Market Beat: Το φρόνημα των θεσμικών καθορίζει το ύψος της σταθερά παραγόμενης αβεβαιότητας

Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2014 09:59
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Από την πορεία των τιμών αλλά και από την εξέλιξη του τζίρου που αποκλιμακώνεται είναι σαφής η επίδραση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό της χώρας. Η κυβέρνηση με όπλα το πρωτογενές πλεόνασμα  και την θετική μεταβολή του ΑΕΠ αλλά και τα στοιχεία που δείχνουν ότι στη χώρα έχει επιτευχθεί η μεγαλύτερη προσαρμογή στα δημοσιονομικά της από ότι στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, πιέζει για την εμφάνιση μέτρων που θα αυξήσουν την δημοφιλία της. Η τρόικα αντιλαμβάνεται πως η προσπάθεια για μονομερείς ενέργειες μπορεί, αν γίνει αποδεκτή, να ανοίξει το δρόμο για συνέχιση αυτής της τακτικής και από τις επόμενες κυβερνήσεις.  Αφού είναι μεγάλες οι πιθανότητες για πρόωρες εκλογές. 

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Όσο και αν φαίνεται από την παρουσίαση του θέματος στα εγχώρια μέσα ενημέρωσης πως η τρόικα εκβιάζει την ελληνική πλευρά στην Ευρώπη πολλοί μελετώντας το πρόγραμμα στήριξης διαπιστώνουν πως υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες που δεν έχουν εκπληρωθεί. Η κόντρα στο στρατόπεδο της συγκυβέρνησης γύρω από το ποιος φταίει και επιμένουν οι ελεγκτές στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων παίρνει διαστάσεις και δικαιώνεται η θέση των ξένων οίκων που έρχονται σαν βροχή.

Το σημαντικό είναι πως το φρόνημα των επενδυτών είναι τόσο εξαρτημένο από την εικόνα του πολιτικού σκηνικού, που όλο και χειροτερεύει, ώστε δεν υπάρχει σημαντική αντίδραση για χειροπιαστές βελτιώσεις που έχουν γίνει στο μέτωπο των μακροοικονομικών δεδομένων, όπως το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου. Από την εμφάνιση και τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι οι αγορές στην ευρωζώνη κατάφεραν να κλείσουν με κέρδη ξεπερνώντας τις αρχικές απώλειες από το σοκ της βουτιάς του ΑΕΠ της Ιαπωνίας που την έριξε σε επίσημη ύφεση και μάλλον θα προκαλέσει έκτακτες εκλογές στη χώρα. Σήμερα στο ταμπλό θα απεικονίσουν οι επαγγελματίες επενδυτές τις εντυπώσεις τους για το πόσο θα βοηθήσει τη χώρα η ΕΚΤ στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

ΗΠΑ

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν χθες οι αμερικανικοί δείκτες, με τον τεχνολογικό κλάδο να υποκύπτει στις πιέσεις μην μπορώντας να ακολουθήσει τους άλλους δύο δείκτες. Μάλιστα, ο S&P 500 κατέρριψε για 42η φορά φέτος το ιστορικό του ρεκόρ.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,07% στις 17.647,75 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε  πτώση 0,37% στις 4.671 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με κέρδη κατά 0,07% στις 2.041,32 μονάδες

Στο ταμπλό, η Baker Hughes συνέχισε και σήμερα την εντυπωσιακή της πορεία, κερδίζοντας 10%, μετά την επιβεβαίωση ότι συμφώνησε με την Halliburton για την εξαγορά της έναντι 34,6 δισ. δολαρίων. Η συμφωνία είναι μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία του ενεργειακού κλάδου στις ΗΠΑ.

Επίσης, στο +5,3% βρέθηκε η Allegran, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη για την εξαγορά της από την Actavis, έναντι του ποσού των 219 δολαρίων ανά μετοχή.

Στον αντίποδα, η DreamWorks έχασε 14%, καθώς έγινε γνωστό ότι το ενδιαφέρον της Hasbro να αποκτήσει τις εγκαταστάσεις της εταιρείας δεν έχει αναβαθμιστεί προς την κατάθεση κάποιας πρότασης εξαγοράς και, όπως όλα δείχνουν, θα μείνει στα "χαρτιά".

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, ανοδικά κινήθηκε ο δείκτης μεταποίησης Empire State τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ, καθώς διαμορφώθηκε στις 10,2 μονάδες τον Νοέμβριο έναντι 6,2 τον Οκτώβριο. Οι αναλυτές ανέμεναν ο δείκτης να διαμορφωθεί στις 10,5 μονάδες. Επίσης, αιφνίδια πτώση 0,1% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο 0,2%.

ΕΥΡΩΠΗ

Με κέρδη έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκοί δείκτες, ανατρέποντας το αρνητικό ενδοσυνεδριακό κλίμα εξαιτίας της αιφνίδιας πτώσης του ιαπωνικού ΑΕΠ, λαμβάνοντας ώθηση από τα νέα σχόλια του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ότι θα υπάρξουν νέα μέτρα εάν οι συνθήκες το απαιτήσουν. 

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100  κατέγραψε άνοδο 0,26% στις 6.672 μονάδες, ο γερμανικός DAX  ενισχύθηκε κατά 0,57% στις 9.312 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,56% στις 4.226 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε άνοδο 0,41% στις 337 μονάδες.  Ωστόσο, οι συναλλαγές σήμερα ήταν περιορισμένες, με τον όγκο να είναι κατά 29% χαμηλότερος σε σχέση με το μέσο όρο των τελευταίων 30 ημερών. 

Στο ταμπλό, η Merck κέρδισε 3,5%, μετά την ανακοίνωση ότι θα της επιστραφούν κεφάλαια έως 2 δισ. ευρώ από πληρωμές προς τις αρχές, τα οποία και θα δοθούν για επενδύσεις νέων φαρμάκων σε συνεργασία με την Pfizer.

Άλμα 25% σημείωσε η Abengoa, ανακάμπτοντας από τις απώλειες του 49% της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς η διοίκηση καθησύχασε τους επενδυτές σχετικά με την ικανότητα της να βρει τα κεφάλαια που χρειάζεται για την χρηματοδότηση των λήξεων ομολόγων της. 

Στον αντίποδα, με απώλειες 0,9% έκλεισε η Sonova Holding, καθώς τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου χρήσης απογοήτευσαν τους αναλυτές. Σύμφωνα με την εταιρεία, η ενίσχυση του ελβετικού φράγκου επηρέασε αρνητικά την πορεία των πωλήσεών της.

Επίσης, η Weir Group έχασε 3,7% μετά την υποβάθμιση της από την Exane BNP Paribas σε underperform, από outperform προηγουμένως. Η μετοχή έχει υποχωρήσει κατά 23% από τις 3 Σεπτεμβρίου έως σήμερα. 

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης ανήλθε στα 18,5 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο από 10,8 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2013.

ΧΑ

Με απώλειες έκλεισε χθες Δευτέρα 17/11 το Χρηματιστήριο Αθηνών, αφήνοντας στη... μέση την προσπάθεια αντίδρασης που είχε επιχειρήσει στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 1,01% στις 881,76 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 895,96 μονάδες και η χαμηλότερη στις 879,13. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 39,33% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, διαμορφούμενη στα 34,46 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 1,50 εκατ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Οι αγορές έχουν αρχίσει να θέτουν στο επίκεντρο της στρατηγικής τους τις εξελίξεις γύρω από το πρόγραμμα που θα αποφασιστεί για την Ελλάδα στην μετά το μνημόνιο εποχή. Και σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, ξεκαθάρισε ότι  η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης αποτελεί βασική προϋπόθεση για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη μεταμνημονιακή εποχή. Επομένως, πλέον οι εγχώριοι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις με την επιστροφή της τρόικας και τις σχετικές διαπραγματεύσεις.

Επίσης, σύμφωνα με την πλειονότητα των ξένων αναλυτών, ο πολιτικός κίνδυνος έχει αυξηθεί σημαντικά τελευταία, με τις αγορές να μην ανησυχούν τόσο για το εάν υπάρξουν πρόωρες εκλογές, αλλά με τον εάν συνεχιστεί το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, σε μια κρίσιμη καμπή όπου η ελληνική οικονομία δείχνει να ανακάμπτει.

Σήμερα στο ταμπλό, ελάχιστες ήταν οι μετοχές που κατάφεραν να διατηρήσουν το θετικό πρόσημο, ακόμη και αν ενδοσυνεδριακά πρόσφεραν κάποια στήριξη στον γενικό δείκτη. Αντίθετα, σε ειδικά «βαρίδια» μετατράπηκαν οι μετοχές της Βιοχαλκο, η οποία υποχώρησε κατά 5,07%, της Ελλάκτωρ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ-4,00%η οποία έκλεισε στο -4% και του ΟΤΕ, ΟΤΕ-3,75% που ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο -3,75%.

Αρνητικά ήταν τα πρόσημα για τις μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα ΓΕΚΤΕΡΝΑ-1,90% (-1,90%), ΜυτιληναίοςΜΥΤΙΛ-1,89% (-1,89%), ΜΕΤΚΑ ΜΕΤΚ-1,68% (-1,68%), ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ-1,31% (-1,31%), Jumbo (-1,21%) καιΔΕΗ ΔΕΗ-1,19% (-1,19%). Απώλειες και για τον τραπεζικό κλάδο, με την Alpha Bank ΑΛΦΑ-1,00% να κλείνει στο -1%, την Eurobank στο -0,83%, την Πειραιώς στο -0,95%, αλλά η Εθνική έκλεισε αμετάβλητη στα 1,70 ευρώ.

Ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ο οποίος έκλεισε με απώλειες 1,45%, «στιγματίστηκε» από το -6,09% της Σωληνουργείας Κορίνθου, το -4,94% των Ελληνικών Καλωδίων, το -2,67% της Σιδενόρ ΣΙΔΕ-2,67% και το -2,59% της Aegean.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των  Τηλεπικοινωνιών (-3,75%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος Πετρελαίου- Αερίου  (+1,16%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 40 κινήθηκαν ανοδικά, 71 καθοδικά, ενώ η τιμή 24 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Οι χθεσινές συναλλαγές δεν άλλαξαν τη στάση των αναλυτών για τις προοπτικές της αγοράς με βάση την στατιστική ανάλυση.

Σήμερα

Σήμερα Τρίτη 18/11 οι Ιαπωνικές μετοχές οδήγησαν σε μια δοκιμαστική ανάκαμψη τις ασιατικές αγορές, αντλώντας κάποια υποστήριξη από δύο εξαγορές που έγιναν στις ΗΠΑ και συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον του επενδυτικού κοινού αλλά επίσης από την πρόβλεψη των περισσότερων ότι πλησιάζει η ώρα νέων ευρωπαϊκών νομισματικών μέτρων τόνωσης.

Μια μέρα μετά τα στοιχεία σοκ που δείξανε πως η Ιαπωνία έπεσε σε ύφεση και τάραξαν τις χρηματοπιστωτικές αγορές, ο Nikkei της Ιαπωνίας ενισχύθηκε 1,7%, διαγράφοντας περίπου το μισό του -3,0% των απωλειών της Δευτέρας.

Ο Πρωθυπουργός Shinzo Abe αναμένεται να ανακοινώσει αργότερα ο ίδιος μια αιφνιδιαστική εκλογική αναμέτρηση.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας εμφανίζει μηδενική σχεδόν μεταβολή.

Στη Wall Street, ο δείκτης S&P 500 αυξήθηκε ελαφρά οδηγούμενος σε ένα κλείσιμο ρεκόρ υψηλών την Δευτέρα, και σε αυτό βοήθησε η δραστηριότητα στη σφαίρα εξαγορών και συγχωνεύσεων αξίας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων και οι ελπίδες για περισσότερα μέτρα χαλάρωσης από την ΕΚΤ.

Τη Δευτέρα, η εταιρεία παροχής υπηρεσιών στον τομέα του πετρελαίου Halliburton Co ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει την Baker Hughes Inc για περίπου 35 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η Allergan Inc που κατασκευάζει το Botox αναφέρθηκε πως πλησιάζει σε μια συμφωνία εξαγοράς αξίας 65,500 εκατομμύρια δολάρια από την Actavis Plc.

Ο Πρόεδρος Mario Draghi της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είπε ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να παράσχει περαιτέρω ώθηση, εάν οι τρέχουσες προσπάθειες της δεν είναι αρκετές για να επιταχύνει την ανάκαμψη της περιοχής, προσθέτοντας ότι τέτοια νέα μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν και τις αγορές κρατικών ομολόγων.

Οι επενδυτές πούλησαν το ευρώ εξαιτίας των προοπτικών περαιτέρω χαλάρωσης από την ΕΚΤ, προτιμώντας να διακρατήσει δολάρια καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια τον επόμενο χρόνο.

Το ευρώ υποχώρησε στα 1,2467 δολάρια μετά από το υψηλό 2 1/2 εβδομάδων των 1,2580 δολαρίων που σημείωσε την προηγούμενη ημέρα.

Το δολάριο διαπραγματεύθηκε με ελαφρά διαφοροποίηση στα 116,58 γιεν, κοντά σε μια κορυφή επταετίας των 117,06 που σημείωσε στον απόηχο από τα συγκλονιστικά στοιχεία για το ΑΕΠ τη Δευτέρα.

Οι τιμές του πετρελαίου βάλτωσαν από την ύφεση στην Ιαπωνία, που είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού στον κόσμο, όταν ήδη υπάρχουν οι ανησυχίες για την υπερπροσφορά. Αλλά οι τιμές κατάφεραν να αιωρούνται πάνω από τα χαμηλά τεσσάρων ετών, όπως η Ρωσία και η Βενεζουέλα φαίνεται να εξασφαλίζουν το συντονισμό επί ενός σχεδίου άμυνας των τιμών.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Η εβδομάδα που πέρασε από την μία είχε "το μπρος πίσω" σε σχέση με τις δόσεις των ληξιπρόθεσμων, δείχνοντας πως η Κυβέρνηση συνεχίζει να κάνει βιαστικές και χωρίς σωστό σχεδιασμό κινήσεις, στην προσπάθεια της να κερδίσει την κοινή γνώμη, αλλά και κάτω από την σοβαρή πίεση της τρόικας και της επιστροφής της αλλά και του EUROGROUP σε 3 εβδομάδες από σήμερα.

Από την άλλη είχαμε μία πολύ θετική είδηση, μιας και μετά από πολλά χρόνια κατάφερε τρίμηνο να μας δώσει αύξηση στο ΑΕΠ και μάλιστα μεγαλύτερο του αναμενομένου με αύξηση 1,7% στο τρίμηνο και 0,7% σε έτος, κάτι που είχαμε να δούμε από το 2008 με το ΑΕΠ πλέον στα 179,6 δις ευρώ. Θυμίζουμε πως η πτώση έχει ξεκινήσει από τα 242 δις ευρώ το 2008. Με βάση αυτό το γεγονός φαίνεται πλέον πως το ΑΕΠ σταθεροποιείται, αν μη τι άλλο μετά από χρόνια, παρόλα αυτά από μόνο του δεν μπορεί να κάνει την διαφορά για να δει ουσιαστική αύξηση το επόμενο διάστημα.

Το 2015 και αν δεν έχουμε σοβαρές πολιτικές εξελίξεις, το πιο πιθανό να δούμε μία σημαντική ανάκαμψη. Παρόλα αυτά για να μπορέσουμε να δούμε άμεση σημαντική συνέχιση πρέπει ο Τραπεζικός κλάδος να ανοίξει σημαντικά τις "κάνουλες" ενώ το Κράτος πρέπει πάση θυσία να προσεγγίσει ξένες επενδύσεις φτιάχνοντας ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, ένα θεσμικό σταθερό περιβάλλον αλλά και ένα ήσυχο πολιτικό κλίμα. Χρηματιστηριακά λοιπόν είναι αυτό που λέμε ότι «δεν έχουν σημασία τόσο οι τιμές στην παρούσα φάση, αλλά ο χρόνος που είναι εναντίον μας να γυρίσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα την οικονομία. Με όποια κυβέρνηση τα προβλήματα είναι τα ίδια και αναζητούν λύσεις που η μορφή τους θα κρίνει το τι θα συμβεί στην οικονομία στο μέλλον».

Η πολιτική ανασφάλεια συνεχίζει να υφίσταται μέχρι να δούμε την λύση, με την Αγορά περισσότερο να προσπαθεί να αμυνθεί και όχι να κινηθεί με ανοδική τάση.

Αυτό που πρέπει να σημειώσουμε είναι πως στην παρούσα, συναίσθημα και Αγορά πάνε παράλληλα, κάτι που συμβαίνει σπάνια.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Ανοδική αντίδραση στην Ιαπωνία από τις φήμες για προκύρηξη εκλογών 

Οι μετοχές ανέκαμψαν στην Ασία, με τον Topix να ανακτά το μεγαλύτερο μέρος από τις χθεσινές απώλειες + 1,9% κατά τη στιγμή της γραφής της έκθεσης, καθώς οι αγορές συνέχισαν να προβλέπουν ότι σήμερα ο πρωθυπουργός Abe θα ανακοινώσει τη διάλυση της κάτω βουλής την Τετάρτη και γενικές εκλογές στις 14 Δεκεμβρίου.  

Σχόλια του Προέδρου της ΕΚΤ Ντράγκι για ένα διευρυμένο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ που θα μπορούσε να περιλαμβάνει κρατικά ομόλογα βοήθησαν να ανέβουν οι ευρωπαϊκές μετοχές και να μειωθούν τα spreads της περιφέρειας της ζώνης του ευρώ που έκλεισε χαμηλότερα, αφού δεν κατάφερε να παραμείνει πάνω από το 1,25. Η άποψή μας διατηρείται πως η ΕΚΤ θα ανακοινώσει ένα σχέδιο για να αγοράζει κρατικά ομόλογα από το πρώτο τρίμηνο του 2015.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3.003 εκατ. ευρώ καταγράφεται στον κρατικό προϋπολογισμό στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2014, εάν συμπεριληφθούν τα έσοδα από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος και αφαιρεθούν έσοδα από την αποπληρωμή προνομιούχων μετοχών, καθώς και δαπάνες που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη μεταμνημονιακή εποχή στην Ελλάδα είναι η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, επεσήμανε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις των ελληνικών αρχών με την τρόικα, ο κ. Σχοινάς είπε ότι συνεχίζονται και ότι αφορούν την περάτωση της τρέχουσας αξιολόγησης, ούτως ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη μεταμνημόνιο εποχή, στις οποίες κεντρικό σημείο είναι και το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους.

«Ακόμα δεν ξέρουμε» πότε θα επιστρέψει η τρόικα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης εκτιμώντας παράλληλα ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν μέσα στο χρονοδιάγραμμα. Ο υπουργός είχε συνάντηση δύο ωρών στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και εξερχόμενος τόνισε ότι έγινε μία ενδελεχής κουβέντα για όλα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η διαπραγμάτευση προχωράει.

Σε 13,6 δισ. ευρώ αυξήθηκε το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας τον Σεπτέμβριο από 12,8 δισ. ευρώ που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 4% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2013, ενώ οι εισαγωγές παρέμειναν σταθερές.

Καθαρά κέρδη μετά από φόρους 17,3 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο ανακοίνωσε ο Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών. Τα κέρδη είναι μειωμένα κατά 57%, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.  Τα καθαρά κέρδη ανά μετοχή το εννεάμηνο του 2014, μετά από φόρους και διαφορές αποτίμησης ομολόγων, υπολογίζονται σε €0,28, έναντι €0,63 την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Αποχωρεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της INTRALOT ΙΝΛΟΤ-0,95% ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος ο οποίος διατηρεί τη θέση του αντιπροέδρου του διοικητικού συμβουλίου. Νέος διευθύνων σύμβουλος αναλαμβάνει ο Αντώνης Κεραστάρης που έχει πολυετή συνεργασία με τον όμιλο της INTRACOM ως διευθύνων σύμβουλος της hellas online.

Τον φορολογικό επανέλεγχο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων αμφισβητεί η Άλκο Ελλάς ΑΒΕΕ.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Την ανάγκη να επικεντρώθει η Ελλάδα στις μεταρρυθμίσεις για να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της επισήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότη Μαριά, ενώ αναφορικά με την αναδιάρθρωση του χρέους εκτίμησε ότι δεν είναι ούτε αναγκαία ούτε χρήσιμη.

Οριακά υψηλότερα έκλεισε χθες ο χρυσός, ανακάμπτοντας ελαφρώς από τις ενδοσυνεδριακές πιέσεις, εξαιτίας της ανόδου του δολαρίου. Στον αντίποδα, το πετρέλαιο έκλεισε με απώλειες, με τις ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας ζήτησης να έχουν επανέλθει μετά και τα στοιχεία που έδειξαν την επιστροφή της ιαπωνικής οικονομίας σε ύφεση. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού σημείωσαν κέρδη της τάξεως του 0,21% κλείνοντας στα 1.187,40 δολάρια ανά ουγγιά. Τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του αργού υποχώρησαν κατά 0,18 δολάρια, καταγράφοντας ανόδο στα 75,64 δολάρια ανά βαρέλι. Το συμβόλαιο Brent παράδοσης Δεκεμβρίου στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου κατέγραψε απώλειες 0,10 δολάρια στα 79,31 δολάρια.

Τη δημιουργία επενδυτικών ταμείων, που θα χρηματοδοτηθούν με πόρους του προϋπολογισμού της Ε.Ε. ή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), φέρεται να εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού προγράμματος ύψους 300 δισ. ευρώ που έχει εξαγγείλει ο πρόεδρός της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Όπως αναφέρουν οι Financial Times επικαλούμενοι αξιωματούχους και σχετικά έγγραφα, η Κομισιόν προτιμά μία διάρθρωση των ταμείων με τρόπο ώστε τα δημόσια κεφάλαιά τους να υπόκεινται πρώτα σε ενδεχόμενες ζημιές (first loss tranche).

Μετριοπαθής για τις προοπτικές της γερμανικής οικονομίας μέχρι το τέλος του έτους εμφανίζεται η κεντρική τράπεζα της χώρας, η Bundesbank, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι οι μέχρι τώρα ενδείξεις υπαγορεύουν αναιμική αναπτυξιακή τροχιά. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Bundesbank, οι επιχειρηματικές προσδοκίες και η στασιμότητα στις παραγγελίες αγαθών δείχνουν ότι η οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας θα συνεχίσει σε οριακούς ρυθμούς τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2014. Ωστόσο, η ίδια κρίνει θετικά την πρόσφατη υποχώρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ και τη μεγάλη πτώση της τιμής του πετρελαίου, εξελίξεις που μπορούν να συμβάλλουν στην επιτάχυνση της ανάπτυξης.

Διεύρυνση παρουσίασε το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο χάρη στη μεγάλη άνοδο των εξαγωγών. Τα σημερινά στοιχεία της Eurostat καταδεικνύουν ότι ίσως οι εξαγωγές να έδωσαν ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα στο τέλος του τρίτου τριμήνου. Το εμπορικό πλεόνασμα ανήλθε στα 18,5 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο από 10,8 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2013.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα