).

Αν και ξεκινώντας αυτό το μίνι ράλι, πολλοί αναλυτές ήταν επιφυλακτικοί βάζοντας μικρούς στόχους, με τη διάσπαση της περιοχής των 930 μονάδων επανεμφανίστηκαν οι αγοραστές, με τους short να σπεύδουν για το κλείσιμο των ανοικτών θέσεων τους (stop loss) με αποτέλεσμα να επιταχυνθεί η άνοδος.

Μετά και τα σημερινά δεδομένα, η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στη ζώνη των 970 μονάδων, ενώ οι στηρίξεις μετατέθηκαν στη ζώνη των 925 - 935 μονάδων. Μάλιστα, η κίνηση του διημέρου έδωσε αρκετά ημερήσια αγοραστικά σήματα, με τους τεχνικούς αναλυτές πλέον να εμφανίζονται αισιόδοξοι.

Στο ταμπλό τώρα, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε άνοδο 4,17%, με την Τιτάν να οδηγεί τη σημερινή κούρσα κλείνοντας με κέρδη 7,71% στα 20,25 ευρώ, πολύ κοντά στην τιμή στόχο των 20,5 ευρώ που έδωσε η Wood. Κατά πόδας και η Jumbo με κέρδη 7,53%, ενώ το +7,21% της Πειραιώς (με την υψηλή της στάθμιση), έφερε "άνεμο" εμπιστοσύνης στο ταμπλό.

Ανοδικά κατά 7,19% έκλεισε η Folli Follie, η Eurobank βρέθηκε στο +6,64% και η Εθνική στο +6,29%. Κέρδη 5,63% για την Ελλάκτωρ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ+5,63% στο +4,98% η MIG, στο +3,93% η ΔΕΗ ΔΕΗ+3,93% και στο +3,52% η Alpha Bank.

Χαμηλά κινήθηκαν και την Τετάρτη τα κέρδη των Μυτιληναίου και ΟΠΑΠ, ΟΠΑΠ+1,60% τηρουμένων των αναλογιών της σημερινής ανόδου, καθώς διαμορφώθηκαν στο +1,86% και στο +1,60%. Και οι δύο μετοχές δείχνουν να αποστρέφονται τις υπερβολές του διημέρου, εξέλιξη που σε περίπτωση διόρθωσης θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τη συμπεριφορά τους.

Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,42%, έχοντας τον κλάδο της υγείας σε πτωτική τροχιά (Υγεία -0,47% και Ιατρικό -1,13%), ενώ τα Ελληνικά Καλώδια ΕΛΚΑ+7,14% βρέθηκαν στο +7,14%, η Αττικής στο +3,77%, η Autohellas στο +3,28% και η Frigoglass ΦΡΙΓΟ+1,54% στο +1,54%.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος του Εμπορίου   (+7,16%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης (-9,82%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 83 κινήθηκαν ανοδικά, 41 καθοδικά, ενώ η τιμή 21 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Επιμένουμε στο σχόλιο της 19/11 που αναφερόμαστε διεξοδικά στα επίπεδα που θα συναντήσει ο 25άρης στην πορεία του για την προσέγγιση στις 313 μονάδες με στόχο μετά να περάσει πάνω και από τις 316. Σε όρους ΓΔ θα λέγαμε για προσέγγιση στις 962 μονάδες και στόχο την υπέρβαση των επιπέδων στις 970 ώστε να έχει πιθανότητες να βρεθεί ως το τέλος του έτους πάνω από τις 1000 μονάδες που έχει να τις «δει» από τις 27 Οκτωβρίου. 

Σήμερα

Οι Ασιατικές αγορές υποχώρησαν ως επί το πλείστον σήμερα Πέμπτη, καθώς νέα στοιχεία, σηματοδοτώντας μια περαιτέρω απώλεια της δυναμικής της οικονομίας της Κίνας, επιβάρυναν το φρόνημα των επενδυτών, ενώ το γεν υποχώρησε σε πολυετή χαμηλά έναντι του δολαρίου και του ευρώ.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας μειώθηκε 0,3%, αγγίζοντας στιγμιαία ένα χαμηλό τριών εβδομάδων.

Ο  flash ΡΜΙ για την Κίνα των HSBC / Markit που δημοσιεύθηκε σήμερα έδειξε πως η εργοστασιακή παραγωγή συρρικνώθηκε στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου για πρώτη φορά μέσα σε έξι μήνες. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ήταν κάτω 0,1% και ο Shanghai Composite Index έχασε 0,3%.

Περαιτέρω υποχώρηση του πετρελαίου και άλλων βασικών εμπορευμάτων όπως σιδηρομετάλλευμα και οι τιμές του άνθρακα επιβάρυναν το κλίμα σε ορισμένα χρηματιστήρια. Το Αυστραλιανό χρηματιστήριο έπεσε 0,4% εξατμίζοντας τα κέρδη του τρέχοντος έτους. Ο Nikkei του Τόκιο, από την άλλη πλευρά, κινήθηκε ψηλότερα αλλά προς το τέλος χάνει οριακά. Στήριξη κέρδη του δείκτη ήταν το αδύναμο γιέν, που ανέβασε τις μετοχές των εξαγωγέων.

Το δολάριο κινήθηκε κοντά σε μια νέα επταετή κορυφή του στα 118,275 γιεν που σημείωσε νωρίς στη σύνοδο. Το αμερικανικό νόμισμα αυξήθηκε 1% στη διάρκεια της νύχτας, μετά τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης επί της πολιτικής της Fed που έδειξαν ότι τα μέλη της ήταν σχετικά αδιάφορα για τη δύναμη του δολαρίου.

«Η Fed έχει αφήσει το πράσινο φως που λάμπει έντονα για περαιτέρω κέρδη στο δολάριο» δήλωσε ο Alan Ruskin, επικεφαλής στρατηγικής επί του συναλλάγματος της Deutsche. Τα πρακτικά έδειξαν, επίσης, ότι η κεντρική τράπεζα ήταν επίσης σε καλό δρόμο για να αυξήσει τα επιτόκια τον επόμενο χρόνο, ωθώντας αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υψηλότερα.

Τα δείγματα εμπιστοσύνης της Fed για την οικονομία υπογράμμισαν περαιτέρω την απόκλιση της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ σε σχέση με εκείνη της Ευρώπης και της Ιαπωνίας. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Ιαπωνίας αγωνίζονται να εξορκίσει τον αποπληθωρισμό και να καλύψουνε τις επισφαλείς οικονομίες τους.

Στα εμπορεύματα, ο χρυσός παρέμεινε υπό πίεση. Έπεσε πάνω από 1%, την Τετάρτη μετά από μια δημοσκόπηση που έδειξε ασθενέστερη υποστήριξη μεταξύ των Ελβετών ψηφοφόρων για το δημοψήφισμα που θα απαιτούσε από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) να ενισχύσει τα αποθέματα χρυσού της.

Αν η πρόταση "Αποθήκευση στον ελβετικό χρυσό μας" εγκριθεί, η SNB θα πρέπει να αποποιηθεί από την πώληση οποιουδήποτε από τα αποθέματα χρυσού της και θα πρέπει να κατέχει τουλάχιστον το 20% του ενεργητικού της σε μέταλλο, σε σύγκριση με το 7,8% που ίσχυε τον περασμένο μήνα.

Τα futures του αργού πετρελαίου ΗΠΑ διεύρυνε τις απώλειες του από το ισχυρό δολάριο και μια απροσδόκητη αύξηση των αποθεμάτων των ΗΠΑ που εκμηδενίζει τις ελπίδες για μια πιθανή περικοπή της παραγωγής του ΟΠΕΚ.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών 

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

Ο Γενικός Δείκτης με ένα ισχυρό ανοδικό "candlestick" έτμησε τη βραχυχρόνια περιοχή αντίστασης των 910 μονάδων και την ζώνη αντίστασης των 935 με 940 μονάδων, αλλάζοντας ριζικά τα πλάνα των "Bears" και υποχρεώνοντας τους σε μια αναδίπλωση δυνάμεων, προς το πολύ κρίσιμο επίπεδο των 970 με 980 μονάδων.

Σε περίπτωση εκδήλωσης νέου καθοδικού "pullback" ο Γενικός Δείκτης θα πρέπει να διακρατήσει την περιοχή, που εκτείνεται μεταξύ των 895 με 900 μονάδων για να μπορέσουμε να "στήσουμε το σκηνικό" του προαναφερόμενου ανοδικού σεναρίου προς τις 980 μονάδες. Ειδάλλως η επιβεβαιωμένη καθοδική τμήση των 895 μονάδων θα επαναφέρει τον Δείκτη σε καθοδική τροχιά ανοίγοντας τον δρόμο για το ισχυρό επίπεδο στήριξης των 860 με 850 μονάδων.

Πόντους στο εν εξελίξει ανοδικό σενάριο δίνει και η διαγραμματική ανάλυση του "weekly chart" τιμών με το εκτενές "μαξιλάρι" στήριξης, στις 885 με 850 μονάδες να ξεδιπλώνει μετά από 50 μέρες "λειψυδρίας", έναν ιδιότυπο σχηματισμό ανοδικού στροφέα, που μπορεί με τους δέοντες καταλύτες να σπρώξει την Αγορά προς το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων ανανεώνοντας το "οξυγόνο" στους "Bulls".

Μετά από 7 συνεδριάσεις ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης "ξανακοίταξε στα μάτια" το επίπεδο των 300 - 305 μονάδων, διεκδικώντας το επόμενο διαγραμματικό πάτημα για την ανοδική κίνηση προς το όριο των 320 με 325 μονάδων. 
Εδώ, όπως και στο Γενικό Δείκτη, το επίπεδο το οποίο δε πρέπει να αλλοιωθεί σε ένα πιθανό 'pullback' είναι το 289. Βοήθεια σε αυτή την προσπάθεια ανοδικής ανάτασης δίνει για πρώτη φορά ο Τραπεζικός δείκτης με τη διάσπαση του σημείου των 114 μονάδων και την ανοδική του κατεύθυνση προς τις 122 με 124 μονάδες.

Ξένοι αναλυτές 

Barclays: Ένα πιο ευνοϊκό σκηνικό για τις αξίες υψηλού κινδύνου αλλά τα στοιχεία από την οικονομία της Κίνας επιδείνωσαν το κλίμα που είχε βαρύνει από τα κλεισίματα των ευρωπαϊκών και των αμερικανικών χρηματιστηρίων.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Το ζήτημα της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών μεταξύ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου και του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, παρουσία και του εκκαθαριστή της ΕΛΒΟ Μιχαήλ Χουρδάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση επικεντρώθηκε στους τρόπους εξασφάλισης της ομαλής συνέχισης της λειτουργίας της ΕΛΒΟ και στις θέσεις εργασίας. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν με στόχο την εξεύρεση λύσης.

Στη συμμετοχή του Ισραήλ στον αγωγό EastMed συμφώνησαν ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, μαζί με τους ομολόγους του από το Ισραήλ, και την Κύπρο και τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Ενεργειακή Ενοποίηση, κατά τη διάρκεια Διάσκεψης Υψηλού Επιπέδου στη Ρώμη. Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΚΑ, πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, δεδομένου ότι ο αγωγός EastMed, με τη συμμετοχή του Ισραήλ, αποκτά τεράστια ώθηση και συμβάλλει ανάλογα με τον ΤΑΡ στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

«Ασύμμετρη» χαρακτηρίζει η Alpha Bank τη στάση που τηρεί η τρόικα απέναντι στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για «μια άγονη αντιπαράθεση σε ήσσονος κατά γενική εκτίμηση σημασίας θέματα».

«Η σημερινή στάση των εκπροσώπων της τρόικας είναι παντελώς ασύμμετρη απέναντι σε μια χώρα που είναι πρωταθλήτρια στη δημοσιονομική προσαρμογή, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, την προσαρμογή στο εξωτερικό ισοζύγιο και την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπου η χώρα μας καταλαμβάνει την πρώτη θέση μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην εφαρμογή μέτρων προσαρμογής και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων», αναφέρει ηAlpha Bank στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο.

Στη σειρά προϊόντων Schweppes, κορυφαίων διεθνώς αναψυκτικών που  ανήκουν στο χαρτοφυλάκιό της, εστιάζει η Coca-Cola Τρία Έψιλον, επενδύοντας ακόμη περισσότερο στην κατηγορία των mixers. Διαθέσιμα σε τέσσερις διαφορετικές γεύσεις (Bitter Lemon, Ginger Ale, Soda Water και Indian Τonic), τα Schweppes αποτελούν την πιο διευρυμένη προϊοντική πρόταση στην κατηγορία των mixers στην Ελλάδα.

Τον διπλασιασμό της χρηματοδότησης από τη Eurobank στα 2 δισ. ευρώ ανακοίνωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου. Από το ποσό αυτό, 1,6 δισ. ευρώ θα δοθούν σε επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, η διοίκηση της τράπεζας δεσμεύθηκε να διπλασιάσει τις χρηματοδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά το 2015, σε σχέση με φέτος.

Την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, θα ανακοινώσει η ΔΕΗ Α.Ε. τα οικονομικά της αποτελέσματα για το εννεάμηνο του 2014.

Αυξημένο στο ποσό των 7.452,3 δισ. ευρώ ήταν το ναυτιλιακό συνάλλαγμα που εισέρρευσε στη χώρα μας το πρώτο εξάμηνο του 2014, έναντι 5,826 δισ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ). Στο τέλος Δεκεμβρίου του 2013, οι παραγγελίες πλοίων ελληνικών συμφερόντων ανήλθαν σε 371 πλοία [(άνω των 1.000 ο.χ. (gt)] συνολικής μεταφορικής ικανότητας 32,6 εκ. dwt.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

«Φρέσκο, πραγματικό χρήμα» της τάξης των 60 έως 80 δισ. ευρώ πρέπει να διοχετεύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην εξασθενημένη ευρωπαϊκή οικονομία, σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times, ο Γάλλος υπουργός προειδοποιεί ότι το φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο των Βρυξελλών, ύψους 300 δισ. ευρώ, κινδυνεύει να αποτύχει αν δεν περιλαμβάνει ένα επαρκές ποσό μετρητών για την τόνωση της ζήτησης.

Το ενδεχόμενο να επιβληθούν πρόστιμα στη Γαλλία επειδή απέτυχε να μειώσει το δημόσιο έλλειμμά της εξετάζει η Κομισιόν, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Ωστόσο το Reuters εκφράζει τις αμφιβολίες του για το αν η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης θα αντιμετωπίσει μια τέτοια, δίχως προηγούμενο, τιμωρία.

«Χρόνο με το χρόνο, Ευρωκοινοβούλιο και χώρες - μέλη δίνουν πράσινο φως σε πολυετή ευρωπαϊκά προγράμματα που θα πραγματοποιηθούν στο απώτερο μέλλον. Αγνοούν όμως ότι τα προγράμματα θα πρέπει κάποτε να χρηματοδοτηθούν», παρατηρεί η Frankfurter Allgemeine Zeitung με αφορμή το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των 28 χωρών - μελών και του Ευρωκοινοβουλίου για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. του 2015.

Με απώλειες έκλεισε χθες ο χρυσός, διορθώνοντας από την άνοδο της Τρίτης, στον απόηχο της νέας ανόδου του δολαρίου έναντι των περισσοτέρων νομισμάτων παγκοσμίως. Ελαφρώς πτωτικά κινήθηκε και το πετρέλαιο, με τους επενδυτές αφενός να τηρούν στάση αναμονής της αντίδρασης του ΟΠΕΚ και αφετέρου να ανησυχούν για την αιφνίδια άνοδο των αποθεμάτων της προηγούμενης εβδομάδας. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού σημείωσαν απώλειες της τάξεως του 0,6% κλείνοντας στα 1.193,90 δολάρια ανά ουγγιά. Τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του αργού υποχώρησαν κατά 0,08 δολάρια ή 0,11%, καταγράφοντας πτώση στα 74,53 δολάρια ανά βαρέλι. Το συμβόλαιο Brent παράδοσης Δεκεμβρίου στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου κατέγραψε απώλειες 0,23 δολάρια ή 0,29% στα 78,24 δολάρια.

Μειωμένες κατά 2,8% ήταν οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκαν σε 1,01 εκατομμύρια από 1,04 εκατομμύρια που ήταν τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές τις ανέμεναν σε 1,03 εκατομμύρια. Όσον αφορά στις μονοκατοικίες, οι ενάρξεις ανέγερσης αυξήθηκαν κατά 4,2%, σκαρφαλώνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2013.

Σε επιφυλακή θα βρίσκονται οι φορείς χάραξης νομισματικής πολιτικής της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, της Federal Reserve, σύμφωνα με τα όσα αποκαλύφθηκαν σήμερα από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της νομισματικής επιτροπής. Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της 28-29ης Οκτωβρίου, τονίστηκε ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό περιορίζονται, εξέλιξη που εάν επιβεβαιωθεί θα είναι αρνητική για την ήδη αναιμική ανάπτυξη. 

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα