ΕPLO: Εκδήλωση για τις αλλαγές που φέρνει στις τράπεζες η εποπτεία της ΕΚΤ

Πέμπτη, 06 Νοεμβρίου 2014 10:57
UPD:10:57

Η συζήτηση οποία έγινε στα γραφεία του EPLO, είχε τίτλο «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως εποπτική αρχή στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα: μια μείζονος σημασίας θεσμική τομή».

Συζήτηση και διευκρινίσεις για το τι σημαίνει η έναρξη λειτουργίας του  Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) που αναλαμβάνει την απευθείας εποπτεία των τραπεζών της Ευρωζώνης διεξήχθη την Τρίτη με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού  Δημοσίου Δικαίου (EPLO) στην Αθήνα.

Η συζήτηση οποία έγινε στα γραφεία του EPLO, είχε τίτλο «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως εποπτική αρχή στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα: μια μείζονος σημασίας θεσμική τομή»  και  συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος Φοίβος Καρζής, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Χρήστος Γκόρτσος.

Ο Χρήστος Γκόρτσος.

Ειδικότερα ο  κ. Γκόρτσος, καθηγητής του διεθνούς οικονομικού δικαίου στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστήμιου, εξήγησε τι είναι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM), ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα προς την πλήρη τραπεζική ένωση, ποια είναι η νέα αρχιτεκτονική του ευρωπαϊκού χρηματοοικονομικού συστήματος.

Επίσης μίλησε για τα νέα δεδομένα όσον αφορά στις ελληνικές τράπεζες και την πραγματική οικονομία αλλά και πόσο αυτή η μείζονος σημασίας θεσμική τομή θα επηρεάσει τους πολίτες.

Για τον  SSM, ο κ. Γκόρτσος είπε πως πρόκειται για μια υπερεθνική αρχή εποπτείας των τραπεζών η οποία ασκείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε στενή συνεργασία με τις εθνικές εποπτικές αρχές (κεντρικές τράπεζες ή ανεξάρτητες διοικητικές αρχές) και έχει στόχο να διασφαλίσει ότι ο τραπεζικός τομέας στη ζώνη του ευρώ και στην ευρύτερη Ε.Ε. είναι ασφαλής και αξιόπιστος.

Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο  ενισχύει το κύρος των τραπεζών, αποκαθιστά την εμπιστοσύνη του κοινού, ενισχύει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρώπη, εξασφαλίζει τη προσφορά δανειακών κεφαλαίων στην πραγματική οικονομία.

Ωστόσο επεσήμανε την πολυπλοκότητα του συστήματος που αρχίζει να μοιάζει με το ιδιαίτερα πολύπλοκο σύστημα των ΗΠΑ, ενώ αναφέρθηκε και σε άλλες σημαντικές αρμοδιότητες του εποπτικού αυτού συστήματος όπως π.χ. να χορηγεί άδειες, να ανακαλεί άδειες, να αποφασίζει για αγορές ή συγχωνεύσεις.

Στην εκδήλωση μεταξύ του πολυπληθούς ακροατηρίου συμμετείχαν και πολλοί τραπεζικοί, νομικοί, και ακαδημαϊκοί.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα