Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2014 19:04
UPD:19:05
REUTERS/ANDREA COMAS

Mε κέρδη έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκοί δείκτες, ανατρέποντας το αρνητικό ενδοσυνεδριακό κλίμα εξαιτίας της αιφνίδιας πτώσης του ιαπωνικού ΑΕΠ, λαμβάνοντας ώθηση από τα νέα σχόλια του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ότι θα υπάρξουν νέα μέτρα εάν οι συνθήκες το απαιτήσουν. 

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 0,26% στις 6.672 μονάδες, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,57% στις 9.312 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,56% στις 4.226 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε άνοδο 0,41% στις 337 μονάδες.  Ωστόσο, οι συναλλαγές σήμερα ήταν περιορισμένες, με τον όγκο να είναι κατά 29% χαμηλότερος σε σχέση με το μέσο όρο των τελευταίων 30 ημερών. 

Στο ταμπλό, η Merck κέρδισε 3,5%, μετά την ανακοίνωση ότι θα της επιστραφούν κεφάλαια έως 2 δισ. ευρώ από πληρωμές προς τις αρχές, τα οποία και θα δοθούν για επενδύσεις νέων φαρμάκων σε συνεργασία με την Pfizer.

Άλμα 25% σημείωσε η Abengoa, ανακάμπτοντας από τις απώλειες του 49% της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς η διοίκηση καθησύχασε τους επενδυτές σχετικά με την ικανότητα της να βρει τα κεφάλαια που χρειάζεται για την χρηματοδότηση των λήξεων ομολόγων της. 

Στον αντίποδα, με απώλειες 0,9% έκλεισε η Sonova Holding, καθώς τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου χρήσης απογοήτευσαν τους αναλυτές. Σύμφωνα με την εταιρεία, η ενίσχυση του ελβετικού φράγκου επηρέασε αρνητικά την πορεία των πωλήσεών της.

Επίσης, η Weir Group έχασε 3,7% μετά την υποβάθμιση της από την Exane BNP Paribas σε underperform, από outperform προηγουμένως. Η μετοχή έχει υποχωρήσει κατά 23% από τις 3 Σεπτεμβρίου έως σήμερα. 

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης ανήλθε στα 18,5 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο από 10,8 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2013.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα