Γνώμη: Η προσφυγή στις αγορές

Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 2014 07:00
FOSPHOTOS/Panayiotis Tzamaros

Η προσφυγή σε πρόγραμμα προληπτικής χρηματοδότησης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, εάν η χώρα θέλει να έχει ομαλή πρόσβαση στις αγορές, είναι μονόδρομος.

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»

Η παρέμβαση στήριξης της χώρας μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να αποκλιμακώσει τις επόμενες ημέρες τις πιέσεις που δέχθηκε το χρηματιστήριο και η ομολογιακή αγορά, λόγω της αβεβαιότητας που δημιούργησε η προοπτική πρόωρης εξόδου από το πρόγραμμα στήριξης.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές, ότι οι χώρες της Ευρωζώνης θα στηρίξουν απόλυτα την Ελλάδα στο μελλοντικό εγχείρημα της εξόδου στις αγορές.

Ετσι η ασάφεια που δημιουργήθηκε -στο εσωτερικό- τις τελευταίες ημέρες ως προς τον τρόπο που η χώρα μας θα αναζητήσει κεφάλαια για να καλύψει τις ανάγκες της, εκτιμάται ότι θα αρθεί και θα αρχίσουν να ομαλοποιούνται οι συνθήκες, τόσο στο Χρηματιστήριο όσο και στην αγορά κρατικού χρέους.

Κατέστη όμως σαφές με τις δηλώσεις των κοινοτικών παραγόντων ότι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές θα πρέπει να γίνει προσεκτικά και με την «ομπρέλα» της προληπτικής πιστωτικής γραμμής.

Αυτό, όσο και να φαίνεται αδιάφορο για πολλούς, εμπεριέχει μια νέα πολιτική και κυρίως οικονομική πραγματικότητα, η οποία προκύπτει από την εφαρμογή των κοινοτικών κανονισμών, στη διαμόρφωση και υιοθέτηση των οποίων συνέβαλε και η κυβέρνηση. Σημαίνει ότι η χώρα μας θα υποχρεωθεί να εφαρμόζει ένα πρόγραμμα το οποίο θα συμφωνηθεί με τους εταίρους.

Το πρόγραμμα αυτό δεν μπορεί να απέχει ουσιαστικά απ’ αυτό που υλοποιείται σήμερα ως προς τους στόχους του και τις διαδικασίες ελέγχου που προβλέπει. Η ενδεχόμενη χρήση της προληπτικής χρηματοδοτικής συνδρομής θα συνοδευτεί και με ενισχυμένη εποπτεία.

Θα διαμορφωθεί δηλαδή ένα πρόγραμμα προσαρμογής, το οποίο θα ελέγχεται κάθε τρίμηνο, θα προβλέπεται η αποστολή στοιχείων, αλλά και επισκέψεις των ελεγκτών, όπως περίπου γίνεται μέχρι σήμερα με την τρόικα.

Οταν το πρόγραμμα δεν εκτελείται κανονικά, αναφέρει ο κανονισμός και υπάρχουν αποκλίσεις, τότε η πίστωση διακόπτεται μέχρι να συμμορφωθεί το κράτος μέλος που λαμβάνει «προληπτική χρηματοδοτική συνδρομή», ενώ οι εποπτικές αρχές έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν και μέτρα εφόσον κρίνουν πως είναι αναγκαία.

Ως προς τη διάρκεια του προγράμματος, αυτή θα είναι μακρά, πολύ μακρά, καθώς προβλέπεται να λήξει όταν διαπιστωθεί ότι έχει αποπληρωθεί το 75% των δανείων που έχει λάβει η χώρα μας από τις χώρες της Ευρωζώνης και τους κοινοτικούς μηχανισμούς.

Ολα αυτά σημαίνουν ότι η χώρα μας με την έξοδό της από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής δεν αποκτά σημαντικά περιθώρια για την άσκηση διαφορετικής οικονομικής πολιτικής, καθώς θα πρέπει να εξοφλήσει τα διμερή και άλλα δάνεια, γεγονός που προϋποθέτει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Αυτό που επιβάλλεται να γίνει αυτή την περίοδο και μέχρι την έξοδο στις αγορές με τις παραπάνω δεσμεύσεις, είναι να υπάρξει πολιτική σύνεση και ηρεμία.

Αλλωστε η προσφυγή σε πρόγραμμα προληπτικής χρηματοδότησης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, εάν η χώρα θέλει να έχει ομαλή πρόσβαση στις αγορές, είναι μονόδρομος.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΛΑΚΟΥΤΣΗΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα