Γκ. Χαρδούβελης: Είμαστε σε ενδιάμεσο στάδιο και «τα νεύρα τεντώνουν»

Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2014 14:23
UPD:15:54
SOOC/Nikos Libertas

Ψυχραιμία συνέστησε για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, απαντώντας σε παρατήρηση, του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια ότι βρίσκεται στο στόχαστρο. 

«Όταν κρατάς τον κουμπαρά, όταν φτιάχνεις σχέδιο για τη χώρα, όταν χρωστάς χρήματα και έχεις και τους δανειστές, είσαι στο στόχαστρο. Εκεί πρέπει να βρούμε μια λύση, φαντάζομαι θα τη βρούμε, πρέπει όμως να έχουμε ψυχραιμία.  Η ψυχραιμία στη διαπραγμάτευση είναι το άλφα και το ωμέγα», σημείωσε ο κ. Χαρδούβελης, ο οποίος έγινε δεκτός από τον κ. Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Χαίρομαι που θα μάθω πολλά από εσάς γιατί πολλά θρυλούνται και έχω μπερδευτεί» σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τον υπουργό Οικονομικών να απαντά πως «περνάμε μια δύσκολη φάση: Είναι μια εποχή που τελειώνει το παλιό και ξεκινάει κάτι καινούργιο και σ’ αυτό το ενδιάμεσο στάδιο τα νεύρα τεντώνουν από όλες τις πλευρές».

SOOC/NIKOS LIBERTAS

«Δεν είμαστε μόνον εμείς, είναι και η πλευρά των δανειστών, οι οποίοι ξαφνικά βλέπουν ότι κάτι εγκαταλείπουν, άρα αυτό φέρνει κάποια διάσταση απόψεων που βλέπουμε αυτή τη βδομάδα» συμπλήρωσε.

Όπως είναι γνωστό, η τρόικα δεν έχει ακόμη ανακοινώσει πότε θα επιστρέψει στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και το Μαξίμου σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο αναζητούν τρόπους κάλυψης του δημοσιονομικού κενού για το 2015, που κατά του εκπροσώπους των δανειστών προσεγγίζει τα 2,5 δισ.

Διαψεύδοντας τα περί τελεσιγράφου από την τρόικα, κυβερνητικό στέλεχος σημειώνει ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας η κυβέρνηση πρέπει να έχει έτοιμο τον προϋπολογισμό του 2015 «συνεπώς είτε υπήρχε τελεσίγραφο, είτε όχι η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει και μάλιστα με τον πιο επίσημο τρόπο στο αίτημα των δανειστών».

Για το θέμα συναντήθηκαν τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός με τον Γκίκα Χαρδούβελη, ενώ σήμερα ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, σε μία προσπάθεια να γεφυρώσουν το «χάσμα» που χωρίζει την κυβέρνηση με την τρόικα.           

Κυβερνητική πηγή έλεγε χθες ότι το οικονομικό επιτελείο είναι σε θέση «να βρει τρόπους κάλυψης, χωρίς οριζόντια μέτρα, ενός ποσού που με δυσκολία φτάνει το 1.5 δισ. Από εκεί και μετά και η πλευρά των δανειστών πρέπει να δείξει την κατάλληλη ευελιξία ώστε να φτάσουμε σε μια αμοιβαία συμφωνία και να μην οδηγηθεί η χώρα σε πολιτική ανωμαλία». «Εννοείται βέβαια», συνεχίζει το ίδιο στέλεχος, «ότι η υπαναχώρηση για τις 100 δόσεις αφαίρεσε από τους ισχυρισμούς της τρόικας ένα πόσο της τάξης του 1 δισ.»,

ΝΕΡΙΤ

Αν υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας και έρθει η τρόικα στην Αθήνα απομένουν δύο εβδομάδες προκειμένου να ολοκληρωθεί η 5η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Ήδη θεωρείται δεδομένο ότι η 8η Δεκεμβρίου, ημερομηνία όπου συνεδριάζει το Εurogroup, έχει χαθεί ώστε στη συνεδρίαση να εξεταστεί η συμφωνία για την προληπτική γραμμή στήριξης, αλλά σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος αυτό μπορεί να γίνει μέχρι και τα μέσα Ιανουαρίου.        

ΝΕΡΙΤ

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φωνές εντός των κοινοβουλευτικών ομάδων των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης που ζητούν να ασκηθεί πίεση προς την πλευρά των δανειστών για αναθεώρηση του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων των επόμενων χρόνων -για το 2015 είναι στο 3%- προκειμένου να απελευθερωθούν κονδύλια τα οποία θα διοχετευτούν σε στοχευμένες δράσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας.

newsroom naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα