Market Beat: Το διεθνές κλίμα βάρυνε και η συσσώρευση είναι η προτιμότερη ισορροπία

Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014 09:47
UPD:09:47
SOOC/Menelaos Myrillas

Οι επενδυτές στο ΧΑ σταμάτησαν να επιμένουν αγοραστικά για τις μετοχές των τραπεζών χθες, μετά από φήμες που ήθελαν να αποτύχουν στα stress  tests, που θα παρουσιαστούν επίσημα την Κυριακή, τρεις Ελληνικές Τράπεζες, τρεις Ιταλικές που εξειδικεύονται στα δάνεια, δυο Αυστριακές καθώς και από μια τράπεζα από την Κύπρο το Βέλγιο και την Πορτογαλία. Το Ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων Efe παρουσίασε την είδηση και επηρεάστηκαν οι αγορές της ευρωζώνης αρνητικά. Στην ίδια κατεύθυνση λειτούργησε και η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου αφού ανακοινώθηκε το μέγεθος των αποθεμάτων σε μαύρο χρυσό πιέζοντας τις μετοχές για εταιρείες που σχετίζονται με το πετρέλαιο. Οι αγορές στην Ευρώπη έκλεισαν τελικά με κέρδη σε συντονισμό με την κατεύθυνση των δεικτών στη Νέα Υόρκη, αλλά στη Wall Street το τέλος επιφύλασσε πιέσεις που ξεκίνησαν από την ώρα που έσκασε η είδηση για τους πυροβολισμούς στο Καναδικό Κοινοβούλιο.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η σταθερή ανοδική δυναμική ως χθες δεν επέτρεψε, στους κυνηγούς κερδών με κινήσεις βραχυπρόθεσμων οριζόντων, να πιέσουν σοβαρά τις μετοχές του ΧΑ. Γιατί ήθελαν να εκμεταλλευτούν όσο το δυνατό περισσότερο την εκτίναξη σε στυλ ελατηρίου από τα κατώτερα επίπεδα τιμών για το τρέχον έτος, χωρίς να αποτελέσουν οι κινήσεις τους φρένο στο ράλι. Όμως χθες φάνηκε ότι υπάρχει κορεσμός στο αγοραστικό ενδιαφέρον για τις τράπεζες. Πρόσφατα περιγράφαμε το πλήθος και τη διαφορετικότητα των στοιχημάτων που έβαλαν οι θεσμικοί στο ταμπλό με βάση τα αποτελέσματα των stress tests. Αλλά κατά τη διάρκεια της χθεσινής διαπραγμάτευσης φάνηκε ότι τα περισσότερα στοιχήματα είχαν μια κατεύθυνση, την αισιόδοξη. Μόλις μια ανεπιβεβαίωτη είδηση ανέφερε ανάγκες κεφαλαιακής ενίσχυσης για τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες οι επενδυτές θέλησαν να «μαντέψουν» ποιες θα είναι αυτές οι τρεις. Τα κέρδη για την ΕΤΕ οφείλονται μάλλον στην απόφασή της να παραχωρήσει ικανό ποσοστό από την Finansbank σε ιδιωτικά κεφάλαια με το αζημίωτο βέβαια.

Ένα βασικό χαρακτηριστικό της χθεσινής διαπραγμάτευσης ήταν η διπλή εγγραφή του μέγιστου και του ελάχιστου μέρας στους βασικούς δείκτες σε εντελώς διαφορετικές χρονικές στιγμές με τα μέγιστα να εμφανίζονται στις 10:31 και στις 14:00 ενώ τα ελάχιστα στις 12:26 και στις 15:14 άρα τη «διαδρομή» από τις 327,5 μονάδες ως τις 321 την έκανε ο 25άρης δυο φορές και μόλις χτύπησε αυτές τις τιμές ανέστρεψε την τάση του. Θα είναι ενθαρρυντικό αν δεν περάσει η 25άρης κάτω από τις 321 μονάδες άσχετα από το που θα καταλήξει.

Αν λοιπόν σήμερα η αγορά δείξει διαθέσεις για να συνεχιστεί η αφομοίωση των επιπέδων που κατακτήθηκαν μετά την εγγραφή του ελάχιστου έτους από τους βασικούς δείκτες, με συνέχεια στις πιέσεις στα τραπεζικά blue chip, πιθανά να δούμε μια ακόμα καθοδική συνεδρίαση. Το διεθνές κλίμα δεν βοηθά για ανοδική κίνηση στο ΧΑ χωρίς αυτή να αποκλείεται από την πλευρά της στατιστικής προϊστορίας.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

Οι αναταράξεις έχουν συμπαρασύρει τις παγκόσμιες αγορές τις τελευταίες εβδομάδες και οφείλονται στην αγωνία για μια επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης. Ειδικότερα, οι επενδυτές έχουν συγκλονιστεί από την απειλή του αποπληθωρισμού και της ύφεσης στην Ευρώπη και από το πάγωμα της κινεζικής οικονομίας με τους ασθενέστερους ρυθμούς κατά το τρίτο τρίμηνο σε διάστημα πέντε ετών. Μια σειρά από εκθέσεις επί της παραγωγής από την Ευρώπη αναμένονται αργότερα μέσα στην ημέρα που θα δώσουν στους επενδυτές μια ακόμα ευκαιρία για να μετρήσουν τον παλμό της παγκόσμιας οικονομίας.

ΗΠΑ

Με απώλειες έκλεισαν χθες οι αμερικανικοί δείκτες, με τους επενδυτές να κατοχυρώνουν μέρος των χθεσινών σημαντικών κερδών τους. Επενδυτικός οδηγός των τελευταίων ημερών είναι τα στοιχεία που ανακοινώνουν οι εισηγμένες για το τρίτο τρίμηνο του έτους, με την αγορά να αξιολογεί ξεχωριστά τις προοπτικές τους.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,92% στις 16.461,32 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτηςNasdaq σημείωσε πτώση 0,83% στις 4.382,85 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με απώλειες κατά 0,73% στις 1.927,11 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Yahoo κέρδισε 5%, καθώς ανακοίνωσε κέρδη 6,77 δισ. δολ. ή 6,70 δολ. ανά μετοχή έναντι 296,7 εκατ. δολ. ή 28 σεντς ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα.

Επίσης, στο -0,15% βρέθηκε η Dow Chemical, μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη τρίτου τριμήνου αυξήθηκαν κατά 43%, εξαιτίας της υπεραπόδοσης των πωλήσεων των πλαστικών. Η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη ύψους 852 εκατ. δολαρίων, από 594 εκατ. δολάρια το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

Στον αντίποδα, η Tesla έχασε 1,3%, μετά την ανακοίνωση ότι η Daimler πούλησε το μερίδιό της στην εταιρεία, έναντι του ποσού των 780 εκατ. ευρώ.

Στο -5,7% βρέθηκε η Biogen Idec, καθώς ανακοίνωσε ότι τα έσοδα από το φάρμακο Tecfidera διαμορφώθηκαν το τρίτο τρίμηνο του έτους στα 787 εκατ. δολάρια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να φτάσουν στα 794 εκατ. δολάρια.

Μέχρι σήμερα, έχει ανακοινώσει αποτελέσματα το 80% των εισηγμένων του δείκτη S&P 500, εκ των οποίων το 61% έχουν ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα κέρδη έχουν αυξηθεί κατά 5,9% και οι πωλήσεις κατά 4%.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, μικρή άνοδο της τάξεως του 0,1% κατέγραψαν οι τιμές καταναλωτή τον Σεπτέμβριο, κυρίως λόγω της αύξησης του κόστους σε τρόφιμα και κατοικίες. Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου επαλήθευσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ευρώπη

Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, ξεπερνώντας την ενδοσυνεδριακή νευρικότητα, με την αγορά να επηρεάζεται από την ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων για το τρίτο τρίμηνο του έτους, προκαλώντας ενίοτε αντίρροπες δυνάμεις στους δείκτες.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 κατέγραψε κέρδη 0,43% στις 6.400 μονάδες, ο γερμανικός DAXενισχύθηκε κατά 0,60% στις 8.940 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με άνοδο 0,58% στις 4.105 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε άνοδο 0,70% στις 326 μονάδες.

Στο ταμπλό, η ABB κέρδισε 1,8%, μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη τρίτου τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 734 εκατ. δολάρια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να φτάσουν στα 692 εκατ. δολάρια. Με κέρδη 7,1% έκλεισε η Husqvarna, η οποία ανακοίνωσε κέρδη 176 εκατ. σουηδικών κορονών το τρίτο τρίμηνο του έτους, από 93 εκατ. κορονών το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013. Το περιθώριο κέρδους αυξήθηκε στο 28,5%, ενώ τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν στα 301 εκατ. κορόνες.

Στον αντίποδα, στο -4% βρέθηκε η ΒΑΤ, η οποία ανακοίνωσε ότι οι αποστολές παραγγελιών στο εννεάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου υποχώρησαν κατά 1%. Η πτώση οφείλεται στη μείωση της ζήτησης σε Ρωσία, Πολωνία και Καναδά. Πτωτικά κατά 1,5% έκλεισε και η Heineken, με την αγορά να απογοητεύεται από την άνοδο μόλις  0,2% των εσόδων τρίτου τριμήνου, την ώρα που οι αναλυτές έκαναν λόγο για άνοδο 1,5%.

Την πορεία των αγορών επηρεάζει και το χθεσινό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το οποίο ανέφερε ότι η ΕΚΤ εξετάζει την αγορά εταιρικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, με στόχο να διευρύνει τη στήριξη της οικονομίας. Όπως ανέφερε το πρακτορείο, η τελική απόφαση αναμένεται πιθανότατα τον Δεκέμβριο, ώστε να αρχίσει η υλοποίηση του μέτρου στις αρχές του επόμενου έτους. Η σχετική προεργασία έχει ήδη γίνει, καθώς θα ενταχθεί στο πρόγραμμα αγορών στοιχείων ενεργητικού του ιδιωτικού τομέα που ξεκίνησε τη Δευτέρα.

ΧΑ

Με μικρές απώλειες έκλεισε τελικά την Τετάρτη ο Γενικός Δείκτης, έχοντας, ενδοσυνεδριακά, αλλάξει πολλές φορές «διάθεση» και πρόσημο μέχρι να καταφέρει να εξισορροπήσει τις αντίρροπες δυνάμεις που εκδηλώθηκαν.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 0,14% στις 993,73 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 1003,66 μονάδες και η χαμηλότερη στις 985.20.

Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 22,99% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τρίτης, διαμορφούμενη στα 115,00 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 5,67 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Μετά την βίαιη πτώση της προηγούμενης εβδομάδας, η οποία οδήγησε στη διάσπαση κρίσιμων margin calls, η αγορά έδειξε σήμερα ότι χρειάζεται να προχωρήσει σε κινήσεις αφομοίωσης των επιπέδων που επανακαταλήφθηκαν αυτήν την εβδομάδα.

Οι κινήσεις αυτές, σε συνδυασμό με την κατοχύρωση των κερδών που προέβησαν αρκετοί βραχυπρόθεσμοι traders, προκάλεσαν έντονη νευρικότητα και μεταβλητότητα στο ταμπλό, η τελική εικόνα του οποίου δείχνει και την διαφορετική αντιμετώπιση που είχαν μερικές μετοχές.

Πλέον, σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές, η συνέχεια η μη της αντίδρασης θα κριθεί από δύο βασικούς παράγοντες: α) τα αποτελέσματα των «stress tests» των που θα γνωστοποιηθούν την Κυριακή. Είναι πιθανό να προκύψει ένα διαχειρίσιμο ύψος νέων κεφαλαιακών αναγκών, που θα καλυφθεί με κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης.

β) την άμβλυνση του πολιτικού κινδύνου, τουλάχιστον έως ότου υπάρξουν εξελίξεις στο ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στο ταμπλό χθες, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε πτώση 0,10%, έχοντας ως βασικό «βαρίδι» τις μετοχές των ΜΕΤΚΑ ΜΕΤΚ-4,09% (-4,09%), Jumbo (-4,05%) και Πειραιώς (-3,94%) και ως στήριγμα τις μετοχές των Εθνική (+5,05%), Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ+3,35% (+3,35%) και Τιτάν (+2,42%). Οι μετοχές του «διχάστηκαν», με το ισοζύγιο να «γέρνει» προς το αρνητικό πρόσημο, με 16 μετοχές να κλείνουν με απώλειες.

Μεταξύ αυτών, η MIG και η Eurobank στο -2,41%, ο ΟΤΕ ΟΤΕ-1,70% στο -1,70%, η ΔΕΗ ΔΕΗ-1,14% στο -1,14% και η Alpha Bank ΑΛΦΑ-0,82% στο -0,82%. Στον αντίποδα, ο ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ+1,66% έκλεισε τελικά με κέρδη 1,66%, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε έως και το +3%), η Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ+2,25% κέρδισε 2,25% και η ΕΕΕ βρέθηκε στο +1,50%.

Με θετικό πρόσημο, από την άλλη, έκλεισε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, καθώς ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,13%.

Είχε δε την βοήθεια της Ιντρακομ, η οποία έκλεισε με κέρδη 3,23%, της Φουρλής που ενισχύθηκε κατά 3,06% και της Lamda η οποία βρέθηκε στο +2,54%.

Μάλιστα η τελευταία, πλην της Παρασκευής, δυσκολεύτηκε να ακολουθήσει το τριήμερο ράλι, ανακουφίζοντας ετεροχρονισμένα όσους τοποθετήθηκαν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Οικιακών Αγαθών  (-2,70%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης (+8,00%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 57 κινήθηκαν ανοδικά, 70 καθοδικά, ενώ η τιμή 14 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Η αγορά είχε εισέλθει σύμφωνα με παρατηρήσεις μας χθες σε μια ζώνη τιμών που ήταν πιθανό να λειτουργήσουν ως αντίσταση. Έτσι δικαιολογούσαμε χθες το πρωί την απόφαση για discount:  «Η τεχνική ανάλυση «θέλει» να συνεχιστεί αυτή η δυναμική ως την ώρα που ο 25άρης περάσει στη γειτονιά των 335 μονάδων, αλλά δεν αποκλείεται να κοντοσταθεί στη ζώνη που όρισε σαν τοπική οροφή η συνισταμένη των επενδυτικών επιλογών τον Αύγουστο του 2013 και συγκεκριμένα στις 12/8. Όταν ο δείκτης έκλεισε στις 334,1 μονάδες με κατώτερο μέρας τις 324,5 μονάδες και την Τρίτη το μέγιστο μέρας ήταν οι 324,94 μονάδες».  Οι αγοραίοι χθες συνέχισαν την ώθηση των δεικτών ψηλότερα και τους οδήγησαν σε επίπεδα που σημαίνουν αρκετά στον ψυχολογικό τομέα και τεχνικά. Ο ΓΔ πέρασε πάνω από τις 1000 και έδειξε πως μπορεί να περάσει ως τις 1040 ενώ ο 25άρης προχώρησε ως τις 327 μονάδες για να υποχωρήσει κατόπιν τρεις ως το κλείσιμο.

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ παρατηρούσε χθες μετά το τέλος των συναλλαγών: Η "oversold" κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει πέριξ των 280 μονάδων ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, λειτούργησε τεχνικά ως πεπιεσμένο ελατήριο εκτινάσσοντας τον στη συνέχεια άνω των 300 μονάδων και πλησίον της άκρως ενδιαφέρουσας περιοχής των 335 με 340 μονάδων.

Επίπεδο, όπου εάν προσεταιρισθεί και διασπαστεί ανοδικά με επιβεβαίωση του φίλτρου των τριών συνεδριάσεων θα βάλει βραχυχρόνια "τάπα" στη διαγραμματική καθοδική διαρροή του δείκτη.

Στην αντίθετη όμως περίπτωση, που ο FTSE25 "δηλώσει" αδυναμία προσέγγισης των 335 μονάδων θα πρέπει να αναμένουμε νέα καθοδική κίνηση προς τη ζώνη αξιολόγησης των 300 με 294 μονάδων.

Πάντως παρά την έντονα ανοδική αντίδραση των τελευταίων συνεδριάσεων, η πλάστιγγα συνεχίζει να είναι γερμένη προς την πλευρά των 'Bears' με την πλειοψηφία των επιμέρους μετοχικών τίτλων να θέλει πολύ δουλειά ακόμα, για να έρθει σε μεσοπρόθεσμα ανοδικά μονοπάτια.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές εμφανίζουν μεικτή εικόνα σήμερα Πέμπτη μετά από υποχώρηση στη Wall Street και πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου που αναζωπύρωσε την ανησυχία των επενδυτών για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, ενώ η εικόνα από την κινεζική βιομηχανική παραγωγή δεν κατάφερε να εντυπωσιάσει τις αγορές. Ο Nikkei μέσος όρος των μετοχών της Ιαπωνίας έπεσε ως -0,5% αλλά κατόπιν εξατμίστηκαν οι απώλειες και στις 07:00 εμφανίζει οριακή μεταβολή με πρόσημο που εναλλάσσεται, ενώ ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,2%.

Ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών flash (PMI) των HSBC / Markit επί της κινεζικής βιομηχανίας έφτασε μέχρι το υψηλό τριών μηνών του 50,4 μετά από μια τελική ανάγνωση στο 50,2 το Σεπτέμβριο, και ψηλότερα μόλις μία τρίχα από το 50,3 που ήταν η μέση τιμή στις προβλέψεις των αναλυτών. Ωστόσο, το επίπεδο της παραγωγής στα εργοστάσια μειώθηκε φθάνοντας σε χαμηλό πέντε μηνών στο 50,7, ακριβώς πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση σε μηνιαία βάση, γεγονός που υπογραμμίζει την «ψύξη» που επικρατεί στην οικονομία. Ο τομέας της μεταποίησης πιθανόν σταθεροποιήθηκε τον Οκτώβριο, η οικονομία όμως συνεχίζει να δείχνει σημάδια ανεπαρκούς πραγματικής ζήτησης σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Hongbin Qu, επικεφαλής οικονομολόγος για την Κίνα στην HSBC.

Πριν από τον κινεζικό PMI, οι μετοχές της Wall Street υποχώρησαν την Τετάρτη μετά από τα μεγάλα κέρδη των τελευταίων ημερών. Οι επιχειρήσεις παραγωγής ενέργειας επλήγησαν από την πτώση των τιμών του πετρελαίου, ενώ οι ανακοινώσεις  αποτελεσμάτων από εταιρείες όπως η Boeing και η Biogen Idec,  απέτυχαν να εκπληρώσουν τις υψηλές προσδοκίες των επενδυτών. Επιπλέον, το περιστατικό πυροβολισμών στο καναδικό κοινοβούλιο στην Οτάβα ταρακούνησε τους επενδυτές.

Οι τιμές του πετρελαίου φλέρταραν με τα πολυετή χαμηλά που κατέγραψαν την περασμένη εβδομάδα, καθώς τα στοιχεία έδειξαν για δεύτερη συνεχόμενη εβδομαδιαία άλμα στα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ. Η επιτροπή Διαχείρισης Πληροφοριών επί της Ενέργειας των ΗΠΑ δήλωσε ότι τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 7,11 εκατομμύρια βαρέλια, υπερδιπλάσια από τα 2,7 εκατομμύρια βαρέλια αύξηση που ανέμεναν οι αναλυτές.

Τα futures αργού των ΗΠΑ υποχώρησαν στην Ασία, σε επέκταση της πτώσης του κατά 2,8% την Τετάρτη και διαπραγματεύονται στα 80,46 δολάρια ανά βαρέλι, κοντά στο χαμηλό διετίας των 79,78 δολαρίων που κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα. Η πτώση των τιμών του πετρελαίου υπογράμμισε τις ανησυχίες για την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι αναταράξεις έχουν συμπαρασύρει τις παγκόσμιες αγορές τις τελευταίες εβδομάδες και οφείλονται στην αγωνία για μια επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης. Ειδικότερα, οι επενδυτές έχουν συγκλονιστεί από την απειλή του αποπληθωρισμού και της ύφεσης στην Ευρώπη και από το πάγωμα της κινεζικής οικονομίας με τους ασθενέστερους ρυθμούς κατά το τρίτο τρίμηνο σε διάστημα πέντε ετών. Μια σειρά από εκθέσεις επί της παραγωγής από την Ευρώπη αναμένονται αργότερα μέσα στην ημέρα που θα δώσουν στους επενδυτές μια ακόμα ευκαιρία για να μετρήσουν τον παλμό της παγκόσμιας οικονομίας.

Τα 10-ετή κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ απέδωσαν σήμερα στις ασιατικές συναλλαγές 2,208%, έχοντας αυξηθεί ως το 2,250% την Τετάρτη.  Το ευρώ βυθίστηκε στα 1,2674 δολάρια, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα περισσότερο από μια εβδομάδα. Το ευρώ δεν βοηθήθηκε από την ανησυχία ότι ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες μπορεί να αποτύχει στα τεστ αντοχής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το αποτέλεσμα των οποίων αναμένεται την Κυριακή. Το Ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, είπε πως 11 τράπεζες θεωρήθηκαν ως αποτυχούσες.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

Έντονη ανοδική ανάταση 150 μονάδων ή +17% πραγματοποιεί από τη βάση στήριξης των 850 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, μετά το έντονο καθοδικό "crescendo" της περασμένης εβδομάδος, φτάνοντας αισίως έως το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων.

Διαγραμματικά ο Δείκτης έχει εισέλθει μέσα στη ζώνη διακύμανσης, που ορίζεται από τα δύο ποσοστιαία επίπεδα των Fibonacci Retracement της μεγάλης Φθινοπωρινής πτωτικής κίνησης από τις 1203,72 έως τις 852,87 μονάδες: α) το διορθωτικό 38,2% στις 986 μονάδες και β) το διορθωτικό 50% στις 1027 μονάδες.

Η ζώνη αυτή επειδή αλληλοκαλύπτεται με αρκετές γραμμικές αντιστάσεις 975, 1015 και 1040 μονάδες αποτελεί ένα αρκετά ισχυρό "προπύργιο" των "Bears" στις οποιεσδήποτε ανοδικές "ορέξεις" της Αγοράς.

Έτσι λοιπόν, όσο ο Δείκτης παραμένει χαμηλότερα των 1040 μονάδων, το "πάνω χέρι" το έχουν οι πωλητές, διατηρώντας "ανοικτό το πτωτικό παράθυρο" της περιοχής στήριξης των 860 με 850 μονάδων.

Το βραχυχρόνιο "alert" εγρήγορσης για μια πιθανή επιστροφή χαμηλότερα των 900 μονάδων εντοπίζεται στο αδιάσπαστο, ή μη, των 950 με 930 μονάδων.

Τέλος τα πιο αργά τεχνικά chart τιμών του Δείκτη (εβδομαδιαία - μηνιαία) έχουν αρχίσει να δηλώνουν "ψήφο εμπιστοσύνης" στο "κόμμα των πωλητών" έχοντας όμως ως "back door ανάσχεσης" την ανοδική επαναδιαπραγμάτευση των 1060 μονάδων.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Ο Flash PMI της Κίνας δεν πέτυχε να πυροδοτήσει αγοραστικό ενδιαφέρον στις αγορές

Οι Ασιατικές αγορές μετοχών εμφάνισαν μεικτή εικόα κατά την πρωινή συνεδρίαση. Οι Κινεζικές μετοχές συνέχισαν να σύρονται σε πτώση 0,9%, παρά την μέτρηση του ΡΜΙ που ήταν σύμφωνη με τις εκτιμήσεις των αγοραίων για τον βιομηχανικό PMI για τον Οκτώβριο.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Το μεσημέρι της Πέμπτηςθα κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία για το θέμα των ληξιπροθέσμων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες, από 72 έως 100 δόσεις, προκειμένου να ψηφιστεί την Παρασκευή, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Χαριλάου Τρικούπη, που επικαλείται το ΑΜΠΕ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στην τροπολογία θα περιλαμβάνεται διάταξη για τη μείωση κατά 30% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί τροπολογία για τα «κόκκινα» δάνεια.

Στο 60% θα περιοριστεί η συμμετοχή της Εθνικής ΤράπεζαςΕΤΕ+5,05% στην Finansbank, καθώς η τράπεζα προτίθεται να πουλήσει έως και το 40% του μετοχικού κεφαλαίου της τουρκικής θυγατρικής της. Όπως ανακοίνωσε η ΕΤΕ, το διοικητικό συμβούλιο της θυγατρικής της αποφάσισε την υποβολή σχεδίου ενημερωτικού δελτίου προς το “Capital Markets Board of Turkey” αναφορικά με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Finansbank A.S.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Τη δέσμευση ότι η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα προχωρήσει σε αλλαγές των δημοσιονομικών κανόνων ανέλαβε ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η νέα Κομισιόν θα κάνει χρήση της ευελιξίας στο πλαίσιο των κανόνων. Από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο κ. Γιούνκερ ξεκαθάρισε ότι οι κανόνες δεν θα πρέπει να αλλάξουν. «Πρέπει να τηρήσουμε τη δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά πρέπει να έχουμε και την ευελιξία για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», ανέφερε. «Σε όσους πιστεύουν πως η υπερβολική λιτότητα και η διαρκής εξοικονόμηση πόρων θα φέρουν ανάπτυξη, τους λέω να ξεχάσουν αυτή την ιδέα», πρόσθεσε.

Σημαντική αύξηση στον αριθμό των συμφωνιών για Συγχωνεύσεις και Εξαγορές (Σ&Ε) στα προ κρίσης επίπεδα του 2006, μετά από μια 5ετή κάμψη εκτιμάται ότι θα σημειωθεί διεθνώς στους επόμενους δώδεκα μήνες σύμφωνα με έρευνα της ΕΥ «Global Capital Confidence Barometer», η οποία αποτυπώνει τις απόψεις 1.600 ανώτατων στελεχών σε περισσότερες από 60 χώρες. Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΥ, ποσοστό 40% των επιχειρήσεων, παγκοσμίως, θα επιδιώξουν εξαγορές κατά τους επόμενους 12 μήνες, καταγράφοντας το ψηλότερο ποσοστό της τελευταίας τριετίας. Επίσης οι βελτιωμένες συνθήκες της αγοράς, θα οδηγήσουν και στην αύξηση του αριθμού των υπό εξέταση συμφωνιών.

Διόρθωσε χθες ο χρυσός, μετά από δύο ημέρες ανόδου, με τους επενδυτές να κατοχυρώνουν μέρος των κερδών. Πτωτικά κινήθηκε και το πετρέλαιο, μετά τη μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση των αποθεμάτων της προηγούμενης εβδομάδας. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού υποχώρησαν κατά 0,5% ή 6,20 δολάρια κλείνοντας στα 1.245,50 δολάρια ανά ουγγιά. Τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του αργού υποχώρησαν κατά 2,4% ή 1,97 δολάρια καταγράφοντας πτώση στα 80,52 δολάρια ανά βαρέλι.

Tα σχέδιά της για τον καθορισμό των εισφορών των τραπεζών στο πανευρωπαϊκό ταμείο ύψους 55 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η σύσταση του ταμείου προβλέπεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης για την αντιμετώπιση περιπτώσεων χρεοκοπίας πιστωτικών ιδρυμάτων. Σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times, το μεγαλύτερο βάρος της χρηματοδότησης του ταμείου θα το αναλάβουν οι γαλλικές τράπεζες, οι οποίες θα εισφέρουν περί τα 17 δισ. ευρώ (σχεδόν το 30% των κεφαλαίων), ενώ οι γερμανικές τράπεζες θα εισφέρουν περίπου 15 δισ. ευρώ ή το 27%. Οι εισφορές θα δοθούν σε βάθος οκταετίας.

Μείωση 14% παρουσίασαν τα κέρδη της Coca-Cola στο τρίμηνο που έληξε στις 26 Σεπτεμβρίου, καθώς ο όγκος πωλήσεων των ανθρακούχων αναψυκτικών στη Β. Αμερική σημείωσε πτώση. Ο μεγαλύτερος όμιλος αναψυκτικών στον κόσμο ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη του μειώθηκαν στα 2,1 δισ. δολάρια ή 48 σεντς ανά μετοχή έναντι 2,4 δισ. δολαρίων ή 54 σεντς ανά μετοχή πέρυσι. Τα συνολικά έσοδα παρέμειναν στάσιμα στα 11,97 δισ. δολάρια, ενώ οι αναλυτές περίμεναν αύξηση. Η εταιρεία προειδοποίησε, παράλληλα, ότι δεν θα ανταποκριθεί στο στόχο της για την κερδοφορία το 2014, εν μέρει λόγω των νομισματικών διακυμάνσεων.

Μικρή άνοδο της τάξεως του 0,1% κατέγραψαν οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, κυρίως λόγω της αύξησης του κόστους τροφίμων και κατοικιών, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Εργασίας, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν ελαφρώς τον Σεπτέμβριο, έπειτα από πτώση 0,2% που είχαν σημειώσει τον προηγούμενο μήνα, αλλά οι πληθωριστικές πιέσεις εξακολουθούν να είναι περιορισμένες εξαιτίας της πτώσης των δαπανών για ενέργεια. Το κόστος των τροφίμων υποχώρησε κατά 0,3%. Επίσης, οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν κατά 0,7%, ενώ το κόστος του φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 1%.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα