Royal Dutch/Shell : 16% μείωση των καθαρών κερδών

Πέμπτη, 29 Απριλίου 2004 10:23

ΜΕΙΩΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 16%, σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της Royal Dutch/Shell Group το πρώτο τρίμηνο, μετά από τη μείωση της παραγωγής.

Η εταιρεία, που αντιμετωπίζει προβλήματα μετά τη μείωση των αποθεμάτων της τρεις φορές, ανακοίνωσε ότι τα καθαρά της κέρδη μειώθηκαν στα 4,43 δισ. δολ. από 5,31 δισ. δολ. πριν από ένα χρόνο. Τα κέρδη από την πώληση περιουσιακών της στοιχείων ήταν χαμηλότερα, έναντι της αντίστοιχης περυσινής χρονικής περιόδου.

Από την άλλη πλευρά, η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών στον κόσμο, BP Plc, ανακοίνωσε την Τρίτη αύξηση των καθαρών της κερδών σε ποσοστό της τάξης του 14%, καθώς επίσης και τη συνέχιση της αγοράς ιδίων μετοχών μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Η BP σχεδιάζει να πουλήσει τις μετοχές των δραστηριοτήτων της στον τομέα των πετροχημικών, αξίας επτά δισ. δολ.

Οι μετοχές της Shell Transport & Trading Co., οι οποίες αποτελούν το 40% των μετοχών της Royal Dutch/Shell Group, έχασαν ποσοστό μεγαλύτερο του 3% στο Λονδίνο, από τη στιγμή μείωσης των αποθεμάτων της στις 9 Ιανουαρίου, έναντι ράλι ανόδου της τάξης του 12% που έκαναν οι μετοχές της BP. Χθες, οι μετοχές της Shell έχαναν ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στις 386,75 πένες η μία και της BP αυξήθηκαν κατά 0,6%, φθάνοντας στις 494,25 πένες η μία.

Οι εταιρείες πετρελαιοειδών ευνοούνται από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, καθώς ο ΟΠΕΚ προχωρά στη συγκράτηση της παραγωγής. Στις ΗΠΑ, η τιμή του αργού πετρελαίου κυμάνθηκε κατά μέσον όρο στα 35,21 δολ. το βαρέλι το πρώτο τρίμηνο και ήταν υψηλότερα από τον μέσον όρο των 31 δολ. το βαρέλι (πέρυσι), σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο κατά μέσον όρο, μέσα σε δύο δεκαετίες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα