Καθοριστικής σημασίας το σημερινό Eurogroup

Τα μηνύματα των δανειστών για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας
Πέμπτη, 06 Νοεμβρίου 2014 10:57
UPD:12:38
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ έσπευσε λίγες ώρες πριν την αναχώρησή του να δηλώσει, προφανώς όχι τυχαία, στο πρακτορείο Reuters ότι η Ελλάδα «αναμένει να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος διάρκειας 6 έως 12 μηνών, κατά την οποία θα υπάρχει περιορισμένη επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ».

Καθοριστικής σημασίας θα είναι η σημερινή συνεδρίαση του Εurogroup τόσο για την πορεία της τελευταίας αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, όσο και για τη μορφή που θα λάβει και τις υποχρεώσεων που θα «κουβαλάει» η, κατά τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ, «συνετή και καθαρή» έξοδος της χώρας από το μνημόνιο.

Τη σπουδαιότητα της σημερινής συνεδρίασης επιβεβαίωσε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση έγινε μια πλήρης ενημέρωση από την πλευρά του κ. Χαρδούβελη για το report που έχει σταλεί στους εκπροσώπους της τριμερούς με τις ελληνικές θέσεις για τα «ανοιχτά» θέματα και επιβεβαιώθηκαν όχι τόσο εκείνα στα οποία η συγκυβέρνηση «δεν μπορεί να κάνει βήμα πίσω» όσο εκείνα που πρέπει να «τρέξουν» μέχρι τη συνεδρίαση του τελευταίου για το 2014 Εurogroup στις 8 Δεκεμβρίου.

AMNAWEBTV

«Σαφής εικόνα για την αντίδραση των δανειστών αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει»,  λέει κυβερνητικό στέλεχος, ωστόσο σήμερα ο κ. Χαρδούβελης, ο οποίος χθες είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, θα γίνει αποδέκτης των προθέσεών τους.

Χθες ο κ. Ντέισελμπλουμ, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Χαρδουβελη με πρωτοβουλία του ΥΠΟΙΚ,  απέδωσε σε λάθος την αναφορά του για συνέχιση του τρέχοντος προγράμματος.

ΝΕΡΙΤ
Ωστόσο στην επτασέλιδη ημερήσια διάταξη του σημερινού και αυριανού Eurogroup και Ecofin που κατέθεσε ο ίδιος προκειμένου να ενημερώσει το ολλανδικό Κοινοβούλιο, αναφέρει επί λέξει ότι θα συζητηθεί και το ενδεχόμενο συνέχισης της παραμονής της Ελλάδας στο πρόγραμμα.

Πηγές πάντως στην Αθήνα έλεγαν χθες ότι ένας σκληρός πυρήνας χωρών όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία, τάσσονται υπέρ της  ένταξης της Ελλάδας σε διετή γραμμή στήριξης, με ενισχυμένη εποπτεία και στην οποία μπορεί να συμπεριληφθεί ένα μικρό δάνειο, ενώ Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν στο Reuters ότι η ευρωζώνη επανεξετάζει κατά πόσον η Ελλάδα χρειάζεται μια επιπρόσθετη ανακούφιση χρέους.

ΝΕΡΙΤ

Πάντως ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ έσπευσε λίγες ώρες πριν την αναχώρησή του να δηλώσει, προφανώς όχι τυχαία, στο πρακτορείο Reuters ότι η Ελλάδα «αναμένει να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος διάρκειας 6 έως 12 μηνών, κατά την οποία θα υπάρχει περιορισμένη επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ».

Κυβερνητικό στέλεχος εντάσσει τις όποιες ειδήσεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας στο σύνηθες «παιχνίδι των Ευρωπαίων» λίγα εικοσιτετράωρα πριν την έλευσή τους στην Αθήνα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα