Market Beat: Φήμες και στατιστική προϊστορία αύξησαν την πιθανότητα συνέχειας στην άνοδο

Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2014 10:18
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Οι εγχώριοι αναλυτές σημειώνουν για το ΧΑ αναφερόμενοι στις τιμές του ΓΔ: «Το σενάριο της παλινδρόμησης στην περιοχή των 900 μονάδων συνιστά μια μάλλον θετική προοπτική για την Ελληνική Αγορά, καθώς ενσωματώνει την πιθανότητα αποφάσεων διατήρησης των Ελληνικών θέσεων από τους επενδυτές εξωτερικού (stand-still scenario) αποφεύγοντας στην παρούσα φάση κινήσεις περαιτέρω αποεπένδυσης , υιοθετώντας δηλαδή στάση "κατανόησης" για τις "ιδιαιτερότητες" του Ελληνικού πολιτικού σκηνικού. Τα σενάριο αυτό επιτρέπει "αναλαμπές" τεχνικού χαρακτήρα, όπως η χθεσινή, καθώς τα αντανακλαστικά της Αγοράς δεν έχουν πλήρως χαθεί, επιτρέποντας κινήσεις βραχυχρόνιου χαρακτήρα από λίγους εναπομείναντες "παίκτες" του Ελληνικού Χρηματιστηρίου».

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Υπάρχει μια τεράστια διαφορά μεταξύ της σφαίρας των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και της σφαίρας που περιλαμβάνει τις υπόλοιπες δραστηριότητες της πραγματικής οικονομίας. Στις τελευταίες, επικρατεί αυτό που ονομάζουμε κοινή λογική. Εκεί, όπως υποστηρίζουν όλων των ειδών τα επιστημονικά μοντέλα, το σύνολο των συμμετεχόντων λειτουργεί λογικά. Αντίθετα, στην σφαίρα των χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων η πραγματικότητα είναι ότι οι άνθρωποι λειτουργούν αναλόγως της διαίσθησής τους. Αυτό προκαλεί τον φαινόμενο ή τον πραγματικό παραλογισμό των αγορών αξιών και παραγώγων τους που δεν μπορεί μάλιστα, να υποταχθεί σε μοντέλα.

Η αντίδραση των επενδυτών χθες κατά τη γνώμη μας δεν ήταν πραγματικός παραλογισμός καθώς η θέση του Ντράγκι χονδρικά στο ευρωκοινοβούλιο ήταν μάλλον πειστική για το ευρώ και έμμεσα για την Ελλάδα. «Δεν υπάρχει πιθανότητα η οποιαδήποτε εξέλιξη να προκαλέσει διάσπαση του ευρώ και για την Ελλάδα κακώς ανησυχούν τόσο ορισμένοι». Χρειάστηκε ωστόσο να το επεξεργαστούν οι διαχειριστές κεφαλαίων και φυσικά οι πρώτοι που έτρεξαν να αγοράσουν ήταν τα hedge funds και καθώς η άνοδος γενικεύτηκε σίγουρα ορισμένοι θέλησαν να μειώσουν τη short έκθεση που είχαν πάρει. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτά που έδωσαν αέρα σιγουριάς στους αγοραστές όπως φάνηκε σήμερα το πρωί. Καθώς οι φήμες που κυκλοφόρησαν αφορούσαν σε πληροφορίες πως οι Έλληνες αρμόδιοι και οι τεχνοκράτες έχουν προσεγγίσει τις θέσεις τους στη διαπραγμάτευση για την τελευταία αξιολόγηση επί της βιωσιμότητας της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

ΗΠΑ

Με κέρδη έκλεισαν και την Τρίτη 18/11 οι αμερικανικοί δείκτες, με τον δείκτη S&P 500 να καταρρίπτει ένα ακόμη... ιστορικό ρεκόρ, λαμβάνοντας ώθηση από τις εταιρείας του κλάδου υγείας. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,23% στις 17.687,82 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτηςNasdaq σημείωσε άνοδο 0,67% στις 4.702,44 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με κέρδη κατά 0,51% στις 2.051,80 μονάδες.

Ο δείκτης S&P 500 έκλεισε την ένατη ανοδική του συνεδρίαση, στις δέκα προηγούμενες, ενώ εννέα (από τους δέκα) ήταν και οι ανοδικοί κλάδοι χθες. Ο κλάδος της υγείας έκλεισε με κέρδη 1,5%, ενώ εκείνος των υλικών σημείωσε κέρδη 1,2%.

Στο ταμπλό, η Medtronic κέρδισε 4%, καθώς ανακοινώθηκε από  τη διοίκηση ότι το νέο σχέδιο φορολογικής πολιτικής για τις φαρμακευτικές φαίνεται ότι βελτιώνεται σημαντικά, σε σχέση με το προηγούμενο που έπληττε σημαντικά την κερδοφορία του κλάδου. Επίσης, η διοίκηση αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την πορεία των εσόδων της το 2014.

Ανοδικά κατά 1,6% κινήθηκε και η Intel, η οποία ανακοίνωσε τη συγχώνευση των τμημάτων κινητής τηλεφωνίας και συσκευών tablet με εκείνο των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η αναδιάρθρωση των δύο τμημάτων θα ολοκληρωθεί στις αρχές του ερχόμενου έτους και αναμένεται να περιορίσει σημαντικά τις ζημίες οι οποίες εμφανίζονται.

Στον αντίποδα, η Urban Outfitters υποχώρησε κατά 7,9%, μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη ανά μετοχή του τρίτου τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 35 σεντς, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα φτάσουν στα 41 σεντς.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, στο +0,2% διαμορφώθηκε ο δείκτης τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, διαψεύδοντας  τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι εκτιμούσαν οριακή υποχώρηση κατά 0,1%, λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 1,5%, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν άνοδο 1,2%.

ΕΥΡΩΠΗ

Με σημαντικά κέρδη για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση έκλεισαν χθες οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τους επενδυτές να υποδέχονται θετικά τα στοιχεία για τον γερμανικό δείκτη οικονομικού κλίματος ZEW. Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 0,56% στις 6.709 μονάδες, ο γερμανικός DAXενισχύθηκε κατά 1,62% στις 9.457 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,85% στις 4.262 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε άνοδο 0,52% στις 339,30 μονάδες, ενώ σήμερα και οι 18 δυτικοευρωπαϊκοί δείκτες έκλεισαν με άνοδο.

Στο ταμπλό, η Balfour Beatty ενισχύθηκε κατά 5,6%, μετά την ανακοίνωση ότι οι νέες παραγγελίες κατασκευών αυξήθηκαν στα 7,9 δισ. στερλίνες, δείχνοντας ανάκαμψη του κλάδου σε ΗΠΑ και Μ. Βρετανία.

Θετικά κινήθηκε και ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων που έδειξαν αύξηση των πωλήσεων κατά 6,2% τον Οκτώβριο. Οι μετοχών των Renault SA, Volkswagen AG και Fiat Chrysler Automobiles NV ενισχύθηκαν κατά τουλάχιστον 1,4%. Στον αντίποδα, η Altice υποχώρησε κατά 3,5%, καθώς έγινε γνωστό ότι οι Carlyle και Cinven προχώρησαν σε πώληση 7,5 εκατ. μετοχών, έναντι αρχικού στόχου για πώληση 5,5 εκατ. μετοχών.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας ο δείκτης οικονομικού κλίματος στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 15,1 μονάδες στις 11,5 μονάδες, από -3,6 μονάδες που ήταν τον Οκτώβριο. Επίσης, οι ευρωπαϊκοί δείκτες έδειξαν ότι βρίσκουν και την Τρίτη στήριξη στα σχόλια του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι τη Δευτέρα, ότι θα υπάρξουν νέα μέτρα εάν οι συνθήκες το απαιτήσουν.

ΧΑ

Εντυπωσιακά έκλεισε χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να ανεβάζουν κλιμακωτά τους ρυθμούς συναλλαγών, λαμβάνοντας αρκετές βοήθειες από το θετικό ευρωπαϊκό κλίμα και από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών ότι έχει τη στήριξη του πρωθυπουργού.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 3,90% στις 916,19 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 920,12 μονάδες και η χαμηλότερη στις 886,48. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 78,53% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας, διαμορφούμενη στα 61,52 εκατ. € περίπου, ενώ έγιναν 27,17 εκατ. € σε προσυμφωνημένες πράξεις.

ΟΤΕ, Πειραιώς και Eurobank με την «ηχηρή» τους άνοδο έδωσαν σημαντική ώθηση τόσο στον FTSE25 όσο και στον Γενικό Δείκτη να ξεπεράσουν την πρωινή τους «άπνοια» και να κλείσουν πάνω από κρίσιμα ψυχολογικά και τεχνικά επίπεδα. Η αγορά έδειξε ότι στο επίκεντρο των καταλυτών θέτει τη συνέχιση του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας και τις καλές σχέσεις της κυβέρνησης με τους πιστωτές, κάτι που ο υπουργός Οικονομικών εμμέσως εγγυήθηκε μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια.

Έτσι, όπως έχουμε επισημάνει πολλάκις, καθώς η ελληνική οικονομία μπαίνει σε τροχιά ανάκαμψης (όπως έχουν επιβεβαιώσει και τα επίσημα στοιχεία) ο βασικός καταλύτης είναι η σταθερότητα πολιτικής στη χώρα. Δηλαδή η αγορά θέλει να ποντάρει στην εξέλιξη της συνέχειας ενός προγράμματος σταθερότητας με ή χωρίς τον ευρωπαϊκό έλεγχο.

Έτσι στο ταμπλό, η ΔΕΗ ΔΕΗ+9,09% υπεραπέδωσε σήμερα με κέρδη 9,09% στα 6,36 ευρώ, καθώς η τήρηση των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων θα σημάνει περαιτέρω εξελίξεις για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Η Eurobank σημείωσε κέρδη 7,56% στα 0,2560 ευρώ, απορροφώντας μάλιστα 42 εκατ. τεμάχια στις συναλλαγές της. Η Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ+6,94% σημείωσε κέρδη 6,73%, η Πειραιώς και η Ιντραλότ βρέθηκαν στο +6,73%, με την τελευταία να έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα για να δώσει τη θέση της στην Aegean στο δείκτη FTSE25 στις 8 Δεκεμβρίου.

Ισχυρή η παρουσία του ΟΤΕ, ΟΤΕ+5,67% ο οποίος βρέθηκε στο +5,67%, προσφέροντας λόγω της αυξημένης στάθμισης του ισχυρά κέρδη στον FTSE25 και στον Γενικό Δείκτη. Κέρδη άνω του 4% σημείωσαν η ΕΧΑΕ, ΕΧΑΕ+4,26% η Βιοχαλκο και η MIG και άνω του 3% η Alpha Bank, ΑΛΦΑ+3,23% ο ΟΠΑΠΟΠΑΠ+3,31% (αν και ενδοσυνεδριακά έδειξε αδυναμίες), η Jumbo, η Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ+3,51% και η Grivalia.

Με αυτές τις επιδόσεις ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε άνοδο 4,07%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο +4,98% και στις 116,51 μονάδες, διακινώντας 98,1 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων πάνω από τα 26 εκατ. ήταν μέσω προσυμφωνημένων πράξεων κυρίως στην Alpha Bank και στην Eurobank.

Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,05%, με την Frigoglass ΦΡΙΓΟ+4,28% να ξεχωρίζει με κέρδη 4,28%, ενώ άλλαξε χέρια το 1,5% του μετοχικού της κεφαλαίου μέσω «πακέτου» (750 χιλ. τεμαχίων). Κέρδη 2,07% και για την Aegean η οποία σήμερα παρουσίασε το πλάνο της για το 2015, ενώ η Λάμδα κέρδισε 3,22%, καθώς φαίνεται ότι σταδιακά ξεκαθαρίζει το τοπίο με την αξιοποίηση του Ελληνικού. Μάλιστα, η μετοχή, από την αρχή του μήνα σημειώνει κέρδη που ξεπερνούν το 26%.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης  (+9,40%) ενώ κανένας κλάδος δεν έκλεισε με αρνητικό πρόσημο. Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 92 κινήθηκαν ανοδικά, 30 καθοδικά, ενώ η τιμή 16 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση 

Η τιμή εκκαθάρισης στο ΣΜΕ Νοεμβρίου ορίστηκε στις 296,00 μονάδες με τον 25άρη στις 296,24. Αλλά αυτό εκπνέει σε λίγες μέρες και τις προσδοκίες τους για την τάση της επόμενης αποτυπώνουν οι traders στην τιμή εκκαθάρισης της σειράς Δεκεμβρίου που την όρισαν στις 295,00 μονάδες. Παρέμειναν συνεπώς επιφυλακτικοί, παρά το άλμα κατά 4,07% του υποκειμένου με το σύνολο των blue chip να καταγράφει κέρδη, γιατί θεωρούν πιθανή σήμερα την επιχείρηση ενθυλάκωσης κερδών βραχυπρόθεσμων οριζόντων.  Αλλά η εικόνα των αγορών μετά το πέρας των συναλλαγών στο ΧΑ έδειξε πως έχει αυξηθεί η διάθεση για ανάληψη ρίσκου στις μετοχές της ευρωζώνης γενικά όπως και για τις μετοχές των ΗΠΑ.

Η στήλη θεωρεί πως η εικόνα των συναλλαγών από τις 6/11 ως χθες, επιτρέπει την προσδοκία μιας τουλάχιστον ακόμα ανοδικής συνεδρίασης, που θα φέρει τον δείκτη πάνω από τις 300 μονάδες. Αυτά τα επίπεδα αντιστοιχούν στο κλείσιμο της 31 Οκτωβρίου με τον 25άρη στις 299,27 μονάδες και μέγιστο μέρας τις 305,5 και ελάχιστο τις 296,31 μονάδες ήτοι πάνω στο χθεσινό κλείσιμο.  Στόχος τότε καθίσταται το μέγιστο της συνεδρίασης στις 6/11 όταν σημειώθηκε το μέγιστο για το μήνα και ήταν οι 316,4 μονάδες με κλείσιμο στις 312,93. Αν μάλιστα προσεγγιστεί η δυναμική με τη βοήθεια των candlesticks τότε είναι σαφές πως τη «διαδρομή» από τις 312 μονάδες ως τις 296,4 την διάνυσε ο 25άρης μέσα σε μια συνεδρίαση εκείνη της 7/11 και ήδη από χθες οι επενδυτές έφεραν τον FTSE εντός των τιμών εκείνης της μέρας. Άρα μια δεύτερη ανοδική συνεδρίαση αν επιτευχθεί ακόμα και με βάση τις φήμες πως έχουν πλησιάσει πολύ οι θέσεις της κυβέρνησης και των τεχνοκρατών της τρόικας δεν μπορεί να αποκλειστεί.  

Έτσι στο σχόλιο στα παράγωγα αναφερόμαστε διεξοδικά στα επίπεδα που θα συναντήσει ο 25άρης στην πορεία του για την προσέγγιση στις 313 μονάδες με στόχο μετά να περάσει πάνω και από τις 316. Σε όρους ΓΔ θα λέγαμε για προσέγγιση στις 962 μονάδες και στόχο την υπέρβαση των επιπέδων στις 970 ώστε να έχει πιθανότητες να βρεθεί ως το τέλος του έτους πάνω από τις 1000 μονάδες που έχει να τις «δει» από τις 27 Οκτωβρίου. 

Σήμερα

Οι ασιατικές αγορές έχουν μικτή εικόνα με το ενδιαφέρον να είναι πάλι εστιασμένο στις εξελίξεις στην Ιαπωνία όπου ανακοινώθηκε η αναβολή για 18 μήνες της αύξησης στο φόρο επί των συναλλαγών και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Σε αντίστοιχες καταστάσεις το χρηματιστήριο αντιδρούσε έντονα ανοδικά. Σήμερα  τα αρχικά κέρδη εξατμίστηκαν πριν τη διακοπή του μεσημεριού και τελικά στο δεύτερο μέρος ο ΝΙΚΚΕΙ γράφει απώλειες της τάξης του -0,3%.

 

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας της TecGroup

Παγιδευμένο συνεχίζει να είναι το Ελληνικό Χρηματιστήριο, στη ζώνη των 900 μονάδων, με το μίγμα των προσδοκιών να εναλλάσσεται καθημερινά, προκαλώντας μεταβλητότητα, διαμορφώνοντας επίγευση αισιόδοξη, είτε απαισιόδοξη (το συνηθέστερο, δυστυχώς). Αυτό είναι το αποτέλεσμα της συντήρησης του κλίματος δυστοκίας στις διαπραγματεύσεις της Κυβέρνησης με την τρόικα, αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα σε σχέση με την ολοκλήρωσή τους εντός του Δεκεμβρίου, αλλά και της διατήρησης του πολιτικού κινδύνου με τη μορφή των αρνητικών παρενεργειών για την οικονομία από την πιθανή αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Τα δεδομένα αυτά δεν επιτρέπουν στην παρούσα φάση τη διαμόρφωση της πεποίθησης ότι η θεαματική επίδοση του ΑΕΠ για το 3ο τρίμηνο (+1,7%) συνιστά στοιχείο που σηματοδοτεί τη μονιμότερη είσοδο της Ελληνικής Οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά.

Επιπλέον, η επίδοση αυτή οφείλεται κυρίως στην καλή πορεία του Τουρισμού και δεν συνδυάζεται με την εφαρμογή ενός σχεδίου δράσεων που θα συμβάλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της Οικονομίας. Αντιθέτως, η καθημερινή ατζέντα περιλαμβάνει κυρίως τα της ρύθμισης των υποχρεώσεων Ιδιωτών και Επιχειρήσεων προς το Δημόσιο, τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς και τις Τράπεζες, που ακόμη δεν έχουν οριστικά θεσμοθετηθεί στο σύνολό τους. Έτσι, οποιεσδήποτε σκέψεις για άλλες δαπάνες (ιδιαίτερα επενδυτικού χαρακτήρα), μετατίθενται για το μέλλον όταν το επιχειρηματικό περιβάλλον θα διαφανεί ότι αλλάζει επί το φιλικότερο.

Από την άλλη πλευρά, δυσμενείς είναι και οι εξελίξεις του εξωτερικού περιβάλλοντος. Η οικονομία της Ευρωζώνης βιώνει συνθήκες αποπληθωρισμού (μόλις +0,2% του ΑΕΠ το 3ο έναντι του 2ου τριμήνου) καθιστώντας επείγουσες τις δράσεις τόσο του Μάριο Ντράγκι, μέσω της αυξημένης ρευστότητας, όσο και του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, μέσω των στοχευμένων επενδυτικών δράσεων που έχουν προαναγγελθεί. Η ανάπτυξη στην Κίνα επιβραδύνεται και η Ρωσία απειλείται με βαθιά ύφεση αν συνεχισθούν οι σε βάρος της κυρώσεις από τη Δύση, ενώ η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου, λόγω γενικευμένης ύφεσης και του Αμερικανικού πετρελαίου των σχιστολιθικών κοιτασμάτων, συνιστά απειλή για τις Πετρελαιοπαραγωγικές Χώρες.

Οι δε αποφάσεις του G20 που μιλούν για δράσεις ύψους 2 τρισ $ ως το …2018 είναι φανερά κατώτερες της σοβαρότητας των προβλημάτων που απειλούν την Παγκόσμια Οικονομία. Ενόψει των παραπάνω, η αλλαγή στάσης των οίκων για την Ελληνική Οικονομία (ακόμη και της συστηματικά "φιλικής" J P Morgan) δεν εκπλήσσουν.

Το σενάριο της παλινδρόμησης στην περιοχή των 900 μονάδων συνιστά μια μάλλον θετική προοπτική για την Ελληνική Αγορά, καθώς ενσωματώνει την πιθανότητα αποφάσεων διατήρησης των Ελληνικών θέσεων από τους επενδυτές εξωτερικού (stand-still scenario) αποφεύγοντας στην παρούσα φάση κινήσεις περαιτέρω αποεπένδυσης , υιοθετώντας δηλαδή στάση "κατανόησης" για τις "ιδιαιτερότητες" του Ελληνικού πολιτικού σκηνικού. Τα σενάριο αυτό επιτρέπει "αναλαμπές" τεχνικού χαρακτήρα, όπως η χθεσινή, καθώς τα αντανακλαστικά της Αγοράς δεν έχουν πλήρως χαθεί, επιτρέποντας κινήσεις βραχυχρόνιου χαρακτήρα από λίγους εναπομείναντες "παίκτες" του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Συνεχίζει το δολάριο την άνοδό του έναντι του γιεν

Το γιεν συνεχίζει να αναζητά νέα χαμηλά έναντι του δολαρίου μετά το 2007, με την ισοτιμία USD - JPY να κάνει μια πειστική διάσπαση πάνω από τα 117 γιεν στη σύνοδο Ασίας. Το κλίμα πριν τη δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της FOMC είναι μικτό Οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν να γλιστρούν πριν από τη συνάντηση του ΟΠΕΚ στις 27 Νοεμβρίου.

Στις ΗΠΑ οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν παρά την πτώση των τιμών της ενέργειας.  Ευρώπη: Εγκλωβισμένοι σε χαμηλή πληθωριστική εικόνα, πιθανά να αναθεωρήσουμε τις τελευταίες μακροοικονομικές προβλέψεις μας για τη ζώνη του ευρώ.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Ο Προϋπολογισμός του 2015 που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή την Παρασκευή βρέθηκε στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης που έγινε σήμερα ανάμεσα σε στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας. Η συζήτηση σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών ήταν θετική και αναμένεται να συνεχιστεί.

Η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα μόλις εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις, ξεκαθάρισε σήμερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, επαναλαμβάνοντας πως στόχος είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής  ενημέρωσης των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε πως οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές συνεχίζονται, έως ότου η Επιτροπή λάβει ικανοποιητικές απαντήσεις σε μία σειρά από πολιτικές και δράσεις.

Ψυχραιμία συνέστησε για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, απαντώντας σε παρατήρηση, του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια ότι βρίσκεται στο στόχαστρο. «Όταν κρατάς τον κουμπαρά, όταν φτιάχνεις σχέδιο για τη χώρα, όταν χρωστάς χρήματα και έχεις και τους δανειστές, είσαι στο στόχαστρο. Εκεί πρέπει να βρούμε μια λύση, φαντάζομαι θα τη βρούμε, πρέπει όμως να έχουμε ψυχραιμία.  Η ψυχραιμία στη διαπραγμάτευση είναι το άλφα και το ωμέγα», σημείωσε ο κ. Χαρδούβελης, ο οποίος έγινε δεκτός από τον κ. Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η Ελλάδα κατέχει την 47η θέση ανάμεσα σε 130 χώρες στον Παγκόσμιο Δείκτη Επιχειρηματικότητας: Την 47 θέση ανάμεσα σε 130 κράτη καταλαμβάνει η Ελλάδα στον Παγκόσμιο Δείκτη Επιχειρηματικότητας 2015 (GEI), που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Παγκόσμιο Δίκτυο Επιχειρηματικότητας, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο GEDI.

Τονέο πρόγραμμα δρομολογίων της Aegean για το 2015 παρουσίασε η διοίκηση της εταιρείας, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, παρουσία της υπουργού Τουρισμού, Όλγας Κεφαλογιάννη. Το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα δίκτυο 134 προορισμών, 100 εξωτερικού και 34 εσωτερικού σε 42 χώρες και την Ελλάδα, με 15.000.000 διαθέσιμες θέσεις, 2 εκατομμύρια περισσότερες από το 2014.

Τη διαγραφή των μετοχών της από το Χρηματιστήριο Αθηνών και την υποβολή σχετικής αίτησης στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (Ε.Κ.) αποφάσισε η έκτακτη αυτόκλητη καθολική γενική συνέλευση των μετόχων της Cyclon Ελλάς ΣΑΙΚΛ Α.Ε. Επίσης, το διοικητικό συμβούλιο εξουσιοδοτήθηκε να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την περαίωση της ανωτέρω απόφασης, καθώς και για την υποβολή της αναγκαίας αίτησης προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να αποφασιστεί η διαγραφή των μετοχών της εταιρείας από το Χ.Α.

Απόφαση σχετικά με την έκδοση νέου μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου μέχρι του ποσού των 50 εκατ. ευρώ καλούνται να λάβουν οι μέτοχοι της εταιρείαςΈδραση – Χ. Ψαλλίδας στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014.

Σε περίπτωση μη επίτευξης της απαιτούμενης εκ του νόμου απαρτίας, συγκαλείται Α' Επαναληπτική Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, για τη Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Σημαντική βελτίωση παρουσίασε το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία τον Νοέμβριο, με τον σχετικό δείκτη του ινστιτούτου ZEW να σημειώνει άνοδο για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2013. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος αυξήθηκε κατά 15,1 μονάδες στις 11,5 μονάδες, από -3,6 μονάδες που ήταν τον Οκτώβριο. Οι αναλυτές ανέμεναν μια μικρότερη άνοδο της τάξεως των 4,5 μονάδων στις 0,9 μονάδες.

Η αύξηση των πωλήσεων αυτοκινήτων στην Ε.Ε. επιταχύνθηκε για δεύτερο συνεχή μήνα τον Οκτώβριο, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις ότι η ανάκαμψη της αγοράς «κατεβάζει ταχύτητα» στο τέλος της χρονιάς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αυτοκινητοβιομηχανιών (ACEA), οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 6,5% σε 1,07 εκατ. οχήματα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον περασμένο Μάρτιο, αλλά και για την καλύτερη επίδοση για τον μήνα Οκτώβριο από το 2009.

Αναπάντεχη αύξηση στο 1,3% από 1,2% που ήταν τον προηγούμενο μήνα παρουσίασε ο πληθωρισμός στη Μ. Βρετανία τον Οκτώβριο, παραμένοντας ωστόσο κάτω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Τράπεζα της Αγγλίας (BOE). Οι αναλυτές ανέμεναν να παραμείνει στο 1,2%. Η νέα άνοδός του πάντως δείχνει ότι πιθανόν να μην επιβεβαιωθεί η ανησυχία της Τράπεζας της Αγγλίας για "εισαγωγή" των αποπληθωριστικών πιέσεων από την Ευρωζώνη.                                                

Αύξηση θα συνεχίσουν να σημειώνουν τα μερίσματα το 2015, αν και με βραδύτερο ρυθμό συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη, σύμφωνα με στοιχεία της Henderson Global Investors, η οποία επικαλείται τις αβέβαιες οικονομικές συνθήκες.

Η διόρθωση του δολαρίου έδωσε ώθηση σήμερα στο χρυσό, με τα συμβόλαια του να κλείνουν με σημαντικά κέρδη. Δεν συνέβη το ίδιο με το πετρέλαιο, το οποίο γνώρισε μία ακόμη πτώση, υπό τη φημολογία ότι δεν επίκειται απόφαση από τον ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής, που θα αντισταθμίσει τη μείωση της ζήτησης. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού σημείωσαν κέρδη της τάξεως του 1,2% κλείνοντας στα 1.197,10 δολάρια ανά ουγγιά. Τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του αργού υποχώρησαν κατά 1,08 δολάρια ή 1,4%, καταγράφοντας πτώση στα 74,56 δολάρια ανά βαρέλι. Το συμβόλαιο Brent παράδοσης Δεκεμβρίου στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου κατέγραψε απώλειες 0,67 δολάρια ή 0,8% στα 78,64 δολάρια.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα