Bέρνερ Ζιν (Ifo): Κριτική στην ΕΚΤ για την εποπτεία των τραπεζών

Τρίτη, 04 Νοεμβρίου 2014 13:02
UPD:13:04
EPA/PETER SCHNEIDER

O πρόεδρος του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo, Χανς Βέρνερ Ζιν (φωτογραφία αρχείου).

Σκληρή κριτική στις δράσεις και το ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) άσκησε ο πρόεδρος του γερμανικού Ινστιτούτου Ifo, Χανς Βέρνερ Ζιν, με αφορμή την ανάληψη της εποπτείας των συστημικά σημαντικών τραπεζών της Ευρώπη από την ΕΚΤ.
 
Ο Ζιν ανέφερε ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ευρωζώνης αντιμετωπίζει μια σοβαρή σύγκρουση συμφερόντων. Από τη μία εποπτεύει τις τράπεζες και από την άλλη εφαρμόζει πρόγραμμα αγοράς «άχρηστων» τίτλων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων προκειμένου να εξασφαλίσει την επιβίωσή τους. Πώς αυτό μπορεί να θεωρηθεί συμβατό με την εντολή της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, αναρωτιέται ο Ζιν.

«Το αποτέλεσμα των ασκήσεων αντοχής των τραπεζών ήταν ένας αρνητικός προάγγελος αυτής της κατάστασης. Η ελαστική προσέγγιση των σεναρίων για τις δοκιμές, και ιδίως η έλλειψη οποιασδήποτε αναθεώρησης για τους κινδύνους του αποπληθωρισμού, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι οι τράπεζες έχουν μόλις 10 δισ. ευρώ κεφαλαιακές ανάγκες», ανέφερε επικριτικά ο Ζιν.

Τέλος, πρότεινε ότι θα ήταν καλύτερα εάν ένα άλλο, ανεξάρτητο, θεσμικό όργανο είχε δημιουργηθεί για την ανάληψη της ενιαίας τραπεζικής εποπτείας που είναι επείγουσα και απαραίτητη για την Ευρώπη.
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα