Ημέρα σταθεροποίησης στο Χ.Α.

Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2014 18:13
UPD:23:11
SOOC/Menelaos Myrillas

Φωτογραφία αρχείου.

Με μικρές απώλειες έκλεισε τελικά σήμερα ο Γενικός Δείκτης, έχοντας, ενδοσυνεδριακά, αλλάξει πολλές φορές «διάθεση» και πρόσημο μέχρι να καταφέρει να εξισορροπήσει τις αντίρροπες δυνάμεις που εκδηλώθηκαν.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 0,14% στις 993,73 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 1003,66 μονάδες και η χαμηλότερη στις 985.20.

Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 22,99% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τρίτης, διαμορφούμενη στα 115,00 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 5,67 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Μετά την βίαιη πτώση της προηγούμενης εβδομάδας, η οποία οδήγησε στη διάσπαση κρίσιμων margin calls, η αγορά έδειξε σήμερα ότι χρειάζεται να προχωρήσει σε κινήσεις αφομοίωσης των επιπέδων που επανακαταλήφθηκαν αυτήν την εβδομάδα.

Οι κινήσεις αυτές, σε συνδυασμό με την κατοχύρωση των κερδών που προέβησαν αρκετοί βραχυπρόθεσμοι traders, προκάλεσαν έντονη νευρικότητα και μεταβλητότητα στο ταμπλό, η τελική εικόνα του οποίου δείχνει και την διαφορετική αντιμετώπιση που είχαν μερικές μετοχές.

Πλέον, σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές, η συνέχεια η μη της αντίδρασης θα κριθεί από δύο βασικούς παράγοντες: α) τα αποτελέσματα των «stress tests» των που θα γνωστοποιηθούν την Κυριακή. Είναι πιθανό να προκύψει ένα διαχειρίσιμο ύψος νέων κεφαλαιακών αναγκών, που θα καλυφθεί με κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης.

β) την άμβλυνση του πολιτικού κινδύνου, τουλάχιστον έως ότου υπάρξουν εξελίξεις στο ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στο ταμπλό σήμερα, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε πτώση 0,10%, έχοντας ως βασικό «βαρίδι» τις μετοχές των ΜΕΤΚΑ (-4,09%), Jumbo (-4,05%) και Πειραιώς (-3,94%) και ως στήριγμα τις μετοχές των Εθνική (+5,05%), Ελλάκτωρ (+3,35%) και Τιτάν (+2,42%). Οι μετοχές του «διχάστηκαν», με το ισοζύγιο να «γέρνει» προς το αρνητικό πρόσημο, με 16 μετοχές να κλείνουν με απώλειες.

Μεταξύ αυτών, η MIG και η Eurobank στο -2,41%, ο ΟΤΕ στο -1,70%, η ΔΕΗ στο -1,14% και η Alpha Bank στο -0,82%. Στον αντίποδα, ο ΟΠΑΠ έκλεισε τελικά με κέρδη 1,66%, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε έως και το +3%), η Μυτιληναίος κέρδισε 2,25% και η ΕΕΕ βρέθηκε στο +1,50%.

Με θετικό πρόσημο, από την άλλη, έκλεισε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, καθώς ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,13%.

Είχε δε την βοήθεια της Ιντρακομ, η οποία έκλεισε με κέρδη 3,23%, της Φουρλής που ενισχύθηκε κατά 3,06% και της Lamda η οποία βρέθηκε στο +2,54%.

Μάλιστα η τελευταία, πλην της Παρασκευής, δυσκολεύτηκε να ακολουθήσει το τριήμερο ράλι, ανακουφίζοντας ετεροχρονισμένα όσους τοποθετήθηκαν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Οικιακών Αγαθών  (-2,70%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης (+8,00%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 57 κινήθηκαν ανοδικά, 70 καθοδικά, ενώ η τιμή 14 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα